Η φοβερή εγκύκλιος..... Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΟρίζει 80 επισκέψεις ως μέγιστο αριθμό επισκέψεων που μπορεί να δει γιατρός του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ αλλά ορίζει και μέγιστο αριθμό φύλλων συνταγής που μπορούν να δοθούν ανά μήνα. Να σημειώσω ότι η κάθε συνταγή έχει μέγιστο 3 φάρμακα.
Βέβαια δεν ξέρω πως θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα (να φανταστείς ότι ακόμη και οι πολιτικοί είναι πιο νοήμονες: H υπουργική απόφαση δεν γράφει για περιορισμούς σε αριθμό των συνταγών και συνεπώς οι απειλές είναι κούφιες):
Ας πούμε ότι παρελάσουν ασθενείς με 2-3 συνταγές ο καθένας (πράγμα καθόλου ασύνηθες για ένα οικογενειακό ιατρό) και φτάσεις να έχεις δει 75 ασθενείς και να έχεις γράψει ήδη 100 συνταγές:
Ας δούμε λοιπόν τι θα έκανε ο κύριος Σπυρόπουλος (που υπογράφει την εγκύκλιο ως διοικητής του ΙΚΑ) εάν ήταν γιατρός (Καμπουράκη, ακούς τι λέει ο φίλος σου;)
Βλέπεις .....
- κάποιον με πυρετό και ρίγος και θα του πεις "συγνώμη, έχω περάσει τις 100 συνταγές και δεν μπορώ να σου γράψω συνταγή με την αντιβίωση σου έλα τον επόμενο μήνα....
- κάποιον που του έχει τελειώσει η ινσουλίνη και του λες: Μπορώ να σε εξετάσω με χρέωση του ΙΚΑ αλλά ινσουλίνη δεν μπορώ να σου γράψω
- τον νεφροπαθή που γράφει 7 συνταγές φάρμακα το μήνα και του λες: "Το ΙΚΑ μου λέει ότι τελείωσε ο αριθμός των συνταγών και τον επόμενο μήνα τα λέμε"
- τον ηλικιωμένο που με το ζόρι περπατά και έρχεται να γράψει τα φάρμακα του και τους λες ξέρεις 1 συνταγή το άτομο, για αυτό θα πας και στον καρδιολόγο και στον οφθαλμίατρο, και στο γαστρεντερολόγο και εάν δεν σε πατήσει κανένα αμάξι μέχρι τότε θα έχεις τα φάρμακα του μήνα. Αλήθεια κοστίζει λιγότερο στο ΙΚΑ να περάσει από 4 ιατρούς για να γράψει τα φάρμακα του ή πρέπει να γεμίσουμε τα ραντεβού για να λειτουργεί η μαύρη αγορά στα ιατρεία με τα συνταγολόγια που πρέπει να μένουν στις μονάδες του ΙΚΑ και έχουν κατά 50% ονόματα που δεν είναι στα ραντεβού;
- τον υπερτασικό ασθενή που του τελείωσαν τα φάρμακα και θα του πεις: "Επειδή τελείωσαν οι συνταγές και δεν μπορώ να σου γράψω φάρμακο της πίεσης, δοκίμασε να φας κανένα σκόρδο, λεμόνι" ή ότι άλλο μαντζούνι έχω ακούσει να χρησιμοποιούν οι ασθενείς του ΙΚΑ επειδή χρωστούν ήδη φάρμακα μηνών στο φαρμακείο καθώς το ραντεβού για τα φάρμακα του μήνα πάει 2 μήνες μετά...
Το κερασάκι το φυλάω για το τέλος:
Εάν δω 33 ασθενείς και για να μην τρέχουν κάθε μήνα στο γιατρό τους γράψω τρίμηνες στον καθένα (δηλαδη 33 x 3 =99 συνταγές) στο 34ο ασθενή και στους υπόλοιπους 46 ασθενείς τι κάνω μάγκες του ΙΚΑ; Καταργήσατε και τις τρίμηνες κύριες Σπυρόπουλε, ή το παρακράτος χρησιμοποιεί την υπογραφή σας;
Εάν ο έλεγχος είναι δύσκολος με τα συνταγολόγια θα μπορούσαν να μην βάλουν περιορισμό στον αριθμό των συνταγών για αυτές τις 80 επισκέψεις εάν οι συνταγές είναι ηλεκτρονικές από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Αλλά δεν θέλουν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι τους γιατί το μαύρο χρήμα στηρίζει την λειτουργία του ΙΚΑ.