Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Χωρίς έλεγχο η συνταγογράφηση και διάθεση φαρμάκων στους πρόφυγες

(1/1)

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου με την οποία επισημαίνει την αδυναμία ελέγχου του συστήματος για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βουλευτή, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οι δικαιούχοι των φαρμάκων να τα προμηθεύονται κατά επανάληψη με την ίδια συνταγή και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν. Αναλυτικά στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

Θέμα: Για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης- Η περίπτωση των πολιτικών προσφύγων.

Κύριε Υπουργέ,

Η μείωση της σπατάλης και ο εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως ορίζεται και στον προϋπολογισμό του 2011.

Ειδικά στο κομμάτι της νοσηλευτικής φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων που καλύπτονται από Νόμους, Υπουργικές αποφάσεις και Διεθνείς υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν έχουν, ως γνωστό, βιβλιάριο υγείας και εξυπηρετούνται επιδεικνύοντας μόνο την κάρτα πρόσφυγα. Καθώς λοιπόν το σύστημα δεν προβλέπει καταγραφή της συνταγογράφησης και την αφήνει ανεξέλεγκτη, παρατηρείται το φαινόμενο με τις ίδιες εξετάσεις και για το ίδιο νόσημα ένας πρόσφυγας να λαμβάνει πολλαπλώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από διαφορετικά νοσοκομεία και να τα μεταπουλά.

Αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι μόνο για τις ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, τους απόρους και πολιτικούς πρόσφυγες, η συνολική ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 100 με 120 εκ. ευρώ σύμφωνα με την Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Προκειμένου για τον έλεγχο της συνταγογράφησης στην ειδική κατηγορία των πολιτικών προσφύγων, προτείνεται μια σειρά μέτρων και πρακτικών, όπως:

1. Να αποκτήσουν βιβλιάριο για όσο χρόνο παραμένουν στη χώρα.
2. Να εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία που γίνεται η εξέταση και η συνταγογράφηση των φαρμάκων.
3. Να εξυπηρετούνται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα ορίσει το ΥΥΚΑ. Για παράδειγμα, για δερματολογικά στο Ν. «Ανδρέας Συγγρός», Οφθαλμολογικά στο «Οφθαλμιατρείο», Παίδων σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο και Αντικαρκινικά σε Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.
4. Οι γιατροί των νοσοκομείων να υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο τα φάρμακα που διαθέτει το νοσοκομειακό φαρμακείο. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται κάτι άλλο, το φαρμακείο του νοσοκομείου να εξετάζει πρώτα την περίπτωση υποκατάστασης με γενόσημο που διαθέτει το φαρμακείο, αλλιώς να βάζει τη ένδειξη «στερείται», σφραγίδα και υπογραφή του φαρμακοποιού και ημερομηνία, ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να πάει σε άλλο νοσοκομείο.
5. Σε κάθε περίπτωση, η συνταγογράφηση γενοσήμων να είναι η πρώτη επιλογή των γιατρών. Στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφεί πρωτότυπο που έχει λήξει η προστασία του και κυκλοφορούν ουσιωδώς όμοια, το φαρμακείο του νοσοκομείου να τα αντικαθιστά. Αντικατάσταση μπορεί να γίνει και στην περίπτωση δύο όμοιων γενοσήμων με εκείνο που διαθέτει το νοσοκομειακό φαρμακείο.

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την εξοικονόμηση των δαπανών, ερωτάστε:

1. Πως αξιολογείτε τα παραπάνω μέτρα και αν διατίθεστε να προχωρήσετε στην εφαρμογή τους;
2. Πως σχεδιάζετε να εφαρμόσετε αποδοτικότερο έλεγχο και να εξορθολογήσετε τη νοσηλευτική φαρμακευτική δαπάνη ειδικά για τις ως άνω κατηγορίες των εξωτερικών ασθενών;»


Δ. Κουναλάκης:
Ετοιμάσου... έρχεται η ομάδα αλληλεγγύης.....

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςέρχεται η ομάδα αλληλεγγύης.....

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

iGP:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αθώες.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση