Ανοικτό, διεθνή και μάλιστα ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για να προσληφθεί ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το
"Μηχανισμό Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ" προκήρυξε χθες το υπουργείο Υγείας. Ο προϋπολογισμός είναι 3,9 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 15 Απριλίου.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει έστω και εκ των υστέρων ότι είναι σε πλήρη αδυναμία ο διοιικητικός μηχανισμός του ίδιου του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να φέρει σε πέρας τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και στον ΕΟΠΥΥ. Σίγουρα όμως αποτελεί άλλη μία ελληνική πατέντα να ξεκινάς τη μεταρρύθμιση, να θέτεις σε διαθεσιμότητα το προσωπικό και καλείς τους γιατρούς να επιλέξουν εργασιακή σχέση και κατόπιν να προσλαμβάνεις σύμβουλο που θα σε βοηθήσει στις αλλαγές.
Επίσης, γεννώνται πολλά ερωτήματα και όσον αφορά την γερμανική εταιρεία συμβούλων GIZ, η οποία έχει επιλεγεί ως σύμβουλος του υπουργείου Υγείας και ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 15 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες της. Ανάμεσα στα άλλα, οι Γερμανοί σύμβουλοι έχουν αναλάβει έργο περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στον οργανισμό έχει τοποθετηθεί στέλεχος της GIZ που παρακολουθεί τα οικονομικά του οργανισμού...Προκύπτει το ερώτημα λοιπόν: Μήπως ακυρώθηκε το έργο που είχε αναλάβει η GIZ; Αν έγινε αυτό, ποιος ήταν ο λόγος; Αν όχι, ποιο είναι το αντικείμενο της χρηματοδότησης των Γερμανών;
Ακόμη, υποτίθεται ότι η αρμόδια επιτροπή για την πρωτοβάθμια, πρόεδρος της οποίας είναι ο γενικός ιατρός και διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Παύλος Θεοδωράκης είχε ρόλο και μηχανισμού υλοποίησης της μεταρρύθμισης. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει τυπικά η απόφαση σύστασης της επιτροπής.Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τόσο οι αποφάσεις ανάθεσης έργου στη GIZ όσο και η
προκήρυξη του διαγωνισμού δεν φέρουν την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη, α
λλά του γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη. Ωστόσο, αυτό μάλλον είναι τυπικό, καθώς ο κ. Καλλίρης είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και όλα τα προαναφερόμενα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Είναι προφανές βέβαια ότι ο κ. Καλλίρης έχει υπογράψει κατόπιν εντολής και έγκρισης από τον κ. Γεωργιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του κ. Γεωργιάδη, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν είχε δεχθεί να δοθούν χρήματα στη γερμανική εταιρεία GIZ. Μάλιστα, τότε η πρόταση προς τον κ. Λυκουρέντζο αφορούσε project συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. και όχι 15 εκατ.
Όσον αφορά τώρα στον διαγωνισμό έχει σημασία να τονίσουμε ότι από την προκήρυξη δεν προκύπτει ποιος πρότεινε τη διενέργειά του. Η διακήρυξη αναφέρει απλώς ότι στις 11-10-2013 ελήφθη απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί επίσης να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έστειλε υπηρεσιακό σημείωμα στις 25-2-2014. Τόσο πολύ την υπολογίζουν...
Στα τυπικά του διαγωισμού τώρα:
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 12 Μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος του συστήματος.
Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των νομίμως υποβληθεισών προσφορών, θα πραγματοποιηθεί στις 24/4/2014.
Κριτήριο Αξιολόγησης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, η οποία θα προκύψει από την συσχέτιση της βαθμολόγησης τεχνικών κριτηρίων αξιολόγησης των προσφερόντων και των αντίστοιχων οικονομικών προσφορών.
Για την συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος