Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 15:05:11

Αποστολέας Θέμα: Διοικητές με ένσημα στο κόμμα  (Αναγνώστηκε 5483 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Μαρτίου 2010, 15:07:20
Αναγνώστηκε 5483 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η επιλογή στελεχών μέσω της περίφημης διαδικασίας με τα βιογραφικά. Η ανακοίνωση των διοικήσεων των νοσοκομείων της Αττικής «αποκάλυψε» άλλη μία φορά ότι το μεγάλο πλεονέκτημα όσων επελέγησαν είναι η στενή σχέση τους με το κυβερνών κόμμα.

Ο αδελφός του πρώην υπουργού Λ. Ανωμερίτης τοποθετήθηκε διοικητής στο «Γενικό Κρατικό», ο πρώην υφυπουργός Λ. Λωτίδης στο «Θριάσιο» και ο πρώην βουλευτής Ηλ. Λαμπίρης στον «Ερυθρό Σταυρό». Ο αδελφός του πρώην υπουργού Λ. Ανωμερίτης τοποθετήθηκε διοικητής στο «Γενικό Κρατικό», ο πρώην υφυπουργός Λ. Λωτίδης στο «Θριάσιο» και ο πρώην βουλευτής Ηλ. Λαμπίρης στον «Ερυθρό Σταυρό». Στο «Γενικό Κρατικό» τοποθετήθηκε διοικητής ο Λ. Ανωμερίτης, αδελφός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και προέδρου του ΟΛΠ. Στο «Αττικόν» τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, Ηλ. Λαμπίρης. Διοικητής του «Ερυθρού Σταυρού» ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Λ. Λωτίδης, στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο πρώην αντινομάρχης Δυτικής Αττικής Αγγ. Λιόσης και στο «Σπηλιοπούλειο» ο πρώην δήμαρχος Παλλήνης Γ. Σμέρος.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, όμως, προκαλεί τη μικρότερη κριτική. Αυτό που προξενεί αναστάτωση, ακόμα και εντός κυβερνητικών κύκλων, είναι οι ίδιες οι επιλογές, για τις οποίες δεν γνωστοποιήθηκε ούτε με ποια κριτήρια έγιναν, ούτε από ποιους αποφασίστηκαν.

Η υπουργός Υγείας, μάλιστα, μη τηρώντας καν τα προσχήματα περί διαφάνειας, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά τους, όπως είχε γίνει με τους γραμματείς.

Η επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Τελικά, ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου και συνεχίζεται. Η κριτική για την καθυστέρηση εστιάζεται κυρίως στα χρέη των νοσοκομείων, που τους πέντε μήνες «ακυβερνησίας» τους έχουν αυξηθεί κι άλλο.

Αυτή, όμως, είναι και η δικαιολογία της κυβέρνησης: «Επρεπε να επιλεγούν οι καλύτεροι μάνατζερ, καθώς το πρόβλημα με τα χρέη των νοσοκομείων είναι πολύ σοβαρό» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν άμεση ανάμειξη στην επιλογή των διοικήσεων. Ολες όσες ανακοινώθηκαν, εγκρίθηκαν πρώτα από το Μαξίμου, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις όπου οι προτάσεις της υπουργού απορρίφθηκαν. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε έντονη διαβούλευση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και με βουλευτές, καθώς για κάποια πρόσωπα είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις.

Δεν είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ αυτοί που θεωρούν πιο αποτελεσματική τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί -έπειτα από νομική ρύθμιση το 2001- από τον Αλ. Παπαδόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. «Και τότε είχαν κατατεθεί βιογραφικά ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Την αξιολόγηση έκανε επιτροπή που είχε ιδρυθεί βάσει νόμου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν δικαίωμα ένστασης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν υπάρχει τώρα».

Ανεπαρκή στελέχη

Συνεργάτης του Αλ. Παπαδόπουλου θυμάται ότι κάποιοι είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και δυο- τρεις είχαν δικαιωθεί.

«Δεν λέω ότι είχαμε πετύχει απόλυτα και ότι όλοι ήταν άριστοι. Ενα 30% ήταν πολύ καλό, ένα 30% ικανοποιητικό και οι υπόλοιποι... Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλούς μάνατζερ στον τομέα της Υγείας, με καλές σπουδές και εμπειρία», δηλώνει χωρίς να κρύβει ότι θεωρεί ανεπαρκή αρκετά από τα νέα στελέχη.

«Θετικό βήμα σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία» το χαρακτηρίζει ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Τούντας, αν και επισημαίνει ότι «έπρεπε να γίνει σε πιο αντικειμενική βάση. Η επιτροπή που επιλέγει τα βιογραφικά πρέπει να είναι δημόσια και να αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο. Κανείς δεν ξέρει ποιοι τους επέλεξαν και με ποια κριτήρια», αναφέρει, τονίζοντας κι εκείνος ότι οι καλές σπουδές και η εμπειρία στη διοίκηση είναι τα σημαντικότερα προσόντα.

Μία επιπλέον επιφύλαξη υπάρχει για τους διοικητές - γιατρούς. Οσοι έχουν αντιρρήσεις ισχυρίζονται ότι: «Οι κλινικοί γιατροί δεν έχουν εμπειρία διοίκησης ούτε κουλτούρα περιστολής δαπανών. Πρέπει επίσης να ελέγχονται και όχι να ελέγχουν».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις -και δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία- όπου πολλές επιλογές έγιναν με κριτήρια που δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να ερμηνεύσει ακόμα και ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, ο οποίος έχει αναλάβει τη γενική ευθύνη της πλήρωσης των θέσεων του κρατικού μηχανισμού μέσω της επιλογής των «καλύτερων βιογραφικών». Τον προβληματισμό τους δεν κρύβουν, πλέον, ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που αρχικά πίστεψαν με πάθος το εγχείρημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Μαρτίου 2010, 16:52:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Στο δίλημμα : Άριστοι ή αρεστοί , η κυβέρνηση  απάντησε : "άριστοι" (ΠΑΣΟΚ) των "αρεστών" (ΠΑΣΟΚ)*.
 *ως γνωστόν η τετραγωνική ρίζα ενός θετικού αριθμού α είναι ο θετικός αριθμός χ, του οποίου το τετραγωνο δίνει τον α
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

31 Μαΐου 2010, 23:45:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν (επιτέλους) οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 Υποτίθεται πως για την επιλογή τους, που διήρκεσε για ένα βασανιστικό διάστημα 6 περίπου μηνών, επιλέχτηκαν μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και βιογραφικών οι καλύτεροι υποψήφιοι. Πέραν του ότι σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα που τα νοσοκομεία ήταν ουσιαστικά «ακέφαλα» το συνολικό τους χρέος φαίνεται να αυξήθηκε κατά 1 (ένα) ολόκληρο δισ. ευρώ, ας δούμε αν τελικά τουλάχιστον επιτεύχθηκε ο αντικειμενικός στόχος της χρονοβόρου διαδικασίας, η επιλογή δηλαδή των πλέον κατάλληλων υποψηφίων. Ενας τρόπος για να εξεταστεί αυτό το ζήτημα grosso modo είναι η απλή καταγραφή των αντικειμενικών προσόντων όσων επιλέχτηκαν. Επειδή ο σχετικός νόμος είναι πολύ γενικός, το μόνο απαραίτητο αντικειμενικό προσόν που καθορίζει είναι το πτυχίο ΑΕΙ. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τα πτυχία των νέων διοικητών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου Υγείας.

Από τα 127 νοσοκομεία για τα οποία διαθέτουμε στοιχεία, προκύπτουν συνολικά 171 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές. Ανάμεσά τους, μονάχα 24 έχουν πτυχίο σχετικό με τη Διοίκηση Υγείας. Από αυτούς, οι 17 στην περιοχή της Αττικής και μόνο 7 στην υπόλοιπη Ελλάδα! Κατά τα άλλα, το υπουργείο κατέφυγε πάλι στη γνωστή λύση της τοποθέτησης ιατρών ως διοικητών (συνολικά 38), αλλά και οικονομολόγων (συνολικά 22). Υπάρχουν επίσης 16 από τα επαγγέλματα υγείας (8 οδοντίατροι, 3 φαρμακοποιοί, 2 κτηνίατροι, 2 νοσηλεύτριες και 1 τεχνολόγος εργαστηρίων). Εχουν τοποθετηθεί -επίσης 17 με πτυχίο Διοίκησης γενικά, σύνολο 117 άτομα με πτυχίο που έχει από πολλή έως κάποια σχέση με το αντικείμενο. Υπάρχουν όμως και 54 άτομα (ποσοστό 32%) που έχουν πτυχία εντελώς άσχετα με τη θέση (πολλοί δικηγόροι, μαθηματικοί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, αξιωματικοί ε.α., ακόμη και ένας τελωνειακός υπάλληλος).

Επειδή, κατά τεκμήριο, ουδείς εγγυάται πως κάποιος με πτυχίο Ιατρικής ή άλλου επαγγέλματος υγείας έχει την παραμικρή σχέση με τη διοίκηση ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το νοσοκομείο, θα κατέτασσε κανείς χωρίς δεύτερη σκέψη και όλους αυτούς τους διοικητές σε αυτούς των οποίων τα τυπικά προσόντα δεν συνάδουν κατά πολύ με τις θέσεις που έχουν καταλάβει. Ετσι, ο αριθμός των συνολικά «ολίγον σχετικών» έως «τελείως άσχετων», με το αντικείμενο πτυχίων ανεβαίνει στους 108 ή ποσοστό 63%. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, είναι σαν να προσελάμβανε η Εθνική Τράπεζα 171 διευθυντές για τα υποκαταστήματά της και από αυτούς οι 108 να ήταν γιατροί, καθηγητές, αξιωματικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι, κοινωνιολόγοι κ.ά. άσχετοι! Φανταστείτε τη θυμηδία που θα προκαλούσε μια τέτοια επιλογή και συγκρίνετέ τη με την αδιαφορία που προκάλεσε η επιλογή των νέων διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αυτή η αδιαφορία και απάθεια, δυστυχώς, οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι πολίτες, παρασυρμένοι από δεκαετίες κομματικής τύφλωσης και εμπάθειας, τείνουν να θεωρούν αυτές τις άκρως σημαντικές και τεχνοκρατικές θέσεις ως «πολιτικές», πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του ανεπτυγμένου πολιτικά, οικονομικά και υγειονομικά κόσμου.

Η παρούσα κυβέρνηση, δυστυχώς, φαίνεται πως διάλεξε, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της, την εύκολη οδό των συμβιβασμών και των κομματικών ισορροπιών κυρίως στην Περιφέρεια, όσον αφορά την επιλογή των διοικητών νοσοκομείων. Ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι επιλογές (πλην εξαιρέσεων) μοιάζουν πιο προσεγμένες και αξιοκρατικές, η Περιφέρεια για μία ακόμη φορά «πλήρωσε το μάρμαρο» της κομματικής επιρροής. Και αυτό, δυστυχώς, έρχεται να προστεθεί ως ακόμα μία ανισορροπία στο -γενικά «εμπροσθοβαρές» υπέρ του Κέντρου- Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ακόμη, έπειτα από 30 σχεδόν χρόνια, δεν έχει καταφέρει να κάνει πράξη τις αρχικές του επιδιώξεις, που ήταν οι ισότιμες - δωρεάν - ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας, την κοινωνική τους θέση και την οικονομική τους δύναμη.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να σημειώσουμε πως, κανονικά, οι θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα πρέπει κάποτε να πάψουν να θεωρούνται «πολιτικές», ώστε να επιλέγονται για αυτές άτομα καταρτισμένα και τυπικώς κατάλληλα. Τέτοια κατάλληλα άτομα θεωρούνται διεθνώς όσα έχουν σπουδάσει τη Διοίκηση Υγείας ως πρώτη επιστήμη, αλλά και όσοι έχουν πρώτο πτυχίο στην Οικονομία, στις επιστήμες Υγείας ή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με έναν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου μάστερ στην ειδικότητα της Διοίκησης Υγείας. Και, ευτυχώς, τέτοιοι επιστήμονες υπάρχουν στη χώρα μας αρκετοί, ώστε ανάμεσά τους να μπορεί να επιλέξει κανείς τους πιο κατάλληλους, ακόμη και αν τα κριτήριά του, εκτός από αμιγώς τεχνοκρατικά, είναι τελικά και «ολίγον» κομματικά.

* Ιατρικός βιοχημικός, MSc

e-mail: etsiamitros@gmail.com


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

1 Ιουνίου 2010, 11:59:57
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Το κακό είναι πως ενω το θέμα με τα βιογραφικά το τονιζαν καθημερινα τα ΜΜΕ , τις αδικιες και τις λαμογιες κανουν πως δεν τις βλεπουν!

23 Φεβρουαρίου 2011, 03:38:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
23 Απαντήσεις
23566 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2014, 22:54:57
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5165 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:31:15
από Αρχίατρος
3 Απαντήσεις
12820 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Αυγούστου 2019, 21:49:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2021, 22:30:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2887 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουλίου 2023, 15:05:33
από Argirios Argiriou