Eπειδή μου θυμίσατε αυτό το ακατανόμαστο που πρόφερε ο κ. (λέμε τώρα) Λοβέρδος, σας αναφέρω εν τάχει τα εξής:
Είμαι ερωτευμένος με τη δουλειά μου και τους ασθενείς. Για να τη διεκπεραιώσω σωστά (όπως θέλει η κοινωνία από εμένα), επένδυσα σε ένα ιδιόκτητο χώρο (αξίας 125.000 ευρώ). Θα μπορούσα να είχα βάλει ενοίκιο των 800 ευρώ. Είναι το ίδιο για το λογιστή, όμως συν Θεώ ευελπιστώ να ζώ τα επόμενα 13 χρόνια για να το αποσβέσω. Αντε και λίγο παραπάνω αν βάλει κανείς την εφορία, τα συμβόλαια και τον decorateur (αυτά ~ 10.000 ευρώ).
Συνεχίζοντας αγόρασα περίπου 30.000 αξίας έπιπλα, υπολογιστές (βλέπε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος που καθιστούν αναγκαία την επιδότηση του κράτους από το γιατρό ως προς το χαρτί, το toner και το conn-x - καθώς με μικρές ταχύτητες και σχετικά παλιό υπολογιστή το σύστημα "κρεμάει"), και εργαλεία/μηχανήματα. Σύνολο 165.000 πάγια έξοδα.
Έχουμε και λέμε τώρα: Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους (κώλους). Ένα ιατρείο που λειτουργεί ηλεκτρονικά, όπως ορθά οραματίστηκε ο κ. Λοβέρδος αλλά δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί αλλά και ποιος θα το πληρώσει, θέλει έναν υπάλληλο να χειρίζεται το σύστημα, καθώς όταν δούλευα μόνος υπολόγισα ότι το 86-87% του χρόνου μου ήταν γραφειοκρατική εργασία και το υπόλοιπο άσκηση της ιατρικής. Με άλλα λόγια σε κάθε 20 λεπτη επίσκεψη αντιστοιχούσαν περίπου 2,5 λεπτά ιατρικής πράξης (απραξίας θα έλεγα...). Ένας υπάλληλος για το σύστημα και ένας άλλος για να αναλαμβάνει τη μη ιατρική δουλειά εκτός υπολογιστή (πόρτες, τηλέφωνα, ραντεβού, επεξηγήσεις, εξωτερικές δουλειές, αποδείξεις, βιβλίο ασθενών, καταχώρηση εσόδων/εξ'οδων, παραγγελίες αναλωσίμων κ.λ.π. ων ουκ έστιν αριθμός) σημαίνουν 672 ευρώ βασικός μισθός x 2 = 1344 ευρώ το μήνα, αν εκμεταλλευτεί κανείς και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (τεραετής απασχόληση με 100% επιδίοτηση των εργοδοτικών εισφορών τα πρώτα 2 χρόνια) και πιστέψει ότι δε θα τον πουλήσει (για ακόμη μια φορά) το σύστημα.
Αναλώσιμα: Εμείς οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι δεν έχουμε και πολλά (χαρτί ~ 12-15 ευρώ/μήνα, γλωσσοπίεστρα, χοάνες ωτοσκοπίου, ταινίες σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες, σύριγγες, βαμβάκι, ηλεκτροκαρδιογραφικό χαρτί και αρκετά ακόμη ~ 20-30 ευρώ/μήνα ανάλογα με την κίνηση).
Ρεύμα/τηλέφωνο/νερό: Πολλά ιατρεία έχουν τριφασικό (και θα έπρεπε...) που σημαίνει αυξημένα πάγια. Το τηλέφωνο είναι μία πικραμένη ιστορία που μαζί με μία broadband σύνδεση που είναι απαραίτητη όπως είπαμε στο πιο ξεφτίλα συμβόλαιο που έχει και από ότι άκουσα αμφιλεγόμενη ποιότητα (της WIND) κοστίζει 55 ευρώ/μήνα + ΦΠΑ 23% (και παίρνεις μέσα σε αυτό και το κινητό σου). Επειδή τη δοκίμασα αυτή τη λύση και έφυγα΄τρέχοντας (ας μην το αναλύσουμε εδώ γιατί έχει εισαγγελικό ενδιαφέρον), επιμένω στον ΟΤΕ και το conn-x που είναι περίπου στο κατοστάρικο το δίμηνο (χωρίς κινητό). Το κινητό κοστίζει ~ 25-30 ευρώ/μήνα. Το νερό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ~ 10 Ευρώ/μήνα.
Άλλα έξοδα: Ασφάλεια αστικής ευθύνης (~ 25 ευρώ/μήνα), ασφάλεια ιατρείου από φωτιά, κλοπή, λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς κ.λ.π. (παρομοίως).
Και τώρα ερχόμαστε στο ζουμί: Εφορία. Αν ένα μέσο ιατρείο δεκαετίας βλέπει ~ 500 ασθενείς/μήνα και εισπράττει το προβλεπόμενο από το Νόμο (20 ευρώ πρώτη επίσκεψη, 10 ευρώ δεύτερη κ.λ.π.) τότε ο τζίρος είναι περίπου 8000-9000. Βγάλτε αυτά που βλέπουμε δωρεάν (συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και σόγια αυτών κ.λ.π.), βγάλτε αυτά που δεν πληρώνονται (γιατρέ θα στα φέρω αύριο, τώρα δεν έχω - εδώ μου ζήτησε άρρωστος του ΟΓΑ για πρώτη φορά στη ζωή μου τα λεφτά του πίσω γιατί δεν πήρε σύνταξη με το χαρτί που του έδωσα ως απλή ιατρική γνωμάτευση...), βγάλτε αυτά που χάνονται λόγω των τόκων των δανείων που είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε καθώς δεν πληρώνουν τα ταμεία (Σπυρόπουλος: Το ΙΚΑ θα πληρώσει σε 45 ημέρες... ΑΛΗΘΕΙΑ;;; Μήπως τα μοίρασαν και δεν το κατάλαβα ή τα φάγαν οι κοπρίτες όλοι μαζί...) κ.λ.π. Σϋνολο τζίρου προ φόρων: ~ 6000 (στην καλύτερη περίπτωση), δηλαδή x 12 = 48000 ετησίως. Σε αυτά αντιστοιχούν (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις φοροαπαλλαγές...) περίπου 12000 φόρος, ήτοι 1000 ευρώ το μήνα.
Πάμε να κάνουμε σούμα: 800 ενοίκιο (εγώ σου λέω 300 σε τρύπα β' υπογείου), 1344 προσωπικό (εγώ σου λέω καθόλου γιατί είσαι η διασταύρωση του Τιραμόλα με το Σούπερμαν), 20 αναλώσιμα (πλύσιμο με wettex του κρεββατιού, εξέταση της στοματικής κοιλότητας με το στυλ "άνοιξε μωρέ σου είπα" και τα λοιπά σε παράλληλα σύμπαντα, 100 λογαριασμοί (που τέτοια τύχη...), καθόλου ασφάλεια (πας δεμένος), και εφορία (αντε να έχεις "δηλωμένα" σε χαρτάκια τα μισά (που σε μας είναι παραπάνω) και να έχεις και 6 παιδιά = ~ 500/μήνα.
Σύνολο εξόδων (τελείως εκτός πραγματικότητας): 300 + 0 + 20 + 100 + 500 = 920 ευρώ/μήνα. Και φυσικά η καθαριότητα (σφουγγάρισμα και απολύμανση WC δικό σας).
Κέρδη 6000 - 920 = 5080.
Έτσι μάλλον υπολογίζει ο υπουργός (1200 που θα τους δίνω - 920 τα έξοδα της ξεφτίλας = 280 ευρώ - η γενιά των 700 ευρώ έχει περάσει ανεπιστρεπτί - Ρουμανία ερχόμαστε ως οικονομικοί μετανάστες...).
Αν όμως το ιατρείο σας λειτουργεί με (ανθρώπινες) προδιαγραφές η αριθμητική λέει:
Σύνολο εξόδων: 800 + 1344 + 45 +150 + 50 + 1000 = 3389.
Έτσι λέει η λογική και η ηθική, έτσι θέλει ο ασθενής και έτσι καλείται να πράξει ο γιατρός.
Κέρδη 6000 - 3389 = 2611.
Δηλαδή λίγο κάτω από ένα συνταξιούχο κάποιων ΔΕΚΟ με πλήρη σύνταξη.
ΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ 1200 Η ΚΑΙ ΤΑ 1600 ΕΥΡΩ;
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΜΑΟ-ΜΑΟ, ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ.