Αγαπητοί συνάδελφοι:
θα ήθελα την άποψή σας για τη θεικη γλυκοζαμίνη.Ειδικά τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο συνταγογραφείται (δες γενόσημα) και έχω 2 απορίες:
1.για πόσο καιρό τη χορηγούμε σε ασθενή?
2.υπάρχουν κάποια σχήματα περιοδικής συνταγογράφησης-αποχής από το φάρμακο και επανέναρξης.Με ποιό σκεπτικό γίνεται αυτό και τι σχήματα χορήγησης-διακοπής υπάρχουν?
Παρακαλώ αν κάποιος έχει άποψη ας την καταθέσει.Εστω και την προσωπική του εμπειρία.Ευχαριστω!
Φίλε, κατ΄αρχή, η θειική γλυκοζαμίνη αποτελεί επίσημα διαιτητικό συμπλήρωμα και όχι φάρμακο.
Προσωπικά δεν με έχει πείσει για το πως δρα: Καταπίνουμε τη ΘΓ. Ωραία. Και μετά; Με ποιό μαγικό τρόπο φτάνει στον αρθρικό χόνδρο, όταν ξέρουμε ότι αυτός είναι ανάγγειος και τρέφεται από το αρθρικό υγρό που αποτελεί διήθημα του αρθρικού υμένα και περιέχει μόνο μικρομοριακές ενώσεις; Και ΑΝ υποτεθεί ότι έφτασε το μόριο της ΘΓ στον φθαρμένο αρθρικό χόνδρο, τί έγινε δηλαδή; Θα κολλήσει πάνω του και... ; Θα τον ...αναπλάσει; Βλακείες...
Αρχικά, οι φαρμακάδες το πλάσαραν με διάρκεια θεραπείας ένα εξάμηνο. Μετά το ανεβάσανε στα 2 έτη και τελικά επαγγέλονται τη δια βίου χορήγησή του. Νταξ, καλά τώρα.
Προσωπικά, έχω δει να το δουλεύουν πολλοί ορθοπεδικοί-γυψάδες (που δεν χειρουργούν) για να ξεφορτωθούν τον ασφαλισμένο. Όχι βέβαια ότι και οι αρθροπλαστικές τύπου όλα-τα-σφάζω είναι πάντα πιο ενδεδειγμένες: Για μια ακόμη φορά, συλλαμβανόμαστε ανήμποροι απέναντι στο αποτέλεσμα μιας φυσικής πορείας φθοράς του ανθρωπίνου σώματος.