Σοβαρευτείτε: - 14 μισθοί μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό
- Όπως υπάρχουν τα μαύρα φακελάκια σε κάποιοιυς του ΕΣΥ έτσι υπάρχουν τα μαύρα από μη έκδοση απόδειξης σε πολύ περισσότερους ιδιώτες.
- Ο μισθός το γιατρού του ΕΣΥ υπόκειται σε φορολόγηση ενώ ο ιδιώτης φορολογείται για ό,τι δηλώσει.
- 2700 έσοδα αντιστοιχούν (με 20 εργάσιμες μέρες το μήνα) σε 135 τη μέρα. Τι λες; Βγαίνουν από ένα ιδιώτη ή τουλάχιστον από την πλειονότητά τους;
- Η απόσταση μετακίνησης από τον τόπο κατοικίας μέχρι τον τόπο εργασίας σαφώς και δεν αποτελεί επιχείρημα. Για την υπηρεσιακή μετακίνηση που γίνεται με Ι.Χ. π.χ. για κάλυψη άλλων χωριών, χωρίς αποζημίωση, τι έχεις να πεις;
Οι συμβάσεις έργου του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, που στα πρότυπα τους κινείται ο ΕΟΠΥΥ, προβλέπουν 12 μισθούς, και καθόλου κανονική ή εκπαιδευτική άδεια. Ούτε 9μηνα άδειες, ούτε άδειες παιδιών, να μην πω ότι εάν τόλμαγες να ζητήσεις άδεια μητρότητες, παρακάλαγες να μην διακοπεί η σύμβαση.... Αυτά ούτε στο ΕΣΥ συμβαίνουν, ούτε είναι κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα κατά Μακρέα.....
Ο ιδιώτης δεν φορολογείται για ότι δηλώσει, φορολογείται με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων, δηλαδή με ότι αποδείξεις εκδόσει και τρέμει την κάθε επίσκεψη της εφορίας που τα πρόστιμα δεν μπαίνουν στα έξοδα και μετριούνται σε μισθούς ΕΣΥ καθώς οι εφοριακοί δεν καταδέχονται να επισκεφτούν ιατρό και να μην του ρίξουν ένα πρόστιμο γιατί ας πούμε ειδαν μια μουτζούρα στα βιβλία, τόσα μαύρα παίρνει λένε όλοι. Αντίθετα, ο του ΕΣΥ υπάλληλος ιατρός ουδέποτε θα πληρώσει τίποτα σαν πρόστιμο.... Έλειπα δύο μέρες Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, 3000 η αλλαγή αορτικής βαλβίδας στον Ευαγγελισμό, κύριοι.... Είδατε ποτέ κανένα πρόστιμο από την εφορία; Επί τη ευκαιρία Μακρέα, ο συναδελφος είναι της γενιάς των παιδιών που φώναζαν για την χούντα.
Την μετακίνηση από την έδρα του ιατρού την σχολίασα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος.
@ (όχι και τόσο) anetos (μάλλον αρπαγμένος) : Η μετακίνησή μου (και τα έξοδα που συνεπάγεται) από την κατοικία μου προς τον τόπο εργασίας μου, αποτελεί για μένα αναγκαίο κακό κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που για σένα αποτελεί αναγκαίο κακό η αμοιβή της καθαρίστριάς σου και τα έξοδα για τα αναλώσιμά σου. Και όπως κανείς δεν ενδιαφέρεται αν διανύω καθημερινά 150 χλμ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μην περιμένεις να ενδιαφερθεί ο ΕΟΠΥΥ αν διατηρείς ακριβό ιατρείο και έχεις πολλά έξοδα να το συντηρήσεις. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να με λες τρελό, ειδικά μάλιστα όταν δεν με ξέρεις και δεν σε ξέρω.
Το ελάχιστο κόστος εάν πας να μείνεις εκεί που είναι το ιατρείο σου είναι μηδέν για τα μεταφορικά σου.
Μπορείς να μου πεις πιο είναι το ελάχιστο κόστος για να λειτουργήσει ένα ιατρείο;
ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερο δεν θα τα πληρώσεις; Η/Υ, καρδιογράφο, χαρτί, ωτοσκόπιο, ακόμη και τα έπιπλα για να κάτσεις δεν θα αγοράσεις;
Έχεις πληρώσει τίποτα από αυτά για το ιατρείο σου στο ΕΣΥ;
Άνετε αν ιδιώτευα, με τον κόσμο που βλέπω, θα καθάριζα δεκαπέντε χιλιαρικάκια για πλάκα.
Θα μου πεις ότι πιθανώς για κάποιους από αυτούς μπορεί να είμαι υποχρεωτική επιλογή, αλλά το πράγμα δεν αλλάζει.
Και θα υποχρεωνόμουν να εξαντλώ τη σχέση μου με τον κόσμο για να διορθώνω τις γελοιότητες κάποιων , συνήθως ιδιωτών...
Το στόρυ με τα φακελάκια, μικρέ Πρετεντέρη, εκεί που είσαι σίγουρος ότι τα πιάνουν...
Γιατί μπορώ να σου αναφέρω άπειρα παραδείγματα χυδαίας εκμετάλλευσης από ιδιώτες.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα τσουβαλιάσω κάθε γιατρό που ιδιωτεύει. Γνωρίζω πολλούς απίστευτα έντιμους ιδιώτες, με κοινωνικά-δημόσια χαρακτηριστικά στον τρόπο που ασκούν την ιατρική. Επίσης γνωρίζω και πολλούς απατεώνες.
Η βασική- και για μένα κρίσιμη- διαφορά ενός ιδιώτη με ένα γιατρό ΕΣΥ είναι ότι η σχέση γιατρού ΕΣΥ-ασθενή , έχει τη δυνατότητα να μην είναι σχέση πωλητή- αγοραστή...
Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένω, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να παραμένω στο ΕΣΥ και να υπερασπίζομαι τη δημόσια -μη αγοραία σχέση γιατρού- ασθενή..
Βαθιά νυχτωμένος φίλε μου και εσύ. Έχω κάνει και τα δύο (ΕΣΥ & ιδιωτικό) και σου λέω δύο πράγματα που αδυνατείς να τα καταλάβεις:
α) το 90% των ασθενών σου σε επιλέγουν γιατί δεν τους κοστίζεις τίποτα (άμεσα) και γιατί είσαι δίπλα τους. Το υπόλοιπο 10% σηκώνει συζήτηση και μην το θεωρείς δεδομένο. Εάν θέλεις σου το αναλύω σε τρεις σελίδες με επιχειρήματα.
β) Δεν παύεις να είσαι πωλητής. Απλά, το μπιλιέτο (τα ασφάλιστρα) έρχεται σε δεύτερο χρόνο για τον ασθενή σου. Για σκέψουν ας πούμε μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όταν γράψεις φάρμακα σε αθεώρητο βιβλιάριο, να τα αφαιρούν αυτόματα τέλος του χρόνου από το μισθό σου. Ή για σκέψου για κάθε επίσκεψη που συνταγογραφείς φάρμακο, στο τέλος του χρόνου να στέλνουν στον ασθενή να πληρώσει 5 ευρώ. Μετά θα ξανακουβεντιάσουμε τι αδέκαστος που είσαι.
Δεν ξέρω τι ισχύει ή τι θα ισχύει στον ΕΟΠΠΥ. Πάντως σε εμάς από την ΥΠΕ ζητούν να τους απαντήσουμε τί ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό έχουμε, για να μας καλύψουν λέει από τους ιδιώτες που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Μας διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίοι χώροι που αυτοί θα δουλέψουν. (***στο ΚΥ έχουμε ήδη έλλειψη και χώρων, λόγου ακαταλληλότητας του παλαιού κτιρίου). Αυτό το τελευταίο μάλλον υποδηλώνει ότι σκέπτονται ότι αυτοί οι ιδιώτες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός του Κ.Υ. Μου φαίνεται λίγο περίεργο, γιατί εάν πράγματι θέλει να χρησιμοποιήσει τον ιδιώτη στο ΕΣΥ, μπορεί να το κάνει με σύμβαση έργου ή χρόνου, νομίζω, και δεν είναι ανάγκη να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ.
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ένα οργανισμό που να ανήκει στο Υπουργείο ασφάλισης, μονάδες υγείας που ανήκουν στα νοσοκομεία, προσωπικό που ανήκει στο υπουργείο υγείας, δαπάνες ΔΕΗ/ΟΤΕ που πληρώνονται από τους Δημους στα περιφερειακά ιατρεία, και ότι άλλο μπάχαλο επικρατεί και να λειτουργεί το πράγμα.... Περισσότερο για επικουρικούς ΕΣΥ μου μοιάζει να σχεδιάζουν.
Για να μην νομίζετε ότι είμαι υπερβολικός σας λέω κάτι πολύ απλό:Μην μετράτε το μισθό του ΕΣΥ με βάση το πόσα σας βάζουν στην τράπεζα. Μετράτε με βάση το πόσο κοστίζει στο νοσοκομείο ένας ιατρός ΕΣΥ, δηλαδή βάλτε μέσα ασφάλεια, κρατήσεις, ΚΑΙ ότι μιλάμε για 11 μήνες εργασία στην καλύτερη περίπτωση για τον εργοδότη του.
Εάν περάσει για τους ιδιώτες μηνιαίως μισθός 900 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ που με τα έξοδα ιατρείου σημαίνει στην καλύτερη ότι τα μισά χρήματα είναι ήδη έξοδα τότε ειλικρινά γιατί πρέπει να προσλάβει ιατρούς ΕΣΥ ο ΕΟΠΥΥ; Δεν τον συμφέρει πολύ καλύτερα να προσλαμβάνει ιδιώτες με τέτοιες συνθήκες; Και μην ξεχνάτε ότι, όχι τώρα, αλλά σε 2-3 χρόνια θα υπάρχουν και καταργήσεις φορέων. Ήδη ο υγειονομικός χάρτης φτιάχνεται με πολλές λεπτομέρειες. Και δεν ξεχνάμε ότι είναι πλέον της μόδας και τα 4ωρα στο ΕΣΥ, και δεν είναι δεδομένα τα οκτάωρα, το λέω για κάποιους που σε ένα ΠΙ δεν θα πιάνουν τα νούμερα που θα έχουν οι ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ.
Συνεπώς, το πράγμα βράζει για όλους εάν δεν το έχετε καταλάβει, ίσως λίγο λιγότερο για τους νοσοκομειακούς (δεν εννοώ τα ΚΥ & τα ΠΙ).
Να σκέφτεστε συνεπώς τι γράφετε και τι λέτε.