Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Νοεμβρίου 2024, 09:19:28

Ψηφοφορία

Με τα ως τώρα δεδομένα, πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχείρημα "ΕΟΠΥΥ";

άριστο
πολύ καλό
αρκετά καλό
καλό
μέτριο
κακό

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ  (Αναγνώστηκε 1433417 φορές)

0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Ιανουαρίου 2012, 13:45:54
Απάντηση #780
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

24 Ιανουαρίου 2012, 17:43:30
Απάντηση #781
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Θα ήθελα πολύ να ξέρω πόσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό το χειρίστης ποιότητας και οργάνωσης μπουρδέλο (και δεν το παίρνω πίσω) που λέγετε ΕΟΠΠΥ, αποτελεί σύστημα ΠΦΥ.
Νιώθω στην κανόνικότατα σαν πόρνη που όλοι ασελγούν στο πτώμα μου. Γιατί όταν καταφέρω να τελειώσω το ιατρείο, μόνο με πτώμα μοιάζω.
Οι νταβατζήδες του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, οι "συναδελφοι" που απαιτούν εικοσαρικάκι για να συνταγογραφήσουν και κατά τα άλλα κάνουν υψηλή ιατρική, οι συνδικαλιστικοί φορείς που νοιάζονται μόνο για να διατηρηθεί η αγορά, εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι άνθρωποι που τρώνε στη μούρη τη μία πόρτα μετάτην άλλη...
Και όλο αυτό το απερίγραπτο χάλι σκάει πάνω μου και όχι μόνο.
Τι θα πρέπει να κάνω? Να τους κλείσω κι εγώ την πόρτα κατάμουτρα?
Να διώχνω τους "ακριβούς" και τους δύστροπους, όσους δε γουστάρω και δε μου κάνουν τα κέφια?
Να το παίξω Πόντιος Πιλάτος?
Να κοιτάξω να προστατέψω το μικρόκοσμό μου?
Και δεν έχω πρόβλημα να δουλέψω περισσότερο και από όσο αντέχω.Στο τέλος θα βρεθώ και κατηγορούμενος.
Από τα ανθρωπάκια που αρνούνται να πάρουν τις στοιχειώδεις αποφάσεις, μεταβιβάζουν τις ευθύνες τους και απειλούν με κυρώσεις και πρόστιμα.
Που είναι διάολε τα περίφημα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα?
Που είναι οι κεντρικές προμήθειες γεννόσημων για αποκλειστική χρήση από τα ταμεία?
Έστω μια απόλυτα σαφής και καθαρή νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει ρητώς τη συνταγογράφηση προτώτυπων ,όπου υπάρχουν γεννόσημα.
Ας πάρουν επιτέλους την πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη!
Και με την παράλληλη απαίτηση εφαρμογής ενός γελοίου συστήματος συνταγογράφησης, το οποίο μία ώρα δουλεύει και μια κάνει διάλλειμα.
Και χρόνος μου είναι ασφυκτικός.
Πραγματικά ελπίζω κάποια στιγμή το μπουρδέλο οργανωθεί , γιατί για σύστημα ιατρικών υπηρεσιών...

24 Ιανουαρίου 2012, 18:06:50
Απάντηση #782
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Αξιοσημείωτο είναι το "ΝΕΦΡΑ" έναντι του ορθού "Νεφροί". Πάλι καλά που ο συντάκτης δεν έγραψε "νεφραμιές, συκωταριές, πλεμόνια, σπάλα" κ.λπ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Ιανουαρίου 2012, 23:04:50
Απάντηση #783
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Αυτά είναι καινούρια? Πάντως όσον σφορά την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα (που αίφνης είναι ρευματικό νόσημα δλδ αυτοάνοσο...) ή και την ουρική αρθρίτιδα δεν βρίσκω κάτι που να διαφωνώ και αυτά που προτείνονται είναι η συνιθισμένη πρακτική. Παρεκλιση απο αυτές τις οδηγίες (για τα ορθοπαιδικά που είδα) είναι μάλλον πειραματισμός...
Βέβαια οι πανεπιστημιακοί ξέρουν καλύτερα πχ ενδοφλέβιο διφωσφωνικό (ένα είναι για οστεοπόρωση) με ένα χαμηλό Τ-score σε γυναίκα < 45 ετών. Τι να πούμε εμείς οι φτωχοι υπόλοιποι γιατροί...

24 Ιανουαρίου 2012, 23:37:55
Απάντηση #784
Αποσυνδεδεμένος

timex

Αξιοσημείωτο είναι το "ΝΕΦΡΑ" έναντι του ορθού "Νεφροί". Πάλι καλά που ο συντάκτης δεν έγραψε "νεφραμιές, συκωταριές, πλεμόνια, σπάλα" κ.λπ.

χαχαχαχ
αχ βρε διακομιαστη
να 'σαι καλα!!!

25 Ιανουαρίου 2012, 10:41:59
Απάντηση #785
Αποσυνδεδεμένος

Ιορδάνης Καπάνταης

Σήμερα το πρωί μου τηλεφωνεί στο ιατρείο ασφαλισμένη του (πρώην) ΤΥΔΚΥ (εργαζόμενη στο ΚΕΠ της περιοχής) και με ρωτάει αν έχω σύμβαση με το ταμείο της.Αφού της εξηγώ εν ολίγοις για την νέα κατάσταση πραγμάτων μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και φυσικά το γεγονός ότι δεν ειμαι συμβεβλημένος με τον εν λόγω οργανισμό,μου απαντά ότι εστάλει στο ΚΕΠ λίστα των συμβεβλημένων ιατρών ΤΥΔΚΥ=ΕΟΠΥΥ,στην οποία αναγράφεται και το όνομά μου  :o
Αφού επισκέφθηκα την ιστοσελίδα του ΤΥΔΚΥ και διαπίστωσα ότι δε βρίσκομαι (όπως ήταν αναμενόμενο) στη λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, τηλεφωνώ στα γραφεία του ΤΥΔΚΥ Ηρακλείου.Η απάντηση της υπαλλήλου ήταν ότι οι λίστες καταρτίζονται & αποστέλλονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και ότι θα πρέπει να απευθυνθώ στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.Με πληροφόρησε επίσης ότι κατι τέτοιο ειχε συμβεί και σε κάποιον άλλο συνάδελφο ο οποίος εξυπηρετούσε ασθενείς του ΙΚΑ μέσω της συμβασης με τον ΟΠΑΔ τον προηγούμενο χρόνο και προφανώς η παράνομη καταχώρησή μου στις χειρόγραφες λίστες του ΕΟΠΥΥ που εστάλθησαν στο εν λόγω ΚΕΠ,να οφείλεται στο γεγονός ότι και εγώ εξέταζα ασθενείς του ΙΚΑ το 2011 λόγω παράλληλης σύμβασής μου με ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ...
Η πρόχειρότητα στο μεγαλείο της.....
Hail Caesar!!Those who are about to die salute you...

25 Ιανουαρίου 2012, 10:58:16
Απάντηση #786
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σήμερα το πρωί μου τηλεφωνεί στο ιατρείο ασφαλισμένη του (πρώην) ΤΥΔΚΥ (εργαζόμενη στο ΚΕΠ της περιοχής) και με ρωτάει αν έχω σύμβαση με το ταμείο της.Αφού της εξηγώ εν ολίγοις για την νέα κατάσταση πραγμάτων μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και φυσικά το γεγονός ότι δεν ειμαι συμβεβλημένος με τον εν λόγω οργανισμό,μου απαντά ότι εστάλει στο ΚΕΠ λίστα των συμβεβλημένων ιατρών ΤΥΔΚΥ=ΕΟΠΥΥ,στην οποία αναγράφεται και το όνομά μου  :o
Αφού επισκέφθηκα την ιστοσελίδα του ΤΥΔΚΥ και διαπίστωσα ότι δε βρίσκομαι (όπως ήταν αναμενόμενο) στη λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, τηλεφωνώ στα γραφεία του ΤΥΔΚΥ Ηρακλείου.Η απάντηση της υπαλλήλου ήταν ότι οι λίστες καταρτίζονται & αποστέλλονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και ότι θα πρέπει να απευθυνθώ στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.Με πληροφόρησε επίσης ότι κατι τέτοιο ειχε συμβεί και σε κάποιον άλλο συνάδελφο ο οποίος εξυπηρετούσε ασθενείς του ΙΚΑ μέσω της συμβασης με τον ΟΠΑΔ τον προηγούμενο χρόνο και προφανώς η παράνομη καταχώρησή μου στις χειρόγραφες λίστες του ΕΟΠΥΥ που εστάλθησαν στο εν λόγω ΚΕΠ,να οφείλεται στο γεγονός ότι και εγώ εξέταζα ασθενείς του ΙΚΑ το 2011 λόγω παράλληλης σύμβασής μου με ΟΠΑΔ & ΟΑΕΕ...
Η πρόχειρότητα στο μεγαλείο της.....
Hail Caesar!!Those who are about to die salute you...
Aκριβώς το ίδιο ανέφερε και ένας συνάδελφος στην Ξάνθη. Όλα βέβαια κατά λάθος γίνονται...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Ιανουαρίου 2012, 13:20:22
Απάντηση #787
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μέχρι πρότινες οι ιδιώτες Ιατροί που έιμασταν εξωτερικοί συνεργάτες του ΙΚΑ (μπορούσαμε να δούμε μέχρι και 80 ασθενείς του ΙΚΑ/μήνα στα Ιατρεία μας), δεν επιτρεπόταν να γράψουμε φάρμακα σε ασφαλισμένους του εξωτερικού με Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Αυτοί μπορούσαν να πάρουν επαναλαμβανόμενες συνταγές μόνο από τα οικεία καταστήματα του ΙΚΑ.
Τι θα γίνει άραγε με αυτούς τους ασθενείς στα πλαίσια του νέου ασφαλιστικού Ταμείου, του ΕΟΠΥΥ;

« Τελευταία τροποποίηση: 25 Ιανουαρίου 2012, 20:09:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2012, 08:04:45
Απάντηση #788
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Οι μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι έχουν πραγματικούς λόγους να ανησυχούν.....

Εν τω μεταξύ παρακολουθώ στη διαύγεια τον ΕΟΠΥΥ και ένα σχόλιο μπορώ να κάνω:
Αν κρίνει κανείς από τις αποφάσεις στη διαύγεια, και με τις ανάγκες που υπάρχουν για ένα καινούργιο οργανισμό να οριοθετήσει καταστάσεις και δεδομένα, καταλαβαίνει ότι διοικητικά ο ΕΟΠΥΥ είναι στο απόλυτο μηδέν. Λειτουργεί ότι λειτουργεί παρασιτικά σε ήδη υπάρχοντες οργανισμούς. Και φοβάμαι ότι αυτό θα κρατήσει καιρό με βάση την υπάρχουσα κατάσταση....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Ιανουαρίου 2012, 12:55:13
Απάντηση #789
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Είμαι σίγουρος ότι την περασμένη Παρασκευή (το είδα δις γραμμένο αλλα δεν θυμάμαι που) ο προσφιλής ημών υπουργός είπε ότι θα κάνει προσλήψεις 5000 ιατρών ΕΟΠΥΥΥΥΥ και θα τις κάνει ΕΔΩ και ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (δηλαδή προχθές - είπε την ερχόμενη Τρίτη... - ...εντάξει δεν είπε μήνα ή έτος). Έφτασε Πέμπτη και στη Δαύγεια για τον ΕΟΠΥΥΥ ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) δεν κινείται τίποτα όπως λέει ο κ. Κουναλάκης άνω.
Μάλλον η ασάφεια εξυπηρετεί κάποιους....

26 Ιανουαρίου 2012, 18:18:47
Απάντηση #790
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

μα ακομη δεν εχετε καταλαβει τι θελουν να κανουν

τι προσληψεις λετε????????????οεοοοοοοοοοοο

τζαμπα εργατικα χερια θελουν οεοοοοοοοοοο

πακισταν θελουν

ακομα πιστευετε τα αγορια απ τα κολεγια που δεν δουλεψαν ποτε????????????

ε λ ε ο ς

26 Ιανουαρίου 2012, 23:23:46
Απάντηση #791
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

τοτε γιατι πηραν 4,000 πυροσβεστεσ ?????   ???   ???
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Ιανουαρίου 2012, 23:35:52
Απάντηση #792
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

τοτε γιατι πηραν 4,000 πυροσβεστεσ ?????   ???   ???

Είναι για την Αριστοτέλους 17 (φεύγοντας θα αφήσει αποκαϊδια).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Ιανουαρίου 2012, 13:45:54
Απάντηση #793
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Ένα άρθρο του Ηλ. Τσέρκη σχετικά με το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΜΕΙΟ: ΕΟΠΥΥ: Σκέψεις & προβληματισμοί σε ένα μνημονιακό περιβάλλον
.
Επίσης διαπιστώνω ότι στην Αθήνα σκέφτονται διαφορετικά και η extra αμοιβή του ιατρού είναι αυτονόητη (ακόμα και εντός ΕΟΠΥΥΥΥ). Παραθέτω τμήματα απο το παιδιατρος.γρ (ελληνιστί): απο το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γιατί στη 1βάθμια περίθαλψη να μη συμβεί ακριβώς το ίδιο;
Το κρατικό τιμολόγιο μπορεί να είναι 10 ευρώ, μπορεί να είναι 5 ή ακόμη και 20. Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να έχει τη τιμή της επίσκεψης διαφορετική (όσο την αξιολογεί ο καθένας μας), τη διαφορά την καλύπτει ο ασφαλισμένος ,εάν, επαναλαμβάνω εάν το επιθυμεί ο ίδιος και η τσέπη του.
Και πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί, λέω μπορεί να αξίζει διαφορετικά. Εγώ λιγότερο και συ περισσότερο. Γιατί πρέπει να αμειφθούμε το ίδιο; Και μην μου απαντήσεις "μην μπαίνεις στο σύστημα" γιατί απλά το σύστημα θέλει να δώσει αυτά τα 10 ευρώ ανά ασφαλισμένο και επίσκεψη που εάν δεν τα λάβω υπόψιν μου, θα είμαι κατά 10 ευρώ ακριβότερος  από τον διπλανό μου ΙΣΑΞΙΟ συνάδελφο.

Στη ίδια ιστοσελίδα σε άλλο θέμα (Τη διαφορά θα την πληρώσει ο ασφαλισμένος ): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η στροφή προς τα δημόσια μαιευτήρια, πάντως, δεν αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω. Λόγω της αιφνίδιας αύξησης της ζήτησης, πολλοί μαιευτήρες κρατικών νοσοκομείων «τσίμπησαν» ελαφρώς τις αμοιβές τους (οι οποίες δεν καλύπτονται από τα ταμεία)[ σχόλιο μου --. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ???], με αποτέλεσμα το τελικό κόστος σε σύγκριση με ένα οικονομικό πακέτο ιδιωτικού φορέα να είναι σχεδόν «μία η άλλη» .... ...
....  ο τοκετός θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένες θα καλύπτουν τη διαφορά – και φυσικά την αμοιβή των γιατρών. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου, που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου, το κόστος του φυσιολογικού τοκετού φτάνει τα 950 ευρώ, ενώ της καισαρικής τομής τα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές των ιδιωτικών μαιευτηρίων (ένα τρίκλινο δωμάτιο κοστίζει για φυσιολογικό τοκετό περί τα 1.800 ευρώ και για καισαρική τα 2.000 ευρώ συν ΦΠΑ), η διαφορά που θα κληθεί να καλύψει
η οικογένεια, χωρίς την αμοιβή του γιατρού, είναι περίπου 1.000 ευρώ. ( σχόλιο μου---. Τα νοσήλεια υποτίθεται με την 20% προσαύξηση τα καλύπτει πλήρως ο ΕΟΠΥΥΥΣ)

--------------------------------------------------------------------------------

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 13:48:45 από Ορθοπαιδικός »

27 Ιανουαρίου 2012, 13:56:03
Απάντηση #794
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Βάζω το κείμενο του Τσέρκη καθώς το θεωρώ τροφή για σκέψη και περίσκεψη....

ΕΟΠΥΥ: Σκέψεις & προβληματισμοί σε ένα μνημονιακό περιβάλλον

Είμαστε εν μέσω κρίσης. Σε ποια φάση όμως αυτής της πρωτοφανούς κρίσης κανείς δεν γνωρίζει. Άλλοι ισχυρίζονται στην αρχή, άλλοι στο ζενίθ, κοινή διαπίστωση όμως πως όλα είναι ευμετάβλητα. Έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, τους στόχους μας, αισθανόμαστε μετέωροι και δυστυχώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη όλων προς όλους, κυβέρνηση, τεχνοκράτες, εκπροσώπους και πολλούς άλλους.
Αυτό που ζητάμε ως γενιά είναι η κάθαρση, η οποία όμως με τα ίδια πρόσωπα ή αυτά που προέρχονται από την ίδια φθαρμένη πολιτική μήτρα πως μπορούμε να εμπιστευτούμε και ποιους;  
Όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες δεν μας ήρθαν ξαφνικά. Από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα και παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού, η πολιτική ζωή, οι θεσμοί, η οικονομία,η Υγεία, η Παιδεία, όλα ακολουθούν μια προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία.
Τα όνειρά μας φαίνεται πως είχαν ημερομηνία λήξεως και ο χρόνος τα οδηγεί μοιραία στην αλλοίωσή τους.

Τα όνειρα μετά το πανεπιστήμιο, το αγροτικό, μετά την ειδικότητα, έρχεται η στιγμή που λαμβάνουν τέλος. Όλο υπομέναμε για ένα καλύτερα μέλλον, ποιο μέλλον;

Δυστυχώς εγκλωβιστήκαμε σε ένα δίλημμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ.

Παραθέτω κάποιες σκέψεις:
Οι ιατρικοί σύλλογοι καλούν τους ιατρούς να μην συμβληθεί κανείς στο μεταβατικό στάδιο του ΕΟΠΥΥ, γιατί είναι ξευτίλα η αμοιβή.
Αν αυτή η αμοιβή είναι υποτιμητική τότε:
-          Η αμοιβή του ιατρού που απασχολείται στα ιδιωτικά πολυϊατρεία – κλινικές τότε τι είναι;
-          Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με το δήθεν  άνοιγμα επαγγέλματος και την εκχώρηση σε μη ιατρούς την δυνατότητα να ανοίγουν ιατρείο τότε τι είναι;
-          Η αμοιβή με την πάγια αντιμισθία τύπου ΟΑΕΕ με τα 1000 ευρώ τι είναι;

Αν ο ΕΟΠΥΥ έδινε 50 ευρώ στην επίσκεψη και κατά πράξη και περίπτωση, χωρίς πλαφόν φαντάζεστε τι θα γινόταν; Θα υπήρχε κανιβαλισμός και ασυδοσία. Όλα αυτά εις βάρος των ιατρείων με χαμηλή επισκεψιμότητα.

Ας δούμε όμως και την πραγματικότητα:
-          7% του ΑΕΠ για την υγεία από 12%. Βέβαια το 7% είναι σαφώς χαμηλότερο διότι άλλαξε και το διαθέσιμο ποσό του προϋπολογισμού. Από 280 δις στα 208. Αντιλαμβάνεστε πως είναι χαμηλότερο.
-          0,6 % του ΑΕΠ για τον ΕΟΠΥΥ με 450.000.000 ετησίως για τις ιατρικές επισκέψεις και 550.000.000 για τις ιατρικές πράξεις.
-          Από τα 450.000.000 για τις ιατρικές πράξεις τα 200.000.000 είναι στους ιατρούς του ΙΚΑ αφού μεταφέρονται με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Τα υπόλοιπα 250.000.000 καλούνται να τα μοιραστούν οι υπόλοιποι που θα συμβληθούν. Πόσοι και ποιοι είναι αυτοί; Θα το δούμε!

Ο Λοβέρδος σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις προ μηνών διατύπωνε το εξής δίλημμα «αν επιθυμείτε μεγαλύτερη αμοιβή τότε να εισάγουμε λιγότερους ιατρούς». Αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία των συναδέλφων και οι εκπρόσωποι μας;

Ξέρετε τι μου θυμίζει η όλη ιστορία;
Να γίνεται σεισμός σε συνθήκες ψύχους και να καλεί ο ΠΙΣ τους ιατρούς που είναι σε μισογκρεμισμένα κτήρια να βγουν στο ψύχος όταν κάποιοι άλλοι είναι σε πολυτελές κτίριο με ισχυρή αντισεισμική προστασία και θέρμανση.
Την αλληλεγγύη την δείχνουμε εμπράκτως και δεν την διατυπώνουμε προφορικά.
Να βγούμε όλοι οι ιατροί μαζί στο ψύχος με κουβέρτες, εκεί που είναι όλη η κοινωνία.
Να σταματήσουμε να φαινόμαστε το ελίτ της κοινωνίας, γιατί αυτό πληρώνουμε, ενώ δεν είμαστε.

Μερικές προβλέψεις:
Την ελεύθερη συνταγογράφηση την χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ως κατευναστικό μηχανισμό, για να κερδίσει χρόνο. Όταν θα διαμορφωθεί ο ΕΟΠΥΥ και με τα κάτωθι στοιχεία μπορείτε να σκεφτείτε τι θα ακολουθήσει:
-          - Το e-diagnosis δεν έχει ιστορικό εξετάσεων. Οπότε θεωρητικά ο ασθενής μπορεί να γράψει την ίδια εξέταση σε πολλούς ιατρούς. Παράδειγμα: Η αξονική στεφανιογραφία δεν καλύπτεται από τα ταμεία οπότε έρχονται εντολές από τα διαγνωστικά κέντρα μέσω των ασθενών όπου δίνουν «παραγγελιές» να γράψει ο κλινικός γιατρός σωρό άλλων εξετάσεων για να καλύψει τα έξοδα το ταμείο.
-         -  Στα φάρμακα; Οι ασθενείς πιέζουν, οι φασονατζίδηκες εταιρίες αυξήθηκαν και άλλες έβαλαν ωραίο κουστούμι που αυτοχαρακτηρίζονται γενόσημα  ή generic. Ο ΕΟΦ τι κάνει; Εγκρίνει φάρμακα από Πακιστάν, Ινδίες κτλ. Με αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα μπορεί να κερδίζεις προσωρινά αλλά το cost effective είναι σε αρνητικό πρόσημο.

Με τα 2 γεγονότα αυτά είναι λοιπόν βέβαιο πως η ιατροφαρμακευτική δαπάνη θα εκτοξευτεί στα ύψη και είναι μαθηματικά βέβαιο πως σε μερικούς μήνες θα βάλουν ισχυρούς περιορισμούς. Προνόμια μόνο στους εντός συστήματος οι λοιποί εκτός.
Ένα χρεωκοπημένο κράτος με το ασφαλιστικό σύστημα να έχει χάσει κάθε νόημα ανταποδοτικότητας, θεωρώ υποκριτική αυτή τη στάση διότι φαντάζουμε στα μάτια του κόσμου μια συντεχνία.
Θεωρώ τίμιο και σωστό να καλέσουμε τον κόσμο σε έναν ξεσηκωμό κατά της μνημονιακής πολιτικής και της ισοπέδωσης και να μην πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για να μπορεί να πληρώσει τον ιατρό και τα φάρμακα του.
Να λογοδοτήσουν οι κυβερνήσεις για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.
    Με την ένταξη μας ή μη στον ΕΟΠΥΥ κάνουμε ισχυρούς αυτούς που μπαίνουν εντός συστήματος μελλοντικά  και αυτοί που μένουν εκτός το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο σε ένα ρευστό πολιτικό – οικονομικό περιβάλλον.
    Όταν βγαίνουν άτομα ή σύλλογοι  και λένε ΟΧΙ ΕΟΠΥΥ να δώσουν λύσεις για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
    Για τους συναδέλφους με νέο ιατρείο σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και με κλειστές τις πόρτες ΕΣΥ ας δώσουν λύσεις πως μπορούν να γνωριστούν με τον κόσμο χωρίς ταμείο. Οι δικηγόροι έχουν το μέρισμα… Οι ιατροί; Με δανεικά πληρώνουμε ακόμα και το χρεωκοπημένο ασφαλιστικό μας ταμείο.
    ΘΑ μπορούσαν με ένα ιατρόσημο 20 λεπτών ανά συνταγή ή παραπεμπτικό να μαζεύεται ένα ποσό για την ασφαλιστική μας εισφορά μηνιαίως ή ετησίως. Δεν το κάνουν όμως.
    Την συλλογική σύμβαση γιατί δεν την πραγματοποιούν με τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και με τα τουριστικά πρακτορεία και τους ξενοδόχους.
    Ο νεοφιλελευθερισμός της υγείας έβαλε τις ρίζες του και σε μερικά χρόνια θα είμαστε οι καρποί του. Δηλαδή υπάλληλοι σε ένα διαγνωστικό κέντρο που θα μας υποδεικνύουν τις εξετάσεις που θα πραγματοποιούμε για να κάνουμε βιώσιμη την επιχείρηση.
    Τρομάζω όχι μόνο το σύστημα υγείας που θα υπηρετήσω αλλά αυτό που θα με περιθάλψει ως μελλοντικό ασθενή.
    Εν ονόματι της οικονομικής κρίσης δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ομοψυχία πετυχαίνεται όταν όλοι είμαστε στο ίδιο σημείο.

Δεν λες στον λιποβαρή και πεινασμένο να μην φάει για να αγωνιστεί με τους παχύσαρκους.

Ηλίας Ι. Τσέρκης
   Παθολόγος

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2012, 13:57:41 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
8577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Σεπτεμβρίου 2011, 11:34:38
από Ορθοπαιδικός
27 Απαντήσεις
10169 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 20:29:38
από md