Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 21:53:00

Αποστολέας Θέμα: Η πρόληψη εχθρός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας  (Αναγνώστηκε 3873 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Δεκεμβρίου 2010, 15:34:39
Αναγνώστηκε 3873 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
«Ένα κορίτσι στα 26 του σκέφτεται τη ζωή, που το περιμένει, και όχι τον θάνατο. Σκέφτεται τι θα κάνει, ονειρεύεται, ταξιδεύει. Δεν σκέφτεται ιατρικό τσεκ-απ. Η Ιουλία με έμαθε πολλά, παρόλο που ήταν η μικρή μου αδερφή. Ότι μπορεί να είσαι άρρωστος και όμως να είσαι αξιοπρεπής, δυνατός, δοτικός. Σίγουρα σε αυτό το ταραχώδες ταξίδι δεν ήταν όλες οι μέρες εύκολες. Ποιος όμως μπορεί να πει ότι κάθε μέρα είναι εύκολη; Ήταν εκεί, δυνατή, με πίστη, ελπίδα και πάνω από όλα ήταν περιτριγυρισμένη με πολλή αγάπη.

    Η Ιουλία αντιμετώπισε τον θάνατο κατάμουτρα, έκλαψε και μετάν όλο αποφασιστικότηταν είπε "ΟΚ θα το πολεμήσουμε". Και τον πολέμησε. Και εκεί που θεώρησε ότι τον κέρδισε, αυτός ξαναγύρισε, ύπουλα όπως πάντα κάνουν οι δειλοί, και όμως ακόμα και τότε δεν το έβαλε κάτω, είπε απλά "γιατί πάλι σε μένα. Θα τον πολεμήσουμε ξανά" και το έκανε μέχρι την τελευταία μέρα».

    Είναι το γράμμα της Βούλας Τσιάρα για την αδερφή της Ιουλία, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν ένα χρόνο. Θεωρεί χρέος της να μας γνωρίσει την αδερφή της και να μοιραστεί τις σκέψεις της μαζί μας.

    Η αδερφή και η μητέρα της Ιουλίας, μέσα από την προσωπική τους περιπέτεια, θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στις έφηβες και τις νεαρές γυναίκες να μην ξεχνούν τον προληπτικό έλεγχο. «Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να νικήσουμε τη νόσο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα της Ιουλίας, γιατρός Α. Κωστούλα - Τσιάρα. Επιθυμεί μέσα από το τραγικό γεγονός να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των γυναικών και στη σωστή ενημέρωση του κόσμου για την αποτελεσματική εφαρμογή του εμβολιασμού και του τεστ Παπανικολάου, που μπορούν να μειώσουν δραματικά τα ποσοστά εμφάνισης αυτής της μορφής του καρκίνου.

    «Είναι πραγματικά αδιανόητο, 90 χρόνια μετά τον προληπτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου και 3 χρόνια μετά την ένταξη του εμβολιασμού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, νέες γυναίκες να χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έχουμε δύο όπλα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τα χρησιμοποιήσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου, Ευάγγελος Παρασκευαΐδης.

    «Δυστυχώς, τα ποσοστά εμβολιασμού», λέει ο καθηγητής, «κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ποσοστό κάτω από το 20% των νεαρών γυναικών έχουν εμβολιαστεί και γι αυτό φέρουν ευθύνη και οι γιατροί, οι οποίοι δεν ενημερώνουν σωστά τον κόσμο, τα ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν με "κραυγές" τυχόν παρενέργειες», για τις οποίες ο καθηγητής κατηγορηματικά απαντά ότι οι πιθανότητες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με άλλα εμβόλια, «αλλά και η πολιτεία η οποία δεν έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης. Όλα αυτά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας, δυσπιστία και αμφισβήτηση στο κοινό, γι αυτό ακριβώς το λόγο , η κατάσταση σε σχέση με τον εμβολιασμό στη χώρα μας είναι απαράδεκτη».

    Ουδείς αμφισβητεί ότι χρειάζεται σωστή ενημέρωση και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν όλοι. Εκπαιδευτική και ιατρική κοινότητα. Ο κ. Παρασκευαϊδης προτείνει η ενημέρωση να περνάει μέσα από τη σχολική κοινότητα.

    Η εμφάνιση των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι εξαιρετικά συχνή. Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, κορυφώνονται πριν την ηλικία των 24 ετών.

    Όσο για την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι 50% των γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται σε 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών, που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Επιπλέον υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 580 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και 240 χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο αυτό.

    Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). Ο εμβολιασμός, όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευαϊδης, μπορεί να προλάβει περισσότερο του 80% των περιπτώσεων αυτής της μορφής καρκίνου. Επιπλέον στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. «Ενδεχομένως, το εμβόλιο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από την ηλικία των 26 ετών με αποδεκτά αποτελέσματα, όπως επίσης και σε γυναίκες που έχουν κάνει θεραπεία και είναι πλέον υγιείς», λέει ο καθηγητής.

    H εξέταση Παπ. βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα ενός πολύ καλά οργανωμένου προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης με το τεστ εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 70%. Συνδυάζοντας τον εμβολιασμό με τακτικό έλεγχο Παπ. η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί κατά 94%.

    Σε χώρες, όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αυστραλία, παρατηρήθηκε μέσα σε δύο χρόνια μείωση των συσχετιζόμενων με τον HPV νοσημάτων. Ειδικότερα, έχει μειωθεί στο μισό η συχνότητα των γεννητικών κονδυλωμάτων. Με ανάλογο τρόπο αναμένεται σύντομα μείωση και σε προκαρκινικές βλάβες του γεννητικού συστήματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

7 Δεκεμβρίου 2010, 15:36:52
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Το 50% των Ελληνίδων φέρει τον ιό HPV

Η εμφάνιση των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου, είναι εξαιρετικά συχνή. Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, κορυφώνονται πριν την ηλικία των 24 ετών.
Όσο για την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι 50% των γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται σε 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών, που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Επιπλέον υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 580 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και 240 χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο αυτό.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα).

H εξέταση Παπ. βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα ενός πολύ καλά οργανωμένου προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης με το τεστ εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 70%. Συνδυάζοντας τον εμβολιασμό με τακτικό έλεγχο Παπ. η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί κατά 94%

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

18 Φεβρουαρίου 2011, 19:51:21
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
58387 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουνίου 2008, 17:41:22
από Πατρωνάκης Μάνος
0 Απαντήσεις
3305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2011, 20:51:56
από alfie
3 Απαντήσεις
24614 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Οκτωβρίου 2011, 23:11:38
από dimipap73
0 Απαντήσεις
3459 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2013, 12:29:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2015, 14:35:45
από Argirios Argiriou