Ακόμη και βασικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας στερούνται πλέον, λόγω οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες με χαμηλά εισοδήματα.
Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας,
τέσσερις στους δέκα δεν απευθύνθηκαν έγκαιρα σε γιατρό ή υπηρεσία υγείας τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας και του οικονομικού κόστους. Οι περισσότεροι προτιμούν δημόσια μονάδα για να εξυπηρετηθούν, ώστε να μην καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι
5 στους 10 επιλέγουν για ιατρική φροντίδα τα κέντρα υγείας, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή τους συμβεβλημένους με τα ταμεία τους γιατρούς. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι το σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει σήμερα η χώρα μας δεν διευκολύνει τους ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί 3 στους 10 δεν πήγαν σε μονάδα υγείας, παρ' ότι το είχαν ανάγκη. Οπως οι ίδιοι δήλωσαν, το απέφυγαν εξαιτίας της μεγάλης αναμονής «για κλείσιμο ραντεβού».
Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 8% των ασθενών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποιημένο (πολύ ή πάρα πολύ) από τις υπηρεσίες υγείας που διαθέτει η χώρα μας, ενώ το 21% δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 36% λίγο.
Κι όμως, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς 6 στους 10 (56%) είναι πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχοι για το επίπεδο του τομέα της υγείας εν όψει των περαιτέρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ολα αυτά μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που η πλειοψηφία είναι φοβισμένη για τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία (λόγω μη σωστής διατροφής, στρες, καπνίσματος, έλλειψης άσκησης κ.λπ.). Συγκεκριμένα το 45% δηλώνει πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχο για το μέλλον της υγείας του και το 35% αρκετά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί από τους ερωτώμενους (49%), γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας υστερούν σημαντικά, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να προστατεύσουν την υγεία τους από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πάντως ελάχιστοι είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται από το σημερινό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (γιατροί και διαγνωστικές εξετάσεις). Το 28% είναι δυσαρεστημένο και μόλις το 20% είναι ικανοποιημένο από το εξωνοσοκομειακό σύστημα. Βέβαια, ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί στη χώρα μας και θέλει τους ασθενείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο για το παραμικρό είναι το γεγονός ότι το 56% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν αρκετό το να έχουν μια καλή νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξάρτητα από το πώς θα εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή από γιατρούς και μικρότερες μονάδες υγείας.
Αλλωστε, και να ήθελαν να έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό για να καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες, δεν είναι και ότι πιο εύκολο, καθ' ότι ο θεσμός... σχεδιάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Μάλιστα δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ούτε με τον νέο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς δεν προβλέπεται σε κανένα άρθρο. Ισως γι' αυτό 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν έχουν προσωπικό γιατρό. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος