Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Ρεπό μετά την εφημερία.
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.... (Πάντως, εξακολουθώ να μη μπορώ να ανεβάζω αρχεία.)
--- Τέλος παράθεσης ---
Στο τέλος του παραθύρου κειμένου (ακριβώς από κάτω) υπάρχει επιλογή ¨πρόσθετες επιλογές…"
Αν την επιλέξεις ανοίγει ένα πεδίο για "επισύναψη αρχείου"
Εγώ έκανα δοκιμή και τα αρχεία ανέβηκαν
Loumakis:
(Το παρακάτω κείμενο έχω γράψει στην ενότητα "εφημερίες 2008", αλλά επαναλαμβάνω και σε αυτή τη θεματική ενότητα, επειδή είναι σχετικό)
Προσωπικά έχω αρχίσει επίσχεση εργασίας, απο την 8η Ιουλίου 2008, για τις ημέρες που ακολουθούν ενεργό εφημερία μου, ουσιαστικά εφαρμόζοντας μονομερώς τον νόμο που το εξευτελισμένο Ελληνικό κράτος αρνείται να εφαρμόσει. Επειδή όμως πιστεύω οτι, όσες απεργίες, επισχέσεις, στάσεις εργασίας κλπ. και να κάνουμε, αν δεν έχουμε οι γιατροί την κοινή γνώμη στο πλευρό μας, ματαιοπονούμε και επειδή πιστεύω οτι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επαρκώς πληροφορημένες πάνω στο θέμα, ή ενδεχομένως να είναι και παραπληροφορημένες, για τον λόγο αυτό συνέταξα και διανέμω στους ασθενείς του Κέντρου Υγείας μία επιστολή, την οποία σας κοινοποιώ. Την παραθέτω και ως συνημμένο αρχείο στο τέλος για να τη χρησιμοποιήσει και να την τροποποιήσει εύκολα όποιος συνάδελφος επιθυμεί.
Αγαπητοί ασθενείς και επισκέπτες του Κέντρου Υγείας Αστρους
Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας με αυτή την προσωπική επιστολή για να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα που ταλαιπωρούν τους γιατρούς του ΕΣΥ και που, πιθανόν, αγνοείτε.
Υπάρχει νόμος του Ελληνικού κράτους, ψηφισμένος το 1999, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ορίζει για τους γιατρούς ένα ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Ο νόμος έγινε για να διαφυλάξει πρώτα και πάνω απ' όλα την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και κατά δεύτερο λόγο τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ενας γιατρός, όταν είναι καταπονημένος σωματικά και πνευματικά από πολύωρη εργασία, είναι επιρρεπής στο να διαπράξει ιατρικό λάθος, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Οσον αφορά το εργασιακό σκέλος, είναι εύλογο ο γιατρός να έχει τον ελεύθερο χρόνο που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, για να τον αφιερώσει στην οικογένεια του, στην επιστημονική του ενημέρωση για το καλό των ασθενών και προσωπικά στον εαυτό του για να μπορεί να συνεχίζει ακούραστα και σε υψηλό επίπεδο το λειτούργημα του.
Και όμως, αυτές τις απλές και ευνόητες αλήθειες, το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να τις καταλάβει. Και ενώ θα έπρεπε να δίνει στους γιατρούς ρεπό μετά από εφημερία, όπως είναι λογικό, ηθικό και νόμιμο, αρνείται να το κάνει, περιφρονώντας το δικαίωμα των ασθενών να έχουν ασφαλή και αξιόπιστη ιατρική εξέταση και το δικαίωμα των γιατρών για αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Επίσης αποδεικνύεται πρωταγωνιστής στην καταπάτηση των νόμων, τη στιγμή που το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες να τους τηρούν με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.
Εάν, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, κάποια ημέρα διαπιστώσετε ότι κάποιος γιατρός είναι απρόθυμος να σας εξετάσει, μη σπεύσετε να τον "καταδικάσετε" στη συνείδηση σας γι' αυτή την απροθυμία του. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι μετά από εφημερία, είτε ξενυχτισμένος, είτε κατάκοπος σωματικά, είτε καταπονημένος διανοητικά ή ψυχικά από τα περιστατικά που αντιμετώπισε και τον πολύωρο εγκλεισμό του σε τέσσερις τοίχους σαν φυλακισμένος.
Προσωπικά, για να διαφυλάξω την υποχρέωση και το δικαίωμα μου να εξετάζω ασθενείς έχοντας διαύγεια πνεύματος και αξιόπιστη κρίση και για να αποφύγω τη σωματική και συναισθηματική εξουθένωση μου, αποφάσισα να κάνω χρήση των δικαιωμάτων που μου δίνει ο νόμος. Ετσι άρχισα επίσχεση εργασίας, δηλαδή δεν θα εξετάζω ασθενείς μετά από εφημερία.
Για να μην ταλαιπωρείσθε, λοιπόν, όσοι θέλετε να εξετασθείτε από εμένα προσωπικά, παρακαλώ να τηλεφωνείτε προηγουμένως στο Κέντρο Υγείας Αστρους, ζητώντας να πληροφορηθείτε τις ημέρες και τις ώρες που θα είμαι διαθέσιμος για εξέταση.
Ελπίζοντας στην κατανόηση και τη συμπαράσταση σας
Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, γενικός γιατρός Κ.Υ. Αστρους
Argirios Argiriou:
Από πρόσφατο μήνυμα του συνάδελφου Αναστάσιου Θεοδωρίδη σε άλλο σημείο του φόρουμ:
«Συμμόρφωση» Ελλάδας – Ιρλανδίας για το χρόνο εργασίας των γιατρών ζητά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη συμμόρφωση Ιρλανδίας και Ελλάδας, για τα όρια του χρόνου εργασίας των γιατρών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ιρλανδία και την Ελλάδα να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ, σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Tο αίτημα της Επιτροπής διατυπώθηκε, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.
Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έχουν λάβει για την εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι γιατροί που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πρέπει συχνά να εργάζονται κατά μέσο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο, όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών, που μπορεί να τους ζητηθεί να εργαστούν στη θέση εργασίας και συχνά πρέπει να εργάζονται, χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου.
Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας.
Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.
Προειδοποιητική επιστολή έχει αποσταλεί στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2009 και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008. Μολονότι, είχαν ως συνέπεια την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά στην πράξη.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αρχίατρος:
Αν κι παλιό το νήμα, να πούμε κάποια πράγματα. Έχουμε τα εξής θέματα.
- απ ΄την μία η νομοθεσία είναι ΣΑΦΗΣ: Ρεπό μετά από ΚΑΘΕ ενεργό εφημερία.
Αν κάποιος αποφασίσει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, ΔΕΝ μπορούν να του κάνουν πρακτικά τπτ. Απειλές περί αναφορών κτλ έχουν πέσει στο παρελθόν στο κενό.
- απ΄την άλλη έχουμε τα εξής δεδομένα
1) τους ειδικούς και διευθυντές οι οποίοι χώνονται αν πάρουν οι ειδικεύομενοι τα ρεπό τους. Δλδ εξωτερικά Ιατρεία στα οποία (παρανόμως φυσικά) πολλοί ΔΕΝ κατεβαίνουν.
2) τους άλλους ειδικεύομενους-ρουφιάνους, οι οποίοι ΔΕΝ τα παίρνουν προκειμένου να το παίξουν καλοί στους ειδικούς και να επωφεληθούν (σε χειρουργεία και άλλα).
Είναι μια ιδιότυπη Catch 22 κατάσταση.
Σημειώνω μια αναφορά εσωτερικού εγγράφου νοσοκομείου με αφορμή τραυματισμό ειδικεύομενου, ότι όποιος κάθεται στο νοσοκομείο μετά από 24ωρη εφημερία, το πράττει με δική του ευθύνη.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση