Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 04:07:05

Αποστολέας Θέμα: Τρία σενάρια για τις νέες αμοιβές των γιατρών  (Αναγνώστηκε 9189 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Φεβρουαρίου 2011, 20:09:14
Αναγνώστηκε 9189 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Τρία εναλλακτικά σενάρια για την αμοιβή των γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ενιαίο φορέα παροχών υγείας (ΕΟΠΥΥ), η δημιουργία του οποίου προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.



Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς τρόπους αποζημίωσης των γιατρών που θα επιλέξουν τελικώς να συνεργαστούν με τον νέο φορέα, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις -όπως όλα δείχνουν- χωρίς τη συμβολή των εκπροσώπων του κλάδου, οι οποίοι θέτουν προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου που θα καταλήξει στον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος.

Τα σενάρια που εξετάζονται και που το καθένα έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα είναι τα εξής:

Σενάριο 1ο

Στην πρώτη περίπτωση οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί καθώς και οι παιδίατροι θα πληρώνονται με την κατά κεφαλήν εξέταση των ασθενών. Θα έχουν το δικαίωμα να εξετάζουν ετησίως συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων, ο οποίος όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο (έως 2.000 άτομα). Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι εδώ οι γιατροί να επιλέγονται από τους ασφαλισμένους. Σε περίπτωση που δεν προτιμώνται και ο αριθμός των ασθενών τους θα είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο (κάτω των 500 ατόμων), θα μειώνεται η ετήσια αμοιβή τους ή θα διαγράφονται από τη λίστα των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Στο σύστημα αυτό θα μπορούν να ενταχθούν περίπου 12.000 γιατροί. Υποχρέωσή τους θα είναι επίσης το 20% του «πελατολογίου» τους να αποτελείται από ηλικιωμένους. Οι γιατροί που θα πραγματοποιούν και προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως για παράδειγμα εξετάσεις για γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους του παχέος εντέρου κ.λπ. ή θα έχουν στη λίστα με τους ασθενείς τους χρονίως πάσχοντες (διαβητικούς, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς κ.ά.) θα αμείβονται με επιπλέον χρήματα.

Ανώτατο όριο ετήσιας αμοιβής θα είναι τα 60.000 ευρώ μεικτά. Ο υπολογισμός αυτός προκύπτει και από το γεγονός ότι σήμερα η ετήσια δαπάνη του Δημοσίου και της ασφάλισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αγγίζει τα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά πληρώνουν από την τσέπη τους περί τα 3,15 δισ. ευρώ. Το ποσό των 3,25 δισ. ευρώ που διατίθεται σήμερα από τα ταμεία θα μπορούσε να κατανεμηθεί στους γιατρούς που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Υπολογίζεται ότι 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί σε περίπου 12.000 γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους) και 1,2 δισ. να διατεθεί για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς (25.000).

Με το σενάριο αυτό δίνονται στους γιατρούς κίνητρα ώστε να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να μπορούν να λάβουν και το ανώτατο ποσό αμοιβής. Ωστόσο το βασικό μειονέκτημα είναι πως οι νέοι γιατροί, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν μεγάλη λίστα ασφαλισμένων, θα κινδυνεύουν να λαμβάνουν είτε την κατώτατη αμοιβή είτε να απορρίπτονται από το σύστημα.

Σενάριο 2ο

Με το δεύτερο αυτό σχέδιο, το ποσό των 3,25 δισ. που σήμερα διατίθεται από τα ταμεία για ΠΦΥ θα μπορούσε να κατανεμηθεί ανά πράξη και περίπτωση στους περίπου 27.000 γιατρούς (12.000 παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι και 15.000 ειδικοί). Ομως, αν το κονδύλι αυτό ξεπεραστεί, θα μειώνονται οι τιμές που θα δίνονται ανά εξέταση.



Στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση, θα έχει ως βασικό μειονέκτημα το γεγονός ότι οι γιατροί δεν θα γνωρίζουν αν ο αριθμός των ραντεβού που πραγματοποιεί το σύνολο του συνεργαζόμενου ιατρικού προσωπικού θα ξεπερνάει το οικονομικό όριο που έχει τεθεί. Συνεπώς θα παραμένει άγνωστο το ετήσιο εισόδημά τους. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο όμως -που δηλώνει εκτός από υπουργός Υγείας και ...λογιστής- μάλλον θα είναι μια ιδανική λύση, αφού θα μπορεί να υπολογίζει τι ποσό θα διαθέτει κάθε χρόνο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς να ξεφεύγουν οι δαπάνες του.

Σενάριο 3ο

Η τελευταία επιλογή του υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται και στο μνημόνιο και την οποία έχει υποστηρίξει με δηλώσεις του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι να αμείβονται οι νέοι γιατροί που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ όπως αυτοί του ΟΑΕΕ, δηλαδή με μεικτά 600 ευρώ τον μήνα. Η λύση αυτή όμως αποτελεί casus belli για τον κλάδο, που θεωρεί πως έτσι θα οδηγηθούν οι γιατροί στην απόλυτη απαξίωση.

Ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο θα επιλεγεί τελικά από το υπουργείο Υγείας, μεγάλος πονοκέφαλος για την υλοποίηση των σχεδίων αποτελεί η μείωση των συνολικών κονδυλίων που διατίθενται για την υγεία, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου. Από τα 10 δισ. ευρώ που διαθέτουν ετησίως τα ταμεία, πρέπει να περιοριστούν στα 6 δισ.

Πάντως σήμερα η ΠΦΥ χρηματοδοτείται από δημόσιους φορείς (22% της δημόσιας δαπάνης) και τα νοικοκυριά (35% της ιδιωτικής δαπάνης), χωρίς τον συνυπολογισμό της οδοντιατρικής περίθαλψης. Μάλιστα, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε 6.500 νοικοκυριά, η κατανάλωση ιατρικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε 9 επισκέψεις κατά κεφαλήν και κατ' έτος για τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Εξ αυτών, 2,19-2,64 επισκέψεις πραγματοποιούνται σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 2,97-4,10 σε ειδικούς γιατρούς.

Παράλληλα, από το σύνολο των επισκέψεων, οι 2,04 (κατά μέσον όρο) αφορούν προληπτικές εξετάσεις, οι 1,92 σε συνταγογραφία και οι 1,2 σε διαγνωστικές /εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών-ασθενών που ισχύει σήμερα, ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 700 ασθενείς του ΙΚΑ, σε 110 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και σε 320 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Φεβρουαρίου 2011, 20:01:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σενάριο 3ο

Η τελευταία επιλογή του υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται και στο μνημόνιο και την οποία έχει υποστηρίξει με δηλώσεις του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι να αμείβονται οι νέοι γιατροί που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ όπως αυτοί του ΟΑΕΕ, δηλαδή με μεικτά 600 ευρώ τον μήνα. Η λύση αυτή όμως αποτελεί casus belli για τον κλάδο, που θεωρεί πως έτσι θα οδηγηθούν οι γιατροί στην απόλυτη απαξίωση.

Χαμένοι στη μετάφραση

Ενας καλός τρόπος για να διαιωνίζεις τις παρωχημένες καταστάσεις, την προσοδοθηρία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι η διασπορά ψευδών ή διαστρεβλώσεων στον δημόσιο διάλογο. Το ζήσαμε με τις κινητοποιήσεις των γαλάζιων συνδικαλιστών (Πατούλης και Σία) στην υγεία. Βασικό τους επιχείρημα κατά του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ήταν ότι επιχειρείται η εξαθλίωση των γιατρών με μισθούς πείνας των 700 ή 450 ή 746 ευρώ. Ουδείς ασχολήθηκε με αυτά τα νούμερα, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν επί δύο εβδομάδες στα κανάλια και ουδείς συνδικαλιστής συμφωνούσε στο ακριβές ποσό με τον άλλο. «Κοιτάξτε, το αναφέρει το Μνημόνιο σελίδα τάδε», έλεγαν όλοι οι γαλάζιοι συνδικαλιστές.

Ηταν δε τόσο πειστικοί που κανείς δεν άνοιξε το Μνημόνιο να δει τι λέει. Ευτυχώς το έκανε ένας γιατρός και δημοσίευσε σε κάποιο blog την αλήθεια. «Τι αναφέρει ακριβώς το Μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Μιχάλης Κούτρας. «Χρησιμοποιώ το επίσημο κείμενο στα Αγγλικά για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί τη μετάφραση: «Government extends the use of capitation payment of physician, currently used by OAEE, to all contracts between social security funds and the doctors they contract.» Capitation payment σημαίνει «πληρωμή κατά κεφαλήν», ήτοι υπάρχει ένα καθορισμένο ετήσιο -συνήθως- ποσό για κάθε ένα ασθενή που σε επιλέγει ως ιατρό του.

Ας πούμε, χάριν της συζήτησης, ότι αυτό το ποσό είναι 50 ευρώ. Αν σε επιλέξουν 1.000 ασθενείς, θα εισπράξεις 50.000 ευρώ ως ετήσια αποζημίωση. Αν σε επιλέξουν 100 ασθενείς, θα εισπράξεις 5.000. Το 700 από πού προκύπτει; Μα από το γεγονός ότι οι ιατροί του ΟΑΕΕ πληρώνονται πάνω-κάτω 700 ευρώ τον μήνα. Ξεχνούν όμως ότι όχι μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι σχετικά λίγοι αλλά και το γεγονός ότι όποιος συνταξιοδοτείται από τον ΟΑΕΕ μεταπίπτει αυτόματα στο ΙΚΑ, άρα το ταμείο αυτό έχει απαλλαγεί από τα κατά πολύ μεγαλύτερα έξοδα υγείας των συνταξιούχων... Ξεχνούν επίσης οι συνδικαλιστές του κλάδου μου ότι τα 700 ευρώ που πληρώνει ο ΟΑΕΕ αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνο κλάσμα του καθημερινού χρόνου εργασίας του ιατρού και δεν είναι συνολική αντιμισθία. Αλλά αυτό πάλι δεν θα ακουστεί ποτέ στα κανάλια, που ξεσπάθωσαν υπέρ των αναξιοπαθούντων ιατρών του ΙΚΑ».

Του Πασχου Μανδραβελη (απο kathimerini.gr)



28 Φεβρουαρίου 2011, 00:51:33
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


Αυτό το 50ευρώ του Μανδραβέλη μου θύμισε ένα παλιό ανέκδοτο
Μπαίνει κάποιος κομψοντυμένος κύριος σε ένα κυριλέ εστιατόριο, συνοδευόμενος από μια πανέμορφη ξανθιά, μια πανέμορφη κοκκινομάλλα, και μια ακόμη πιο όμορφη μελαχρινή. Στον ώμο του καθόταν ένας πολύχρωμος παπαγάλος.
Ο κύριος ζήτησε τραπέζι για 17 άτομα και στην ερώτηση του υπεύθυνου αν περίμεναν και άλλα άτομα, του απάντησε αρνητικά ,  έβγαλε 50ευρω από την τσέπη του και του επέβαλε (με το γνωστό ελλ τρόπο του λαδώματος) να του βρει το μεγάλο τραπέζι.
Στην παραγγελία για το πρώτο πιάτο παρήγγειλε 17 πιάτα, και στην εύλογη απορία του γκαρσονιού, έβγαλε πάλι 50ευρω και του είπε να επιταχύνει το σερβίρισμα. Όταν ήρθαν τα πιάτα ψιλοτσίμπησε η θεσπέσια συνοδεία του κυρίου, και όταν τελείωσαν, αναφωνεί αυτός «όρμα τζάκ» και τα γκαρσόνια βλέπουν άναυδα τον παπαγάλο να αδειάζει και τα 17 πιάτα.
Η διαδικασία με τα 17 πιάτα επαναλήφθηκε και στο υπόλοιπο μενού, όπως και να βγάζει τα 50ευρώ για τα γκαρσόνια ο κύριος, για να δικαιολογεί το παράλογο του πράγματος, όλη τη βραδιά.
Στο τέλος της βραδιάς, ο υπεύθυνος του καταστήματος δεν κρατήθηκε και θέλησε να ρωτήσει τον ιδιότροπο πελάτη το λόγο αυτού του σκηνικού.
Ο κύριος αναγκάστηκε να εξιστορήσει άλλη μια φορά τον πόνο του:
Ήταν ναυαγός όταν ξεβράστηκε σε μια ξέρα και βρήκε ένα μπουκάλι που το έσπασε και απελευθέρωσε ένα τζίνι και έκανε τις γνωστές τρεις ευχές.
Η πρώτη, λέει, να βάζω το χέρι μου στην τσέπη και να βγάζω κάθε φορά 50ευρώ, και όπως είδατε, αυτό έκανα όλο το βράδυ.
Η δεύτερη ήταν να έχω την πιο ωραία ξανθιά, την πιο ωραία κοκκινομάλλα, και την πιο ωραία μελαχρινή και όπως βλέπεις τις έχω.
Η τρίτη ήταν να έχω ένα αχόρταγο πουλί, και κοίτα τι μου έδωσε ο ηλίθιος, αναφώνησε με πόνο ψυχής και έδειξε τον παπαγάλο….

Αχ βρε φοβερέ μεταφραστή Μανδραβέλη,
θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη και θα βγάζουμε 50ευρώ!!!
Μπας και λέει τίποτα για το πουλί, το μνημόνιο, και δεν το έχουμε μεταφράσει σωστά;;;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
39158 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2020, 01:11:45
από giorgosbr
0 Απαντήσεις
26961 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2021, 08:02:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
27762 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Νοεμβρίου 2022, 00:34:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16654 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2023, 06:24:39
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
2012 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2024, 09:37:53
από Δ. Κουναλάκης