Ας κάνω κι εγώ μια αναφορά ως γνώστης της περιοχής.
Στην αρχή έναρξης της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (αρχές του 2012) έκανε σύμβαση το σύνολο των ιδιωτών μικροβιολόγων της Χίου (περίπου 10 άτομα). Όταν πέρασαν οι πρώτο μήνες του ενθουσιασμού και είδαν ότι οι πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση και κουρεμένες προχώρησαν (στο σύνολό τους πάλι) σε αναστολή της σύμβασης.
Αυτό που εφαρμοζόταν στη συνέχεια ήταν το εξής:
- Ο ασφαλισμένος πήγαινε στον ιδιώτη με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό κι έκανε τις εξετάσεις.
- Πλήρωνε στο σύνολό τους κι έπαιρνε απόδειξη. Οι μικροβιολόγοι έκαναν "καλές" τιμές ελάχιστα πάνω από κρατικό τιμολόγιο τις περισσότερες φορές.
- Υπέβαλε τα δικαιολογητικά (ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και απόδειξη) στην τοπική αντιπροσωπεία του ΕΟΠΥΥ και σε 2-3 μήνες έμπαινε στο λογαριασμό του το 85% της δαπάνης σύμφωνα με την αναγραφόμενη στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό τιμολόγηση.
Π.χ. οι εξετάσεις μπορεί να κόστιζαν σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο 80 ευρώ, να πλήρωνε και να έπαιρνε απόδειξη για 100 ευρώ και να έπαιρνε πίσω (0,85x80) 68 ευρώ.
Αν παιζόταν παιχνίδια με τις εξετάσεις, τα παραπεμπτικά και τις αποδείξεις (π.χ. να γραφτούν παραπάνω εξετάσεις που δεν γίνονταν) ώστε τελικά ο ασφαλισμένος να μην επιβαρυνθεί καθόλου από την τσέπη του, δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά.
Πάντως ήταν και είναι αξιοθαύμαστη η συνοχή του συνόλου των τοπικών ιδιωτών μικροβιολόγων αφού κανείς δεν "έσπασε" και δεν συνέχισε τη σύμβαση. Βέβαια κάποιοι κάνουν λόγο για άτυπη λειτουργία τραστ ή καρτέλ.
Η παραπάνω λειτουργία "χάλασε" όταν εμφανίστηκε εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής (γνωστής αλυσίδας με πανελλαδική κάλυψη) που έκανε σύμβαση για ορμόνες! Αυτό έδωσε το επιχείρημα στον τοπικό ΕΟΠΥΥ να διακόψει την αποζημίωση βάσει αποδείξεων με το επιχείρημα ότι υπάρχει συμβεβλημένο ιδιωτικό εργαστήριο!
Για τους ασφαλισμένους της Χίου, το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, η 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου και η Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι ασφαλισμένοι να κάνουν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές του νησιού, χωρίς καμία συμμετοχή.
Ας κρατήσουμε την παρακάτω παράγραφο κι ας γελάσουμε καταγράφοντας τα παράδοξα:
- Το συμβεβλημένο ιδιωτικό εργαστήριο μπορεί να κάνει μια πολύ περιορισμένη γκάμα εξετάσεων.
- Τα ραντεβού στο Νοσοκομείο έχουν φτάσει πάνω από 1 χρόνο από σήμερα.
- Το μικροβιολογικό του ΙΚΑ (πρώην ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ) δε λειτουργούσε, ελλείψει αντιδραστηρίων, για περίπου 3 χρόνια όμως πλήρωνε κανονικά μικροβιολόγο και παρασκευαστή. Τον τελευταίο μήνα (λόγω της διακοπής με τους ιδιώτες) για να χρυσώσουν το χάπι στους ασφαλισμένους άρχισαν να δίνουν 15 ραντεβού την ημέρα στο ΙΚΑ για μικροβιολογικές όπου ουσιαστικά γίνονται μόνο οι αιμοληψίες και στη συνέχεια τα αίματα μεταφέρονται στο, ήδη τρομερά επιβαρυμένο, μικροβιολογικό του νοσοκομείο όπου γίνονται οι εξετάσεις με τη συμφωνία ότι ο μικροβιολόγος και ο παρασκευαστής του ΙΚΑ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους κάποιες ώρες στο νοσοκομείο. Μόλις έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το παραπάνω, σε ένα μήνα λειτουργίας του η αναμονή έχει φτάσει τους 3 μήνες οπότε σε λίγο καιρό θα φτάσει στα επίπεδα του νοσοκομείου.
-
Για εξετάσεις που δεν γίνονται στο νοσοκομείο π.χ. αντιπυρηνικά κλπ παρόλο που ο ασφαλισμένος παίρνει βεβαίωση από το νοσοκομείο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει, ο τοπικός ΕΟΠΥΥ αρνείται να αποζημιώσει με το 85%, αν γίνουν σε ιδιώτες, χωρίς καμιά εξήγηση!- Πολλοί ασφαλισμένοι όταν το πακέτο των εξετάσεων είναι μεγάλο προτιμούν να πάρουν το πλοίο να πάνε στον Πειραιά, να κάνουν τις εξετάσεις σε συμβεβλημένο και να επιστρέψουν αυθημερόν. Τους έρχεται φθηνότερα από το να τις πληρώσουν σε ιδιώτες χωρίς καμιά αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.