Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςβ) Τα έξοδα λειτουργίας του ιατρείου θα τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί ο επιμελητής στο ΕΣΥ ή ο γιατρός του ΙΚΑ πληρώνεται τα ίδια χωρίς να βάζει ένα ευρώ επιπλέον για να τα πάρει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Aυτή η πρωτότυπη σύγκριση ανάμεσα στο ιδιωτικό ιατρείο και το περιβάλλον εργασίας στο ΕΣΥ, μόνο με ψάρεμα σε θολά νερά μπορεί να παραλληλιστεί.
Πολλές φορές ο ιατρός του ΕΣΥ αναγκάζεται να διανύσει πολλές δεκάδες χιλιομέτρων, για να μη πω πάνω από 100 (προσωπικά: 150 χλμ) πήγαινε-έλα για να παρίσταται στο ιατρείο του και αυτό πλέον του αφαιρεί γύρω στο 25% από το (πενιχρό άλλωστε) εισόδημά του.
Σαν να μη φτάνει αυτό, ειδικά όταν είναι αναγκασμένος να ασκεί πλανόδια ιατρική (όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς), ο ιατρός του ΕΣΥ έρχεται συχνά αντιμέτωπος στην ελ ύπαιθρο με αυτοσχέδια ιατρεία, όπως:
- καφενεία, βενζινάδικα ή άλλα "κομβικά" καταστήματα
- φαρμακεία (ναι, φαρμακεία: από την παραγωγή στην κατανάλωση)
- εγκαταλελειμμένες σχολικές αίθουσες, κοινοτικά καταστήματα ή άλλες τρώγλες
- κοντέινερ (τύπου ISOBOX)
- το καπό του αυτοκινήτου του ιατρού
- η σκιά ενός δέντρου
κ.α.
Όσο αφορά την υλική υποδομή που συναντά κανείς σε αυτά, ας μη το συζητήσουμε καλύτερα.
Και μην πει κανείς "ήταν επιλογή σου να διοριστείς στη συγκεκριμένη θέση", διότι δεν νομίζω ότι κανείς επιδιώκει την ανυπαρξία κόσμιων υποδομών ή συνθηκών εργασίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
H ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έκδοση παραπεμπτικών, ενώ επιβάρυνε με 150 ευρώ περίπου το μήνα κάθε ιδιώτη ιατρό ΠΦΥ, εντούτοις δεν επέδρασε καθόλου αρνητικά στο εισόδημα των κρατικών ιατρών ΠΦΥ (και καλώς).
Η λογική λέει το εξής: Αφού ως κράτος έχεις αποφασίσει να εφαρμόσεις ένα σύστημα κάποιου κόστους προσδοκώντας να κερδίσεις πολλαπλάσια, ανελαβε εσύ αυτό το κόστος και εξασφάλισε την ορθή λειτουργία του.
anastasios theodoridis:
Εγγραφή ή Είσοδος
Οι αμοιβές θα γίνονται με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από τα 800 ευρώ το μήνα
Στις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να συνάπτονται οι συμβάσεις των γιατρών με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, και παρουσία διοικητών ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος φέρεται να είπε στον ότι οι απαιτήσεις των γιατρών αναφορικά με τις αμοιβές τους είναι υπερβολικές, καθώς αυτοί απαιτούν άνω των 1.500 ευρώ μηνιαίως. Αντιθέτως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να καθορίσει τις αμοιβές με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από τα 800 ευρώ το μήνα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους κ.κ Λοβέρδο και Κουτρουμάνη να μην οπισθοχωρήσουν και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για την πορεία του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, τον ενημέρωσε ότι την άλλη εβδομάδα ο μεγάλος διαγωνισμός βγαίνει «στον αέρα», κάτι το οποίο ικανοποίησε σύμφωνα με πληροφορίες τον κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος τον προέτρεψε να επιταχύνει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως λόγω της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςβ) Τα έξοδα λειτουργίας του ιατρείου θα τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί ο επιμελητής στο ΕΣΥ ή ο γιατρός του ΙΚΑ πληρώνεται τα ίδια χωρίς να βάζει ένα ευρώ επιπλέον για να τα πάρει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Aυτή η πρωτότυπη σύγκριση ανάμεσα στο ιδιωτικό ιατρείο και το περιβάλλον εργασίας στο ΕΣΥ, μόνο με ψάρεμα σε θολά νερά μπορεί να παραλληλιστεί.
Πολλές φορές ο ιατρός του ΕΣΥ αναγκάζεται να διανύσει πολλές δεκάδες χιλιομέτρων, για να μη πω πάνω από 100 (προσωπικά: 150 χλμ) πήγαινε-έλα για να παρίσταται στο ιατρείο του και αυτό πλέον του αφαιρεί γύρω στο 25% από το (πενιχρό άλλωστε) εισόδημά του.
Σαν να μη φτάνει αυτό, ειδικά όταν είναι αναγκασμένος να ασκεί πλανόδια ιατρική (όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς), ο ιατρός του ΕΣΥ έρχεται συχνά αντιμέτωπος στην ελ ύπαιθρο με αυτοσχέδια ιατρεία, όπως:
- καφενεία, βενζινάδικα ή άλλα "κομβικά" καταστήματα
- φαρμακεία (ναι, φαρμακεία: από την παραγωγή στην κατανάλωση)
- εγκαταλελειμμένες σχολικές αίθουσες, κοινοτικά καταστήματα ή άλλες τρώγλες
- κοντέινερ (τύπου ISOBOX)
- το καπό του αυτοκινήτου του ιατρού
- η σκιά ενός δέντρου
κ.α.
Όσο αφορά την υλική υποδομή που συναντά κανείς σε αυτά, ας μη το συζητήσουμε καλύτερα.
Και μην πει κανείς "ήταν επιλογή σου να διοριστείς στη συγκεκριμένη θέση", διότι δεν νομίζω ότι κανείς επιδιώκει την ανυπαρξία κόσμιων υποδομών ή συνθηκών εργασίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Επέστρεψα....
Λοιπόν ....
Εάν εγώ έχω σπίτι και κατοικώ στο Ηράκλειο και πάω και ανοίξω ιδιωτικό ιατρείο στο Ρέθυμνο, ουδείς φαντάζομαι θα με δικαιολογήσει εάν απαιτώ να πληρώνομαι παραπάνω την επίσκεψη από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους ασφαλισμένους που βλέπω. Συνεπώς, η άποψη το περιφερειακό ιατρείο μου απέχει τόσο από τον τόπο κατοικίας μου είναι μη συζητήσιμη εκτός εάν πήρε κανείς απόσπαση ή μετάθεση χωρίς την θέληση του. Και προσωπικά, έξι χρόνια πήγαινα Ηράκλειο-Ανώγεια αλλά ποτέ δεν παραπονέθηκα για αυτό γιατί ήταν επιλογή μου να διοριστώ Ανώγεια. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα για τις τυχόν μετακινήσεις που απαιτούνται από την έδρα του ιατρείου σε άλλα ιατρεία που κάποιες φορές ξεφεύγει πάρα πολύ ακόμη και την κοινή λογική.
Για την περίπτωση της υποδομής του περιφερειακού ιατρείου επίσης θα σε δικαιολογήσω εφόσον έχεις κάνει εγγράφως και κάθε έτος αίτημα για την κατάσταση του ιατρείου και την αντικατάσταση εξοπλισμού ή τη βελτίωση του. Και επιμένω σε αυτό γιατί ένα τέτοιο έγγραφο, (που σίγουρα θα εκνευρίσει τους προϊστάμενους σου), κάνει κάτι πολύ απλό, μεταθέτει ευθύνες για ελλειπή ή κακή διάγνωση στους προϊσταμένους και σε απαλλάσσει από ιατρικές ευθύνες σε περίπτωση που η διάγνωση και η αντιμετώπιση οφείλεται σε αυτά. Βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει με πως γράφεις το κάθετι αλλά εάν έχεις μυαλό έχεις και ομπρέλα προστασίας. Ο άτυχος ασθενής δεν θα πετύχει τίποτα εάν κινήσει αγωγή (προσοχή όχι ποινικές ευθύνες) προσωπικά εναντίον σου αλλά θα πρέπει να κάνει αγωγή στον εργοδότη σου, δηλαδή την μονάδα του ΕΣΥ. Και εκεί η εμπειρία έχει δείξει ότι κανένας γιατρός δεν έχει χρεωθεί αποζημίωση που πλήρωσε ίδρυμα του ΕΣΥ σε ασθενή γιατί ο γιατρός του ΕΣΥ δεν έχει επιλογή των εργαλείων διάγνωσης που χρησιμοποιεί. Συνεπώς, εάν θέλεις να συγκρίνεις τον γιατρό του ΕΣΥ με γιατρό στον ιδιωτικό τομέα, να το κάνεις με τον ιατρό που δουλεύει σε μια ιδιωτική κλινική/ιατρείο ως υπάλληλος. Τότε θα δεις ότι ο γιατρός του ΕΣΥ είναι διπλοπληρωμένος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα νομίμως (ας αφήσουμε τις άλλες πηγές).
Αντίθετα, ο ιατρός που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να συντηρήσει το ιατρείο του, να αγοράσει τον εξοπλισμό που κρίνει ότι θα τον προστατέψει από λάθος διάγνωση και ότι άλλο χρειάζεται. Αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνει αυτό, μπορεί η απόσβεση τους μηνιαία να κατανέμεται σε ποσό που αγγίζει το μισθό ενός γιατρού του ΕΣΥ. Συνεπώς, δεν συγκρίνεις καθόλου τα ίδια πράγματα. Εάν ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε 800 ευρώ σε κάθε γιατρό για να πηγαίνει σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ να βλέπει ασθενείς για 4 ώρες, να ξέρεις ότι πολλοί γιατροί θα κάνανε ουρά ποιος θα πρωτοπάει. Αλλά δεν είναι έτσι.
Αυτές προτάσεις του ΕΟΠΥΥ είναι αλχημική τερατογένεση που στόχο έχει να δώσει ένα "επίδομα" σε όποιον ιατρό συμβληθεί και να καταργήσει την δωρεάν εξωνοσοκομειακή ασφάλεια που είχε ο ασφαλισμένος μέχρι τώρα με το ταμείο του. Μια τερατώδη πρόταση όταν είναι εις γνώση τους συστήματα υγείας για την ΠΦΥ που λειτουργούν και στην βόρεια Ευρώπη, αλλά και σε μεσογειακές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Και να κάποιες σκέψεις που προσωπικά τουλάχιστον κάνω:
Το σύστημα πληρωμής του ΕΟΠΥΥ, δεν μου δίνει κανένα κίνητρο να προσφέρω κάποια υπηρεσία στον ασθενή μου σαν οικογενειακός ιατρός. Αντίθετα, με συμφέρει να το στείλω όπου μπορώ σε άλλες ειδικότητες. Γιατί να κάτσω να του ρυθμίσω την πίεση, δεν έχει επιλέξει καρδιολόγο; Γιατί να του καθαρίσω τα αυτιά, δεν έχει επιλέξει ΩΡΛ; Γιατί να ασχοληθώ μαζί του να ρυθμίσω την ΧΑΠ ή να την διαγνώσω, δεν πάει καλύτερα στον πνευμονολόγο; Βλέπετε ότι το σύστημα του ΕΟΠΥΥ με προτρέπει να τον παίξω πιγκ-πογκ. Και τι θα κρατήσω; Θα κρατήσω τους ευκατάστατους ασθενείς που μπορούν να πληρώνουν εκτός τετραώρου και να έχουν ότι μπορώ να προσφέρω χωρίς να τρέχουν πάνω-κάτω.
Βλέπω από τους ασθενείς του ΟΑΕΕ που έχουν ήδη το μοντέλο του ΕΟΠΥΥ. Όταν πάνε στο ΕΣΥ και φύγουν με μια συνταγή, κανένας από τους ιατρούς που έχουν δηλώσει δεν δέχεται να τους γράψει την συνταγή στο βιβλιάριο. Εκτός κι αν δεχτούν αλλαγές στο σκεύασμα.
Μπορεί να ακουστεί αιρετικό αλλά έχουν σκεφτεί ποτέ να εφαρμόσουν στον ΕΣΥ για τις χειρουργικές ειδικότητες το μοντέλο που ισχύει σε πάρα πολλές μονάδες υγείας στο εξωτερικό και στις ιδιωτικές στην Ελλάδα, όπου το νοσοκομείο παρέχει υπηρεσίες ξενοδοχειακές και υποστηρικτικές στον ασθενή, και ο ασθενής επιλέγει τον ιατρό του και πηγαίνει να χειρουργηθεί, χωρίς ο γιατρός να είναι υπαλληλος του νοσοκομείου και να πρέπει να συμφωνήσεις στο φακελάκι για να τον επιλέξεις και να χειρουργηθείς; Θα άνοιγε το δρόμο σε νέους ανθρώπους, σε νέες τεχνικές, και θα δυσκόλευε εξαιρετικά τα φακελάκια και τους θεσίτες του ΕΣΥ.
Δυστυχώς, και αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με βάση το πελατειακό κράτος και συνεπώς το μόνο που θα επιτύχει αυτό το σύστημα είναι η επι πληρωμή για τον ασθενή εάν θέλει να έχει υπηρεσίες υγείας.
ΥΓ. Παρακαλώ πολύ, πριν απαντήσετε, ανοίξτε και ένα εννοιολογικό λεξικό ελληνικής γλώσσας. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ την έννοιες της ελληνικής γλώσσας με βάση την κοινή αντίληψη της νεοελληνικής γλώσσας και όχι με βάση τα προσωπικά μου βιώματα.
EzeΤΡΟΛ:
Ήταν να ξεκινήσει 1η Ιουνίου. Μετά πήγε 5 Σεπτεμβρίου, μετά 12 Σεπτεμβρίου, μετά 1η Οκτωβρίου ...και βλέπουμε: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, το πιο τρελιάρικο ασφαλιστικό ταμείο της Ευρώπης (και της Αφρικής, άμα λάχει.)
Γ.Κτιστάκης:
Εγγραφή ή Είσοδος Εάν ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε 800 ευρώ σε κάθε γιατρό για να πηγαίνει σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ να βλέπει ασθενείς για 4 ώρες, να ξέρεις ότι πολλοί γιατροί θα κάνανε ουρά ποιος θα πρωτοπάει. Αλλά δεν είναι έτσι. ................
Αυτές προτάσεις του ΕΟΠΥΥ είναι αλχημική τερατογένεση που στόχο έχει να δώσει ένα "επίδομα" σε όποιον ιατρό συμβληθεί και να καταργήσει την δωρεάν εξωνοσοκομειακή ασφάλεια που είχε ο ασφαλισμένος μέχρι τώρα με το ταμείο του. ......
Το σύστημα πληρωμής του ΕΟΠΥΥ, δεν μου δίνει κανένα κίνητρο να προσφέρω κάποια υπηρεσία στον ασθενή μου σαν οικογενειακός ιατρός......
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν ξέρω τι ισχύει ή τι θα ισχύει στον ΕΟΠΠΥ. Πάντως σε εμάς από την ΥΠΕ ζητούν να τους απαντήσουμε τί ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό έχουμε, για να μας καλύψουν λέει από τους ιδιώτες που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Μας διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίοι χώροι που αυτοί θα δουλέψουν. (***στο ΚΥ έχουμε ήδη έλλειψη και χώρων, λόγου ακαταλληλότητας του παλαιού κτιρίου). Αυτό το τελευταίο μάλλον υποδηλώνει ότι σκέπτονται ότι αυτοί οι ιδιώτες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός του Κ.Υ. Μου φαίνεται λίγο περίεργο, γιατί εάν πράγματι θέλει να χρησιμοποιήσει τον ιδιώτη στο ΕΣΥ, μπορεί να το κάνει με σύμβαση έργου ή χρόνου, νομίζω, και δεν είναι ανάγκη να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση