Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Ιανουαρίου 2025, 09:49:57

Ψηφοφορία

Με τα ως τώρα δεδομένα, πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα "ΕΟΠΥΥ";

άριστο
πολύ καλό
αρκετά καλό
καλό
μέτριο
κακό

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 1465109 φορές)

0 μέλη και 42 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Οκτωβρίου 2011, 11:49:17
Απάντηση #240
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Καθόλου.. Ίσα ίσα.
Το ερώτημα που τίθεται και στο οποίο έχω προκαταβολικά απαντήσει είναι το εξής.
Η ΠΦΥ έχει έναν ιδιαίτερο, αρκετά καλά περιγεγραμένο ρόλο στο σύνολο ενός συστήματος υγείας?
Υπάρχει ένα ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο που πραγματώνεται σε αυτήν?
Αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών μόνο?
Στο βαθμό που συζητάμε για τις ιατρικές υπηρεσίες, ποια είναι η ιατρική ειδικότητα που στη βάση του αντικείμενου της, ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της ΠΦΥ?
Παραθέτω δύο πολύ σημαντικά κείμενα ως βάση συζήτησης.
 
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ της ΓΕΝΙΚΗΣ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Διακήρυξη Αλμα Ατα
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Αν επομένως συμφωνήσουμε στο ότι η ΠΦΥ αποτελεί ένα ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο, το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι το εξής.
Κατά πόσο οι υποψήφιοι προς επιλογή γιατροί κάθε ειδικότητας, είναι εκπαιδευμένοι στο ιδιαίτερο αντικείμενο της ΠΦΥ?
Έστω ψυλιασμένοι, υποψιασμένοι...
Και σας παρακαλώ μην κρίνεται από το ατομικό σας παράδφειγμα και μόνο.
Για να προλάβω και το εύλογο ερώτημα.
Είναι οι έλληνες Γενικοί Γιατροί, στο σύνολο τους , κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την ΠΦΥ?
Σαφέστατα ΟΧΙ.
Αποτελούν μέρος του προβλήματος και μάλιστα σημαντικό, γιατί από αυτούς υπάρχει η απαίτηση να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως γιατροί στην ΠΦΥ.
Κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος για ναστηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα (ακόμα και αν διαφέρει με τα δικά μου ιδεατά) ΠΦΥ, θα έπρεπε να είναι αυστηρά προσανατολισμένο στους στόχους και τις ιδιαίτερες ανάγκες της ΠΦΥ , ώστε ακόμα και αυτοί οι ανεπαρκέστατα εκπαιδευμένοι γιατροί σιγά σιγά να εντάσσονται στο κλιμα της.
Αντί όμως για ένα τέτοιο σύστημα μας προέκυψε ο ΕΟΠΥ-ΠΙΠΑ. Ένα έκτρωμα το οποίο θα στελεχωθεί από ανέπαρκέστατους -ως προς την ΠΦΥ πάντα- γιατρούς.
Μπορούμε να συζητάμε για ώρες ..
Μακάρι..
Ξαναγράφω ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν προσωπική μομφή ,αλλά συνολική κριτική.

α) H αλήθεια είναι ότι η διακήρυξη της ΑλμαΑτα είναι τόσο σκληρή όσο και ελαστική ταυτόχρονα.
β) Η άλλη αλήθεια είναι ότι όσο τα όργανα της ειδικότητας της γενικής ιατρικής ζουν μόνο για τα συνέδρια επίσης δεν βλέπω φως.
γ) Η τρίτη αλήθεια είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν σημαίνει ΠΦΥ καθώς ακόμη και η έννοια "δίκτυο μονάδων ΠΦΥ" σημαίνει καθολική προσφορά, όταν ο ΕΟΠΥΥ αφορά μόνο τους ενήμερους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω κρύβουν πολλές και πιο δυσάρεστες αλήθειες:
α) Η διακήρυξη της Αλμα Ατα δεν σημαίνει προσφέρω τα πάντα. Σημαίνει ότι καλύπτω κενά και ανισότητες αλλά δεν προσφέρονται τα πάντα. Και η ιδιαίτερη πίεση της διακήρυξης αφορά τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ χωρών για αρχή. Καλείται λοιπόν κάθε χώρα να ορίσει μια δέσμη υπηρεσιών που παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μόνιμους κατοίκους και εκεί πάνω κτίζεις υπηρεσίες υγείας που μπορεί να περιλαμβάνουν και τον ΕΟΠΥΥ. Φυσικά στην χώρα των Ελ αυτό είναι ουτοπία, αλλά εξίσου ουτοπία είναι να θεωρούμε ότι ΕΟΠΥΥ=ΠΦΥ. Ούτε το ΕΣΥ=ΠΦΥ για όσους δεν το καταλαβαίνουν. Η διακήρυξη της Αλμα Ατα πρακτικά είναι στα χαρτιά μόνο για την χώρα μας. Λυπάμαι εάν κάποιοι Λεβέντες δεν έχουν την νοημοσύνη να το καταλάβουν ή το καταλαβαίνουν και λαϊκίζουν σαν κοινοί εγκληματίες. Αντίθετα, πχ οι εμβολιασμοί που κάνει το ιατρείο αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο προσπαθούν να καλύψουν μια υπαρκτή ανάγκη από την διακήρυξη που ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Μια άλλη παράμετρος από την διακήρυξη είναι ότι μεταξύ ενός inspra και ενός aldactone όταν σου λείπουν χρήματα σαφώς και δεν θα επιδοτήσεις (μέσω της συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου) το inspra, και μαζί τα plavix, ranexa, κλπ όταν υπάρχουν σχεδόν ισοδύναμα πολύ φτηνότερα τους σε αντίθεση με ότι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

β) Η διακήρυξη δεν ορίζει πουθενά την γενική ιατρική, ούτε γενικότερα την ιατρική. Σκεφτόμουν για παράδειγμα τι γίνεται με καθετί το γυναικολογικό σε μια μουσουλμάνα που απαγορεύεται να εξεταστεί από άνδρα γιατρό. Λοιπόν, η διακήρυξη εισάγει και απαιτεί την κοινωνική αποδοχή στις υπηρεσίες υγείας. Για να το πω απλά, το τι θεωρεί απαιτητό η τοπική κοινωνία είναι δέσμευση για την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με την διακήρυξη της Αλμα Ατα. Και δυστυχώς, η γενική ιατρική δεν είναι κάτι πιο απαιτητό από την κοινωνία, από ένα καρδιολόγο, ένας ορθοπεδικό, ένα χχχχ-λόγο που με ότι μελέτες υπάρχουν σήμερα επιβαρύνει τον κόστος των υπηρεσιών υγείας χωρίς να υπάρχουν καλύτεροι δείκτες υγείας. Πουθενά δεν απαγορεύει όμως το γούστο και την ιδιοτροπία να πληρώνονται από την τσέπη αυτών που απαιτούν.
Συνεπώς, τελευταία το ερώτημα μου προς ανθρώπους που έχουν σχέση με τα κέντρα των αποφάσεων είναι: Τι έχει να κερδίσει ο ασθενής που στον ΕΟΠΥΥ θα επιλέξει και θα αξιοποιεί ένα γενικό ιατρό και θα κερδίζει λιγότερη ταλαιπωρία και χρήση άλλων 2,3..10 γιατρών; Και τι θα κερδίζει ο γενικός ιατρός για να κάνει την δουλειά άλλων 2,3..10 γιατρών; Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση το ταμείο του ΕΟΠΥΥ έχει να κερδίσει από ένα καλό γενικό ιατρό που ακολουθεί το ευρωπαϊκό ορισμό της γενικής ιατρικής. Αλλά όπως λέει και η διακήρυξη ο γενικός ιατρός δεν μπορεί να  επιβληθεί, πρέπει να κερδηθεί. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι ήμουν και είμαι κάθετα αντίθετος στην πρόσληψη μόνιμων γενικών ιατρών σε ΚΥ & ΠΙ με βάση την αρχαιότητα στην λήψη ειδικότητας αντίθετα με ότι στελέχη των οργάνων μας κομπάζουν. Και τα όργανα της ειδικότητας μας έχουν σαφέστατες ευθύνες και για τους γενικούς γιατρούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά και δεν ασκούν την γενική ιατρική σωστά αλλά και από τις άλλες ειδικότητες που νομίζουν ότι κάνουν τον γιατρό της πρωτοβάθμιας και είναι πρακτικά εξίσου επικίνδυνοι.

γ) Ήδη στο (α) έχω πει τα περισσότερα, αλλά και εδώ ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ΠΦΥ όσο κι αν το δηλώνει. Είναι απλά παροχή υπηρεσιών σε ενήμερους ασφαλιστικά ασθενείς ή δυνητικά ασθενείς. Έχει θεσμοθετημένα όλα τα αναλώσιμα στον κανονισμό του αλλά τίποτα για την πρόληψη. Συνεπώς, ας μη το μπερδεύουμε. Και τα δικά μου σχόλια και προτάσεις για άνοιγμα του ΙΚΑ ήταν κατά βάση βελτίωση των υπηρεσιών σε επίπεδο ΠΦΥ που δέχεται ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ (που είναι ο μισός πληθυσμός) που πολλές φορές ήταν κάτω από τα δεδομένα που απαιτεί η διακήρυξη για υπηρεσίες περίθαλψης. Και εδώ όμως φαίνεται η ανικανότητα κάποιων στα κέντρα των αποφάσεων να ξεχωρίσουν τις υπηρεσίες περίθαλψης από τα συμφέροντα των τρωκτικών.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2011, 11:55:01 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Οκτωβρίου 2011, 22:01:34
Απάντηση #241
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ισοπεδώνει η κυβέρνηση και τα τελευταία προνόμια των ασθενών, κόβοντας βασικές παροχές υγείας σε 9 εκατ. ασφαλισμένους. Δικαιώματα ετών στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων στα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ)... πάνε περίπατο, αφού η κυβέρνηση με πρόσχημα τον εξορθολογισμό της δαπάνης βάζει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και υγειονομικό υλικό.

Η έμπνευση των νέων περικοπών και της δουλειάς του... ποδαριού, όπως αποδεικνύεται, ανήκει στην Ελληνίδα... Μέρκελ των ταμείων, Αθηνά Δρέττα, η οποία συνέταξε τον κανονισμό παροχών κατ' εντολή των υπουργών Υγείας και Εργασίας.

Πρόκειται για τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, η οποία ανέλαβε να «θερίσει» ό,τι προνόμιο είχαν οι ασφαλισμένοι αλλά και να προσθέσει έξοδα στις τσέπες εκείνων που δεν πλήρωναν για την υγεία τους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε κατά τη συγγραφή του κανονισμού είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας ούτε τον πρόεδρο του φορέα Γερ. Βουδούρη που θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΕΟΠΥΥ με τις μειωμένες παροχές, δεν είχε ενημερώσει για το ακριβές περιεχόμενό του.

Μάλιστα όταν η κυβέρνηση έδινε τον κανονισμό στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία και έμαθε τα νέα από τα ΜΜΕ. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων υπάρχει πολύ πιο αυστηρό σχέδιο, το οποίο όμως δεν επελέγη εξαιτίας του φόβου κοινωνικών αντιδράσεων μετά και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Το αυστηρότερο σχέδιο περιέχει μεγαλύτερες περικοπές και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Περισσότερο χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Δεν φθάνει που οι συντάξεις τους κυμαίνονται στο... αστρονομικό ποσό των 400 ευρώ, καλούνται τώρα να πληρώνουν και συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ενοποιούνται τα ποσοστά συμμετοχής για παρακλινικές εξετάσεις και τα ποσοστά για ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ από 25% περιορίζονται σε 15% (οι τυχεροί στην περίπτωση αυτή), για το ΙΚΑ ενοποιούνται στο 15%, ενώ στον ΟΓΑ αυξάνεται η συμμετοχή από μηδέν που ήταν σε 15%.

«Φτερά» κάνουν και τα υγειονομικά προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς κατακτήσεις ετών καταργούνται με την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τα υπόλοιπα τρία ταμεία. Ετσι μονόκλινα και δίκλινα αποτελούν παρελθόν για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και πλέον όλοι θα νοσηλεύονται σε τρίκλινα. Για όποιον επιθυμεί να εισαχθεί σε καλύτερο δωμάτιο πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του. Εκτός των άλλων, πληρωμές θα έχουμε πια και στο υγειονομικό υλικό, καθώς θεσπίζονται ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων 10-25%, από τα οποία όμως απαλλάσσονται οι χρόνια πάσχοντες, καθώς και ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εμπνευστές του κανονισμού δεν φαίνεται να υπολόγισαν την αύξηση της δαπάνης που θα προκύψει εξαιτίας των πρόχειρων αλλαγών στις οποίες προχωρούν. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρχει εκτόξευση των εξόδων για φάρμακα και περίθαλψη κυρίως εξαιτίας της ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων όλων των ταμείων σε 22.000 γιατρούς.

Αλλωστε το παράδειγμα του ΙΚΑ που είχε τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ταμεία, οφειλόταν στο ότι υπήρχε ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός βάσει του οποίου οι ασφαλισμένοι ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μόνο δικές του υποδομές. Αν οι 5,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ιδρύματος έχουν πλέον πρόσβαση σε 22.000 γιατρούς από 7.000, δεν θα αυξηθεί και αντίστοιχα ο αριθμός των επισκέψεων, οι συνταγογραφήσεις, συνεπώς και η δαπάνη;


2 Οκτωβρίου 2011, 23:04:00
Απάντηση #242
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:

Αύξηση εισφορών και επιβαρύνσεις στα Ταμεία:

- Εφαρμογή του “χρυσού κανόνα” των ισοσκελισμένων προϋπλογισμών στα Ταμεία
- Αύξηση κατά 40% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και Ταμεία
- Ενιαίες παροχές υγείας στα Ταμεία
- Μείωση των επιδομάτων σε χρήμα προς ασφαλισμένους
- Πληρωμή επίσκεψης και εξετάσεων από ανασφάλιστους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
- Σύμβαση δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρειές
- Μείωση των επιδοτήσεων σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές
- Εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
- Σύσταση Ταμείου ανεργίας (αλληλεγγύης) για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Οκτωβρίου 2011, 17:12:41
Απάντηση #243
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Οκτωβρίου 2011, 18:23:53
Απάντηση #244
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


"Ο ιατρός αιτείται προφορικά το πλήθος των συνταγολογίων, που ορίζεται έως 2 συνταγολόγια κάθε φορά"  :D
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Οκτωβρίου 2011, 22:08:34
Απάντηση #245
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Under Construction
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Οκτωβρίου 2011, 15:39:36
Απάντηση #246
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λοιπόν, όποιος διαβάζει προσεκτικά τα έγγραφα καταλαβαίνει πολλά:
Δείτε που διανέμεται το έγγραφο και θα καταλάβετε ποια ταμεία είναι στον ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο:
Τα εξής δύο: ΙΚΑ & ΟΠΑΔ.

Ο ΟΓΑ, το ΤΥΔΚΥ, ο ΟΑΕΕ επισήμως δεν ξέρουν τίποτα..... και μπορούν να συνεχίζουν να σφυρίζουν αμέριμνα....

Ανεπισήμως αυτό δείχνει και τις προθέσεις τους....Ο ΟΠΑΔ περνά στο ΙΚΑ
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Οκτωβρίου 2011, 18:42:08
Απάντηση #247
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ΟΠΑΔ περνά στο ΙΚΑ

...κάτι που δεν βλέπει με καλό μάτι ο Ροβ. Σπυρόπουλος, διότι οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ (aka φέσια προς τους φμφ) θα περάσουν στο ΙΚΑ.

Με το ΤΣΑΥ τί θα γίνει, που να πάρει; Πώς έφτασε σε τέτοιο χάλι το Ταμείο των φμφ, των οδοντιάτρων και των ιατρών;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2011, 22:31:30
Απάντηση #248
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Ενώ θα έπρεπε να είναι το πλουσιότερο και πιο χουβαρντάδικο ταμείο...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

5 Οκτωβρίου 2011, 22:40:30
Απάντηση #249
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


σε άλλο σημείο το "Βήμα", (όχι σε στήλη του Πρετεντέρη) γράφει:

Οι ιδιώτες προ των πυλών στο Δημόσιο
Με υπεργολαβίες επιχειρείται να καλυφθεί η έλλειψη προσωπικού σε πολλές υπηρεσίες

Την ώρα που η σπάθη της εφεδρείας επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στα «δύσκολα» πόστα του κράτους η λειψανδρία είναι τέτοια, που οι διοικήσεις αναγκάζονται να εκχωρήσουν «καθαρόαιμο» διοικητικό έργο σε υπεργολαβίες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Μάλιστα, ο «τιμοκατάλογος» των υπηρεσιών που καθορίζει και ζητά το ίδιο το κράτος είναι τόσο χαμηλός, που, εάν επρόκειτο για μισθοδοσία υπαλλήλου, θα «μεταφραζόταν» σε μεικτές μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες από αυτές των κρατικών λειτουργών.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), καθώς με διαγωνισμό - που κατέστη άγονος - για την παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την εκχώρηση διοικητικού έργου στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Δουλειά γραφείου από τον ιδιωτικό τομέα
Ο (άγονος) διαγωνισμός του ΟΠΑΔ για την παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης στην κεντρική υπηρεσία του οργανισμού και σε υπηρεσίες του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη περιελάμβανε:

- Την αναζήτηση και αρχειοθέτηση λογαριασμών από και προς το φυσικό αρχείο της υπηρεσίας και συγκεκριμένα συγκέντρωση, διαλογή, ταξινόμηση, καταχώρηση - κλασάρισμα και διανομή εγγράφων.

- Την διοικητική υποβοήθηση για τη διενέργεια του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου, και συγκεκριμένα αναζήτηση, τακτοποίηση και ταξινόμηση υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να καθίσταται ευκολότερη η διενέργεια του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας.

Ο ΟΠΑΔ ζήτησε εργατικά χέρια από τον ιδιωτικό τομέα «δεδομένου ότι παρατηρείται, λόγω του μεγάλου όγκου των ασφαλισμένων, καθώς και των συμβεβλημένων προμηθευτών, αδυναμία άμεσης απορρόφησης των πιστώσεων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού παραμένουν υψηλές».

Έτσι, «προκειμένου ο Οργανισμός να συνεχίσει να χρηματοδοτείται τακτικά και για να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, το οποίο και αποτελεί στόχο της διοίκησης, θα πρέπει να απορροφηθούν άμεσα όλες οι διαθέσιμες πιστώσεις» αναφέρεται στο κείμενο του διαγωνισμού.

«Τεράστιες ελλείψεις»
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Κ. Σουλιώτης, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοιες, που καθιστούν την προσφυγή στο outsourcing αναπόφευκτη. Με την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΟΠΑΔ υπήρχαν 1.700 εργαζόμενοι, 500 εκ των οποίων stagiaires και άλλοι 700 που ανήκαν μεν στο υπουργείο Οικονομικών, όμως παρείχαν έργο για τον οργανισμό.

Πλέον ουδείς εξ αυτών εργάζεται στον ΟΠΑΔ, όπου έχουν απομείνει μόλις 500 εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες ενός τεράστιου οργανισμού. Μάλιστα, καθότι φημίζεται για τον μεγάλο όγκο εργασίας που διεκπεραιώνει, ο ΟΠΑΔ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μόλις δύο άτομα από τις μετατάξεις του τελευταίου έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, η ανάθεση έργου στον ιδιωτικό τομέα καθίσταται μονόδρομος , προκειμένου να προλάβει να βάλει σε τάξη τα λογιστικά βιβλία του οργανισμού, καθώς η Τρόικα έχει ζητήσει από τον ΟΠΑΔ να εξοφλεί τις οφειλές του εντός τριμήνου.

Χαμηλή τιμολόγηση των υπηρεσιών

Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού, θα έπρεπε να εργαστούν 26 άτομα για 60 ημέρες, με προϋπολογισμό κατά μέγιστο 80.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (98.400 με ΦΠΑ). Θεωρητικά, εάν δεν υπήρχε κάποιο επιχειρηματικό κέρδος, τότε θα αναλογούσε μεροκάματο περίπου 50 ευρώ μεικτά σε κάθε έναν από 26 εργαζομένους. Θα κινούνταν, δηλαδή, οριακά σε ένα επίπεδο αντίστοιχο της χαμηλής μισθολογικής κλίμακας του δημοσίου. Όμως, εάν υπήρχε επιχειρηματικό κέρδος - κάτι αυτονόητο για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας- τότε το «μεροκάματο» που θα προέκυπτε θα κυμαινόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το ημερομίσθιο ενός κρατικού υπαλλήλου.

Η εμπειρία του παρελθόντος, πάντως, έχει δείξει ότι οι εργολαβίες που αναθέτουν το δημόσιο και οι ΔΕΚΟ στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες κατά 99% αφορούν κάλυψη αναγκών σε καθαριότητα, φύλαξη και τηλεφωνικά κέντρα, κατά παράδοση έχουν ιδιαίτερα χαμηλή τιμολόγηση. Έτσι, προκειμένου ο υποψήφιος εργολάβος να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό, προσφέρει χαμηλή τιμή, προσφέροντας ιδιαίτερα «κουρεμένους» μισθούς και μεροκάματα στους υπαλλήλους του.

Κάπως, έτσι, οι υπεργολαβίες των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μισθολογικό ντάμπιγκ της Ελληνικής αγοράς εργασίας, αφού την ώρα που οι περισσότεροι εργοδότες της χώρας πληρώνουν τουλάχιστον με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, άλλοι δουλεύουν με την «τιμολόγηση» του δημοσίου, που αντανακλάται στο ύψος που είχαν οι κατώτατοι μισθοί πριν από δέκα χρόνια!

Δημόσιοι υπάλληλοι, με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς φοβούνται ότι, λόγω των περικοπών και των επερχόμενων εφεδρειών, το outsourcing θα εισχωρήσει νομοτελειακά μέσα στον πυρήνα των κρατικών λειτουργιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τώρα θα μου πείτε άσχετο το θέμα με τον ΕΟΠΠΥ
δε νομίζω.
πιο φτηνά θέλουν να γίνεται η δουλειά και όλα τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουν
πόσοι γιατροί θα δουλέψουν και ποσοι θα πεινάσουν
πόσοι ασθενείς θα βρουν την υγειά τους (βλέπε ποιότητα υπηρεσιών, λογική πρωτοβάθμιας φροντίδας, ποιός, τι, πώς, γιατί)
δεν τους ενδιαφέρει
και κάθονται στα "παράθυρα" και μιλούν για οικονομία και για το κράτος που απαιτούν οι πολίτες και οι συνθήκες να αλλάξει....


5 Οκτωβρίου 2011, 23:18:08
Απάντηση #250
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


"Ο ιατρός αιτείται προφορικά το πλήθος των συνταγολογίων, που ορίζεται έως 2 συνταγολόγια κάθε φορά"  :D

Τί λες τώρα;!!!

5 Οκτωβρίου 2011, 23:33:34
Απάντηση #251
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΟΠΥΥ)
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Οκτωβρίου 2011, 23:39:16
Απάντηση #252
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


"Ο ιατρός αιτείται προφορικά το πλήθος των συνταγολογίων, που ορίζεται έως 2 συνταγολόγια κάθε φορά"  :D

Τί λες τώρα;!!!

Έτσι ακριβώς! Μάλιστα, αυτό το "αιτείται (προφορικά)", αποτελεί ορολογία εντελώς καραβανάδικη, βγαλμένη από πρωινή αναφορά σε Κέντρο Εκπαίδευσης του Έψιλον Σου:
"Παρουσιάζομαι στην πρωινή αναφορά, για να σας αναφέρω κύριε Διοικητά, ότι αιτούμαι πενθήμερος κανονική άδεια..." (σε άψογη καραβανάδικη σύνταξη).

Μια και ο λόγος για τα ελληνικά των καραβανάδων, είναι τυπικό ότι σε αυτά η προστακτική ενεστώτα δεν υφίσταται γραμματικά, αντίθετα ως προστακτική χρησιμοποιείται το τρίτο πρόσωπο της οριστικής του αορίστου (π.χ. "ανέλαβε και κατέβα για αναφορά" ή "παρήγγειλε δύο γύρους" ή "υπέγραψε το 108" ή "ανέμενε αναγνώριση" ή "επανέλαβε το αληθές" κ.λπ. αντί των ορθών ανάλαβε, παράγγειλε, υπόγραψε, ανάμενε, επανάλαβε).
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2011, 23:59:58 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Οκτωβρίου 2011, 10:31:28
Απάντηση #253
Αποσυνδεδεμένος

medicus



Αυτοί είναι γιατροί για τον ΕΟΠΥΥ. Δύο ασθενείς, συγχρόνως, σε 2 μόλις λεπτά. Δηλαδή 60 ασθενείς την ώρα, ή 240 το τετράωρο ή περίπου 5.000 το μήνα. Μήπως τελικά ο Λοβέρδος έχει δίκιο και είμαστε εμείς οι παράξενοι; :o :o :o :o :o :o :o :o :o
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2011, 17:01:29 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

9 Οκτωβρίου 2011, 13:27:25
Απάντηση #254
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τον κανισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (πηγή: ygeianet.gr)

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

- Πρωτίστως επισημαίνουμε την ανυπαρξία των ονομάτων των φορέων και προσώπων και του επιβλέποντος Υπουργείου ή Οργανισμού, που προέβησαν στη σύνταξη του συγκεκριμένου Σχεδίου.

- Ανεξαρτήτως περιεχομένου, διαπιστώνεται για μια φορά ακόμη, η απουσία των Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ στη διαδικασία εφαρμογής του προτεινόμενου Κανονισμού Παροχών Υγείας, που περιλαμβάνει προσλήψεις ιατρών, πειθαρχικές και οικονομικές κυρώσεις, αμοιβές κ.α.

-  Κυρίαρχος στόχος του Σχεδίου είναι πρώτιστα οι οικονομίες κλίμακας, θέτοντας το ποιοτικό στοιχείο των υπηρεσιών υγείας σε δευτερεύουσα μοίρα γενικόλογα και με ευχολόγια περί ισότιμης πρόσβασης όλου του πληθυσμού σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

- Ορθολογικά προσεγγίζοντας το Σχέδιο, διαπιστώνουμε την ανυπαρξία πλήρους και εμπεριστατωμένης μελέτης, που να τεκμηριώνει ένα σύνολο επιλογών που συνιστούν καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Η όλη δομή του σχεδίου εξαντλείται αποκλειστικά σε διαδικαστικά ζητήματα και θέματα τιμολόγησης.

- Είναι σαφές ότι το Σχέδιο αυτό ένα και μόνο στόχο υπηρετεί, στο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τα μέτρα που επιβάλλουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο Εφαρμοστικός Νόμος, που προβλέπουν μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,122 δις μέχρι τέλους του 2015, συμπεριλαμβάνοντας και τη Φαρμακευτική δαπάνη.

- Με το Σχέδιο Ενιαίου Κανονισμού, πέραν των ανωτέρω, ο ΕΟΠΥΥ συνοδεύεται από σημαντική μείωση Διοικητικού Προσωπικού και συμβεβλημένων ιατρών, κατ’ επιταγή του Μνημονίου.

- Προβλέπεται ελάχιστος αριθμός γιατρών, (στο σχέδιο αναφέρεται ως απαιτούμενος αριθμός ιατρών), που θα συνάψει συμβάσεις «ομηρίας» διάρκειας 2 ετών, με εξευτελιστικές αποζημιώσεις και αυτές ακαθάριστες και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με τους φόρους και τα λειτουργικά έξοδα ενός ιατρείου να έχουν εκτοξευθεί.

- Οι προβλεπόμενοι αριθμοί ασθενών – ασφαλισμένων ανά γιατρό, οδηγούν σε χρόνους που μπορεί να αφιερώσει ο γιατρός για κάθε ασθενή, που δεν υπερβαίνουν ούτε τα 10 λεπτά, με ότι αυτό
συνεπάγεται για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.

- Σημειώνεται ότι στα υπαγόμενα πρόσωπα στον Κανονισμό, πέραν των Ταμείων Υγείας που υπάγονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συμπεριλαμβάνονται και Ταμεία Αυτασφάλισης όπως π.χ. το Ε.Τ.Α.Α. (Άρθρο 3).

- Απομυθοποιεί τα μεγάλα λόγια της Ηγεσίας του Υ.Υ.Κ.Α. για επικέντρωση στην Πρόληψη και τη Προαγωγή Υγείας , με κάλυψη των εμβολιασμών, προγεννητικού ελέγχου, μαστογραφίας, TEST-PAP,
χοληστερόλης, κολονοσκόπησης και καθαρίζουμε με την πρόληψη (Άρθρο 6).

- Αναφορικά με την Π.Φ.Υ. ακολουθεί το Σχέδιο τη γραμμή της Κυβέρνησης, να αρνείται τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ Π.Φ.Υ. και Δευτεροβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβάνοντας στην παροχή
υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, τα απογευματινά ιδιωτικού χαρακτήρα ιατρεία μέσα στα Νοσοκομεία, τα οποία κατ΄ εξαίρεση θα διενεργούν παρακλινικές εξετάσεις σε
ταμειακούς αρρώστους χωρίς έγκριση ελεγκτή ιατρού και χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά 15%, διαδικασίες που αφορούν αντιθέτως τους συμβεβλημένους ιατρούς.

- Τούτο συνιστά ένα τέχνασμα εκτροπής της ροής ασφαλισμένων προς τις δομές του ΕΣΥ, καθιστώντας αυτές προτιμητέες λόγω έλλειψης διαδικασιών ελέγχου και οικονομικής επιβάρυνσης, ενώ παράλληλα δημιουργείται καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού και ανισότιμης μεταχείρισης έναντι των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.

- Η διακριτική μεταχείριση των ιατρών που ασχολούνται στις δομές του Ε.Σ.Υ. με την Π.Φ.Υ., σε Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία, επεκτείνεται και στην αξιολόγηση των συμβεβλημένων ιατρών και φαρμακοποιών, αυτών και μόνο, από τριμελείς επιτροπές με πειθαρχικές εξουσίες και το δικαίωμα επιβολής προστίμων, μη δίδοντας τη δυνατότητα προσφυγής στο γιατρό, κατά των Πειθαρχικών Αποφάσεων και της επιβολής προστίμων (Άρθρο 8 ).

- Στο Άρθρο 9 με σαφήνεια αποκλείεται η δυνατότητα συνταγογράφησης στους μη συμβεβλημένους ιατρούς, όπως επαναλαμβάνεται και στο άρθρο 18, αποκλείοντας την δυνατότητα
ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων σε δεκάδες χιλιάδες ιδιώτες ιατρούς της εμπιστοσύνης τους.

- Πρόκειται για την αποθέωση του εκβιασμού, προκειμένου μερίδα ιατρών να προσχωρήσει στο «Σύστημα» επιστημονικής και επαγγελματικής εξαθλίωσης και άσκησης της ιατρικής του
«Φραγκοδίφραγκου».

- Συνιστά άμεση πλην σαφή ομολογία ότι ο κανονισμός παροχών Υγείας στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

- Γίνεται αναφορά στη χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μόνο με συνταγή ιατρού, χωρίς να τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες και κυρώσεις στο εκτεταμένο φαινόμενο της αυτοθεραπείας και των τρόπων καταστρατήγησης στη διαδικασία διάθεσης του φαρμάκου, ένα πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων επί δεκαετίες. (Άρθρο 9)

- Καθιερώνεται η συνταγογράφηση κάθε φαρμάκου από ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας και το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιός θα καθορίσει τον κατάλογο φαρμάκων κατά ειδικότητα; Με επικρεμάμενη πάνω από το κεφάλι του ιατρού την πειθαρχική δίωξη και τη χρηματική ποινή, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες, γιατί κάποια επιτροπή έκρινε ότι κακώς ανέγραψε συγκεκριμένο φάρμακο. (Άρθρο 9)

- Για το Αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό δεν γνωρίζουμε το εάν και κατά πόσον ερωτήθηκαν οι αντίστοιχες Επιστημονικές Εταιρείες. (Άρθρο 9)

- Αναφορικά με τα προϊόντα ειδικής διατροφής και τον κατάλογο των νοσημάτων όπου είναι απαραίτητα, υπερβολική θεωρούμε την πιστοποίηση της Νόσου μόνο μετά από γνωμάτευση Δ/ντη
Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Κλινικής του ΕΣΥ σχετικής με την πάθηση ειδικότητας κατά περίπτωση. (Άρθρο 9)

- Το Άρθρο 10 που πραγματεύεται τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη αναφέρεται σε μια σειρά Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων από το 1992 έως σήμερα και σε πολλά σημεία, που αναφέρονται στα
εξαιρούμενα του Νοσηλίου, είναι ασαφές για τον αναγνώστη.

- Οι προβλεπόμενες αμοιβές για χειρουργούς και αναισθησιολόγους, καθώς και τα έξοδα χειρουργείου και αναισθησίας, αντιστοιχούν και καταβάλλονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα Π.Δ. και τις Υ.Α., απαξιώνοντας την προσφορά των ιατρών και αναδεικνύοντας σε ποιο επίπεδο οδηγείται η υγεία του ελληνικού λαού, με ιατρούς κακοπληρωμένους και υπηρεσίες υγείας υποβαθμισμένες. (Άρθρο 10)

- Επισημαίνεται ότι σε μη συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές δεν καλύπτει τίποτα, ούτε τα ελάχιστα από το ταμείο προβλεπόμενα νοσήλια, που έως τώρα αποδίδονταν στους δικαιούχους. (Άρθρο 10)

- Ομοίως εκτιμούμε ότι η καθοριζόμενη δαπάνη για την αποζημίωση αποκλειστικής νοσηλεύτριας με 32€ τις καθημερινές και 40€ τα Σαββατοκύριακα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα
μετακυλήσει στις τσέπες των ασθενών. (Άρθρο 10)

- Την ώρα που το Δημογραφικό Πρόβλημα στη χώρα μας είναι οξύ, το χρηματικό βοήθημα των 900€ σε περίπτωση τοκετού, κάθε άλλο επιτυγχάνει εκτός από τη λύση του προβλήματος και καταδεικνύει το πώς αξιολογεί και ιεραρχεί η Κυβέρνηση τα υπαρξιακά προβλήματα επιβίωσης της χώρας (Άρθρο 13)

- Φυσικοθεραπείες, Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες, Ψυχοθεραπείες αποζημιώνονται σε τιμές που απέχουν κατά πολύ των πραγματικών και θα έπρεπε να υπάρξει πρόνοια με την προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών και αποδείξεων, ώστε το υπεράνω του καλυπτόμενου ποσού από το ταμείο να εκπίπτει από την φορολογική δήλωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που οικογένειες σηκώνουν σταυρό μαρτυρίου για άτομα με ειδικές ανάγκες και η πολιτεία οφείλει με ευαισθησία να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες τους. (Άρθρο 14 και 15)

- Στο άρθρο 18 και 23 που αναφέρεται στις Συμβάσεις, για μια φορά ακόμη επιβεβαιώνεται ο αποκλεισμός των μη συμβεβλημένων ιατρών.

- Στο άρθρο 23 γίνεται αναφορά στον ΕΟΠΥΥ και για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιατρούς 23 ειδικοτήτων με μηνιαίες αποζημιώσεις επιεικώς απαράδεκτες όχι μόνον ως προς το ύψος, αλλά και τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών.

- Από τον κατάλογο των 23 ειδικοτήτων λείπουν παντελώς οι εργαστηριακές ειδικότητες. Σε όλο το Σχέδιο μόνο στο άρθρο 8 και σε μια γραμμή αναφέρεται ότι «εκτελούνται παρακλινικές
εξετάσεις από συμβεβλημένους εργαστηριακούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», πέραν αυτού τίποτα άλλο για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της Π.Φ.Υ. (Άρθρο 23)

- Η απουσία ξεκάθαρων όρων συμμετοχής των εργαστηριακών ειδικοτήτων ως παρόχων υπηρεσιών υγείας, υποκρύπτει τις φήμες για παράδοση του χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

- Αδιαφανής αναδεικνύεται και η διαδικασία επιλογής των ιατρών, που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από 5μελη επιτροπή αγνώστου συνθέσεως, που συγκροτείται κάθε χρόνο,
ύστερα από πρόταση του Διοικητή, με απόφαση του Δ.Σ., το οποίο καθορίζει και τα κριτήρια αξιολόγησης, κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.»

- Το όλο Σχέδιο κατά την άποψη του Ι.Σ.Α. χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, η δε επιχειρούμενη διαβούλευση είναι για τα μάτια του κόσμου και επιδιώκει να τηρήσει τους τύπους, η δε συνέχεια θα δείξει ότι θα νομοθετηθεί αυτούσιο.

- Επιχειρείται να τηρηθούν κατ’ επίφαση οι δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτικές που υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και υπηρετούν αποκλειστικά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους Τροικανούς.

- Ο παρών κανονισμός παροχών υγείας, αποτελεί ένα ακόμα στάδιο στην επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του ευαίσθητου χώρου της υγείας συμπεριλαμβανομένου,
ενώ παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς αβαντάρει απροκάλυπτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

- Η δομή του συγκεκριμένου Σχεδίου, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της άσκησης της Ιατρικής, ενισχύουν στο έπακρο την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, ευνοούν την περαιτέρω εμφάνιση και ενδυνάμωση των κερδοσκοπικών-εμπορικών επιχειρήσεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών και τούτο αποκλειστικά σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.

- Με αυτό το Σχέδιο μετατρέπεται μεγάλη μερίδα ιατρών από λειτουργούς της υγείας σε φτηνό ιατρικό δυναμικό εν αφθονία, προκειμένου να στελεχώσει τον ΕΟΠΥΥ και να χρησιμοποιηθεί
από επιχειρήσεις ή αλυσίδες SUPER-MARKET της υγείας.

- Αγνοείται και η υφιστάμενη τάση στην Ευρώπη για αποκλεισμό της ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα από κάθε μορφή εμπορίας και ροπής προς αυτή.

- Ο Ι.Σ.Α. εμμένει στην πάγια θέση του για Συλλογική Σύμβαση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, με δυνατότητα συμμετοχής των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβή κατ’ επίσκεψη και πράξη και με αυστηρό πλαίσιο ελέγχου, που πλέον με την ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών καθίσταται εφικτό.

- Θεωρούμε ως ψευδεπίγραφο τον προτεινόμενο σχεδιασμό και επικίνδυνες στο σύνολό τους τις συντελούμενες αλλαγές στο χώρο της υγείας, τόσο για την περίθαλψη των ασθενών, άλλα και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου.

- Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, διατρανώνουμε τη βεβαιότητά μας, ότι θα αποδειχθεί θνησιγενής, διότι βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών, αγνοεί το ποιοτικό στοιχείο, αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που επί δεκαετίες ήσαν στην υπηρεσία του πολίτη και εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια.

- Ενημερώνουμε τους Έλληνες πολίτες, ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε ουρές και λίστες, καθώς και σε εξαναγκασμό να βάλουν βαθιά το χέρι στις τσέπες για να προστατεύσουν την υγεία τους, με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας δεδομένη.

- Την ύστατη αυτή ώρα της κατάρρευσης του Κοινωνικού Κράτους, καλούμε τον Κο Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, τα Κόμματα και τους Έλληνες Βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την Εθνική Υπόθεση της Υγείας και να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμισή της.

- Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ΙΣΑ ως κατά νόμο σύμβουλοι της πολιτείας σε ζητήματα υγείας, απαιτούν ανοικτό δημοκρατικό διάλογο ουσίας και δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν το ρόλο του κομπάρσου στα προαποφασισμένα της κυβέρνησης, ούτε να στηρίξουν πολιτικές υποβάθμισης της υγείας του λαού και ευτελισμού του Έλληνα γιατρού.

- Τέλος, ο ΙΣΑ απορρίπτει το σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ως απαράδεκτο γονατογράφημα για τους παραπάνω λόγους.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Οκτωβρίου 2011, 13:29:15 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8808 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
27 Απαντήσεις
10718 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 20:29:38
από md
8 Απαντήσεις
4598 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2017, 14:55:19
από iceman
0 Απαντήσεις
14676 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2017, 19:14:42
από Ελένη Καρανίκα
0 Απαντήσεις
39794 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2018, 16:36:37
από Argirios Argiriou