Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Δεκεμβρίου 2024, 04:16:36

Ψηφοφορία

Με τα ως τώρα δεδομένα, πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα "ΕΟΠΥΥ";

άριστο
πολύ καλό
αρκετά καλό
καλό
μέτριο
κακό

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 1446897 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Οκτωβρίου 2011, 15:56:27
Απάντηση #300
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εγώ θα πρότεινα ο υπό ίδρυση ΕΟΠΥΥ να εγγράψει στ' αρκίντια του τις φαρμακοβιομηχανίες, να πάψει να επιχορηγεί την αγορά του Ξενικάλ και των στατινών απ΄ όσους έχουν χοληστερίνη στα ύψη, και αντί αυτών να επιδοτεί το πρωινό όσων μαθητών λιποθυμούν μέσα στα ελληνικά σχολεία: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Οκτωβρίου 2011, 16:54:09
Απάντηση #301
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ θα πρότεινα ο υπό ίδρυση ΕΟΠΥΥ να εγγράψει στ' αρκίντια του τις φαρμακοβιομηχανίες, να πάψει να επιχορηγεί την αγορά του Ξενικάλ και των στατινών απ΄ όσους έχουν χοληστερίνη στα ύψη, και αντί αυτών να επιδοτεί το πρωινό όσων μαθητών λιποθυμούν μέσα στα ελληνικά σχολεία: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.



1 τσιγάρο στοιχίζει περίπου 15-20 λεπτά.
1 καφές(εκτός οικίας) στοιχίζει >2 ευρώ.  
1 χάπι ατορβαστατίνη 10mg(το "γκνίσιο" όπως θα έλεγε ο Ταμτάκος) στοιχίζει περίπου 60 λεπτά.

Ο νοών νοείτω...
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Οκτωβρίου 2011, 19:48:58 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

14 Οκτωβρίου 2011, 11:19:40
Απάντηση #302
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βασίλη, έχεις ήδη απαντήσει απαντήσει με πολύ λιτό και περιεκτικό τρόπο.
Θα χρειαστεί να σταθούμε κοντά τους και να σταθούν κοντά μας.
Αυτή είναι μια σχέση απόλυτα διαδραστική.
Τον ακριβή τρόπο δεν τον γνωρίζω.
Ὸπως δε γνωρίζω που θα είμαι και που θα είσαι σε ένα χρόνο.
Έχω την πεποίθηση ότι μόνο με τη γενίκευση μορφών αυτοοργάνωσης των ανθρώπων και των αναγκών τους, μπορεί να υπάρξει ελπίδα.
Όχι μόνο για την επιβίωση πολλών από εμάς, αλλά και για την ανάδυση νέων μορφών συγκρότησης της κοινωνικής ζωής.  

Όταν είχα πρωτοανοίξει το ιατρείο, είχα πολλά όνειρα περί άσκησης της ιατρικής με έναν τρόπο που θα αναπαύει το συνάνθρωπο. Μία από τις μορφές "κοινωνικής" ιατρικής που ασκούσα ήταν ότι έβλεπα όλους τους δημόσιους υπάλληλους (που τότε άφηναν χαρτάκι αξίας 6 ευρώ και κάτι μεικτά) με τον ίδιο ενδελεχή τρόπο όπως και αυτούς που με επισκέπτονταν ιδιωτικά. Ως συνέπεια ήταν το ιατρείο μου να γεμίσει γρήγορα κόσμο και χαρτάκια (που, αν και δεν είχαν πολύ μεγάλη αξία, εντούτοις πρόσθεταν ένα υπολογίσιμο ποσό στο εισόδημα). Όταν το Σεπτέμβριο του 2005 ο ΟΠΑΔ ανέβασε την επίσκεψη στα 20 ευρώ, σκέφτηκα ότι και μόνο η αμοιβή αυτή φτάνει για να συντηρηθεί το ιατρείο, οπότε άρχισα να εξετάζω όλους όσους είχαν ανάγκη χωρίς καμία αμοιβή. Φυσικά αυτό μου άρεσε καθώς έκανα το μάγκα (με τις πλάτες άλλων, ενδεχομένως). Όσο στένευαν τα πράγματα, και ιδιαίτερα φέτος, που στέγνωσαν οι τσέπες όλων, άρχισα να κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς που τους είχα συνηθίσει να μην πληρώνουν και να αναρρωτιέμαι: "Δε θα φιλοτιμηθεί να πει τίποτε για πληρωμή;". Φυσικά κανείς δεν έλεγε, γιατί αν εγώ ήμουν μια φορά προβληματισμένος, αυτοί ήταν δέκα. Κι όσοι κάποτε έφερναν και κανένα ζαρζαβατικό ή κανένα αυγό, το κόψανε σιγά-σιγά. Στο τέλος άρχισα να σκέφτομαι μήπως κάνω κάτι τελείως αδόκιμο και μήπως θα έπρεπε να ξεκαθαρίσω το ιατρείο από όσους το επιβαρύνουν.

Συμπέρασμα: Η ανάγκη, και ακόμη περισσότερο η ανέχεια, αγριεύει τον άνθρωπο. Οι εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης είναι κάτι θεωρητικά θελκτικό, αλλά πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί υπό συνθήκες αιφνίδιας κοινωνικής πίεσης - θέλει πολύ περισσότερο χρόνο να ζυμωθούν ως ιδέα και ακόμη μεγαλύτερο να δουλέψουν προς όφελος όλης της κοινωνίας.

Παρακολουθώ αυτή την συζήτηση και δεν ξέρω τι νόημα έχει πλέον.... Υπάρχουν δυσκολίες κατανόησης. Προσωπικά έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου αρκετά πράγματα και είμαι σίγουρος πλέον ότι όσο περισσότεροι τα ξεκαθαρίσουν τόσο το καλύτερο για όλους.

Για μένα η ΠΦΥ με την έννοια που την ορίζουμε δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, προσωπικά το θεωρώ δύσκολο να γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον. Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να γίνει αποδεκτό, ούτε το ΕΣΥ ούτε κανένα ασφαλιστικό ταμείο θα γίνει ποτέ φορέας ΠΦΥ πουθενά στον κόσμο. Κι αυτό γιατί ΠΦΥ δεν σημαίνει περίθαλψη απλά αλλά πολλά άλλα πράγματα πλην των υγειονομικών. Άρα το να συζητάμε εάν ο ΕΟΠΥΥ θα σημαίνει και ΠΦΥ είναι άνευ ουσίας.

Μια έξυπνη έκφραση που χρησιμοποιείται είναι η "δέσμη υπηρεσιών ΠΦΥ" που σημαίνει ένα υποσύνολο της ΠΦΥ και αφορά κατά βάση υγειονομικές υπηρεσίες. Αυτό να το συζητήσουμε εάν θέλετε για τον ΕΟΠΥΥ. Σίγουρα όμως ένα μεγαλύτερο υποσύνολο είναι κάτι που εξαρτάται από ένα κεντρικό σχεδιασμό ανεξαρτήτως νοσοκομείων και ιατρείων και σίγουρα είναι επένδυση του κράτους. Επένδυση του κράτους δεν είναι σίγουρα τα εμβόλια της γρίπης. Αλλά για αυτό το σκάνδαλο δεν ασχολήθηκε ποτέ ο εισαγγελέας. Και off-topic αλλά προβοκατόρικα σε τι χρησιμεύει το φετινό εμβόλιο της γρίπης;

Από την άλλη, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, ότι συμπεριφέρονται το ίδιο, ότι κοινωνικοποιούνται το ίδιο, ότι αντιδρούν το ίδιο, ότι αποδέχονται την εξυπηρέτηση το ίδιο και αυτό δεν είναι προβλέψιμο τις περισσότερες φορές. Όποιοι θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια συμπεριφορά στο ίδιο ερέθισμα είναι απλά εκτός πραγματικότητας. Ακόμη και τις ίδιες εμπειρίες να είχαν πάλι η ψυχοσύνθεση καθενός διαφέρει άρα και η συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει ένα απλό πράγμα: Όσοι οραματίζονται μια κοινωνία όπου χωρίς καρότο και μαστίγιο όλα λειτουργούν τέλεια κάτω από το βλέμμα και το σχεδιασμό ενός ή περισσότερων "συντονιστών" της κοινωνίας αυτής ή ακόμη και άναρχα χωρίς "συντονιστές", ας μας πουν τι πίνουν γιατί θα μας χρειαστεί να το πίνουμε και εμείς τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Ξέρετε κάποιες φορές προσωπικά προτιμώ να ονειρεύομαι.

Ο παππούς μου όταν πήγαινε να αγοράσει ένα χωράφι ρώταγε: "Το αγόρασες ή το κληρονόμησες;" Και ο έλληνας έχει μια περίεργη ψυχοσύνθεση: Δεν δίνει αξία σε κάτι που δεν έχει μοχθήσει να το αποκτήσει. Ξέρετε ποιοι ασφαλισμένοι ξέρουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους; ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, άντε και του ΟΓΑ τελευταία. Γιατί; Γιατί πάνε και τα ακουμπούν cash. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μοιράζουν το βιβλιάριο, οι ασθενείς του ΙΚΑ θεωρούν ότι δεν έχουν ασφάλεια και μόνο για να γράφουν τα φάρμακα ενδιαφέρονται. Αυτά δεν θα αλλάξουν σε μια μέρα, θα χρειαστούν δεκαετίες. Ίσως αυτή η οικονομική κρίση να επιταχύνει εάν πιθανό εξορθολογισμό. Το κακό είναι ότι και οι κυβερνώντες αμφιβάλλω εάν ξέρουν τι συνέπειες έχουν σε συναθρώπους μας που δεν φταίνε αυτά που κάνουν.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι συζήτηση για την ΠΦΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Οκτωβρίου 2011, 11:49:08 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

14 Οκτωβρίου 2011, 16:40:00
Απάντηση #303
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Απορία 1η: Μήπως όσοι είναι στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ δεν είναι και στον ΟΠΑΔ-ΕΟΠΥΥ (εκτός ελαχίστων) και πολλοί και στον ΟΑΕΕ-ΕΟΠΥΥ, όλοι δε συνταγογραφούν και στον ΟΓΑ-ΕΟΠΥΥ;  ???
Απορία 2η: Όταν επί χρόνια μόλις 7000 ιατροί (περίπου 15% των ιδιωτών) καλούνταν να εξυπηρετήσουν το 72% των ασφαλισμένων, τι έλεγε η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για αυτό το επαχθές έργο;  :-X


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ι.Κ.Α. (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677 ΤΗΛ. 210-3845732, ΦΑΞ 210-3834869
Ηλεκτρονική διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. gr

Αθήνα 13/10/2011

Προς όλα τα ΜΜΕ

Σας ενημερώνουμε ότι οι απεργίες, που έχουν εξαγγελθεί από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, είναι επαναλαμβανόμενες 24ωρες Παρασκευή 14/10/2011, Δευτέρα 17/10/2011, Τρίτη 18/10/2011, Τετάρτη 19/10/2011 Πέμπτη 20/10/2011 & Παρασκευή 21/10/2011

Αιτήματα:
Εξαίρεση του ΙΚΑ–ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού, που σημαίνει απόλυση των 5.500 συμβασιούχων αορίστου χρόνου, και από το καθεστώς εφεδρείας, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Να σταματήσουν οι περικοπές στις παροχές υγείας των ασφαλισμένων, που ορίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΟΠΥΥ
Με την αποχώρηση των μόνιμων και συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ διαλύονται οι Δημόσιες Δομές της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν μετά τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και τη φοροεπιδρομή, περικοπές και στην υγεία τους.
Τα συναρμόδια Υπουργεία ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα πρέπει να στηριχτεί και να εξαιρεθεί ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ όπως και του ΕΣΥ, από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Οκτωβρίου 2011, 16:41:37 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

14 Οκτωβρίου 2011, 20:06:17
Απάντηση #304
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Για πολλοστή φοαρά συντάσσομαι με την εκτίμηση ότι ΠΦΥ ουδέποτε υπήρξε στηγν Ελλάδα , εντός ή εκτός ΕΣΥ.
Σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει στη δεδομένη οικονομική συγκυρία.(Με αυτή την πολιτική ηγεσία)
Βεβαίως αυτό συμβαίνει παρά το παράδοξο ότι η επένδυση στην ΠΦΥ είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέρουσα, ενώ συμβάλλει στην ανακατανομή των πόρων από το δίπολο φάρμακο-βιοιατρική τεχνολογία, στην αξιοποίηση της ανθρώπινης εργασίας.
Θεωρητικά, επομένως, η επένδυση στην ΠΦΥ και η ενίσχυση-αξιοποίηση της ανθρώπινης εργασίας σε αυτή την οικονομική συγκυρία και με δεδομένη τη δραματική αύξηση της ανεργίας, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη.
Αυτονόητη για ένα κράτος που σέβεται τους ανθρώπους, υπολογίζει τις ανάγκες τους και δρα με βάση το συμφέρον της κοινωνίας.
Το παράδειγμα της Κούβας είναι χαρακτηριστικό κράτους που έχει επενδύσει στην ΠΦΥ και με ελάχιστους πόρους έχει αξιοθαύμαστους δείκτες υγείας.
(Παρακαλώ να κρεμαστεί και το πορτραίτο του Φιντέλ δίπλα σε αυτό του Ιωσήφ πάνω από το προσκέφαλο μου).
Εδώ όμως, το ζητούμενο είναι η μετακύληση του κόστους ηπηρεσιών υγείας-φαρμάκου στους ανθρώπους , χωρίς ναθιγούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του με κρατικού κλάδου υγείας και των φαρμακοβιομηχανιών.
Το ερώτημα είναι , από τη στιγμή που ΠΦΥ δεν πρόκειται να υπάρξει , η συζήτηση για την ΠΦΥ έχει νόημα?
Πρέπει υποχρεωτικά να συμβιβαστούμε τη "δέσμη υπηρεσιών ΠΦΥ"?
Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτό το μάλλον ασφυκτικό πλαίσιο "δέσμης υπηρεσιών υγείας" που συνιστά ο ΕΟΠΥ στο οποίο θα υποχρεωθούμε να λειτουργήσουμε , να προσπαθούμε να βάζουμε ψήγματα μιας διαφορετικής αντίληψης για την ΠΦΥ. Όσο και όπου αυτό είναι εφικτό , κρατώντας παράλληλα τη συζήτηση ανοιχτή. Γιατί δυστυχώς η συζήτηση διαρκώς συρικνώνεται.
Είναι γνωστό ότι είμαι οπαδός ενός δημόσιου (όχι υποχρεωτικά κρατικού) , καθολικού, δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.
Η λογικές "ο Έλληνας πρέπει να πληρώσει για να εκτιμήσει" συνιστούν μια αυθαίρετη γενίκευση που δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία μου , αλλά και ούτε με την εμπειρία μου.
Όπως προείπες Δημήτρη κανένας άνθρωπος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα ίδια ερεθίσματα. Με βάση την ατομική μου εμπειρία (που δε μπορεί να γενικευθεί) μπορώ να ισχυριστώ ότι οι άνθρωποι που με επισκέπτοναι , υπερεκτιμούν το γεγονός ότι δεν πληρώνουν. Αντίθετα, έχω δει πολλούς να φτύνουν εκείνον που τα έσκασαν.
Στην παρούσα συγκυρία οι άνθρωποι θα κληθούν να πληρώνουν όλο και περισσότερα για υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που το εισόδημα τους συρικνώνεται δραματικά, τη στιγμή που η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τη στιγμή που τα ταμεία σύντομα θα είναι παρελθόν.
Πολλοί δε θα έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά η στιγμή που τα πτώματα θα απομακρύνονται άρον άρον από τους δρόμους , δεν είναι μακριά. Εκτός και...

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, βλέπω τρεις διακριτούς πόλους.
-Από τη μεριά της εξουσίας στο όνομα της ΠΦΥ(την οποία αγνοεί) και των αναγκών της κοινωνίας στήνεται ο ΕΟΠΥ.
Μόνος στόχος η μετακύλιση του κόστους υπηρεσιών υγείας.
-Από τη μεριά των ΙΚΑτζήζων στο όνομα της ΠΦΥ (την οποία αγνοούν)και των αναγκών της κοινωνίας , περιφρουρούνται τα προνόμια τουπαρελθόντος.
-Από τη μεριά των ΠΙΣ, ΙΣΑ και των ελευθεροεπαγγελματιών , στο όνομα της ΠΦΥ (την οποία αγνοούν) και των αναγκών της κοινωνίας επιχειρείται  να έχουν όλοι μερίδιο από την πίτα.
Αν η εξουσία τους δώσει το δικαίωμα συνταγογράφησης, θα ξεχάσουν και την ΠΦΥ και τις ανάγκες της κοινωνίας.
ΔΕν περιμένω τίποτα από κανέναν από τους πόλους...
Έτσι κι αλλιώς ασφαλιστικά ταμεία δε θα υπάρχουν σύντομα.




14 Οκτωβρίου 2011, 21:40:39
Απάντηση #305
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όταν πρωτοείδα αυτή την ευρηματική ταινία του κατά τα άλλα υπερβολικού Michael Moore, είπα ότι ποτέ δε θα γίνουμε ΗΠΑ να ζηλεύουμε το σύστημα υγείας της Κούβας.

Τώρα έφτασε ο καιρός να την ξαναδώ, με άλλο μάτι πλέον.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

14 Οκτωβρίου 2011, 21:49:27
Απάντηση #306
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η κατάσταση Δημήτρη είναι χειρότερη από ότι την περιγράφεις. Οι αγροτικές περιοχές είναι μακρά καλύτερα από τις αστικές περιοχές της επαρχίας και η Αθήνα είναι πλέον σε κακή κατάσταση. Απλά σου λέω ότι πλέον ο συνταξιούχος του ΙΚΑ επιζητεί να γράψει και το salospir εδώ στο Ηράκλειο. Παλαιότερα δεν σου το έλεγε καθόλου.
Κι όμως και πάλι υπάρχουν πράγματα που δεν θα κάνει οικονομία σε φάρμακα. Πιστεύω ότι ακόμη κινούνται από συνήθεια σε πολλά πράγματα.
Η Κούβα δεν είχε ποτέ τους καλύτερους δείκτες υγείας. Δεν είχε όμως κακούς δείκτες υγείας, όχι γιατί είχε καλές υγειονομικές υπηρεσίες αλλά γιατί ο τρόπος ζωής δεν ήταν τόσο νοσογόνος και γιατί οι δείκτες σε νοσήματα υποεκτιμούνταν. Εμείς γιατί λέγαμε "γεροντικό" το διαβήτη τύπου ΙΙ πριν 30 χρόνια;

Προσωπικά, θα συμφωνήσω παραπάνω με τον διακομιστή:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ θα πρότεινα ο υπό ίδρυση ΕΟΠΥΥ να εγγράψει στ' αρκίντια του τις φαρμακοβιομηχανίες, να πάψει να επιχορηγεί την αγορά του Ξενικάλ και των στατινών απ΄ όσους έχουν χοληστερίνη στα ύψη, και αντί αυτών να επιδοτεί το πρωινό όσων μαθητών λιποθυμούν μέσα στα ελληνικά σχολεία: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Σε περιόδους κρίσης πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες. Αλλά δεν πρέπει να αμελούμε τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.
Ένα συμβολικό κόστος κάνει μια ήδη καλή υπηρεσία να αποκτά αξία στην Ελλάδα.... Εγώ το έχω δει πολλές φορές στην Ελλάδα. Είναι η δική μου εμπειρία και δεν προέρχεται μόνο από την υγεία. Δεν σου λέω ότι πρέπει να βγουν όλα τα έξοδα ή να βγουν κέρδη αλλά υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες γύρω σου που έχουν συμβολικό τίμημα και ίσως δεν τις προσέχεις.

Υπάρχει και ένας τέταρτος πυλώνας πιο αδύναμος και πιο αθόρυβος και είναι των προσωπικών επαφών γιατρών του ΕΣΥ.
Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα δούμε πτώματα στους δρόμους σε υπολογίσιμο βαθμό.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

14 Οκτωβρίου 2011, 22:13:22
Απάντηση #307
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχει και ένας τέταρτος πυλώνας πιο αδύναμος και πιο αθόρυβος και είναι των προσωπικών επαφών γιατρών του ΕΣΥ.
Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα δούμε πτώματα στους δρόμους σε υπολογίσιμο βαθμό.

Πτώματα ...γιατρών;    :-\
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Οκτωβρίου 2011, 10:18:08
Απάντηση #308
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Έχεις δίκιο και για τον τέταρτο πυλώνα.
Δεν τον ανέφερα γιατί όσον αφορά τους εργαζόμενους στην υποτιθέμενη ΠΦΥ, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.
Δεν παίζουμε κανένα ρόλο στη δημόσια συζήτηση και κίνηση, ενώ ο λόγος της ΟΕΝΓΕ δεν είναι παρά διακυρρηκτικός λόγος.

15 Οκτωβρίου 2011, 11:28:27
Απάντηση #309
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Οκτωβρίου 2011, 13:06:40
Απάντηση #310
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι

Not a valid youtube URL




“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

16 Οκτωβρίου 2011, 14:04:43
Απάντηση #311
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Για όσους είναι ...του διαβάσματος:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Λοβέρδος: "Τα αλλάζω όλα στα νοσοκομεία"
Ο υπουργός Υγείας μιλά στο iatropedia.gr για όλους και για όλα. Για τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τις κομμένες παροχές στους ασθενείς, τα φάρμακα που μπορεί να έρθουν από την Ινδία, τις εφεδρείες στο ΕΣΥ, αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών και τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

 Ο κ.Λοβέρδος διαμηνύει ουσιαστικά στους γιατρούς πως …δεν είναι όλοι απαραίτητοι στο νέο σύστημα παροχών υγείας τον ΕΟΠΠΥ, καθώς όπως λέει «όποιος θέλει ας έρθει», ενώ επισημαίνει ότι οι αμοιβές θα είναι αυτές που έχουν καθορισθεί αφού «δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».

Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε κλείσιμο όλων των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε ότι αφορά το προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπουν σε εφεδρεία διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων, διαβεβαιώνει όμως για άλλη μια φορά ότι το νέο εργασιακό σύστημα δεν αφορά γιατρούς και νοσηλευτές.

Σε ότι αφορά στην κρίση που διανύει η χώρα, διαμηνύει στους συναδέλφους του υπουργούς ότι όποιος δεν μπορεί  «να αντέξει τις νέες συνθήκες ας φύγει» ενώ καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν στην ενότητα της παράταξης εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών. Βέβαια ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφεύγει να απαντήσει για το αν ο ίδιος θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν δε συμφωνούσε με περαιτέρω μέτρα στους πολίτες.

Σε ότι αφορά τις πολυσυζητημένες εκλογές, αποκλείει να γίνουν τους επόμενους 2,5 μήνες, αλλά αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την αρχή του έτους και μετά καθώς όπως λέει: «κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το 2012».


Οι γιατροί και ο ΕΟΠΥΥ

Δεν αναμένεται να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών που θα συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον κλάδο. Όπως λέει, αυτά είναι τα χρήματα που έχουμε και όποιος εργασθεί πολύ έχει τη δυνατότητα να εισπράξει περισσότερα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγεί πως η λογική του νέου συστήματος παροχών υγείας είναι στραμμένη στους ασθενείς και όχι στους γιατρούς.

Λουκέτο σε όλες τις κλινικές

Στην κατάργηση όλων των κλινικών που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να αντικατασταθούν από τομείς είναι πιθανό να προχωρήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως δηλώνει στο iatropedia.gr.

Το γεγονός αυτό βέβαια θα σημάνει ότι πολλοί σημερινοί διευθυντές θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

Φάρμακα δια χειρός …Ινδών

Για πόλεμο συμφερόντων στον τομέα των φαρμάκων κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να μην έρθουν φθηνά σκευάσματα από άλλες χώρες καθώς όπως τονίζει: «το παιχνίδι των φαρμάκων είναι μεγαλύτερο από αυτό των εξοπλισμών».

Στο επιχείρημα των φαρμακοβιομηχανιών ότι φάρμακα που μπορεί να έρθουν από χώρες όπως η Ινδία ή η Κορέα είναι αμφιβόλου ποιότητας, απαντά ότι στην Ινδία παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ιατρικό υλικό. Όπως και να χει όμως τονίζει πως θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και από τον ελληνικό ΕΟΦ. Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως θα εμπιστευόταν τα φάρμακα αυτά να τα χορηγήσει στην οικογένειά του.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Οκτωβρίου 2011, 19:08:10
Απάντηση #312
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κινδυνεύουν οι ασθενείς οι οποίοι δεν θα πληρώνουν στα νοσοκομεία τις ημέρες νοσηλείας που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού ο λογαριασμός θα πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία!

Πρόκειται για τις νέες συνθήκες στο ΕΣΥ που δημιουργεί η κυβέρνηση με τα λεγόμενα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, αλλά και με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, του φορέα στον οποίο θα ενταχθούν 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Το υπουργείο Υγείας «κουρεύοντας» αβίαστα παροχές ασθενών, τους υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους εάν παραμείνουν στα νοσοκομεία περισσότερο από ό,τι προβλέπεται για την ασθένεια εισαγωγής τους. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν κονδύλια 800 εκατ. ευρώ για το 2012.

Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί περισσότερες ημέρες απ' όσες προβλέπονται, καλείται να υπογράψει ακόμη και δήλωση ότι θα αποπληρώσει τα χρέη του. Αν δεν το πράξει, η οφειλή αποστέλλεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από κει στις εφορίες, που θα αναλάβουν να εισπράξουν το ποσό.

Ομως, με βάση τα νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), που είναι ουσιαστικά ένας τιμοκατάλογος νοσηλειών ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη μέση διάρκεια παραμονής ανά κατηγορία ασθένειας, οι μέρες είναι ψαλιδισμένες κατά πολύ. Και αυτό διότι ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος νοσηλείας των 2 εκατ. ασθενών που μπήκαν σε δημόσια νοσοκομεία το 2010.

Και εδώ είναι το πρόβλημα: τα στοιχεία θεωρούνται και από τους ίδιους τους γιατρούς αναξιόπιστα, καθώς τότε δεν υπήρχε καν σταθερή και μηχανογραφημένη καταγραφή των εισαγωγών και των εξαγωγών των ασθενών αλλά ούτε καν, σε πολλές περιπτώσεις, η βασική αιτιολογία και διάγνωση. Εξάλλου ακόμη και σήμερα που έχουν υιοθετηθεί ηλεκτρονικά συστήματα, αυτά δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους, καθώς οκτώ διαφορετικές εταιρείες έχουν παραχωρήσει διαφορετικά λογισμικά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Με βάση το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ όσοι δεν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους θα ειδοποιούνται από την εφορία να πληρώσουν. Είναι σαφές ότι όλο το σύστημα φτιάχτηκε στο πόδι για να μειώσουν τις ημέρες νοσηλείας και να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Επιδιώκουν δηλαδή να μετακυλίσουν το κόστος νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις άδειες τσέπες των ασθενών, δεδομένου ότι έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας» επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και συμπληρώνει: «Οι μέρες νοσηλείας καθορίστηκαν με έναν εξαιρετικά πρόχειρο τρόπο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν αξιόπιστες καταγραφές των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Η κατηγοριοποίηση των 700 ασθενειών έφερε όμως την αύξηση του κόστους τουλάχιστον κατά 30%, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «Από το 1992 έως το 2007 είχαν αυξηθεί τα νοσήλια κατά 800% ενώ προστέθηκε άλλο ένα 30%. Ταυτόχρονα όμως έχουμε μείωση στη χρηματοδότηση, καθώς ενώ ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ λάμβανε για 5,5 εκατ. ασφαλισμένους από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσοστό 1,4% του ΑΕΠ τώρα αυτό περιορίζεται στο 0,6% για 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Και το ερώτημα είναι: αφού τώρα τα ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία, πώς θα αποπληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία αφού θα διαθέτει μειωμένα κονδύλια;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα μπάι-πας το ΙΚΑ έδινε μέχρι πρόσφατα 4.500 ευρώ ως πακέτο νοσηλείας, επέμβασης και θεραπείας ενώ πλέον το ποσό αυξάνεται στα 7.500 ευρώ. Οπως αναφέρει ο κ. Σιώρας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να μην πληρώνουν τα πρόσθετα έξοδα τουλάχιστον οι ανασφάλιστοι. «Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό ζήτημα τώρα με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας», προσθέτει.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Υγείας να μη δίνονται εξιτήρια στους ασθενείς που δεν πληρώνουν τη νοσηλεία τους, ενώ σε άλλα νοσοκομεία γίνονται συστάσεις να μην επαναλαμβάνονται διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς που δεν είναι ασφαλισμένοι!

Πάντως, τα λάθη στα νοσήλια δημιουργούν πλέον σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, καθώς παρατηρούνται λάθη και αποκλίσεις έως 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ασθένεια για την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 10 με 15 μέρες στο νοσοκομείο, τα νέα πρωτόκολλα προβλέπουν μόνο δύο!

Ο γ. γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος παραδέχεται λάθη και παραλείψεις αλλά υπογραμμίζει ότι θα αποκατασταθούν τους επόμενους δύο μήνες. «Εως τον Δεκέμβριο θα λύσουμε τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τη σωστή ονοματολογία των ασθενειών, το κόστος αλλά και τη διάρκεια παραμονής των ασθενών».

Σε ό,τι αφορά τις επιπλέον μέρες που θα παραμείνουν οι ασθενείς, διευκρινίζει ότι θα καλύπτονται από τα ταμεία αλλά με τις παλαιές τιμές που είχαν τα νοσήλια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


16 Οκτωβρίου 2011, 19:21:52
Απάντηση #313
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
χμμμ Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν σχεδόν τα μισά χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές που κάνουν ένα bypass από ότι χρήματα χρεώνει ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ για το ίδιο πράγμα. Εσωτερική πληροφόρηση. Αν βγαίνουν οι ιδιωτικές κλινικές και δεν βγαίνει το ΕΣΥ προκύπτουν ερωτήματα....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

16 Οκτωβρίου 2011, 20:01:04
Απάντηση #314
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
χμμμ Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν σχεδόν τα μισά χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές που κάνουν ένα bypass από ότι χρήματα χρεώνει ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ για το ίδιο πράγμα. Εσωτερική πληροφόρηση. Αν βγαίνουν οι ιδιωτικές κλινικές και δεν βγαίνει το ΕΣΥ προκύπτουν ερωτήματα....

Αφού δεν τους μαζεύουν μερικούς αλήτες εκεί μέσα, δεν κάνουμε τπτ...

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8665 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
27 Απαντήσεις
10398 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 20:29:38
από md
8 Απαντήσεις
4419 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2017, 14:55:19
από iceman
0 Απαντήσεις
14552 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2017, 19:14:42
από Ελένη Καρανίκα
0 Απαντήσεις
39677 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2018, 16:36:37
από Argirios Argiriou