ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων
«Βάλτε φρένο στην αναμονή των γιατρών»
(1/1)
anastasios theodoridis:
Πέντε λύσεις - «φρένο» στη μετανάστευση των νέων γιατρών για ειδικότητα έχει προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε νυν και πρώην υπουργούς Υγείας, ωστόσο παραμένουν στα χαρτιά.
«Το ρεκόρ αναμονής που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ανάλογα και με τη ζήτηση, η οικονομική κρίση και η ανεργία στη χώρα μας ωθούν όλο και περισσότερους πτυχιούχους γιατρούς να μεταναστεύσουν. Διαφορετικά, είναι καταδικασμένοι να περιμένουν άνεργοι και 8 χρόνια για να αποκτήσουν ειδικότητα», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Θανάσης Νικολαΐδης, ο οποίος πρόσφατα έστειλε ανοιχτή επιστολή για το θέμα και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται ο αριθμός των γιατρών και τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο: από τα 8.000 μέλη του συλλόγου, τα 1.500 τουλάχιστον είναι άνεργα και ανάμεσά τους υπάρχουν υποψήφιοι για ειδικότητα, υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι.
Για να γίνει κάποιος οφθαλμίατρος, δερματολόγος, μαιευτήρας - γυναικολόγος, παιδίατρος, ακτινολόγος ή χειρουργός, για παράδειγμα, απαιτούνται μέχρι και 8 χρόνια αναμονής. Ετσι, όλο και πιο πολλοί πτυχιούχοι από τη Βόρεια Ελλάδα σκέφτονται τη φυγή στο εξωτερικό ως την καλύτερη λύση. Ακολουθώντας το δρόμο της μετανάστευσης παίρνουν άμεσα ειδικότητα και οι απολαβές τους αγγίζουν τις 3.000 ευρώ με τις εφημερίες, ενώ στην Ελλάδα δε θα έπαιρναν πάνω από 1.800 ευρώ. «Οι 3 στους 4 περιμένουν στη λίστα της αναμονής για 12 δημοφιλείς ειδικότητες. Οι μήνες του αγροτικού ιατρείου αποτελούν ανάπαυλα στο μακρύ δρόμο της ταλαιπωρίας. Οσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χάνεται σπουδαίο δυναμικό, αφού ικανότατοι νέοι γιατροί ρίχνουν ''πέτρα''», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Οι προτάσεις
Η τεράστια αναμονή για έναρξη ειδικότητας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως της αύξησης των γιατρών και του μικρού αριθμού θέσεων για ειδίκευση. «Το άμεσο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η αύξηση των θέσεων για ειδίκευση. Για τις ειδικότητες που χωρίζονται σε μέρη, με συνολική διάρκεια μέχρι 2 έτη, προτείνουμε να υπηρετούνται με ενιαία τοποθέτηση, ώστε ο γιατρός να δηλώνει αναμονή μόνο για το πρώτο μέρος και να υπηρετεί στο επόμενο ως υπεράριθμος με αμοιβή. Οι αναμονές για 2 διαδοχικά μέρη μιας ειδικότητας ενός γιατρού Χ να τοποθετούνται ταυτόχρονα, όχι διαδοχικά, και εφόσον ξεκινήσει το ένα μέρος ανεξάρτητα από την τυπική σειρά του. Αν ενδιάμεσα αρχίσει το τυπικό προηγούμενο μέρος, τότε θα ξεκινήσει ο επόμενος στη λίστα του νοσοκομείου γι’ αυτό το μέρος, οπότε ο γιατρός Χ θα τοποθετείται ως υπεράριθμος», διευκρινίζει ο κ. Νικολαΐδης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, ακόμη, την κατάργηση της τυπικής σειράς πραγματοποίησης των διάφορων μερών μιας ειδικότητας, όπως συμβαίνει με όσους κάνουν μέρη ειδικότητας στο εξωτερικό και μπορούν να αναγνωρίσουν μέρη που έπονται και κατόπιν να υπηρετήσουν τα προηγούμενα. Τέλος, σύμφωνα με τον ΙΣΘ, στην αύξηση νέων θέσεων ειδικότητας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιφέρεια, σε περιοχές με μικρό αριθμό γιατρών, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης μπορεί η αμοιβή τους να γίνεται από τους δήμους που εξυπηρετεί το νοσοκομείο. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν από τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας να αφουγκραστούν την κόπωση των νέων γιατρών, καθώς την τελευταία πενταετία κανένας αρμόδιος υπουργός δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Όπως πάντα "εκτός τόπου και χρόνου" ο ΙΣΘ.
Δ. Κουναλάκης:
Δυστυχώς για άλλη μια φορά επανέρχεται αυτό το θέμα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο:
Να αυξήσει τις θέσεις στις ειδικότητες που έχουν ζήτηση μετά να έχεις άνεργους ειδικευμένους ή να ξεχάσεις τι αναμονές υπάρχουν και να προσαρμόσεις τις θέσεις στις ανάγκες;
Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του ΕΣΥ δεν ήταν στρωμένη ροδοπέταλα στα γεννητούρια. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρώτοι γιατροί που μπήκαν στο ΕΣΥ μπήκαν είτε λόγο ιδεολογίας ή/και θέλησης να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ είτε λόγω αδυναμίας να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα που άνθιζε τότε. Η αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ελέγξει το λόμπυ των ιατρών τον οδήγησε σε μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική:
α) Να αυξήσει τις θέσεις των φοιτητών ιατρικής στην Ελλάδα.
β) Να αυξήσει τρελά τις αποδοχές για την εποχή των ιατρών που θα έμπαιναν στο ΕΣΥ (και με τις πλασματικές εφημερίες).
Και τα δύο είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιατρών στην Ελλάδα (εντός και εκτός προέλευσης). Σήμερα δεν ξέρω εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς ή εάν είναι σκόπιμο να συνεχίσουμε με διαφορετικούς ρυθμούς παραγωγής για κάθε ειδικότητα με σήμερα ανάλογα με τις ανάγκες. Θεωρώ ότι ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσει κανείς την τύχη του όσο νωρίτερα αλλού πριν φτάσει να παγιωθεί εδώ.
Παράλληλα ΠΡΕΠΕΙ κάποια στιγμή να αρχίσουν οι θέσεις ειδικότητας να αντανακλούν τις ανάγκες του πληθυσμού. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να γίνει τώρα μια αλλαγή στον αριθμό των ειδικευομένων ανά ειδικότητα παρά να φτάσουμε κάποια στιγμή να αποφασίζεται από την "αγορά" πόσους ειδικευμένους ανά ειδικότητα χρειαζόμαστε.
Κατά τα άλλα ο ΙΣΘ μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται....
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση