Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Ρεπό μετά την εφημερία.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Κάποιος θα μπορούσε να μου πει: «Φίλε, τώρα που τελείωσες την ειδικότητα μας κάνει τον έξυπνο για τον πραγματικό χρόνο ειδίκευσης που πρέπει να κάνει ο ειδικευόμενος».
Ίσως να έχει δίκιο, αν και τότε δεν είχε υπάρξει το δεδομένο ρεπό μετά από εφημερία
Για να το δούμε λίγο πρακτικά.
Με 8 εφημερίες το μήνα δικαιούσαι 8 ρεπό το μήνα. Που μας κάνουν 8 x 12= 96 μέρες το χρόνο. Σε 4 χρόνια μας κάνουν 4 x 96= 384 μέρες.
Άρα σε μια ειδικότητα με 4 έτη διάρκεια (σας έρχεται κάποια στο μυαλό; )*, ο 1 χρόνος + 1 μήνας χρόνος θα περάσει με ρεπό. Αν βάλουμε και 4 μήνες την κανονική άδεια και τις 15 μέρες εκπαιδευτικής άδειας / έτος (που οι περισσότερες είναι με σαγιονάρα και ξαπλώστρα σε «συνέδρια»), πιάνουμε σχεδόν 1 χρόνο + 7 μήνες (564 μέρες). Ποσοστό απουσίας 564 / 1028 = 54%
Αν βάλουμε 10 εφημερίες το μήνα (και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι που δεν κάνουν 10 ή περισσότερες εφημερίες το μήνα) τότε φτάνουμε στις 480 μέρες στα 4 χρόνια, δηλαδή 1 χρόνος + 4 μήνες μόνο από ρεπό. Βάλε και τους 4 μήνες της κανονικής άδειας 1 χρόνος + 8 μήνες. Να βάλω και τις 15 μέρες εκπαιδευτικής άδειας / έτος πιάνουμε τον 1 χρόνο + 10 μήνες. (660 μέρες). Ποσοστό απουσίας 660 / 1028 = 64%
*Αν στα 4 χρόνια αφαιρέσουμε αργίες και σαββατοκύριακα (μ.ο. 9 ανά μήνα), είναι 9 x 12= 108 το χρόνο, δηλαδή 432 στα 4 χρόνια. Άρα από τα 4 χρόνια μένουν καθαρές εργάσιμες 1028 μέρες (2 χρόνια και 10 μήνες περίπου).
Αν βέβαια θεωρήσουμε την εφημερία ως μέρος της εκπαίδευσης στην ειδικότητα, τότε θα συμφωνήσω ότι ο χρόνος εφημερίας πρέπει να προσμετρηθεί στο χρόνο ειδικότητας και δεν ισχύουν τα παραπάνω. Ίσως μάλιστα στα 4 χρόνια, με τις εφημερίες μαζί, να βγαίνει περισσότερος χρόνος ειδίκευσης από τον προβλεπόμενο! Όμως με την προϋπόθεση ότι η εφημερία γίνεται παρουσία ειδικευμένου, γιατί χωρίς αυτήν της προϋπόθεση πρόκειται για αυτοεκπαίδευση και αυτοειδίκευση.
Koterakis:
.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Οι απόψεις μας για την υπηρέτηση των ρεπό από τους ειδικευόμενους και αγροτικούς διαφέρουν. Σεβαστό.
Αν αρχίσουμε να βλέπουμε ρεπό μετά από "πλασματικές" εφημερίες ειδικών, εκεί να δείτε κράξιμο που θα φάμε! (Ανάπαυση λόγω της κατ' οίκον ανάπαυσης (εφημερίας)!)
Όσον αφορά το πότε θα δίνονται τα ρεπό, υποθέτω ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτική δέσμευση να ληφθούν την επόμενη μέρα. Θα υπάρχουν "οφειλόμενα", όπως συμβαίνει και με τους νοσηλευτές. Χωρίς να ξέρω αν αυτό που γίνεται με τους νοσηλευτές είναι νόμιμο, όμως γίνεται όταν οι ανάγκες της υπηρεσίας δεν επιτρέπουν την άμεση λήψη των ρεπό.
πρώτη & καλύτερη:
Ο κ. Σκούφαλος έθιξε παραπάνω το ζήτημα των επιπτώσεων στην εκπαίδευση των νέων ιατρών από τη μείωση του χρόνου εργασίας. Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούριο, και συζητείται αρκετά στην Ευρώπη, μετά την υιοθέτηση του 48ώρου. Μπορείτε να δείτε εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος από τη σελίδα της British Medical Association σχετική αναφορά για μελέτη που έγινε, όπου οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι φοβούνται για την ποιότητα της εκαπίδευσής τους και δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν περισσότερη εκπαίδευση τις ώρες που δε θα εργάζονται.
Αυτό έχει οδηγήσει και σε άλλες απόψεις, που λένε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. Δείτε αυτό εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (Profession needs to modernise surgical training).
Βέβαια, αυτά δεν έχουν να κάνουν με το Ελλάντα. Ούτε σοβαρή εκπαίδευση υπάρχει (ούτε υπήρχε ποτέ), ούτε μηχανισμοί ελέγχου, ούτε μηχανισμοί αναπροσαρμογών και αλλαγών. Ποιό 48ωρο και ποιές επιπτώσεις στην εκπαίδευση ?? Πλάκα με κάνεις ?? Λίγο πριν το καλοκαίρι, μεγάλος αριθμός ιατρών στις τουριστικές περιοχές απεργεί γιατί δεν έχει πληρωθεί τα δεδουλευμένα, και το Υπουργείο κάνει την πάπια μπροστά σε ένα αδιέξοδο, κάνοντας δηλώσεις περί Διαφθοράς. Έτσι είναι η Ελλάδα μας, αυτά μας αξίζουν, αυτοί οι διοικητές νοσοκομείων, ΠΕΣΥ, υπουργοί, ΕΣΥ μας αξίζουν.
ps. Το "λίγο πριν το καλοκαίρι" προέρχεται από πήξιμο που δεν αφήνει την κατανόηση των αλλαγών των εποχών.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Βέβαια η υπηρέτηση των ρεπό από τους ειδικευόμενους, αφενός θα εκτίνασσε στα ύψη (περισσότερο απ’ ότι είναι τώρα) τους χρόνους αναμονής.
Αφετέρου, θα δημιουργούσε ένα φαύλο κύκλο που οι εφημερίες θα δημιουργούσαν συνεχώς ρεπό που θα έπρεπε να υπηρετηθούν, επομένως για να «καθαρίσει» κάποια στιγμή ο ειδικευόμενος από ρεπό (και για να τελειώσει την ειδικότητα αν το επιθυμούσε!!), θα έπρεπε να σταματήσει να κάνει εφημερίες. Αυτό θα επιβάρυνε οικονομικά των ίδιο, ενώ θα επιβάρυνε με τις εφημερίες (που θα του αναλογούσαν) τους άλλους ειδικευόμενους. Άρα οι υπόλοιποι ειδικευόμενοι, περισσότερες εφημερίες, περισσότερα οφειλόμενα ρεπό και πάει λέγοντας ο φαύλος κύκλος…..
Για τους ειδικευμένους, σε κλινικές με 1-2 άτομα, τι θα γίνει*; Θα δουλεύουν εναλλάξ; Ή θα κάνουν «συλλογή» ρεπό; (Όπως λέγαμε παλιά, όταν παίζαμε ποδόσφαιρο: «Στα 3 κόρνερ, πέναλτι») Όταν ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν προβλέπει περισσότερες θέσεις για τις συγκεκριμένες κλινικές; Να αλλάξεις τον οργανισμό; Το βλέπω κάπως χλωμό!
Είμαι σίγουρος ότι αν τελικά περάσει το μέτρο, κι επιχειρήσει το υπουργείο να δώσει λύση (όταν κι εφόσον, καθυστερημένα ως συνήθως αντιληφθεί το πρόβλημα), θα το κάνει χειρότερο.
*Βέβαια σε τέτοιες κλινικές ισχύει (σχεδόν λόγω πρακτικής αδυναμίας) η εφημερία από το σπίτι.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση