ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε θέματα άλλων ειδικοτήτων

Εως και 10 χρόνια περιμένουν οι γιατροί για την ειδικότητα

(1/1)

anastasios theodoridis:
Εως και 10-12 χρόνια περιμένουν οι νέοι γιατροί για να αρχίσουν ειδικότητα στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σήμερα βρίσκονται σε αναμονή 486 γιατροί ενώ πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν το χαμένο χρόνο.


Αναμονή έως 10 χρόνια για ειδικότητα
Σε αδιέξοδο οι νέοι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Αν κάποιος γιατρός σήμερα θέλει να γίνει ενδοκρινολόγος, θα πρέπει να περιμένει εως το 2023 (!) για να αρχίσει ειδικότητα στο Βενιζέλειο, αν θέλει να κάνει την ειδικότητα της γαστρεντερολογίας στο ίδιο νοσοκομείο, θα πρέπει να περιμένει εως το 2020, ενώ αν θέλει να ειδικευθεί στην οφθαλμολογία στο ΠΕΠΑΓΝΗ πρέπει να έχει υπομονή μέχρι το 2019!

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε αναμονή για ειδικότητα μόνο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου 486 νέοι γιατροί, ενώ πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητα σε άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Αμερική.

Πολλοί φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του Βενιζελείου Μιχάλης Γουμενάκης, είπε στην “Π”: “Είναι γνωστό ότι το να αρχίσεις ειδικότητα στην Ελλάδα, είναι μια πολύχρονη διαδικασία, αφού μέχρι να βρεις κενή θέση σε νοσοκομείο, μπορεί να περιμένεις εως και 9 χρόνια. Αρκετοί γιατροί συνάδελφοι φεύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει αναμονή, ενώ αν μείνουν στην Ελλάδα, συχνά αναγκάζονται να κάνουν άλλες δουλειές στο διάστημα που μεσολαβεί. Εργάζονται σε ιατρεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε τουρίστες, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, μπορεί να γίνουν σερβιτόροι ή μπάρμεν”.

“Ασφαλώς υπάρχει πολύχρονη αναμονή για να αρχίσεις ειδικότητα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Κώστας Χαχλιούτης, ο οποίος είπε στην “Π” ότι γνωρίζει και περίπτωση γιατρού που μέχρι να αρχίσει ειδικότητα εργάστηκε στο ΚΤΕΛ ως εισπράκτορας.

“Εφυγα στην Αγγλία μέχρι να αρχίσω ειδικότητα”

Για την δική του εμπειρία μέχρι να αρχίσει ειδικότητα, μίλησε στην “Π” ο Παναγιώτης Σελιγκάκης, ειδικευόμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζελείου. Ο ίδιος μας είπε: “Πήρα το πτυχίο μου τον Δεκέμβριο του 2005 και μετά από αναμονή 3 χρόνων, έκανα ειδικότητα στην Χειρουργική. Στη συνέχεια μετά το στρατό, εργάστηκα σε ιδιωτική κλινική στη Χερσόνησο, έκανα αγροτικό στην Ιεράπετρα και στη συνέχεια πήγα στην Αγγλία για να εργαστώ, μέχρι να ανοίξει θέση ειδικευόμενου στην Ορθοπεδική του Βενιζελείου, κάτι που έγινε πριν 4 μήνες. Τελειώνοντας την ειδικότητα, σκέφτομαι να επιστρέψω και πάλι στην Αγγλία, γιατί εδώ βλέπω ότι δεν υπάρχει μέλλον”.

“Στην Αγγλία είχα μισθό 2.800 ευρώ εδώ 1.200 ευρώ”

Οπως μας είπε ο γιατρός, στην Αγγλία εργάστηκε σε δυο νοσοκομεία, όπου ο μηνιαίος μισθός ήταν 2.600 και 2.800 ευρώ αντίστοιχα, με 8ωρη εργασία την ημέρα, ενώ εδώ ο μισθός του ειδικευόμενου είναι 1.200 ευρώ.

Στο Ηράκλειο 486 γιατροί περιμένουν για ειδικότητα

Ο ίδιος αναφέρει: “Η αναμονή για την «ειδικότητα» είναι απαγορευτική για τους περισσότερους νέους ιατρούς. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για ειδικότητα μόνο στα νοσοκομεία της πόλης μας 486 νέοι ιατροί. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας, οτι αν κάποιος θέλει σήμερα να γίνει Ενδοκρινολόγος θα περιμένει έως τον Μάρτιο 2020 (Βενιζέλειο) & τον Ιούνιο 2021(ΠΑΓΝΗ), Οφθαλμίατρος έως τον Ιούλιο 2020 (Βενιζέλειο) & τον Μάιο 2019 (ΠΑΓΝΗ), ενώ στην Παιδιατρική θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2016 (Βενιζέλειο) & τον Ιανουάριο 2018 (ΠΑΓΝΗ).

Οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος υγείας –συγκέντρωση γιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα, μεγάλη αναμονή έως και δέκα χρόνια για την έναρξη ειδικότητας, υποαπασχόληση, ανεργία, χαμηλές αμοιβές– οδηγούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου: “Για να δοθεί λύση είναι απαραίτητη η “πολιτική βούληση”. Θα πρέπει η ενασχόληση της πολιτικής ηγεσίας με το πρόβλημα να είναι ουσιαστική, με μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές.

Η καθιέρωση ενιαίου πανελληνίου προγράμματος εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, η διαρκής αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, η αποσύνδεση του χρόνου απόκτησης του πτυχίου ως μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή στην ειδικότητα, αλλά και η θέσπιση κανόνων ανταγωνισμού κατά την συνταξιοδότηση, αποτελούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουμε την ιατρική μετανάστευση, για να επαναφέρουμε τους μετανάστες με το στηθοσκόπιο στην χώρα μας”.

Περίπου 10.000 γιατροί στη χώρα μας είναι άνεργοι

“Ο Ελληνας γιατρός στη χώρα μας είναι απαξιωμένος”, λέει στην “Π” ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, ο οποίος επισημαίνει: “ Η χώρα μας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αντιστοιχία ιατρών προς τον γενικό πληθυσμό από το 2006 (4,8/1000 κατ.) με δεύτερη την Ιταλία(4,2/1000κατ), αυξάνοντας μάλιστα την διαφορά της το 2009 (5,4/1000 κατ.) από το δεύτερο Βέλγιο (4/1000κατ). Στη χώρα μας αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 67.000 ιατροί, το 40% των οποίων βρίσκεται σε αναμονή για ειδικότητα. Η Ελλάδα είναι πρώτη επίσης στην Ευρώπη στην ανεργία ειδικευμένων ιατρών. Εκτιμάται ότι περίπου 10000 ιατροί δεν εργάζονται, χωρίς να περιλαμβάνονται αυτοί που υποαπασχολούνται”.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση