«Ψαλίδα» που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 40% εμφανίζει το κόστος των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ακόμη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ενδεικτικό είναι ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται από 3,22 ημέρες έως 5,84 ημέρες, με τα νοσοκομεία της Αττικής να είναι «πρωταθλητές» στην? καθυστέρηση έκδοσης εξιτηρίου, εκτοξεύοντας έτσι τις δαπάνες νοσηλείας στα ύψη. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδιαιτέρα της Ηπείρου, εμφανίζουν την αντίθετη εικόνα. Για παράδειγμα, σε αυτή την περιοχή καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή (μέσος όρος κάτω από 50 εξετάσεις το χρόνο ανά ασθενή), τη στιγμή που άλλες περιφέρειες εμφανίζουν ακόμη και τριψήφια νούμερα εξετάσεων! Αλλά και σε ό,τι αφορά την πληρότητα, υπάρχουν νοσοκομεία που παίρνουν «κάτω από τη βάση», με τουλάχιστον μία στις δύο κλίνες τους να παραμένουν κενές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ),
τα μικρά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι οι πλέον αποτελεσματικές μονάδες του ΕΣΥ, καθώς εμφανίζουν υψηλότερη πληρότητα, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και συνεπώς χαμηλότερα κόστη.Σπάταλο
Συνολικά, πάντως, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο πιο αναποτελεσματικό και σπάταλο (μετά την Ιρλανδία) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, και μόνο η μείωση της αναποτελεσματικότητας μπορεί να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ για την επόμενη δεκαετία! Τα παραπάνω ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Νίκος Μανιαδάκης, σε εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση και Ανάλυση της Υγειονομικής και Φαρμακευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα την Εποχή του Μνημονίου». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας μας. Εάν όλα τα νοσοκομεία γινόταν τόσο αποδοτικά όσα και τα καλύτερα (πρωταθλητές) θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι χωρίς να μειωθεί η ποσότητα και η ποιότητα υπηρεσιών». Αναφερόμενος στην πολιτική υγείας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου, ο κ. Μανιαδάκης τόνισε πως «
έχει ήδη δρομολογηθεί μία μεγάλη προσπάθεια οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βελτίωσης του τρόπου χρηματοδότησης και διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας, εφαρμογής σύγχρονης λογιστικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης ειδικά των δημοσίων νοσοκομείων, μηχανογράφησης του συστήματος κατάρτισης κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, βελτίωσης του συστήματος προμηθειών, καλύτερης οργάνωσης των νοσοκομείων κ.α.». Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πρώτοι μήνες δείχνουν πως δεν υπήρξε εξ αρχής ολοκληρωμένη στρατηγική και πλάνο, αλλά αντίθετα μέτρα που παίρνονται από ασυντόνιστα κέντρα λήψης αποφάσεων και που πάσχουν σε πολλές περιπτώσεις στη λεπτομέρεια της εφαρμογής.
Εξοικονόμηση
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η εξοικονόμηση προέρχεται από δύο τομείς. Ο ένας είναι ότι
μειώθηκαν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, από εκεί υπήρξε μία εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας. Και το άλλο μέτρο το οποίο απέδωσε ήταν
η μείωση των τιμών των φαρμάκων. Η μείωση αυτή είχε σαν συνέπεια να εξοικονομήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάπου 750 εκατ. ευρώ και να μειωθεί και η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία 100 - 150 εκατ. ευρώ. «Αλλά δεν μπορεί να επιτύχει η χώρα τη συγκράτηση της δαπάνης και την αύξηση της αποδοτικότητας μόνο με αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Μανιαδάκης.
Αλλαγές που πρέπει να γίνουν
Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να μειώσουν άμεσα τη δαπάνη για την υγεία επικεντρώνονται στο φάρμακο. Ωστόσο -εξήγησε- το φάρμακο αφορά το 20% των συνολικών δαπανών, ενώ το 80% είναι η παροχή των υπηρεσιών κι αυτός πρέπει παράλληλα να είναι ο μεγάλος στόχος. «Όταν μηχανογραφήσεις το σύστημα Υγείας, όταν ελέγξεις γιατί συνταγογραφούνται συγκεκριμένες εξετάσεις, γιατί γίνονται ορισμένες επεμβάσεις και τα συνδέσεις αυτά με το ιστορικό του ασθενούς, όταν μπορέσεις να εισαγάγεις μέσα στα μηχανογραφικά συστήματα διεθνή πρότυπα διαχείρισης των ασθενών, τα οποία βασίζονται σε κάθε χρονική στιγμή στη διεθνή εμπειρία και στην επιστημονική γνώση, μόνο με αυτούς τους τρόπους μπορείς να εξοικονομήσεις πόρους», σχολίασε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος