Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΑμείωτη παραμένει η ένταση στον χώρο της Υγείας, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Απορρίπτουν οι συνδικαλιστές τις προτάσεις Λοβέρδου - Κατσέλη «E» 17/2
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των νοσοκομειακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) είπε χθες «όχι» στην πρόσκληση για διάλογο, που απηύθυναν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την ενιαία πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στο διάλογο έχουν κληθεί συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΠΙΣ, Διευθυντές ΕΣΥ, ΟΕΝΓΕ, ΕΕΛΙΑ, ΠΙΕ, ΕΟΟ), των διαγνωστικών κέντρων, των φαρμακοποιών (ΠΦΣ), η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Το θέμα είναι η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θεσμοθετήθηκε με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για την Υγεία (άρθρο 17). Ο φορέας αναλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ. Πόροι του θα είναι η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και οι ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισμένου - εργοδότη (2,55% και 5,1% αντίστοιχα) και συνταξιούχων (4%).
Αρνητικοί στον διάλογο με τα υπουργεία εμφανίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας έστειλε χθες επιστολή, με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του στη διαδικασία και θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επαναλάβει τις θέσεις τους, χωρίς να γίνουν αποδεκτές από το υπ. Υγείας.
Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «...σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις μας, τις οποίες κάναμε γνωστές και εγγράφως. Τις εκθέσαμε και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου. Δυστυχώς, τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν λάβατε υπόψη σας και νομοθετήσατε αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την ΟΕΝΓΕ, όσο και τους άλλους ιατρικούς φορείς...».
<φωτο> Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και
δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης
σφραγίζει1 τα
δωρεάν παραπεμπτικά ασθενών στο ΚΑΤ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΣΑ
Κατέλαβαν συμβολικά τα ταμεία του ΚΑΤ
Σε συμβολική κατάληψη των ταμείων του νοσοκομείου ΚΑΤ προχώρησαν χθες ομάδα γιατρών του νοσοκομείου και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Οι καταληψίες γιατροί σφράγιζαν τα παραπεμπτικά των ασθενών με την ένδειξη «ΟΕΝΓΕ, δωρεάν πρόσβαση». Η ενέργεια αποφασίστηκε από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με αμοιβή: τα
5 ευρώ για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ και τα
50 έως 90 ευρώ για εξέταση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το προεδρείο του ΙΣΑ τονίζει ότι με τη συμβολική αυτή ενέργεια επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση του συλλόγου ότι το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί χωρίς «χαράτσια» για το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι γιατροί ζητούν από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ.
Ζητούν, επίσης, να καταργηθεί άμεσα η εισφορά για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιατρεία. Η διοίκηση του ΙΣΑ εμφανίζεται υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.
ΙΚΑ
Ταλαιπωρία χωρίς τέλος
Ουρές και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων παρατηρούνται καθημερινά στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ.
Λίγοι ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και συρρέουν μαζικά στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς είχαν ακυρωθεί περίπου 400.000 ραντεβού λόγω της πολυήμερης απεργίας των γιατρών. Οι ασφαλισμένοι προτιμούν, ωστόσο, τους γιατρούς του Ιδρύματος, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι προειδοποιήσεις των γιατρών. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά ανακοινώθηκε χθες ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί δέχονται στα ιατρεία τους όλους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι, όμως, πληρώνουν και εισπράττουν το ποσό από το ΙΚΑ με την επίδειξη της απόδειξης: «
Δεν υφίσταται καμία συμβατική υποχρέωση των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, ώστε υποχρεωτικά να εφαρμόζουν την εγκύκλιο του ΙΚΑ, εξετάζοντας χωρίς αμοιβή τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
1 Πώς ακριβώς τα "σφραγίζει" δηλαδή; Ως ελεγκτής; Ως θεράπων; Ως πλυντήριο; Αν είναι ελεγκτής, πώς μπορεί και ελέγχει εκεί στα όρθια την καταλληλότητα των εξετάσεων που του ζητούνται να θεωρήσει; Έχει απορρίψει ένα (1) τουλάχιστο παραπεμπτικό ή τα ενέκρινε όλα; Αν τα ενέκρινε όλα, τότε γιατί χρειάζεται να υπάρχει ελεγκτής;