08/01/2014.Nομικά «όπλα» κατά της διαθεσιμότητας απασφαλίζουν οι γιατροί
Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη
Με την πλάτη στον τοίχο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που θεωρούν ότι το υπουργείο Υγείας τους δείχνει την πόρτα της εξόδου, επικύρωσαν
παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έως και τις 17 Ιανουαρίου, όπως είχε προαναγγείλει από χθες το newpost. Στο μεταξύ το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού, αναμένεται να κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Παρασκευή.
Στο σχέδιο νόμου, θα ορίζονται τα στάδια τα οποία θα ακολουθηθούν, προκειμένου να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ, από αγοραστή και πάροχο υπηρεσιών Υγείας, μόνο σε αγοραστή. Ως αποτέλεσμα των δομικών αλλαγών, θα επέλθει η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας συνολικά 8.000-9.000 εργαζομένων, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από τον συνολικό αριθμό των διαθεσιμοτήτων που υπολογίζει ο υπουργός οι περίπου 6.000 είναι γιατροί, ενώ οι υπόλοιποι –μέχρι τις 8.000-9.000- είναι διοικητικοί και υγειονομικοί, για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί ότι θα μπουν σε κινητικότητα και δεν θα απολυθούν. Το θέμα λοιπόν είναι μόνο οι γιατροί», εξηγεί στο newpost o πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού), Αθανάσιος Αποστολόπουλος.
Τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις», αμφισβητούν οι γιατροί του Οργανισμού, θεωρώντας ότι «πρόκειται για μπανανόφλουδα».
Για «παγίδα» του υπουργείου κάνουν λόγο οι γιατροί
«Όταν η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ο ΕΟΠΥΥ να είναι μόνο αγοραστής, και όχι πάροχος, στην ουσία μιλάμε για κατάργηση των μονάδων, αφού οι μονάδες είναι αυτές που παράγουν Υγεία», επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει:
Στην θεωρία όλοι οι γιατροί μπορούν να κάνουν αίτηση για το ΕΣΥ. Στην πράξη, ποντάρουν ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός γιατρών θα δηλώσει επιθυμία να ενταχθεί. Αφού λοιπόν μείνουν με ένα ελάχιστο αριθμό ιατρικού προσωπικού, σε δεύτερη φάση θα γίνει σύμπτυξη των μονάδων και θα κρατήσουν κάπου τρεις σε όλη την Αθήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν θέσει τόσο αποτρεπτικούς και ασύμφορους όρους για την παραμονή μας».
Οι όροι για την μεταπήδηση στο ΕΣΥ
Οι γιατροί του Οργανισμού εξηγούν ότι –βάσει του κυβερνητικού σχεδίου- το εισόδημά τους από το ΕΣΥ θα περιοριστεί στα 1.000-1.100 ευρώ, ποσό που μάλιστα δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν, αφού θα υποχρεωθούν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Επιπλέον, όσοι πάρουν τη μεγάλη απόφαση να κλείσουν το ιατρείο τους και να κάνουν αίτηση για το ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, αφού μετά από 5-10 μήνες θα τεθούν σε κρίσεις, ενώ στο μεταξύ θα εργάζονται ένα εξοντωτικό -για το αντικείμενό τους- 8ωρο.
«Το ωράριο του γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα, σήμερα είναι 5,5 ώρες. Σε αυτό το διάστημα βλέπεις 25 περιστατικά, που μπορεί να φτάσουν και τα 35. Δεν είναι δυνατόν αυτό να το κάνεις επί 8 ώρες. Είναι εξοντωτικό και επικίνδυνο!», επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι οι γιατροί της δευτεροβάθμιας φροντίδας, δηλαδή των νοσοκομείων, στο 8ωρο τους, έχουν διαλλείματα, επισκέψεις στη βιβλιοθήκη και εν γένει κλιμάκωση και αποκλιμάκωση της έντασης της δουλειάς.
Τέλος, στα επιχειρήματα των γιατρών συμπεριλαμβάνεται και η επιστημονική απαξίωσή τους, καθώς οι χειρουργικές ειδικότητες, θα «ευνουχηθούν». «Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας, για παράδειγμα, που δεν θα μπορεί να κάνει τοκετούς, παρά μόνο εξετάσεις και συνταγογράφηση, δεν θα είναι λειψός γιατρός;», διερωτάται ο κ. Αποστολόπουλος.
Το σχέδιο για την ανατροπή της διαθεσιμότητας
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο «δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, αφού μέχρι τώρα η άλλη πλευρά έχει αποδειχθεί αμετακίνητη στις ειλημμένες αποφάσεις».
Τυπικά η απεργία ισχύει ως τις 17 Ιανουαρίου, με τους ασθενείς να εξυπηρετούνται από προσωπικό ασφαλείας. Στο μεταξύ, ετοιμάζονται τα μυστικά νομικά «βέλη» στην φαρέτρα των γιατρών, ενώ εκτιμάται ότι «υπάρχει πολύ σοβαρή προοπτική να ακυρωθούν τα προωθούμενα σχέδια της κυβέρνησης».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος