Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΑποκαλύψεις για 200 εκατ. ευρώ που χάνονται στις... τσέπες εμπλεκομένων με το χώρο της υγείας
"Η" 17/10
Ραγδαία υποχώρηση καταγράφει η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα την τελευταία διετία, ως αποτέλεσμα και των μέτρων που έχουν ληφθεί για μείωση της συνταγογράφησης και για περιστολή των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Από το βήμα του 11ου Συνεδρίου Pharma-Point στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν στοιχεία της κατιούσας πορείας της αγοράς, η οποία και βάσει των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, θα καταγράψει τζίρο λιανικής περίπου 4,5 δισ. ευρώ το 2012, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή πτώση 47%. Τα 8,5 δισ. του τζίρου της αγοράς φαρμάκου έφτασε να αποτελεί το υψηλότερο σε απόλυτα νούμερα μέγεθος στην Ε.Ε., τη στιγμή που το έτος 2000 η Ελλάδα ήταν η 5η από το τέλος στη σχετική κατάταξη.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, η εγχώρια αγορά φαρμάκου (μέσω των πωλήσεων των φαρμακείων) υποχώρησε κατά 12,9% σε αξία, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αλλά ο όγκος της δεν μειώθηκε (+0,3%). Μάλιστα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψε βελτίωση, με τη μείωση (σε αξία) να περιορίζεται σε -5,5% και τον όγκο να αυξάνει κατά 1,6%.
Βιωσημότητα
Ωστόσο τεράστια ερωτήματα εγείρονται για τη βιωσιμότητα των 11.000 φαρμακείων της χώρας, των 146 φαρμακαποθηκών και των 2.890 εταιρειών του κλάδου, καθώς καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε μία αγορά, η οποία εκτιμάται πως θα μείνει η μισή, όσον αφορά στις πωλήσεις.
Εν τω μεταξύ, «διαρροή» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, η οποία καταλήγει με διάφορους αδιαφανείς τρόπους στις «τσέπες» εμπλεκομένων στον ευρύτερο χώρο της υγείας, αναμένεται να καταδείξει έρευνα, την οποία θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ο κλάδος των φαρμακοποιών.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κ. Θεοδοσιάδης, θα δημοσιευθεί έρευνα επί επεξεργασμένων πραγματικών δεδομένων από τζίρους φαρμακείων, σύμφωνα με την οποία το 5% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία υπολογίζεται σε 3,4 δισ. ευρώ, «διαφεύγει λάθρα».
«Βιομηχανία»
Πάντως, η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση «καλά κρατεί» και όπως ανακοίνωσε από το Pharma -Point ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), Γεράσιμος Βουδούρης, εντοπίστηκε ιατρός ΙΚΑ της Αττικής να έχει γράψει 2.200 συνταγές αξίας 320.000 ευρώ σε 20 εργάσιμες μέρες.
Μάλιστα, ο κ. Βουδούρης υπογράμμισε πως επειδή ο όγκος των συνταγών είναι δυσθεώρητος, υπάρχουν συνεργεία που συνδράμουν στη συγγραφή τους. «Θα βγουν και ονοματεπώνυμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για το ίδιο ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι με τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών έχουν εξοικονομηθεί σε ένα χρόνο 140 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως τις επόμενες ημέρες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις μετακίνησης υπαλλήλων από τα 4 συγχωνευόμενα ασφαλιστικά ταμεία στο νέο ενιαίο φορέα.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του φαρμάκου θα είναι προκαθορισμένη και αυτοματοποιημένη, ανάλογα με το νόσημα.
Παράλληλα, είπε ότι θα επανέλθει στην ατζέντα το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με τη δραστική ουσία, ενώ ανέφερε ότι στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διαπραγματεύεται αυτόνομα τις τιμές 100-150 φαρμάκων υψηλού κόστους (από το σύνολο της λίστας των 6.500 φαρμάκων) και τη διάθεση τους μέσα από τα 14 ίδια φαρμακεία του σ' όλη τη χώρα. «300 εκατ. ευρώ μπορούμε να εξοικονομήσουμε απ' αυτή την κίνηση», υπογράμμισε ο κ. Βουδούρης.