Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 08:24:35

Αποστολέας Θέμα: Τι κοστίζει η "δωρεάν" Υγεία;  (Αναγνώστηκε 1923 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Οκτωβρίου 2010, 16:34:33
Αναγνώστηκε 1923 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/10/2010, ΕΘΝΟΣ

Καθεστώς το "φακελάκι" στα δημόσια μαιευτήρια.
 
Tις καθημερινές γεννούν οι γυναίκες, που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία - μαιευτήρια, με ιδανικές ημέρες, να αναδεικνύονται η Δευτέρα και η Τρίτη. Μόλις 5% των τοκετών, γίνονται Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οκτώ στις δέκα επίτοκες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνοντας «φακελάκι» από 800 έως 1000 ευρώ. Αυτό καταγράφουν τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Aθηνών (τμήμα Νοσηλευτικής, μεταπτυχιακού προγράμματος Οργάνωσης και Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας), που πραγματοποίησε η Xριστίνα Tσιρωνά, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της υγείας, Λυκούργου Λιαρόπουλου, σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

Στα δημόσια ιδρύματα, οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%), με 38,8% των γυναικών να μην τις προτιμούν.

Η τακτική του προγραμματισμένου τοκετού, ακόμη και του φυσιολογικού, κυριαρχεί πλέον στα μαιευτήρια. Εξάλλου, σε διάστημα τριών ωρών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τρεις καισαρικές τομές, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.

Στην Αθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους, που εξηγούν την καισαρική τομή, σε ποσοστό 21,2% αναφέρεται προηγηθείσα καισαρική τομή και σε 21,2% ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).

Αρκετές νέες γυναίκες, λόγω οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν πληρώνοντας κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά (878 ευρώ) αφορούν τις νόμιμες δαπάνες, π.χ νοσήλια, και τα υπόλοιπα «φακελάκια» και φιλοδωρήματα.

Ειδικότερα, οκτώ στις δέκα γυναίκες, που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, δίνουν «φακελάκι» στον μαιευτήρα, ενώ ποσοστό 20% εξ αυτών αναγκάζονται να το δώσουν έπειτα από σχετική απαίτηση του γιατρού.

Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι πέντε στα δέκα «φακελάκια» δίνονται για καισαρικές τομές και τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό.

Άτυπες πληρωμές, ωστόσο, βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό.

Ειδικότερα, 37,5% επίτοκες έδωσαν στους νοσοκόμους κάποιο φιλοδώρημα για την καισαρική τομή, 45,6% στις μαίες και 33,7% στους τραυματιοφορείς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στον φυσιολογικό τοκετό είναι 14,4%, 24,4% και 14,4%.

Eκτός, δε, από τα «φακελάκια», οι γυναίκες έκαναν και δώρα. Ποσοστό 13,1% των γυναικών πρόσφεραν κάποιο δώρο στον γυναικολόγο - μαιευτήρα, 5,6% στους νοσοκόμους και 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο 0,6% πρόσφεραν κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Οκτωβρίου 2010, 16:38:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Νοεμβρίου 2010, 19:02:21
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (από την εφημερίδα "Κεφάλαιο")
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Φεβρουαρίου 2011, 12:56:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Alpha Bank: Πόσο κοστίζει η «δωρεάν υγεία» στον Ελληνα πολίτη?
Με υπερτριπλάσιο κόστος έχει πληρώσει ο Ελληνας πολίτης την έννοια της δωρεάν υγείας, όπως εννοείται στη χώρα μας, καθώς στο πραγματικό κόστος προστίθεται το κόστος της διαφθοράς στην οποία η Ελλάδα έχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

H Alpha Bank [ACBr.AT]  μέσω του Οικονομικού Δελτίου ασκεί δριμεία κριτική για την κατάσταση στον κλάδο της υγείας και επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων λειτουργίας του απαιτείται η σταδιακή αποκατάσταση μίας ορθολογικής οργανωτικής δομής, διοικήσεως και λειτουργίας του ΕΣΥ και των τομέων προσφοράς υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πραγματική έννοια της «δωρεάν υγείας» σημαίνει ότι το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση ενός επιπέδου ελάχιστης, ικανοποιητικής και αξιοπρεπούς παροχής ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό υλοποιείται κατά κύριο λόγο μέσω της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των πολιτών στα υπό κρατικό έλεγχο ασφαλιστικά ταμεία και επίσης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι δαπάνες υγείας από τον προϋπολογισμό και από τα υπό κρατικό έλεγχο ασφαλιστικά ταμεία δεν δύνανται να υπερβούν το 6% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας. Η έννοια της «δωρεάν υγείας» δεν αποκλείει τη ζήτηση από τα κρατικά νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξημένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αποκατάσταση της υγείας τους από πολίτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στο ακέραιο αυτές τις υπηρεσίες, επισημαίνεται στην ανάλυση.

Αναγκαία είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΙΚΑ μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και των ιδιωτικών νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων. Τα έσοδα κάθε νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου πρέπει να προσδιορίζονται από τον αριθμό των ασθενών, υψηλού ή χαμηλού εισοδήματος, ασφαλισμένων ή μη, που αυτά νοσηλεύουν και από τον όγκο των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρουν.

Εάν κάποια νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, για παράδειγμα, αυτά που λειτουργούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, δικαιούνται πρόσθετη επιχορήγηση από το κράτος, αυτή να προσδιορίζεται και καταβάλλεται οριστικά, με βάση τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, στην αρχή εκάστου έτους.

Τα κρατικά νοσοκομεία

Σε κάθε περίπτωση, τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά για την προσέλκυση ασθενών υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων, οι οποίοι απαιτούν υψηλότερη ποιότητα κυρίως ξενοδοχειακής υποδομής και εξυπηρέτησης στα νοσοκομεία.

Αυτήν την υποδομή και τις υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν και τα κρατικά νοσοκομεία προσελκύοντας ασθενείς όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Με τα έσοδα από αυτή την πηγή θα χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους σε ιατρικό εξοπλισμό και σε υψηλού επιπέδου επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το οποίο θα επωφελούνται και οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Ισότητα στην προσφορά

Η ισότητα στην προσφορά υπηρεσιών υγείας είναι απολύτως αναγκαία και θα πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, με την ισότητα να αφορά τις ιατρικές πράξεις, τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και την εξασφάλιση συνθηκών οι οποίες να συντείνουν στην αποκατάσταση της υγείας τους.

Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τις πρόσθετες υπηρεσίες, ξενοδοχειακές ή άλλες, που μπορεί να έχει ανάγκη ένας ασθενής, για τις οποίες καταβάλλει το υψηλό τίμημα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
92212 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:58:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5353 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:27:18
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
27142 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
2 Απαντήσεις
5330 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2010, 20:36:24
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
3346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαΐου 2010, 13:31:30
από anastasios theodoridis