Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικά επιχειρήματα σχετικά με τις διαφαινόμενες εξελίξεις που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ:
- Έχουν δηλώσει μόνο 2450 συνάδελφοι μέχρι στιγμής - καταληκτική ημερομηνία η σημερινή. Είναι πλέον εμφανές οτι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ανά την Ελλάδα
αποδοκιμάζουν το νέο σύστημα και θα απέχουν από αυτό.
- Ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν και παραπάνω ξεκινάει με έλλειμμα 2,5 δις περίπου, αφού κληρονομεί τα ελλείμματα των ταμείων που ενσωματώνει.
Αυτό σημαίνει οτι θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις πρακτικές των προκατόχων του ταμείων πολύ σύντομα: μη πληρωμή ιατρών, φαρμακοποιών, προμηθευτών.
Άρα η οποιαδήποτε υπόσχεση για 10 ευρώ και 200 επισκέψεις είναι έωλη... Θα πληρώσουν τους 2 πρώτους μήνες για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" μας και μετά τέλος!
Να μην αναφέρω οτι τα περίπου 6,5 ευρώ(!) καθαρά θα ισχύσουν μέχρι να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις που θα στηριχθούν στο νομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου...
Σύμφωνα με εκείνο (π.χ. 1500 δηλωμένοι ασθενείς θα αποφέρουν περίπου 1000 ευρώ μικτά!) οι αμοιβές δεν θα ξεπερνούν τα 2 ευρώ ανά επίσκεψη - μπορείτε όλοι να κάνετε τους σχετικούς υπολογισμούς.
- Από την Δευτέρα τους ασφαλισμένους - ουσιαστικά ανασφάλιστους - περιμένει ένας Γολγοθάς. Ένας Γολγοθάς που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους βέβαια και τους συναδέλφους που έσπευσαν να
στείλουν την αίτηση στον ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί είναι τόσο λίγοι ανά περιοχή ή ανά πόλη και ανά ειδικότητα, που όχι μόνο δεν θα προλαβαίνουν να δέχονται τηλεφωνήματα για ραντεβού, όχι μόνο δεν θα προλαβαίνουν να συνταγογραφήσουν ή να εξετάσουν, αλλά θα συμπληρώσουν τόσο γρήγορα το πλαφόν που για περίπου 20 μέρες θα δέχονται απλά την...αγανάκτηση των ασθενών που θα τους επισκέπτονται... Και αν πιστεύουν οτι τότε είναι που θα μπορούν να πληρώνονται τις μετρητοίς, κάνουν μεγάλο λάθος: Καμία άλλη συναλλαγή δεν επιτρέπεται με τους ασφαλισμένους - το έχουν ήδη υπογράψει! Πρέπει να τους στέλνουν σε άλλο συμβεβλημένο ιατρό που δεν θα έχει συμπληρώσει το πλαφόν - τραγέλαφος!!
- Στην ειδικότητά μου και στην περιοχή μου δήλωσαν μόνο δύο συνάδελφοι(!). Με τον ένα που διαθέτει το τοπικό ΙΚΑ, σύνολον τρεις! Έως πέρυσι το ΙΚΑ είχε 4 στην ειδικότητά μου, και δεχόμενο μόνο τους ασφαλισμένους του, έδινε ραντεβού για μετά ένα μήνα. Πώς τώρα αυτοί οι τρεις δύσμοιροι θα μπορέσουν να καλύψουν τους υπερδιπλάσιους ασφαλισμένους και των υπολοίπων ταμείων;; Ασθενείς θα τους πολιορκούν για πολύ περισσότερες από τις 4 ώρες του ωραρίου τους, θα προφασίζονται οτι είναι επείγοντα περιστατικά για να πηγαίνουν εκτός ραντεβού, θα σπάσουν τα τηλέφωνα και θα διώξουν και τους επί πληρωμή πελάτες στο τέλος. Αν οι συνάδελφοι έχουν κάνει δε το λάθος να κοινοποιήσουν και τα κινητά τους, τότε καταλαβαίνετε μόνοι σας την συνέχεια. Και ενώ έως πρόσφατα οι αγανακτισμένοι των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας είχαν απέναντί τους ένα οργανωμένο σύστημα να απορροφήσει την αγανάκτησή τους (γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές, διοικητές, σεκιουριτάδες), εδώ θα έχουν μόνο έναν οσιομάρτυρα στον ιδιωτικό του χώρο!!
- Κάτι τελευταίο: θέλω να ελπίζω οτι κανένας από όσους δήλωσαν δεν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του οτι θα αποσπά και χρήματα από τους ασθενείς του όντας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ.
Και αυτό όχι μόνο γιατί ρητώς απαγορεύεται από την δήλωση που έκανε. Αλλά κυρίως γιατί θα έχει τα μάτια των ιατρικών συλλόγων στραμμένα επάνω του. Θα έχει τα μάτια των συναδέλφων του που έμειναν εκουσίως εκτός και θα το θεωρήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Θα έχει δε και των ασθενών του τα αντανακλαστικά σε εγρήγορση: Η οικονομική συγκυρία είναι άσχημη, ο απλός πολίτης ψάχνει για δικαιοσύνη, ή έστω "δικαιοσύνη", και η μπάλα θα πάρει και όποιον προσπαθήσει να εκβιάσει, να παραπέμψει σε άλλες ώρες και σε "ειδική περιποίηση". Παραδείγματα έχουμε τον τελευταίο καιρό για συναδέλφους που καταγγέλθηκαν και παγιδεύτηκαν από πελάτες τους με σημαδεμένα χαρτονομίσματα και λοιπές "ομορφιές"...
Σας ευχαριστώ για την προσοχή,
Καλή μας δύναμη και καλή χρονιά!!