Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

<< < (479/493) > >>

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπίστευτο αλλά νομίζω οτι θέλουν να μας διώξουν όλους γιατί πολυ απλά με αυτή την τακτική κανείς γιατρός δεν πρόκειται να παραμείνει συμβεβλημένος.....

--- Τέλος παράθεσης ---

Ακριβώς. Και εδώ θα έρθουν να καλύψουν το κενό τα ΤΟΜΥ, που αποτελούν μια πραγματική και μακροχρόνια αναγκαιότητα της ΠΦΥ στην Ελλάδα. ;D Μπάχαλο...

Δ. Κουναλάκης:
Εγώ πάλι δεν αγχώθηκα......
Κάθε μήνα από την έναρξη του ΕΟΠΥΥ έβαζα σε όλο το μήνα καθημερινά ραντεβού με τις επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ. Θεωρούσα απαράδεκτη την ταχτική του ΙΚΑ με τις ουρές. Και ναι, καρδιοκτυπούσα τον πρώτο καιρό και έδιωχνα κόσμο μέχρι να φτάσω τις 200 επισκέψεις. Τα ραντεβού μου έφταναν τους τρεις μήνες και τα κρατούσα μέσω των προγράμματος μου του PCHR. Δίνω τρίμηνες συνταγές και κάθε ασθενής που φεύγει παίρνει το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού σε τρεις μήνες.
Μετά βγήκε η λύτρωση μου: το edapy. Άρχισα να δηλώνω στο edapy τα ραντεβού μου πριν μπει ο μήνας αυτοματοποιημένα με το PCHR και είχα 10-15 ραντεβού κάθε μέρα (ίσως την πρώτη εβδομάδα να φτάσω για 1-2 ημέρες και τα 20/ημέρα). Όποιος ερχόταν χωρίς να έχει κλειστεί και δηλωθεί το ραντεβού στο edapy είχε δύο επιλογές: είτε έμπαινε στην θέση κάποιου ραντεβού της παραμονής που δεν είχε έρθει και απελευθερωνόταν από το edapy, είτε πλήρωνε επίσκεψη. Το σύστημα που έδειχνε τα ελεύθερα ραντεβού του κάθε γιατρού εγώ το έχω σε πρώτη ζήτηση για να μπορεί κάθε ασθενής να παρακολουθήσει εάν έχω ελεύθερο ή όχι.
Υπάρχει ασθενής που μπορεί να θέλει ένα φάρμακο και να του πάρεις την πίεση, να του πεις μια καλημέρα και να σου φάει 5 λεπτά, υπάρχει και ασθενής θα χρειαστεί να αφιερώσω 40 λεπτά. Με το PCHR η συνταγογράφηση του 1 φαρμάκου είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα σε ώρα αιχμής. Αν μετράει αυτό ο ΕΟΠΥΥ καταλαβαίνω την λύσσα του. Αν τον χαλάει, μπορώ να το κάνω να φαίνεται πιο κομψό. Όλα γίνονται για να είμαστε όλοι χαρούμενοι.
Δεν βλέπω να με επηρεάζουν πουθενά τα παραπάνω, όπως δεν επηρεάζει έντονα και την λειτουργία του ιατρείου ο ΕΟΠΥΥ ειδικά τις πρώτες ημέρες. Δεν τα θεωρώ αρνητικά μέτρα. Τα θεωρώ θετικά.
Με μια επιφύλαξη ίσως: Θα πρότεινα ο "χρόνος επίσκεψης" να γίνει "μέσος χρόνος επίσκεψης". Εδώ γιατί ο ΕΟΠΥΥ ξέχασε τους μέσους όρους που χρησιμοποιεί παντού;
My two cents.

DoctorX:
Τι είναι το PCHR;

Ψάχνωντας στο Google βρήκα "Palestinian Center for Human Rights", αλλά μάλλον δεν ταιριάζει...  ;D

pzogr:
Δηλαδή συμφωνείς με τον προκαθορισμένο χρόνο;
Δηλαδή αν ένας επισκέπτης θέλει απλά ένα φάρμακο που μπαίνει χωρίς πρωτόκολλο και άρα με PCHR ή και με το browser σε 1-2 λεπτά το πολύ έχεις τελειώσει, θα πρέπει να τον κρατήσουμε αιχμάλωτο μέχρι να τελειώσουμε το χρόνο; Ακόμα και σαν μέσος όρος είναι προβληματικό. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης για ένα επίπεδο συνταγογραφίας >60-70% των επισκεπτών δεν φτάνει καν τα 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ελέγχου της αποτελεσματικότητας της αγωγής (με ερωτήσεις, μετρήσεις, αξιολόγηση μετρήσεων που φέρνει ο ασθενής κτλ). Όντως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, όμως ο μέσος όρος πολύ σπάνια ξεπερνιέται.

Υποθέτω ότι το επιχείρημα για τον προκαθορισμένο χρόνο είναι ότι γίνονται πλασματικές επισκέψεις από ασθενείς που δεν γνωρίζουν καν ότι "επισκέφτηκαν" γιατρό (ξέρω τέτοιες περιπτώσεις), έτσι ώστε ο γιατρός να μην ξεπετάει μια επίσκεψη 1 λεπτού στον καθένα και να πληρώνεται για φανταστικό έργο. Αυτό όμως δεν λύνεται έτσι γιατί ο απατεώνας είναι απατεώνας και θα κάνει το ίδιο ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένει 15 λεπτά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να λυθεί είναι αν ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει με κάποιο τρόπο ο ίδιος τα ραντεβού είτε κλείνοντάς τα για λογαριασμό των γιατρών (χειρότερο) είτε ελέγχοντας ότι αυτά που κλείστηκαν (και δηλώθηκαν) είναι πραγματικά (καλύτερο).

Προφανώς στους επαγγελματίες "επισκεψάκηδες" που κάθονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στο PC, οι επισκέψεις δεν θα τελειώσουν σε 1-2 μέρες, αλλά σε 5-6. So what? Οι υπόλοιποι απλώς θα ταλαιπωρηθούν και μαζί θα ταλαιπωρηθούν κι οι ασθενείς, που θα πρέπει να ρίχνουν πασιέντζα για να αντέξουν.

Σε όσους γιατρούς κλείνουν ραντεβού (όπως εγώ) θα μας πάνε τα ραντεβού σε μακρύτερο χρόνο ή θα μας κρατούν στα ιατρεία περισσότερο χωρίς όφελος για κανέναν. Σε όσους δεν κλείνουν ραντεβού θα σπάσουν τα νεύρα τους να περιμένουν εξυπηρέτηση 4 ατόμων/ώρα.

Κι εγώ καταλήγω ότι μάλλον θέλουν να μας απαξιώσουν...

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι είναι το PCHR;

Ψάχνωντας στο Google βρήκα "Palestinian Center for Human Rights", αλλά μάλλον δεν ταιριάζει...  ;D

--- Τέλος παράθεσης ---
Primary Care Health Records: είναι ένα λογισμικό ηλεκτρονικού φακέλου σε windows που ενσωματώνει και την Ηλ. Συνταγογράφηση

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή συμφωνείς με τον προκαθορισμένο χρόνο;
Δηλαδή αν ένας επισκέπτης θέλει απλά ένα φάρμακο που μπαίνει χωρίς πρωτόκολλο και άρα με PCHR ή και με το browser σε 1-2 λεπτά το πολύ έχεις τελειώσει, θα πρέπει να τον κρατήσουμε αιχμάλωτο μέχρι να τελειώσουμε το χρόνο; Ακόμα και σαν μέσος όρος είναι προβληματικό. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης για ένα επίπεδο συνταγογραφίας >60-70% των επισκεπτών δεν φτάνει καν τα 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ελέγχου της αποτελεσματικότητας της αγωγής (με ερωτήσεις, μετρήσεις, αξιολόγηση μετρήσεων που φέρνει ο ασθενής κτλ). Όντως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, όμως ο μέσος όρος πολύ σπάνια ξεπερνιέται.

.......

Κι εγώ καταλήγω ότι μάλλον θέλουν να μας απαξιώσουν...

--- Τέλος παράθεσης ---
Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ ανοίγει ένα μεγάλο θέμα συζήτησης το οποίο τουλάχιστον εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Έχει πολλές παραμέτρους:
α) Η έννοια της "συνταγογράφησης" για μένα δεν υπάρχει. Είμαι ιδεολογικά αντίθετος. Και δεν είμαι σαδιστής σε κάποιον ασθενή με ένα φάρμακο που συχνά "ονομάζεται" συνταγογράφηση και δεν χρειάζεται εξέταση κάθε μήνα, να τον φέρνω κάθε μήνα για μονή, ούτε καν για δίμηνη συνταγή. Το ελάχιστο τρίμηνη. Ακόμη κι αν το μέγιστο που παίρνει είναι τρίμηνη, θα τον δω 4 φορές το χρόνο. Το να αφιερώσω 4-5 λεπτά μήπως "ζει" κάτι νέο στην υγεία του που δεν το έχει καν προσέξει δεν το θεωρώ σπατάλη χρόνου και ούτε καν οι ασθενείς μου το θεωρούν έτσι.
β) Από την βιβλιογραφία ο μέσος χρόνος στο οικογενειακό ιατρό είναι 12 λεπτά. Δεν είναι λοιπόν παράλογο αυτό που ζητά ο ΕΟΠΥΥ. Τα δικά μου ραντεβού μπαίνουν ανά εικοσάλεπτο, θα βάλω εμβόλιμα και κάποιον με αποτελέσματα εξετάσεων, αλλά γράφοντας κατά βάση τρίμηνες συνταγές, το μέσο όρο του 15λεπτου τον ξεπερνώ. Ο ασθενής που έρχεται κάθε 3 μήνες και έχει πάνω από 2 προβλήματα υγείας θέλει 10 λεπτά μόνο να δεις πως πάει.
γ) Ένα θέμα που ακούγεται περίεργο είναι γιατροί πχ αγγειοχειρουργικής που "δηλώνουν" διακόσιες επισκέψεις το μήνα....σε 5 ημέρες. Να υποθέσω ότι συνταγογραφούν κλοπιδογρέλη με χρόνους 2 λεπτά/ασθενή; Δεν ξέρω γιατί πρέπει να τους πληρώνει το ίδιο με μένα ο ΕΟΠΥΥ που εξετάζω κιόλας.
δ) Αν μιλάμε για συνταγογραφία του 1 λεπτού, και θέλετε να ανοίξετε αυτό το δρόμο, γιατί να μην κάνει την συνταγογραφία η νοσηλεύτρια/γραμματέας και να πληρώνεται με 5ευρω σε κλειστό προϋπολογισμό; Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις ξέρετε.
ε) Ακόμη και στους δείκτες ποιότητας σε ένα ιατρείο, ο χρόνος επίσκεψης κάτω από ένα χρονικό διάστημα θεωρείται αρνητικός δείκτης ποιότητας για ένα ιατρείο.
Θα με ενδιέφερε όμως να ακούσω και άλλα επιχειρήματα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση