Προχτές πήγα στο τοπικό ΟΠΑΔ (Θεσσαλονίκης) για την κατάθεση των παραστατικών+αποδεικτκού eΔΑΠΥ του μήνα Μαρτίου.
Στην ουρά οι συνάδελφοι για την κατάθεση των eΔΑΠΥ μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.Μάλιστα χρειάστηκε να μου επιστραφούν
οι φάκελοι που είχα προ μηνών καταθέσει χωρίς την προσθήκη απόδειξης ηλεκτρονικής κατάθεσης ωστε να κατατεθούν εκ νέου με
τον προβλεπόμενο τρόπο αυτή τη φορά...Αν και η αναμονή είχε διάρκεια περίπου 1,5 ώρα ,η συζητήσεις στα πηγαδάκια της ουράς ήταν πολύ ενδιαφέρουσες.
Κύριο θέμα ο απολυταρχικός τρόπος δέσμευσης του ιατρού που θα υπογράψει την νέα αίτηση 2 ετούς σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Κάποια «παράθυρα» που υπήρχαν με την «online» σύμβαση ιατρών ,πρώην συμβεβλημένων ΟΠΑΔ /ΟΑΕΕ δεν θα υπάρχουν με την νέα συμβαση.
Η δυνατότητα π.χ να κάνεις ειδικές ιατρικές πράξεις ανεξάρτητα απο τον ΕΟΠΥΥ και να πληρώνεσαι γιαυτές ιδιωτικά εφόσον ο ασθενής επιλέξει
να μην κάνει χρήση του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού δεν θα υφίσταται.Για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν μπορεί ο συμβεβλημένος ιατρός
να πάρει περισσότερα απο τα 10 ευρώ ανα ασθενή που του αναλογούν.Είτε πρόκειται π.χ για συνταγογράφηση στο ιατρείο ,είτε για επείγουσα κατ οίκον
μεταμεσονύχτια επίσκεψη.Η αποζημιώσεις για πολλές ιατρικές πράξεις θα είναι εξίσου εξεφτιλιστικά χαμηλές.Όποιος ιατρός πάρει έστω και ένα ευρώ πάνω απο το προβλεπόμενο
θα απολυθεί απο την σύμβαση ,δεν θα του καταβληθούν χρωστούμενα προηγούμενων μηνών και επιπλέον θα του απαγορευτεί η πρόσβαση στην ηλεκτρ.συνταγογράφηση.
Επιπλέον είναι βέβαιο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερεί πάρα πολύ της πληρωμές -περισσότερο απ 6μηνο-χωρίς να είναι βέβαιο άν θα είναι σε θέση πάντα να πληρώνει
έστω και αυτά τα πενιχρά ποσά.
Μάλιστα ,σε ότι αφορά την πληρωμή των πρώτων μηνών του 2012,απο ότι φαίνεται θα πληρώσουν σύντομα μόνο τον 1ο μήνα του έτους.
Για΄αυτό ζήτησαν μόνο αποδειξη για τον μήνα Ιανουάριο.Η υπάλληλος χαρακτηριστικά είπε ότι δεν χρειάζεται απόδειξη για τους άλλους μήνες αφού αυτοί
δεν φαίνεται να αποζημιώνονται πρίν την παρελευση 6μήνου
Για μένα τα πράγματα είναι απλά
'Εστω 200 ασθενείς κάθε μήνα. Καθαρά (φόρος,ενοίκιο,μηχανήματα,έξοδα ιατρείου-αναλώσιμα) περίπου 1000-1100 ευρώ τον μήνα.
Έχω οικογένεια με τρία παιδιά.Η γυναίκα μου δεν εργάζεται.
Με τα χρήματα αυτά απλά δεν μπορούμε να ζήσουμε.'Οχι αξιοπρεπώς,αλλά ούτε στοιχειωδώς.
Πραγματικά απορώ ποιοί ιατροί μπορούν να επιβιώσουν και με ποιό τρόπο ως ιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Αν και δεν υπάρχει ακόμα προθεσμία για την υπογραφή της νέας σύμβασης ΕΟΠΥΥ των ήδη συμβεβλημένων ιατρών,
έχω αποφασίσει να μήν συμμετάσχω σ'αυτή.
Ακόμα και με τον κίνδυνο της δυνητικής στέρησης του δικαιώματος χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
δεν έχω καμία άλλη επιλογή.