(Το παρακάτω κείμενο έχω γράψει στην ενότητα "εφημερίες 2008", αλλά επαναλαμβάνω και σε αυτή τη θεματική ενότητα, επειδή είναι σχετικό)
Προσωπικά έχω αρχίσει επίσχεση εργασίας, απο την 8η Ιουλίου 2008, για τις ημέρες που ακολουθούν ενεργό εφημερία μου, ουσιαστικά εφαρμόζοντας μονομερώς τον νόμο που το εξευτελισμένο Ελληνικό κράτος αρνείται να εφαρμόσει. Επειδή όμως πιστεύω οτι, όσες απεργίες, επισχέσεις, στάσεις εργασίας κλπ. και να κάνουμε, αν δεν έχουμε οι γιατροί την κοινή γνώμη στο πλευρό μας, ματαιοπονούμε και επειδή πιστεύω οτι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επαρκώς πληροφορημένες πάνω στο θέμα, ή ενδεχομένως να είναι και παραπληροφορημένες, για τον λόγο αυτό συνέταξα και διανέμω στους ασθενείς του Κέντρου Υγείας μία επιστολή, την οποία σας κοινοποιώ. Την παραθέτω και ως συνημμένο αρχείο στο τέλος για να τη χρησιμοποιήσει και να την τροποποιήσει εύκολα όποιος συνάδελφος επιθυμεί.
Αγαπητοί ασθενείς και επισκέπτες του Κέντρου Υγείας Αστρους
Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας με αυτή την προσωπική επιστολή για να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα που ταλαιπωρούν τους γιατρούς του ΕΣΥ και που, πιθανόν, αγνοείτε.
Υπάρχει νόμος του Ελληνικού κράτους, ψηφισμένος το 1999, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ορίζει για τους γιατρούς ένα ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Ο νόμος έγινε για να διαφυλάξει πρώτα και πάνω απ' όλα την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και κατά δεύτερο λόγο τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ενας γιατρός, όταν είναι καταπονημένος σωματικά και πνευματικά από πολύωρη εργασία, είναι επιρρεπής στο να διαπράξει ιατρικό λάθος, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Οσον αφορά το εργασιακό σκέλος, είναι εύλογο ο γιατρός να έχει τον ελεύθερο χρόνο που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, για να τον αφιερώσει στην οικογένεια του, στην επιστημονική του ενημέρωση για το καλό των ασθενών και προσωπικά στον εαυτό του για να μπορεί να συνεχίζει ακούραστα και σε υψηλό επίπεδο το λειτούργημα του.
Και όμως, αυτές τις απλές και ευνόητες αλήθειες, το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να τις καταλάβει. Και ενώ θα έπρεπε να δίνει στους γιατρούς ρεπό μετά από εφημερία, όπως είναι λογικό, ηθικό και νόμιμο, αρνείται να το κάνει, περιφρονώντας το δικαίωμα των ασθενών να έχουν ασφαλή και αξιόπιστη ιατρική εξέταση και το δικαίωμα των γιατρών για αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Επίσης αποδεικνύεται πρωταγωνιστής στην καταπάτηση των νόμων, τη στιγμή που το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες να τους τηρούν με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.
Εάν, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, κάποια ημέρα διαπιστώσετε ότι κάποιος γιατρός είναι απρόθυμος να σας εξετάσει, μη σπεύσετε να τον "καταδικάσετε" στη συνείδηση σας γι' αυτή την απροθυμία του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι μετά από εφημερία, είτε ξενυχτισμένος, είτε κατάκοπος σωματικά, είτε καταπονημένος διανοητικά ή ψυχικά από τα περιστατικά που αντιμετώπισε και τον πολύωρο εγκλεισμό του σε τέσσερις τοίχους σαν φυλακισμένος.
Προσωπικά, για να διαφυλάξω την υποχρέωση και το δικαίωμα μου να εξετάζω ασθενείς έχοντας διαύγεια πνεύματος και αξιόπιστη κρίση και για να αποφύγω τη σωματική και συναισθηματική εξουθένωση μου, αποφάσισα να κάνω χρήση των δικαιωμάτων που μου δίνει ο νόμος. Ετσι άρχισα επίσχεση εργασίας, δηλαδή δεν θα εξετάζω ασθενείς μετά από εφημερία.
Για να μην ταλαιπωρείσθε, λοιπόν, όσοι θέλετε να εξετασθείτε από εμένα προσωπικά, παρακαλώ να τηλεφωνείτε προηγουμένως στο Κέντρο Υγείας Αστρους, ζητώντας να πληροφορηθείτε τις ημέρες και τις ώρες που θα είμαι διαθέσιμος για εξέταση.
Ελπίζοντας στην κατανόηση και τη συμπαράσταση σας
Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, γενικός γιατρός Κ.Υ. Αστρους