Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Δεκεμβρίου 2024, 16:36:36

Αποστολέας Θέμα: Περιβάλλον και Υγεία.  (Αναγνώστηκε 214210 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Μαρτίου 2018, 15:22:50
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26-03-2018

Δεν είναι τοξικό το νέφος με την αφρικανική σκόνη λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Π. Μπεχράκης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τον αττικό ουρανό.

Όπως σημείωσε, το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης και το οποίο είναι βλαπτικό. Ωστόσο συνέστησε προσοχή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, καθώς, όπως είπε, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

Ο Π. Μπεχράκης πρότεινε να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί, όπως εξήγησε, τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες. Πρότεινε επίσης να μην διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Ο καθηγητής ενημέρωσε, επίσης, για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, διότι σε αυτή την περίπτωση εισπνέουμε μεγάλη ποσότητα από το νέφος.

Πάντως, επανέλαβε ότι οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αυτό το νέφος δεν είναι βλαπτικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαΐου 2018, 22:48:05
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/05/2018, Καθημερινή / The Guardian.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολίτες κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους του Πεκίνου, προκειμένου να προστατευθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την πόλη. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν, ωστόσο, επιστήμονες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ιατρικής του Εδιμβούργου, αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι όλες αποτελεσματικές, ενώ μπορεί να επιφέρουν και προβλήματα υγείας, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής της.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα εξετάστηκαν εννέα διαφορετικές μάσκες, οι οποίες αγοράστηκαν από καταστήματα του Πεκίνου. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα κάθε μάσκας σημείωσαν καλές επιδόσεις, με την καλύτερη να αποτρέπει κατά 99% τα ρυπαντικά σωματίδια, και τις πιο «αδύναμες» από 70% έως 80%.

Στη συνέχεια, εθελοντές κλήθηκαν να φορέσουν τις μάσκες μέσα σε θάλαμο με καυσαέρια ντίζελ. Οι μετρήσεις για το μέγεθος της ρύπανσης που διαπερνά την μάσκα έγιναν την ώρα που οι εθελοντές βρίσκονταν εν κινήσει, ενώ μίλαγαν και ενώ κουνούσαν το κεφάλι τους. Μία από αυτές ήταν αποτελεσματική κατά 90%, ενώ άλλες προσέφεραν σχεδόν μηδενική προστασία. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από την ρύπανση παίζει το κατά πόσο σφιχτά τοποθετείται η μάσκα, ενώ αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία αποτελούν τα μαλλιά, διότι εμποδίζουν την καλή εφαρμογή της.

Για την επιλογή μάσκας συνιστάται να ληφθεί υπόψη το σχήμα προσώπου. Σε περίπτωση που η μάσκα ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα προσώπου, όμως, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: καθίσταται δύσκολη η διεκπεραίωση της αναπνοής. Μέσω της χρήσης μάσκας, δηλαδή, μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση ατόμων με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.

H εφαρμογή μάσκας, λοιπόν, δε συνιστά την καταλληλότερη λύση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά.

(Πηγή: theguardian.com)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουλίου 2018, 08:13:51
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/06/2018

FRIDAY, June 29, 2018 (HealthDay News) -- Add another health harm to air pollution: New research suggests it might increase the risk of diabetes, even at levels considered safe.

Cutting air pollution could reduce diabetes rates in countries with both higher and lower levels of air pollution, the researchers said.

"Our research shows a significant link between air pollution and diabetes globally," said study senior author Dr. Ziyad Al-Aly. He's an assistant professor of medicine at Washington University in St. Louis.

"We found an increased risk, even at low levels of air pollution currently considered safe by the U.S. Environmental Protection Agency and the World Health Organization," Al Aly said in a university news release.

"This is important because many industry lobbying groups argue that current levels are too stringent and should be relaxed. Evidence shows that current levels are still not sufficiently safe and need to be tightened," he added.

But the findings did not prove that air pollution causes diabetes.

In the study, the researchers estimated that air pollution contributed to 3.2 million new diabetes cases worldwide in 2016, or about 14 percent of all new cases that year. They also estimated that 8.2 million years of healthy life were lost worldwide in 2016 due to pollution-linked diabetes.

In the United States, air pollution is linked with 150,000 new cases of diabetes a year and 350,000 years of healthy life lost each year, according to the report.

Diabetes affects more than 420 million people worldwide and 30 million Americans. The main causes of type 2 diabetes include an unhealthy diet, inactivity and obesity, but this study highlights the significance of outdoor air pollution.

It's believed that air pollution reduces insulin production and triggers inflammation, preventing the body from converting blood sugar into energy that the body needs to maintain health, the study authors explained.

The study was published June 29 in The Lancet Planetary Health.

Previous research has linked air pollution with heart disease, stroke, cancer and kidney disease.

More information

The U.S. National Institute of Environmental Health Sciences has more on the health effects of air pollution.

SOURCE: Washington University in St. Louis, news release, June 29, 2018



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Αυγούστου 2019, 23:02:48
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Tilemachos Chormovitis
Παράθεση
Στον 21ο αιώνα, οι κοινωνίες της Δύσης έχουν πια εγκαταλείψει, σε μεγάλο βαθμό, τον χριστιανισμό αλλά επειδή το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο στον άνθρωπο, τον έχουν αντικαταστήσει με μια σειρά από μεταμοντέρνες θρησκείες με φανατικούς οπαδούς, που βέβαια, κατά τ'άλλα, προσποιούνται τους ορθολογιστές. Μια από αυτές-ίσως η πιο επικίνδυνη-είναι η οικολογία. Το πρόβλημα, όμως, με την θρησκεία της οικολογίας ήταν πως τόσα χρόνια δεν είχε βρει τον προφήτη της. Ο καλοζωϊσμένος Αλ Γκορ δεν έπειθε γι' αυτόν τον ρόλο και -διάολε- ήταν τόσο εμφανές ότι έγινε δισεκατομμυριούχος από όλη αυτή την μπίζνα της "πράσινης ανάπτυξης"! Και να που ο προφήτης βρέθηκε στο πρόσωπο της 16χρόνης Γκρέτα Τούνμπεργκ, αυτό το αθώο ανήλικο κοριτσάκι, που αντί να πηγαίνει με ιδιωτικά τζετ στα διεθνή φόρα, όπως κάνουν οι λοίποι ομοϊδεάτες της, αυτή προτιμά να θαλασσοπνίγεται 15 μέρες με ενα ιστιοφορο για να φτάσει στον προορισμό της. Τί ασκητικότητα! Τί πίστη στα ιδανικά της! Μια πραγματική οσία του οικολογικού κινήματος!

Φαντάζομαι πως η Γκρέτα είναι άθεη, όμως ο φανατισμός της, ο ιεραποστολικός της ζήλος, το πόσο σοβαρά παίρνει τον εαυτό της και το αυστηρό της πρόσωπο, θυμίζουν μεσσιανικές θρησκευτικές φιγούρες που άνθησαν, τους προηγούμενους αιώνες, ιδιαίτερα στο προτεσταντικό κόσμο, και είχαν δεκάδες χιλιάδες οπαδούς να τους ακολουθούν πιστά. Δεν είναι τυχαίο ότι μας έρχεται από τη Σουηδια, μια προτεσταντική χώρα που αντικατέστησε την χριστιανισμό με την "πολιτική ορθότητα" και την "οικολογία". Και μπορεί η Γκρέτα να μην βλέπει οράματα, να μην κάνει θαύματα , να μην δειχνει τα θεία σημάδια στο κορμί της (προς το παρόν τουλάχιστον!) αλλά προφήτευει και αυτή το τελος του κόσμου εξαιτιας των..."ενεργειακών"-αυτή την φορά- αμαρτιών μας. Το αλλο κοινό που έχει με αυτές τις θρησκευτικές μορφές είναι ο πουριτανισμός. Αυτό το κοριτσάκι με τις κοτσίδες , που μοιαζει λες και βγηκε από τις "Μαγισσες του Σαλεμ", απεχθάνεται ό,τι δίνει χαρά στους ανθρωπους, ό,τι κανει πιο ευκολη την ζωή μας. "Είμαστε αμαρτωλοι και είμαστε ολοι καταδικασμένοι να πεθανούμε!", ουρλιάζει, από το βήμα των διεθνών συνεδρίων, σαν άλλος Σαβοναρόλα (πρόδρομος του προτεσταντισμού για πολλούς) . Αν θελουμε να βρουμε την σωτηρία, πρέπει να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε τις έκλυτες καταναλωτικές μας συνήθειες ! Να μην ταξιδευτουμε με αεροπλάνο, να μην τρώμε κρέας, να μείωσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, όχι κατά τα 40%, όπως λένε οι πουλημένοι πολιτικοί που υπέγραψαν την Συμφωνία των Παρισίων, αλλά κατά 80%, και ας γυρίσουμε στην Εποχή του Λίθου! Και θυμίζοντας, γι'αλλη μια φορά, θρησκευτικό ηγέτη, για να πετύχει τον σκοπό της σκοπεύει να μας μας καλλιεργήσει ενοχές για την συμπεριφορά μας. Η ίδια παραδέχτηκε πως έκανε vegan τους γονείς της, κάνοντάς τους να αισθανθούν ένοχοι για τις αμαρτωλές κρεατοφαγικές τους συνήθειες (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος…/vegan-greta-thunberg-made-…) και τώρα ειναι αποφασισμένη να κάνει το ίδιο με ολόκληρο το πλανήτη.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα χιλιαστικά παραληρήματα της Γκρέτα και ο πουριτανισμός της θεωρούνται ως η τελευταία λέξη της ...προόδου , αφού είναι το αγαπημένο παιδί της φιλελεφτ, δηθεν ορθολογογικής, ελιτ μας. Αν σκεφτώ μάλιστα πως τα σχόλεια μας είναι γεμάτο με μικρούς "πράσινους" Σταλινίσκους, ύστερα από τόσα χρόνια οικο-προπαγανδας, το μονο που μπορώ να ευχηθώ είναι "καλά μας ξεμπερδέματα"

ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, έρχεται η Γκρέτα!

2 Νοεμβρίου 2019, 10:51:28
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01-11-2019

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας των πόλεων με τα μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.

...............

ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή έχει φτάσει στο 511. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως ανώτατο δείκτη το 60. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να χάσουν επτά χρόνια ζωής εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ενώ τονίζεται ότι μέσα σε 20 χρόνια η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 72%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιανουαρίου 2020, 00:04:09
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 20/01/2020



Στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης, αλλά στο επίκεντρο της ζωής μας (και της αναπνοής μας), η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να κόβει χρόνια από τον πληθυσμό και να υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Oσο και αν παραμένει τις περισσότερες φορές αόρατο, το σύγχρονο νέφος των εξαιρετικά μικροσκοπικών (υπέρλεπτων) σωματιδίων έχει δυναμώσει στην περίοδο της κρίσης από δύο παράγοντες: τη στροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην καύση ξύλου για να ζεσταθεί και τη μη ανανέωση των πολυκαιρισμένων, πλέον, αυτοκινήτων.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αναλογία πρόωρων θανάτων αποδιδόμενων σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα στοιχεία μπορεί να εμφανίζονται με την ψυχρή γλώσσα της στατιστικής, αλλά είναι συγκλονιστικά, καθώς αφορούν ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα και πολύ περισσότερες των οποίων η υγεία κλονίζεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση του έγκυρου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, 16.440 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα (το έτος 2016) αποδίδονται στην έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τριών βασικών ρύπων: των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρών του μέτρου (ΡΜ2,5, πρακτικά μικρότερη διάμετρος από μια τρίχα), του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και του όζοντος (Ο3). Τα PM2,5 προκάλεσαν 12.500 πρόωρους θανάτους, αναλογία 1,196 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,73. Οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 προκάλεσαν 2.900 θανάτους, αναλογία 0,26, έναντι 0,13 στην Ε.Ε. Το όζον 640 θανάτους, 0,06 στους 1.000 κατοίκους, ενώ στην Ε.Ε. 0,027. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, στην τελευταία έκθεσή του (2019) δίνει μια αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα: το 5,4% του πληθυσμού της κατοικεί σε περιοχές όπου παρουσιάζονται υπερβάσεις και των τριών προαναφερόμενων ρύπων (ακολουθεί η Ιταλία, με 3,3% του πληθυσμού της).

Μετά το 2012 και την απότομη μεγάλη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης οι πολίτες της χώρας μετατράπηκαν σε πειραματόζωα ρύπανσης, μια κατάσταση που δυστυχώς δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Από τις 10 Δεκεμβρίου (και έως τις 10 Φεβρουαρίου) πραγματοποιείται η χειμερινή εκστρατεία μετρήσεων της πανελλαδικής ερευνητικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, όπου συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Οι πρώτες καταγραφές είναι συγκλονιστικές. «Στο λεκανοπέδιο βρήκαμε τοπικά μέγιστες συγκεντρώσεις ύψους 250-300 μg/m3 αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5. Οι μέσες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 40-60 μg/m3 και τα Σαββατοκύριακα φθάνουν τα 100. Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι μέγιστες τιμές φθάνουν τα 200 μg/m3, ενώ στα Γιάννενα απογειώνονται στα 350, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ και εκ των συντελεστών της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Ας σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο οι συγκεντρώσεις των PM2,5 να μην ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 25 μg/m3 σε ετήσια βάση.

Οι μετρήσεις της ΠΑΝΑΚΕΙΑ γίνονται με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, καταγράφοντας τα ΡΜ10, τα μικρότερα ΡΜ2,5 και τα μικροσκοπικά υπέρλεπτα ΡΜ1, που όμως είναι και τα πιο επικίνδυνα, καθώς όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια τόσο πιο βαθιά μπορούν να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. «Σε πολλές πόλεις, κυρίως της περιφέρειας, η προέλευση των μικροσωματιδίων είναι κυρίως από καύση βιομάζας, βασικά ξυλείας. Στην Αθήνα, τα Σαββατοκύριακα ξεπερνάει το 60%. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι άμεσες. Τα σωματίδια, ειδικά τα ΡΜ2,5 και ΡΜ1, προκαλούν οξείδωση των κυττάρων και συνδέονται με καρκινογενέσεις».

Την εικόνα των σταθερά υψηλών επιπέδων ρύπανσης καταγράφει και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το οποίο προχωράει και σε ανάλυση της τοξικότητας των σωματιδίων ανάλογα με την προέλευσή τους. «Σύμφωνα με ενδελεχή μελέτη του εργαστηρίου, η τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από καύση βιομάζας είναι αυξημένη συγκριτικά με όσα προέρχονται από άλλες πηγές, όπως οι μεταφορές. Επιπλέον, τα σωματίδια αυτά είναι μικρότερα σε αεροδυναμική διάμετρο και διεισδύουν βαθύτερα στο αναπνευστικό, αυξάνοντας συνολικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα», λέει στην «Κ» ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Μεγάλη επιβάρυνση σε ρύπους έχει και το εσωτερικό σπιτιών όπου καίνε τζάκια, χωρίς μάλιστα να προσφέρουν αξιοπρεπή θέρμανση.

Η μελέτη ανέδειξε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εύρημα: «Συγκρίνοντας τις τιμές από τους δύο βασικότερους σταθμούς μετρήσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος στις περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, όπου και η χρήση βιομάζας για θέρμανση είναι πιο εκτεταμένη». Η δυτική Θεσσαλονίκη πλήττεται επιπλέον από ρύπανση προερχόμενη από βιομηχανικές δραστηριότητες.

Ο,τι μας βολεύει;

«Μετράμε λάθος πράγματα, γιατί θέλουμε να βγαίνουν αποτελέσματα που βολεύουν τη διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης»! Η κριτική παρατήρηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη έρχεται να ραγίσει μια ωραιοποιημένη βιτρίνα και να θέσει ουσιαστικά ερωτήματα. Το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων μετρήσεων αέριων ρύπων αφορά διαστάσεις σωματιδίων μέχρι 10 μικρά (ΡΜ10), ενώ όσο πιο μικροσκοπικά, τόσο πιο επικίνδυνα είναι τα σωματίδια. «Οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων έχουν παγίδες και μηχανισμούς που κρατούν τα ΡΜ10 ή τα διασπούν σε πολύ μικρότερα, σε λεπτά και υπέρλεπτα, ακόμη και σε νανοσωματίδια μικρότερα των ΡΜ1. Ετσι, φαίνεται να τηρούν τα νομοθετημένα όρια και να περνούν τους ελέγχους, αλλά οι εξατμίσεις βγάζουν επικίνδυνα καυσαέρια», λέει στην «Κ» ο καθηγητής. «Τα υπέρλεπτα σωματίδια εισχωρούν και στο αίμα, προκαλούν θρόμβους και εμφράγματα, συγκεντρώνονται στο ήπαρ προκαλώντας καρκινογενέσεις, μπορούν να διαπερνούν ακόμη και τον εγκεφαλικό φραγμό δημιουργώντας νευρολογικά προβλήματα», εξηγεί ο ίδιος.

Στην Αθήνα, πάνω από το 70% των ρύπων οξειδίων του αζώτου προέρχεται από τα οχήματα, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Κομισιόν. Σε τέσσερις σταθμούς που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (Πατησίων, Αθηνάς, Αριστοτέλους, Πειραιάς) σημειώθηκαν υπερβάσεις στις ετήσιες συγκεντρώσεις του NO2, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ. Με βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στις πόλεις και με ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, μπορεί να σημειωθεί σημαντική μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Έντυπη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2020, 00:11:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2020, 17:14:37
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πιθανώς τα έτη ζωής που θα σωθούν από την, έστω και παροδική, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, να είναι περισσότερα από αυτά που θα χαθούν λόγω του κοροναϊού.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαρτίου 2020, 23:55:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Οκτωβρίου 2020, 05:29:20
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 18/10/2020


Γιώργος Λιάλιος

Oλοι οι Βολιώτες γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Το βλέπουν στο περιβάλλον στο οποίο ζουν, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους, το οσμίζονται, συχνά έντονα. Oμως για χρόνια η επιστημονική τεκμηρίωση αυτού που όλοι αισθάνονται παρέμενε ζητούμενο, με τις επιστημονικές μελέτες να είναι αποσπασματικές και τις Αρχές να υποστηρίζουν επίμονα… ότι δεν υφίσταται ζήτημα. Μια διεπιστημονική έρευνα έρχεται πλέον να τεκμηριώσει όχι μόνο τη σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, αλλά και την άμεση επίπτωσή της στην υγεία των κατοίκων, αποτυπώνοντας τη σχέση της με την αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο της πόλης. Το πιο ανησυχητικό από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι από τον χειμώνα έως τα μέσα της άνοιξης καταγράφεται σχεδόν καθημερινά υπέρβαση των τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων: σαν να ζει κάποιος σε ένα κλειστό, γεμάτο καπνό δωμάτιο.

Η ομάδα που μελέτησε την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επίδρασή της στην υγεία των κατοίκων του Βόλου αποτελείται από επιστήμονες από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και από το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Το πρόγραμμα ονομάστηκε GreenΥourAir («πρασίνισε» τον αέρα σου) και χρηματοδοτήθηκε μέσω του κοινοτικού προγράμματος LIFE. «Στόχος μας ήταν να μετρήσουμε τα επίπεδα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΑΣ2,5 για ένα ολόκληρο έτος, να δούμε από πού προέρχονται και πώς αυτά συσχετίζονται με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο του Βόλου», εξηγεί ο Γιώργος Σαχαρίδης, αναπλ. καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Προκειμένου να αποκτηθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν 12 μετρητές για ΑΣ2,5 σε διάφορα σημεία του Βόλου. Οι θέσεις επελέγησαν ώστε να είναι αντιπροσωπευτικές γεωγραφικά και πληθυσμιακά, αλλά και κοντά σε πιθανές υψηλές πηγές ρύπανσης. Παράλληλα, η ομάδα έφτιαξε μια ηλεκτρονική εφαρμογή για τους γιατρούς στο Αχιλλοπούλειο, ώστε να καταγράφουν για ένα έτος όλα τα συμβάντα που σχετίζονται με αέρια ρύπανση και τη γεωγραφική τους προέλευση. Η επεξεργασία των στοιχείων προχωράει και τα πρώτα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τη σοβαρότητα του προβλήματος. Oπως προκύπτει:

• Ο μέσος όρος του έτους (1/3/19 – 29/2/20) για τις τιμές των ΑΣ2,5 ήταν 30,03 μg/m³, 20% υψηλότερα από το ανώτατο όριο της ελληνικής νομοθεσίας (25 μg/m³) και 200% πάνω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (10 μg/m³).

• Η υπέρβαση των ορίων είναι διαρκής και διαρκεί περίπου τον μισό χρόνο (178 ημέρες, 48,6% του έτους). Η αύξηση των ανώτατων τιμών των ΑΣ2,5 ξεκινάει από τον Οκτώβριο και κορυφώνεται από Ιανουάριο έως και Μάρτιο, μήνες κατά τους οποίους τα ΑΣ2,5 είναι πάνω από το όριο… σχεδόν όλες τις ημέρες!

«Τους χειμερινούς μήνες η ρύπανση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, εκτός από τις ημέρες που βρέχει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα», εξηγεί ο κ. Σαχαρίδης. «Μάλιστα, πολλές συνεχόμενες ημέρες τα ΑΣ2,5 είναι πάνω από 40 μg/m³, που είναι μια πολύ σημαντική υπέρβαση του ορίου. Oι πολύ υψηλές τιμές, παράλληλα με τη διάρκεια του φαινομένου για μήνες, δημιουργούν έναν πολύ κακό συνδυασμό. Για να το πούμε με απλά λόγια, δεν είναι το ίδιο να ζεις σε ένα δωμάτιο με κάπνα με το να μπαινοβγαίνεις σε αυτό».

Το δεύτερο βασικό ερώτημα, που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την κοινωνία του Βόλου, είναι από πού προέρχεται η ρύπανση αυτή. Με βάση την ποιοτική ανάλυση των δειγμάτων των ΑΣ2,5, οι ερευνητές κατέληξαν σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

• Το 30% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης προέρχεται από τη θέρμανση (καυστήρες και τζάκια/σόμπες) και την εστίαση (ψησταριές) στο κέντρο της πόλης.

• Ακόμα ένα 30% προέρχεται από την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο.

• Περίπου το 15% προέρχεται από τα δυτικά της πόλης, όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη.

• Περίπου το 10% προέρχεται από τα ανατολικά, περιοχή όπου βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία.

• Περίπου το 5% προέρχεται από τα νότια όπου βρίσκεται το λιμάνι της πόλης.

«Ο Βόλος έχει υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της σημαντικής χρήσης ξύλου για θέρμανση», εκτιμά ο κ. Σαχαρίδης. «Η πόλη έχει ισχυρό κυκλοφοριακό πρόβλημα για το μέγεθός της και παλαιό στόλο οχημάτων. Επίσης, έχει σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα μέσα ή πολύ κοντά στην πόλη. Ολες αυτές οι πηγές –βιομηχανία, θέρμανση και κυκλοφορία– συνεργούν και όλες είναι εξίσου σημαντικές».

Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων του Βόλου είναι ευθεία. Ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο της πόλης αυξάνεται παράλληλα με τις υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων μικροσωματιδίων και τη διατήρησή τους στα επίπεδα αυτά για μεγάλο διάστημα. Για παράδειγμα τον Αύγουστο, που ο μέσος όρος ήταν 21,4 μg/m³, καταγράφηκαν 402 περιστατικά, τον Δεκέμβριο με 39,5 μg/m³ καταγράφηκαν 624, τον Ιανουάριο με 60,3 μg/m³ καταγράφηκαν 761 και τον Φεβρουάριο με 37,4 μg/m³ καταγράφηκαν 840 περιστατικά.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά

Ειδικά για τα παιδιά, τα επείγοντα περιστατικά στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου αυξάνονται κατά 32% τις ημέρες οπότε οι τιμές των ΑΣ2,5 ξεπερνούν τα 25 μg/m³. Τότε καταγράφηκαν 208 περιστατικά κρίσεων άσθματος (σε ηλικίες 4-7 ετών) και 93 λοιμώξεις του αναπνευστικού (σε ηλικίες 7-9 έτη). Οταν τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα 55 μg/m³, τότε οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται κατά 50%.

«Η επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία είναι γενικά υποτιμημένη στη χώρα μας», λέει ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης σε κακής ποιότητας αέρα δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί λειτουργούν σωρευτικά μαζί με άλλους παράγοντες (π.χ. το κάπνισμα). Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες όμως μπορούν να εκτιμηθούν, ειδικά στα παιδιά όπου εκλείπουν οι υπόλοιποι επιβαρυντικοί παράγοντες. Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί αν ο Βόλος έχει χειρότερη ατμόσφαιρα από άλλες ελληνικές πόλεις, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις όπως η μεγάλη κατανάλωση εισπνεόμενων φαρμάκων. Ομως αυτό που έχει σημασία είναι ότι με την έρευνα αυτή αποδείξαμε για πρώτη φορά με πολύ σοβαρή τεκμηρίωση την ευθεία επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία».

«Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων»
Τι μπορεί να γίνει; «Μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος του Βόλου γνωρίζει ότι η ποιότητα του αέρα είναι κακή. Η μελέτη μας απλώς το αποδεικνύει», λέει ο κ. Σαχαρίδης. «Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων. Ολοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, οι βιομηχανίες, η περιφέρεια, ο δήμος και οι πολίτες. Οι βιομηχανίες θα πρέπει να βελτιώσουν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν για περιορισμό των ρύπων τους. Η περιφέρεια και ο δήμος να βελτιώσουν τις αστικές συγκοινωνίες, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, να δώσουν κίνητρα για αντικατάσταση παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης με εκείνα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα τζάκια τις ημέρες που το πρόβλημα είναι έντονο –ίσως θα έπρεπε να επιβάλλεται κάποιου είδους απαγόρευση πάνω από ένα όριο υπερβάσεων– καθώς και να γυρίσουν στις παλιές τους συνήθειες για τη μετακίνησή τους, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το λεωφορείο».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Οκτωβρίου 2020, 05:39:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2020, 22:31:10
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από το blog του Παιδολοιμωξιολόγου Γιάννη Καβαλιώτη:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για 500.000 περίπου θανάτους βρεφών στον πρώτο μήνα της ζωής τους. Αυτό αφορά ένα έτος, το 2019 και αφορά όλον τον πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτέλεσε πέρισυ τον 4ο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο μετά την υπέρταση, το κάπνισμα και την κακή σίτιση.

The Guardian, 21-10-202



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρόλο που η ανάρτηση φαίνεται άκαιρη τη στιγμή που μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι ενδεικτική του ότι στον πλανήτη υπάρχουν και άλλες καταστάσεις (όπως και άλλες λοιμώξεις) που προκαλούν μεγαλύτερη θνητότητα από την έως τώρα γνωστή θνητότητα του νέου ιού. Γι αυτές τις καταστάσεις και για τις λοιπές λοιμώξεις με υψηλή θνητότητα δεν λαμβάνονται ανάλογα μέτρα ούτε προκύπτει ανάλογη κινητοποίηση.

Αυτά που ανακοίνωσε ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Απλά ήταν μια αυστηροποίηση της όλης αντιμετώπισης. Τα μέτρα αυτά μπορούμε φυσικά να τα λαμβάνουμε και μόνοι μας χωρίς να έχουμε από πάνω μας τη δαμόκλεια σπάθη των αστυνόμων της επιστήμης.

Σωστά τα υπάρχοντα μέτρα (εννοώ καλό πλύσιμο χεριών, αποστάσεις και μάσκες), αλλά η ιστορία του κορωνοϊού δείχνει ότι εφαρμοζόντουσαν επιλεκτικά μέχρι τώρα. Σε ορισμένες ομάδες και σε ορισμένες καταστάσεις. Δυστυχώς. Ας δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα (τις παρελάσεις τις διαγράψαμε ήδη).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Οκτωβρίου 2020, 11:02:30
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/10/2020

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από Covid-19 από μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορωνοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 9% (όσο και στην Ισπανία), δηλαδή σχεδόν ένας θάνατος στους δέκα λόγω κορωνοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε επιβαρύνει την κατάσταση ορισμένων ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιος Λέλιβελντ (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Τόμας Μίντσελ (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cardiovascular Research" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας (ο ένας στους επτά), μπορεί να συσχετιστεί με την επί χρόνια έκθεση πολλών ανθρώπων στη ρύπανση του αέρα.

Στην Ευρώπη ειδικότερα το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19% (σχεδόν ο ένας στους πέντε), στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου. Όσον αφορά επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορωνοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτά τα ποσοστά αποτελούν εκτιμήσεις «για το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο πληθυσμός είχε εκτεθεί σε βάθος χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, χωρίς εκπομπές λόγω ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπογενών ρύπων». Τόνισαν επίσης ότι «τα ποσοστά αυτά δεν υποδηλώνουν μια άμεση σχέσης αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στη θνητότητα από Covid-19, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αφορούν άμεσες και έμμεσες σχέσεις ανάμεσα στη ρύπανση και στη Covid-19, π.χ. επιδεινώνοντας τις συννοσηρότητες (άλλες χρόνιες παθήσεις), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο μια λοίμωξη από κορωνοϊό».

Η μελέτη συνδύασε επιδημιολογικά στοιχεία τόσο για την Covid-19 όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση, με δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5). Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αυτά καταλήγουν όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και σοβαρό οξειδωτικό στρες στο σώμα. Η βλάβη στις αρτηρίες οδηγεί σε στένωση και αρτηριοσκλήρυνση. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 επίσης, όταν εισδύει στο σώμα μέσω των πνευμόνων, προκαλεί παρόμοια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

«Αν η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα και η λοίμωξη από Covid-19 συνδυαστούν, τότε έχουμε επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας, ιδίως της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο και λιγότερο ανθεκτικό έναν άνθρωπο στην Covid-19. Αν κάποιος έχει ήδη καρδιοπάθεια, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό θα προκαλέσουν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό», ανέφερε ο δρ Μίντσελ.

«Είναι πιθανό ότι τα μικροσωματίδια παίζουν έναν ρόλο στα επεισόδια υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού», δήλωσε ο δρ Λίλεβελεντ. «Τα μικροσωματίδια φαίνεται να αυξάνουν τη δραστηριότητα ενός υποδοχέα στην επιφάνεια των κυττάρων, της ACE-2, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον τρόπο που ο κορωνοϊός μολύνει τα κύτταρα. Έτσι έχουμε ένα διπλό χτύπημα: η ρύπανση του αέρα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και αυξάνει τη δραστηριότητα της ACE-2, κάτι που με τη σειρά του διευκολύνει τη διείσδυση του ιού στους πνεύμονες και πιθανώς στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά», πρόσθεσε ο Μίντσελ.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δυνητικά υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από τη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση του αέρα», τόνισαν οι ερευνητές.




πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Απριλίου 2021, 07:44:35
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Μαΐου 2021, 23:39:59
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17-05-2021

Long working hours increasing deaths from heart disease and stroke: WHO, ILO

Long working hours led to 745 000 deaths from stroke and ischemic heart disease in 2016, a 29 per cent increase since 2000, according to the latest estimates by the World Health Organization and the International Labour Organization published in Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος today. 

In a first global analysis of the loss of life and health associated with working long hours, WHO and ILO estimate that, in 2016, 398 000 people died from stroke and 347 000 from heart disease as a result of having worked at least 55 hours a week. Between 2000 and 2016, the number of deaths from heart disease due to working long hours increased by 42%, and from stroke by 19%.

This work-related disease burden is particularly significant in men (72% of deaths occurred among males), people living in the Western Pacific and South-East Asia regions, and middle-aged or older workers. Most of the deaths recorded were among people dying aged 60-79 years, who had worked for 55 hours or more per week between the ages of 45 and 74 years.

With working long hours now known to be responsible for about one-third of the total estimated work-related burden of disease, it is established as the risk factor with the largest occupational disease burden. This shifts thinking towards a relatively new and more psychosocial occupational risk factor to human health.

The study concludes that working 55 or more hours per week is associated with an estimated 35% higher risk of a stroke and a 17% higher risk of dying from ischemic heart disease, compared to working 35-40 hours a week.

Further, the number of people working long hours is increasing, and currently stands at 9% of the total population globally.  This trend puts even more people at risk of work-related disability and early death.

The new analysis comes as the COVID-19 pandemic shines a spotlight on managing working hours; the pandemic is accelerating developments that could feed the trend towards increased working time.

“The COVID-19 pandemic has significantly changed the way many people work,“ said Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General. "Teleworking has become the norm in many industries, often blurring the boundaries between home and work. In addition, many businesses have been forced to scale back or shut down operations to save money, and people who are still on the payroll end up working longer hours. No job is worth the risk of stroke or heart disease. Governments, employers and workers need to work together to agree on limits to protect the health of workers.”

“Working 55 hours or more per week is a serious health hazard,” added Dr Maria Neira, Director, Department of Environment, Climate Change and Health, at the World Health Organization. “It’s time that we all, governments, employers, and employees wake up to the fact that long working hours can lead to premature death”.

Governments, employers and workers can take the following actions to protect workers’ health:   

governments can introduce, implement and enforce laws, regulations and policies that ban mandatory overtime and ensure maximum limits on working time;
bipartite or collective bargaining agreements between employers and workers’ associations can arrange working time to be more flexible, while at the same time agreeing on a maximum number of working hours;
employees could share working hours to ensure that numbers of hours worked do not climb above 55 or more per week.   


 

Note for editors:

Two systematic reviews and meta-analyses of the latest evidence were conducted for this study. Data from 37 studies on ischemic heart disease covering more than 768 000 participants and 22 studies on stroke covering more than 839 000 participants were synthesized. The study covered global, regional and national levels, and was based on data from more than 2300 surveys collected in 154 countries from 1970-2018.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουνίου 2021, 09:20:44
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-06-2021 Real.gr
Του Αλέξανδρου Κόντη.


Ανησυχία από νέες μετρήσεις για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε αστικά κέντρα της χώρας μας. Πιο αυστηρά όρια ζητούν οι επιστήμονες για την προστασία βρεφών και παιδιών που είναι πιο ευάλωτα.

Στο πόσιμο νερό που διοχετεύεται ακόμα και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις έχει διεισδύσει η ρύπανση από τα νιτρικά, δημιουργώντας νέο προβληματισμό για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Οπως αποκαλύπτει η Realnews, οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι σε αρκετά αστικά κέντρα της χώρας το νερό της βρύσης περιέχει επίπεδα νιτρικών που ξεπερνούν κατά πολύ το άτυπο όριο των 10 mg/l. Επισήμως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη χώρα μας, το ασφαλές όριο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι τα 50 mg/l. Ωστόσο, σε αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., η νομοθεσία ή εκθέσεις των υπουργείων Υγείας περιλαμβάνουν και το όριο των 10 mg/l ως σύσταση για την ασφαλή κατανάλωση, ειδικά αν το νερό καταναλώνεται από εγκύους, βρέφη και νήπια ή αν προορίζεται για την παρασκευή βρεφικών γευμάτων.

Περισσότερα εδώ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Αυγούστου 2021, 08:00:00
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ένας κόκκος άμμου στη μηχανή

( αξίζει να το δείτε ).

Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμαζονία, την Ασία.

Μιλά με ειδικούς για να γίνει εξιστόρηση των γεγονότων.

Εκμεταλλεύεται τη διαφωτιστική εμπειρία που ονομάζεται “ιός”, ώστε να εξετάσει σε τι σημείο έχει φτάσει το σύστημά μας, ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες.

Σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, ο ιός αποκαλύπτει μια ευπάθεια του συστήματος.

Και τα γεγονότα είναι εμφανή: Η «Μηχανή» δυσλειτουργεί και χωρίς τον κόκκο άμμου. Οι ζημίες που προκαλεί στον πλανήτη και την κοινωνία μας είναι πιο σοβαρές απ’ αυτές που επιφέρει ο ιός. Αν δεν καταφέρουμε να χειριστούμε τον ιό, τι θα κάνουμε με τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

Την υπερθέρμανση του πλανήτη, το τέλος των ορυκτών πηγών ενέργειας, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Όταν ο σοφός δείχνει τη Σελήνη, ο τρελός κοιτά το δάχτυλο, σύμφωνα με την παροιμία.

Ενώ τα ΜΜΕ ασχολούνται συνέχεια με τον «κόκκο άμμου», αυτό το ντοκιμαντέρ ενδιαφέρεται για τη «Μηχανή».

Μια συμπαραγωγή του 2021 του ARTE και της ZORN PRODUCTION.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Αυγούστου 2021, 18:06:09
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04-08-2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: περιβαλλον υγεία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
13236 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Απριλίου 2013, 15:27:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2019, 17:40:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2020, 22:34:53
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8920 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαΐου 2022, 22:23:19
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26609 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουαρίου 2023, 21:53:19
από Argirios Argiriou