Βάζουνε στον ίδιο κουβά δαπάνες για ΕΣΥ, ιδιωτικό τομέα και φάρμακα!
Ράιχενμπαχ - Λοβέρδος «κλείδωσαν» στα 12 δισ. τις δαπάνες για την Υγεία
απο την ημερησία
Στο 1 δισ. ευρώ «κλείδωσε» η συνολική δαπάνη υγείας που διαθέτει η κυβέρνηση για τις μηνιαίες παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των πολιτών, για το 2012. Πλέον, ενοποιούνται όλες οι δαπάνες υγείας (με την ενοποίηση χρηματοδότησης του ΕΣΥ: 5 δισ. ευρώ και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης υγείας: 7 δισ. ευρώ) και τίθενται άμεσα ενιαίοι κανόνες για όλο το σύστημα υγείας, από τα δημόσια νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα ακόμη και τους ιδιώτες γιατρούς.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ενώ το αμέσως επόμενο είναι η επέκταση της εφαρμογής των λεγόμενων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων - ΚΕΝ (που ισχύουν σήμερα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ) σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, δημόσιων ή ιδιωτικών. Όπως αποκάλυψε στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος -λίγες ώρες πριν δημοσιοποιήσει την παραίτησή του προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές- εντός τριμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης του νέου τιμολογίου (ΚΕΝ) που θα αφορά τα Κέντρα Υγείας, τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, και όσους συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα στο υπουργείο Υγείας που έγινε με τον επικεφαλής της Ομάδας, Χορστ Ράιχενμπαχ, περιλαμβάνει τη δημιουργία 100 ΚΕΝ που θα ισχύσουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο κ. Πολύζος, ότι θα εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες για όλους τους παρόχους υγείας. «Τα Κέντρα Υγείας, τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα διαγνωστικά κέντρα θα γνωρίζουν ότι το κόστος, για παράδειγμα, ενός προληπτικού ελέγχου για τον ασθενή είναι 30 ευρώ, ή μια γενική αίματος είναι 5 ευρώ». Ο ίδιος εκτιμά ότι με περίπου 100 ΚΕΝ -στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 700- θα καλυφθεί πάνω από το 80% της προσέλευσης των ασθενών.
Εγχείρημα
Παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ένα τολμηρό εγχείρημα που συζητιόταν από την εποχή του Δοξιάδη, έγινε πράξη. Ουσιαστικά, με τον ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν οι πόροι που διατίθεντο για την υγεία (από κοινωνική ασφάλιση και κρατική χρηματοδότηση), σημείωσε ο κ. Πολύζος προσθέτοντας ότι τώρα έχουμε ένα «κλειστό» προϋπολογισμό για την Υγεία, 12 δισ. ευρώ για το 2012. «Κάθε μήνα έχουμε ένα δισ. ευρώ που ξέρουμε ότι ένα μέρος αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, ένα μέρος τις ιδιωτικές και ένα άλλο τα διαγνωστικά» αναφέρει ο κ. Πολύζος. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι το επόμενο τρίμηνο να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες και συμβάσεις, ώστε να ξέρουν όλοι εξαρχής τους όρους. Παράλληλα θα εφαρμοστούν ενιαία κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας και της παραγωγικότητας, ώστε να αμείβονται υψηλότερα, οι καλύτεροι.
Εδικά για τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Πολύζος έχει εισηγηθεί να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά με διαφορετικούς όρους από ό,τι ισχύσει σήμερα: να αναλάβει κάθε γιατρός έναν αριθμό ασθενών. Για κάθε ασθενή θα παρέχει τις υπηρεσίες του για όλο το χρόνο και ανεξάρτητα από τις επισκέψεις θα λαμβάνει «κλειδωμένη» αμοιβή. Για παράδειγμα, 30 ευρώ ο κάθε ασθενής το χρόνο. Όσο αυξάνεις τη λίστα με τους ασθενείς τόσο αυξάνεις και την αμοιβή σου, σημειώνει ο κ. Πολύζος, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο καλός γιατρός θα αμείβεται περισσότερο, αφού ο ασθενής θα επιλέγει τον οικογενειακό του γιατρό. Αυτό μπορεί να ισχύσει και για 4-5 βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος κ.ά.
Ο κ. Πολύζος αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον δήλωσε πως απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική, με ενιαία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, κάτω του 6% του ΑΕΠ.
Καταλήγοντας ο κ. Πολύζος ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καθώς θα έχει εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών και θα έχει αναρτηθεί στο ΗΔΙΚΑ ο σχετικός κατάλογος τιμών για τα φθηνότερα φάρμακα.
Μέχρι τον Ιούνιο η διασύνδεση με το ESY.net
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο να «κλείσουν» στα 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Μέχρι τέλος Ιουνίου μάλιστα τίθεται σε εφαρμογή η διασύνδεση του ESY.net του υπουργείου Υγείας με το observe.net της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των καταναλώσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ανά κλινική και τμήμα. Όπου καταγράφονται αδικαιολόγητες αυξήσεις -συγκριτικά με άλλες όμοιες κλινικές- το υπουργείο Υγείας θα παρεμβαίνει ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2011 οι δαπάνες στο ΕΣΥ παρουσίασαν περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, από 3 δισ. ευρώ το 2009, σε 2,6 δισ. το 2010 και σε 2,4 το 2011. Ο στόχος για φέτος είναι «πέσουν» στα 2,2 δισ.
Τα συνολικά έσοδα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανήλθαν το 2011 σε περίπου 28 εκατ. (από την είσπραξη του εισιτηρίου των 5 ευρώ) και στα περίπου 75 εκατ. ευρώ από την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.
Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 9% παρουσίασε ο μέσος μηνιαίος αριθμός νοσηλευθέντων, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ανά ασθενή το 2011 σε σχέση με το 2010 μειώθηκε κατά 4%. Αύξηση κατά 18% παρουσίασε ο μέσος μηνιαίος αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων και αύξηση 8% κατέγραψε ο μέσος μηνιαίος αριθμός των χειρουργείων. Τέλος το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 22% της κίνησης στα Κέντρα Υγείας, με το 69% της ετήσιας κίνησης να αφορά επισκέψεις που έγιναν για εξέταση και το 31% να αφορά συνταγογραφήσεις.
Τι θα γίνει το 2012 σύμφωνα και με τις εντολές της Ομάδας Κρούσης
«Κλείδωσε» στο 1 δισ. ευρώ η μηνιαία δαπάνη για τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των πολιτών.
Ενοποιείται η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης (περίπου 6 δισ. + 6 δισ. ευρώ).
Ενιαίοι κανόνες και τιμολόγηση για όλο το σύστημα υγείας, από τα δημόσια νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα ακόμη και τους ιδιώτες γιατρούς.
Επέκταση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων ΚΕΝ σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, δημόσιων ή ιδιωτικών.
Αλλαγές και για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα «χρεώνονται» συγκεκριμένο αριθμό ασθενών.
Ενιαία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, κάτω του 6% του ΑΕΠ.