Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Υγεία Βελτιώσεις στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί προτείνει ο υπουργός. Εκτακτη γενική συνέλευση συγκαλεί το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Θερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος στον χώρο της Υγείας. Οι γιατροί διαφωνούν με σειρά παρεμβάσεων των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, εκτιμώντας ότι οδηγούν τον κλάδο σε εισοδηματική συρρίκνωση. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχει συγκαλέσει -για αύριο και μεθαύριο- έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την απάντηση στο "μπαράζ" των προωθούμενων αλλαγών.
Για την αναστάτωση που επικρατεί στο ιατρικό σώμα ενημερώθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προτείνει στους γιατρούς μία σειρά βελτιώσεων στα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αντιπροσωπεία του ΠΙΣ, υπό τον πρόεδρο κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινό και τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας και του έθεσε υπόψη την έντονη αντίδραση του κλάδου στα εξής:
Από τις 3 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα καλύπτει ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι ο Οργανισμός θα βασιστεί σε 15.000 ανεπαρκώς αμειβόμενους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, με μισθό 1.322,5 ευρώ. Στον φορέα θα μετάσχουν, επίσης, οι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΙΚΑ, χωρίς δικαίωμα πρόσθετης σύμβασης με τον Οργανισμό στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τον ΠΙΣ ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως από το τέλος του έτους. Πρότεινε να αλλάζει κάθε δύο ή τρία χρόνια η σύνθεση των συμβεβλημένων γιατρών και ζήτησε από τον ΠΙΣ να ορίζει τα κριτήρια επιλογής τους.
Για το θέμα των αμοιβών, ο κ. Λοβέρδος υιοθέτησε την πρόταση της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθηνάς Δρέττα, για κλιμακούμενο μισθολόγιο, ανάλογα με τον πληθυσμό των ασφαλισμένων που θα έχουν επιλέξει κάθε συμβεβλημένο ως οικογενειακό τους γιατρό (π.χ. 1.000 ευρώ για 1.000 ασφαλισμένους). "Κόκκινο πανί" αποτελεί για τον ΠΙΣ και η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος. Το προεδρείο του Συλλόγου είναι ανυποχώρητο στη διεκδίκηση του 51% στην ιατρική συμμετοχή στους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα).
Ο ΠΙΣ θεωρεί θετικό ότι δίνεται η δυνατότητα στους ιατρικούς συλλόγους να χορηγούν άδειες άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και ίδρυσης των εν λόγω φορέων. Εκτιμά, ωστόσο, ότι για να εφαρμοστεί πρέπει να συνοδευτεί από συνολική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διέπει τους ιατρικούς συλλόγους.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Πυρετός για τις αλλαγές
Σε ετοιμότητα για τις αλλαγές στον χώρο της Υγείας βρίσκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ). Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου εκτιμά ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις παροχές που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι. Σημειώνει, δε, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να παρέχεται και από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, μέσω συλλογικών συμβάσεων. Ζητεί ελεύθερη επιλογή από τους ασφαλισμένους και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Ο ΙΣΑ ζητεί, επίσης, την εξόφληση των οφειλόμενων στους συμβεβλημένους με τα Ταμεία γιατρούς. Κάνει λόγο για αδυναμία των Ταμείων να αποπληρώσουν επί 18 έως 20 μήνες τους γιατρούς, την ώρα που η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον κλάδο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Συλλόγου, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα αποκλείσει 16.000 γιατρούς, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ασφαλισμένους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος