Χθες Κυριακή 29/6 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποφάσισε (περσινά, ξινά σταφύλια) να ανακινήσει το θέμα των επισκέψεων που τελειώνουν γρήγορα ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) που φυσικά είναι γνωστό (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) απο μέσα Ιουνίου και παρουσιασμένο και με Δελτία τύπου του ΕΟΠΥΥΥυυ. Φυσικά κάποια σκοπιμότητα υπάρχει στην ανακίνηση του θέματος μετά απο 15 μέρες. Ίσως επειδή μπαίνει ο νέος μήνας....
Απαντήσεις και αποτελέσματα του ενδελεχούς ελέγχου που θα γινόταν εντός 7 ημερών (και νυκτών) ακόμα δεν μάθαμε. Ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥΥ περιορίζεται στην πληκτρολόγηση εντολών στατιστικής φύσεως στη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ...
Ακολούθησε χθες και ηλεκτρονικό δημοσίευμα που δίνει άλλη τροπή, όχι κατ΄ανάγκην καλύτερη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Αν και τα στοιχεία για τις 150 επισκέψεις ασθενών ανά ημέρα σε διατρούς του ΕΟΠΥΥ μοιάζουν -εκ πρώτης όψεως- εξωφρενικά εν τούτοις δεν λένε όλη την αλήθεια. Παράλληλα τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσο και οι... όψιμοι ρεπόρτερς αγνοούν ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το sofokleousin.gr
(οοοο, δεν τα στάλνουν στον εισαγγελέα; ) 70 γιατροί ευθύνονται για το 15% της δαπάνης για εξετάσεις και παραιατρικά.
Το ζήτημα αυτό αν και αναδείχθηκε από το Sofokleousin.gr η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επέλεξε να κλείσει μάτια και αυτιά, όπως και η διοίκηση του ΙΚΑ που διαθέτει στα χέρια της από καιρό ολόκληρη τη λίστα με τους γιατρούς, τις εξετάσεις και τις κλινικές που τις διενεργούσαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 70 γιατροί ευθύνονται για το 15% των δαπανών για εξετάσεις στο ΙΚΑ, όταν συνολικά οι συμβεβλημένοι γιατροί ξεπερνούν τους 7.000. Παράλληλα από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι 3.000 γιατροί καλύπτουν μόλις το 1% της συνολικής δαπάνης του Ιδρύματος.
Αντ αυτού media και πολιτική ηγεσία επικεντρώνουν στα στοιχεία που προέκυψαν από την ακιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, τα οποία είναι ελλιπή, ασαφή και αποσπασματικά. Αλλά αυτή ακριβώς είναι και η εικόνα των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο μέσος όρος των 5,5 λεπτών ανά ασθενή που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομέων είναι απόλυτα λογικός όταν πρόκειται για παθολόγους, καρδιολόγους και άλλες ειδικότητες γιατρών που δεν εξετάζουν απαραίτητα αλλά κυρίως γράφουν φάρμακα σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
Για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν ο μέσος όρος των 100-150 επισκέψεων είναι εφικτός και απολύτως ρεαλιστικός όταν πρόκειται για γιατρούς που μόνο υπογράφουν τις συνταγές τις οποίες συμπληρώνει η γραμματέας τους.
Συνεπώς το εντυπωσιακό στοιχείο είναι μεν πραγματικό αλλά ταυτόχρονα παραπλανητικό και φαίνεται ότι η δημοσιοποίησή του εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πρόσφατο συνέδριο για την Υγεία συγκρούστηκαν δημοσίως ο πρόεδεος του ΕΟΠΥΥ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γιατρών (
ποια είναι αυτή; ).
Τα media βέβαια επέλεξαν να αναδείξουν την πολύ εύκολη και "πιασάρικη" οπτική γωνία του θέματος καθώς οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ρωτήσει ούτε τους φηραιούς συγγνείς τους για τις συνθήκες που επικρατούν στα ιατρεία που συνωστίζονται για τη συνταγή των φαρμάκων τους.
Το δημοσίευμα της Καθημερινής
[spoiler] Οι περισσότεροι από αυτούς, που κλήθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να δώσουν εξηγήσεις, προέβαλλαν ως επιχειρήματα ότι δούλευαν πολλές ώρες και ότι οι επισκέψεις ήταν σύντομες καθώς επρόκειτο για απλή συνταγογράφηση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Ο εκτεταμένος έλεγχος του ΕΟΠΥΥ που έγινε στα στοιχεία των ιατρικών επισκέψεων του Ιουνίου, έδειξε ότι συνεχίζεται η τακτική της ταχείας συμπλήρωσης του πλαφόν, προκειμένου να χρεώνονται οι ασθενείς.
Μόνο τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου –εκ των οποίων οι τρεις εργάσιμες– 128 συμβεβλημένοι γιατροί δήλωσαν ότι δέχθηκαν από 250 έως 300 ασφαλισμένους έκαστος ή αλλιώς 31.214 ασθενείς συνολικά.
Δεκαοκτώ γιατροί δέχθηκαν επισκέψεις ασφαλισμένων την Κυριακή 1η Ιουνίου, ενώ τη δεύτερη ημέρα του Ιουνίου και πρώτη εργάσιμη του μήνα, οι 128 γιατροί δέχθηκαν συνολικά 11.690 ασθενείς στο ιατρείο τους.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι έχουν ιδιαίτερη ζήτηση κάποιοι γιατροί στα Τρίκαλα, αφού από τους 128 που ελέγχονται, οι 17 βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Είκοσι τρεις γιατροί που είχαν δηλώσει ότι πραγματοποίησαν από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου περισσότερα από 250 ραντεβού ασφαλισμένων είναι στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των συμβεβλημένων, ενώ πολλή δουλειά φαίνεται ότι έχουν επίσης γιατροί των Ιωαννίνων και της Λάρισας. Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και καρδιολόγοι είναι οι γιατροί με τη μεγάλη ζήτηση: από τους 128 υπό έλεγχο συμβεβλημένους 68 είναι παθολόγοι, 22 γενικοί γιατροί και 22 καρδιολόγοι.
Μετά από τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι γιατροί, θα αξιολογηθούν οι απαντήσεις τους και ανάλογα με τα συμπεράσματα, θα γίνει περαιτέρω έλεγχος και θα επιβληθούν ποινές. [/spoiler]