Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 04:39:26

Αποστολέας Θέμα: Το ΙΚΑ ανοίγει την πόρτα στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ  (Αναγνώστηκε 175516 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Απριλίου 2011, 23:42:20
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΕΣΣΑ

ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ. ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ.ΑΠΛΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΣΥ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.

1 Απριλίου 2011, 23:48:53
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΕΣΣΑ

ΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ
ΤΑ ΛΟΙΠΑ.

1 Απριλίου 2011, 23:53:39
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΕΣΣΑ

Αναλώσιμα (πχ ταινίες και βελόνες για διαβητικούς) στο ΙΚΑ δεν μπορούμε να γράφουμε… εμένα τουλάχιστον αυτό μου είπαν τηλεφωνικά

ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

2 Απριλίου 2011, 00:34:00
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μπορεί άραγε κανείς να γράφει συνταγές σε ασθενείς του ΙΚΑ και σε χάρτινα συνταγολόγια που παίρνει από το ΙΚΑ αλλά και ηλεκτρονικά;

Ή μήπως πρέπει να επιλέξει κανείς ή το χάρτινο συνταγολόγιο ή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Απριλίου 2011, 11:01:26
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορεί άραγε κανείς να γράφει συνταγές σε ασθενείς του ΙΚΑ και σε χάρτινα συνταγολόγια που παίρνει από το ΙΚΑ αλλά και ηλεκτρονικά;

Ή μήπως πρέπει να επιλέξει κανείς ή το χάρτινο συνταγολόγιο ή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
Μπορεί να χρησιμοποιεί ότι από τα δύο θέλει ή και τα δύο. Μόλις τελειώσει το πρώτο ξεκινάει το δεύτερο και πάει και αλλάζει το πρώτο ώστε να μην ξεμείνει. Μένει να δούμε εάν από την ηλεκτρονική συνταγογραφία προβλέπονται τρίμηνες. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ευκολία για τους ασφαλισμένους αλλά όχι για τους εραστές του μαύρου χρήματος. Ας δούμε με ποιους είναι το ίδρυμα.

Ταινίες-βελόνες έχω γράψει χωρίς να έχω βρει πρόβλημα μη αποδοχής μια και τα συγκεκριμένα γράφονται στο συνταγολόγιο.

Παράκληση: Εκτός από τα κεφαλαία γράμματα, υπάρχουν και τα μικρά, οι τόνοι, κλπ
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Απριλίου 2011, 09:34:09
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Μπορεί να χρησιμοποιεί ότι από τα δύο θέλει ή και τα δύο. Μόλις τελειώσει το πρώτο ξεκινάει το δεύτερο και πάει και αλλάζει το πρώτο ώστε να μην ξεμείνει.  ......................

Στο έγγραφο του ΙΚΑ με τίτλο "Οδηγίες που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3918/2011", αριθμ. Πρωτ. Γ55/836  και ημερομηνία 21/03/2011 και το οποίο είναι το δεύτερο από τα δύο έγγραφα που επισυνάπτονται σε αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   τον σύνδεσμο,
γράφει στην πρώτη σελίδα επί λέξει: Οι ανωτέρω ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ θα μπορούν να εκδίδουν είτε: α) ηλεκτρονικές συνταγές επιλέγοντας ως φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ είτε β) συνταγές ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από τα συνταγολόγια του Ιδρύματος που θα τους διατεθούν.

Η παραπάνω διατύπωση είναι κάπως διφορούμενη για αυτό και προβληματίζομαι.

................... Μένει να δούμε εάν από την ηλεκτρονική συνταγογραφία προβλέπονται τρίμηνες. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ευκολία για τους ασφαλισμένους αλλά όχι για τους εραστές του μαύρου χρήματος. Ας δούμε με ποιους είναι το ίδρυμα.  ...............

Για ποιο λόγο να μην προβλέπονται τρίμηνες συνταγές; Αφού το λογισμικό το σχεδιάσανε να τις υποστηρίζει.

............
.................
Ταινίες-βελόνες έχω γράψει χωρίς να έχω βρει πρόβλημα μη αποδοχής μια και τα συγκεκριμένα γράφονται στο συνταγολόγιο.

Και εγώ έχω γράψει ταινίες - βελόνες, και ο ασθενής δεν μου παραπονέθηκε ότι η συνταγή δεν εκτελέσθηκε.

« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2011, 10:48:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Απριλίου 2011, 12:10:17
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι γίνεται με παρακλινικές εξετάσειις?
Μπορεί ιατρός Ε.Σ.Υ. να ζητήσει και να εκτελεσθούν σε εργαστήρια του Ι.Κ.Α. η σε συμβεβλημένα εφόσον υπάρχουν τέτοια?

3 Απριλίου 2011, 12:39:42
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αργύρη, ρώτησα στο ΙΚΑ Αλικαρνασσού που ανήκω και μου είχαν πει ότι μπορώ ότι από τα δύο ή και τα δύο. Βελόνες-ταινίες υποχρεωτικά στο συνταγολόγιο. Οι εξετάσεις θέλουν θεώρηση και γράφονται σε δικό μας απλό συνταγολόγιο ακόμη κι αν είναι μια γενική αίματος. Προσωπικά, δεν έχω δει άνθρωπο για εξετάσεις κάτω των 15 ευρω να τρέχει για θεώρηση, πιο πολλά είναι τα έξοδα μετακίνησης και η ταλαιπωρία παρά η εξυπηρέτηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ.

Σχετικά με τις τρίμηνες, μετά το γνωστό προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεώσεις ιατρών 121/2008 το ΙΚΑ τότε (ήμουν στο ΚΥ Ανωγείων) είχε αρνηθεί τις τρίμηνες που έδινα (γιατί πέρα του ότι δεν ήταν γραμμένες με βαθειά κυανή μελάνη) λέγοντας ότι υπάρχει εξειδίκευση για τους ιατρούς του ΙΚΑ που δίνουν δίμηνες. Όμως έχεις δίκιο, έχω κάνει λάθος και το ΙΚΑ δεν μπορεί να αρνηθεί τρίμηνες πλέον καθώς και βάση του νέου νόμου για τον ΕΟΠΥΥ (αρθρο 72) και βάση του ΠΔ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση 3892/2010. Ας το δούμε στην πράξη. Προσοχή όμως τρίμηνη, δίνουν οι γιατροί μόνο για φάρμακα της ειδικότητας τους και όχι για φάρμακα με γνωμάτευση άλλου. Αυτό τουλάχιστον για τους παθολόγους δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Σχετικά με τους ιατρούς ΕΣΥ ισχύει ότι και για τους ιατρούς του ΟΠΑΔ.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2011, 13:01:19 από Δ. Κουναλάκης »

3 Απριλίου 2011, 12:58:46
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σχετικά με τους ιατρούς ΟΠΑΔ τώρα και το όριο των 80 επισκέψεων υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν δυο ειδών συνταγολόγια πλέον. Το ένα είδος που φέρει την στρογγυλή σφραγίδα του ΙΚΑ και 2 που δεν έχουν.
Η κύρια διαφορά τους είναι ότι αυτό με την στρογγυλή σφραγίδα είναι αυτό που χρησιμοποιείται στις μονάδες του ΙΚΑ και φυσικά ότι συνταγή γράφεται σε αυτό δεν τεκμηριώνει επίσκεψη του ασθενή στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού, συνεπώς δεν προκύπτει φοροδιαφυγή. Άραγε το παίρνουν μαζί τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο; Ρητορική ερώτηση καθώς από τις εγκυκλίους του ΙΚΑ δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι να το αφήνουν στην μονάδα όταν φεύγουν.

Αντίθετα κάθε συνταγή στα βιβλιάρια που λαμβάνουν οι γιατροί του ΟΠΑΔ, σημαίνει επίσκεψη στο ιατρείο και καθώς βάση προεδρικού διατάγματος 121/2008 ο γιατρος πρέπει να εξετάζει τον ασθενή, το ερώτημα του εφοριακού είναι το εξής: "Βλέπω συνταγή, άρα τον εξέτασες, αλλά δεν βλέπω τον ασθενή στις επισκέψεις που κατέθεσες στο ΙΚΑ. Που είναι η απόδειξη και η παρουσία του στο βιβλίο ασθενών;" Εκεί τι απαντάς, τον είδα τσάμπα;

Και αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι:
α) Το ίδρυμα πήρε πίσω το άνοιγμα του ΙΚΑ προς τους ιατρούς ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ και το έκανε με το γάντι.
β) Το ίδρυμα σχεδιάζει στην εγκύκλιο του να ορίσει υπεύθυνο κάποιον άλλο από το ΙΚΑ πλην του ιατρού για να διατηρούνται τα συνταγολόγια με την στρογγυλή στην μονάδα και να μην φεύγουν "βόλτα" μέχρι το ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού.

3 Απριλίου 2011, 13:26:09
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αργύρη, ρώτησα στο ΙΚΑ Αλικαρνασσού που ανήκω και μου είχαν πει ότι μπορώ ότι από τα δύο ή και τα δύο. Βελόνες-ταινίες υποχρεωτικά στο συνταγολόγιο. Οι εξετάσεις θέλουν θεώρηση και γράφονται σε δικό μας απλό συνταγολόγιο ακόμη κι αν είναι μια γενική αίματος. Προσωπικά, δεν έχω δει άνθρωπο για εξετάσεις κάτω των 15 ευρω να τρέχει για θεώρηση, πιο πολλά είναι τα έξοδα μετακίνησης και η ταλαιπωρία παρά η εξυπηρέτηση των εργαστηρίων του ΙΚΑ.

Σχετικά με τις τρίμηνες, μετά το γνωστό προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεώσεις ιατρών 121/2008 το ΙΚΑ τότε (ήμουν στο ΚΥ Ανωγείων) είχε αρνηθεί τις τρίμηνες που έδινα (γιατί πέρα του ότι δεν ήταν γραμμένες με βαθειά κυανή μελάνη) λέγοντας ότι υπάρχει εξειδίκευση για τους ιατρούς του ΙΚΑ που δίνουν δίμηνες. Όμως έχεις δίκιο, έχω κάνει λάθος και το ΙΚΑ δεν μπορεί να αρνηθεί τρίμηνες πλέον καθώς και βάση του νέου νόμου για τον ΕΟΠΥΥ (αρθρο 72) και βάση του ΠΔ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση 3892/2010. Ας το δούμε στην πράξη. Προσοχή όμως τρίμηνη, δίνουν οι γιατροί μόνο για φάρμακα της ειδικότητας τους και όχι για φάρμακα με γνωμάτευση άλλου. Αυτό τουλάχιστον για τους παθολόγους δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Σχετικά με τους ιατρούς ΕΣΥ ισχύει ότι και για τους ιατρούς του ΟΠΑΔ.

Ευχαριστώ Δημήτρη.

3 Απριλίου 2011, 13:27:02
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν δυο ειδών συνταγολόγια πλέον. Το ένα είδος που φέρει την στρογγυλή σφραγίδα του ΙΚΑ και 2 που δεν έχουν.
Η κύρια διαφορά τους είναι ότι αυτό με την στρογγυλή σφραγίδα είναι αυτό που χρησιμοποιείται στις μονάδες του ΙΚΑ και φυσικά ότι συνταγή γράφεται σε αυτό δεν τεκμηριώνει επίσκεψη του ασθενή στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού, συνεπώς δεν προκύπτει φοροδιαφυγή. Άραγε το παίρνουν μαζί τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο; Ρητορική ερώτηση καθώς από τις εγκυκλίους του ΙΚΑ δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι να το αφήνουν στην μονάδα όταν φεύγουν.
..........................
.......................................

Στο ΙΚΑ της Καβάλας που δούλεψα, ήταν πάντα ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα: Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας στο ΙΚΑ, έπρεπε το συνταγολόγιο να το αφήσουμε υποχρεωτικά στην Προϊσταμένη του τμήματος.

Έχω ακούσει όμως για υποκατάστημα του ΙΚΑ εκτός αυτών της Καβάλας όπου ο Ιατρός έπαιρνε το συνταγολόγιο του ΙΚΑ μαζί του, στο ιδιωτικό του Ιατρείο.

...................
.............................
το ερώτημα του εφοριακού είναι το εξής: "Βλέπω συνταγή, άρα τον εξέτασες, αλλά δεν βλέπω τον ασθενή στις επισκέψεις που κατέθεσες στο ΙΚΑ. Που είναι η απόδειξη και η παρουσία του στο βιβλίο ασθενών;" Εκεί τι απαντάς, τον είδα τσάμπα;

Αυτό το ερώτημα Δημήτρη, δεν νομίζω ότι μπορεί να σου το κάνει μόνο ο εφοριακός. Νομίζω ότι μπορεί να σου το κάνει και το ΙΚΑ. Πιθανώς ακόμη και αν κόψουμε απόδειξη να είμαστε παράνομοι.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2011, 13:33:24 από Argirios Argiriou »

3 Απριλίου 2011, 14:37:00
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τί γίνεται αν γράψουμε ηλεκτρονικά μια συνταγή, την εκτυπώσουμε, και ανακαλύψουμε εκ των υστέρων ότι κάναμε κάποιο λάθος και θέλουμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε;

3 Απριλίου 2011, 19:38:13
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
... Άραγε το παίρνουν μαζί τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο; Ρητορική ερώτηση καθώς από τις εγκυκλίους του ΙΚΑ δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι να το αφήνουν στην μονάδα όταν φεύγουν...

Υπάρχουν και οι λεγόμενοι "οικογενειακοί γιατροί" στο ΙΚΑ που βλέπουν τους ΙΚΑτζίδες στο ιατρείο τους και όχι στο υποκατάστημα.
Αυτοί πάντα είχαν τα συνταγολόγια στο ιατρείο τους και τα παρέδιδαν -αντικαθιστώντας τα- όταν τα συμπλήρωναν. Εγώ, έτσι είχα δουλέψει στο ΙΚΑ (Πατησίων -Αθήνα)
Δεν ισχύει τώρα αυτό?
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Απριλίου 2011, 19:49:59
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Υπάρχουν και οι λεγόμενοι "οικογενειακοί γιατροί" στο ΙΚΑ που βλέπουν τους ΙΚΑτζίδες στο ιατρείο τους και όχι στο υποκατάστημα.
Αυτοί πάντα είχαν τα συνταγολόγια στο ιατρείο τους και τα παρέδιδαν -αντικαθιστώντας τα- όταν τα συμπλήρωναν. Εγώ, έτσι είχα δουλέψει στο ΙΚΑ (Πατησίων -Αθήνα)
Δεν ισχύει τώρα αυτό?

Ναι, σε μερικές πόλεις της Ελλάδας ισχύει. Π.χ. στην Ξάνθη ισχύει για μερικούς Ιατρούς τουλάχιστον.

3 Απριλίου 2011, 21:13:24
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

Γ Παπαγεωργίου

«…Για τους συμβεβλημένους με τον Ο.Π.Α.Δ και τον Ο.Α.Ε.Ε γιατρούς που κατά τα ανωτέρω εξετάζουν ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ., από 1η Απριλίου 2011 τίθεται ως ανώτατο όριο επισκέψεων στα ιδιωτικά τους ιατρεία οι ογδόντα (80) επισκέψεις ανά μήνα…»

μήπως κάποιος γνωρίζει αν 80 είναι το σύνολο πρώτων και δεύτερων επισκέψεων ανά μήνα;
Ή μήπως δεν υπάρχουν δεύτερες;

Λέξεις κλειδιά: ΙΚΑ 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
10885 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2010, 12:36:30
από EzeΤΡΟΛ
202 Απαντήσεις
197396 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Αυγούστου 2024, 21:24:39
από Gatekeeper