Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Το ΙΚΑ ανοίγει την πόρτα στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔε νομίζω να υπάρχει "σωστός" τρόπος αντιμετώπισης.
Δυστυχώς είναι μια περίπτωση όπου η σχέση γιατρού-ασθενή δοκιμάζεται χωρίς ευθύνη κανενός από τους δύο, γιατί κάποιοι αποφάσισαν αυτό το ανόητο πλαφόν.
Τόσο από την άποψη του αριθμού εξεταζόμενων, όσο και για τον αριθμό των συνταγών.
Τουλάχιστον θα έπρεπε νε επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου συνταγών ανάλογα με τις ανάγκες των εξεταζόμενων.
Δημήτρη , όπως το περιγράφεις φαίνεται πολύ δύσκολο ως αγωνιώδες να διατηρήσεις μια σταθερή σχέση σε βάθος χρόνου.
Φαντάζομαι ότι για πολλούς γιατρούς το σύστημα λειτουργεί ως αντικίνητρο για να αναλάβουν ανθρώπους που χρειάζονται πολλές συνταγές , αλλά και να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα απέναντι τους, ειδικά όταν το όριο εξαντλείται.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσεις -αποφασίσετε , αλλά έχει μεγάλη σημασία να αποφύγεται το αρνητικό συναίσθημα απέναντι στον ασθενή.
Βασίλη, νομίζω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης που περιγράφεις, αντανακλά αυτά ακριβώς τα συναισθήματα που θεωρώ ότι πρέπει να αποφύγεις και μάλιστα με πολύ επιθετικό έως προσβλητικό τρόπο απέναντι στον ασθενή (ελπίζω να μη "στραβώσεις", το γράφω με σεβασμό απέναντι σου).
Ο ασθενής δεν είναι υποχρεωμένος -άλλωστε δε έχετε κοινοβιακή ζωή- να αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που έχει η σχέση με τους εργοδότες σου, αλλά και ακόμα αν τους αντιλαμβάνεται έχει διακαίωμα να απαιτεί αυτό που θεωρεί δικαίωμά του. Να συνταγογραφήσει για το σύνολο των τακτικών και των έκτακτων αναγκών του.
Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να στραφείτε απέναντι στον υπεύθυνο αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, εκτρέποντας το "αρνητικό συναίσθημα" από τη μεταξύ σας σχέση στους αποκλειστικούς υπεύθυνους.
--- Τέλος παράθεσης ---
Για μένα το ζήτημα είναι κατά βάση ηθικό.
Τεχνικά η κατάσταση είναι εύκολη. Αν αγόραζα ένα πακέτο εμβολίων με τιμολόγιο στο ιατρείο και πιο φτηνά θα μου στοίχιζε γιατί θα το έπαιρνα χονδρική και στα έξοδα του ιατρείου θα έμπαινε για να γλιτώσω φόρο και θα κάλυπτα τους ασθενείς μου που το έχουν ανάγκη. Κι ας μην τους χρεώσω τίποτα, ούτε 5 ευρώ δεν θα μου κόστιζε πρακτικά....
Και το σκέφτηκα σαν ιδέα όταν άρχισαν τα εμβόλια ίσως με μόνο αρνητικό ότι θα γινόμουν κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς.
Όμως πρωτίστως το ζήτημα είναι ηθικό. Και όχι θέμα εργοδοτών, ταμείων, ή σχέσης γιατρού-ασθενή.
Και ομολογώ ότι σκέφτηκα αυτό που είπε ο Βασίλης, αλλά αμέσως θεώρησα ότι δεν πρέπει ένας γιατρός να φτάνει εκεί.
Για μένα το πρόβλημα είναι ότι ο ατομικισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη και πάγωσα. Όσο κι αν είχα διάθεση να κάνω κάτι σαν το παραπάνω (αγορά εμβολίων), το ξανασκέφτομαι. Αξίζουν τέτοιοι άνθρωποι μια τέτοια χειρονομία από μέρους μου; Έχω πάψει πλέον να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα πληγών του παρελθόντος, πιστεύω πλέον ότι στο πεζοδρόμιο το DNA έχει υπερβάλλον λόγο.
Μπορεί ο Μακρέας και ο Βέρρας να με βρίσκουν σκληρό κάποιες φορές αλλά οι άνθρωποι με κάτι τέτοια συχνά με πληγώνουν. Και το ΕΣΥ το έχω ζήσει, είναι κολλέγιο, και η πραγματική ζωή αρχίζει έξω από αυτό.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΒασίλη, νομίζω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης που περιγράφεις, αντανακλά αυτά ακριβώς τα συναισθήματα που θεωρώ ότι πρέπει να αποφύγεις και μάλιστα με πολύ επιθετικό έως προσβλητικό τρόπο απέναντι στον ασθενή (ελπίζω να μη "στραβώσεις", το γράφω με σεβασμό απέναντι σου).
--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι, όχι, δε στραβώνω... Ίσα-ίσα, το έγραψα έτσι όπως ακριβώς θα ήθελα να το κάνω, μολονότι δεν το έχω κάνει ποτέ, γιατί δε μου βγαίνει στην πράξη. Μπορεί ο Δημήτρης να είναι πιο θαρραλέος!
Όσοι μπήκαμε σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, το κάναμε εξ' ανάγκης, και να πάρουμε 1200 ευρώ σε καιρούς που κανείς πια δεν πληρώνει και να εξυπηρετηθούν κάποιοι ασθενείς.
Νομίζω ότι οι περισσότεροι προσπάθησαν να δουλέψουν αυτά τα χρήματα και ελάχιστοι έκαναν (μικρο)αρπαχτές.
Όμως - και εδώ πάει στην άποψη ότι ο ασθενής έχει πάντα δίκιο σε ένα ιδιωτικό ιατρείο - χωρίς να σπάσει κανείς αυγά, ομελέτα δε γίνεται. Και στην περίπτωση αυτή, επειδή του ΙΚΑ δε σπάνε ποτέ (αξίωμα), αν ο ασθενής δεν κάνει και αυτός μία μικρή παραχώρηση πότε-πότε, νομίζω ότι δεν μπορεί να τον στηρίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο.
Δεν μπορεί να παίζουμε μονομερώς το παιχνίδι του ΙΚΑ εις βάρος του ιδιωτικού ιατρείου: Από τη μιά να κάνουμε επανεξέταση δωρεάν, γιατί το επόμενο ραντεβού μας είναι σε 50 ημέρες, και από την άλλη ο ασφαλισμένος να μη δέχεται τον εαυτό του ως μέρος μίας κοινωνικής ομάδας έναντι της οποίας το ταμείο του επιβάλλει κάποιους περιορισμούς.
Και εν τέλει, το ιδιωτικό ιατρείο δεν είναι κατ' ανάγκη φωλιά όλων των κοινωνικά κατατρεγμένων, όπως ο φούρναρης της γειτονιάς δε μοιράζει ψωμί ανεξαιρέτως αν κάποιος έχει να το πληρώσει ή όχι.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤεχνικά η κατάσταση είναι εύκολη. Αν αγόραζα ένα πακέτο εμβολίων με τιμολόγιο στο ιατρείο και πιο φτηνά θα μου στοίχιζε γιατί θα το έπαιρνα χονδρική και στα έξοδα του ιατρείου θα έμπαινε για να γλιτώσω φόρο και θα κάλυπτα τους ασθενείς μου που το έχουν ανάγκη. Κι ας μην τους χρεώσω τίποτα, ούτε 5 ευρώ δεν θα μου κόστιζε πρακτικά....
Και το σκέφτηκα σαν ιδέα όταν άρχισαν τα εμβόλια ίσως με μόνο αρνητικό ότι θα γινόμουν κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό, ξέρεις, το πρότεινε και ένας συνάδελφος στον Ι. Σ. Ξάνθης και δεν έγινε δεκτό, με την έννοια ότι στα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να διατηρούνται φάρμακα για μη επείγοντα περιστατικά.
Argirios Argiriou:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤεχνικά η κατάσταση είναι εύκολη. Αν αγόραζα ένα πακέτο εμβολίων με τιμολόγιο στο ιατρείο και πιο φτηνά θα μου στοίχιζε γιατί θα το έπαιρνα χονδρική και στα έξοδα του ιατρείου θα έμπαινε για να γλιτώσω φόρο και θα κάλυπτα τους ασθενείς μου που το έχουν ανάγκη. Κι ας μην τους χρεώσω τίποτα, ούτε 5 ευρώ δεν θα μου κόστιζε πρακτικά....
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό, ξέρεις, το πρότεινε και ένας συνάδελφος στον Ι. Σ. Ξάνθης και δεν έγινε δεκτό, με την έννοια ότι στα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να διατηρούνται φάρμακα για μη επείγοντα περιστατικά.
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχει άραγε σχετικός νόμος;
Denominator:
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Τέλος παράθεσης ---
Υπάρχει άραγε σχετικός νόμος;
--- Τέλος παράθεσης ---
Η λογική είναι η προστασία του ιατρού από τυχόν κατηγορίες περί εμπορίας, ειδικά αν υπάρχουν φάρμακα σε ποσότητες χονδρικής.
Θα ψάξω το σχετικό νόμο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση