Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 07:28:58

Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή  (Αναγνώστηκε 243440 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Μαρτίου 2012, 08:57:47
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όπως θα δείτε πέρασε ένας χρόνος από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος μου. Φυσικά, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα (και όχι στη Δανία) τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Αξίζει (και προσπαθώ να είμαι δίκαιος πάντα) όμως να αναφέρω ότι στις 14/3/2012 όπως μπορείτε να δείτε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος έγινε μια παρουσίαση της μελέτης για αυτή την πρόταση. Στα επισυναπτόμενα κείμενα έχω το Δελτίο τύπου και τις τρεις παρουσιάσεις που μπορείτε φυσικά να τις κατεβάσετε και από την σελίδα της ΗΔΙΚΑ.

Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι και εδώ οι φαρμακοποιοί είναι οι πρώτοι ωφελημένοι του συστήματος.
Αναρωτιέμαι εάν θα τύχουν υλοποίησης πριν τις εκλογές ή εάν θα ξαναπεριμένουμε για εγκρίσεις, μελέτες, κλπ για τους γιατρούς.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

1 Μαΐου 2012, 22:38:32
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Καλό μήνα κατ αρχήν,
έχω χαθεί αρκετά αλλά ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου μονοπωλεί ως εθελοντική δουλειά, ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το οποίο είναι βασισμένο σε διεθνή πρότυπα του HL7 & του Epsos. Η ΗΔΙΚΑ έχει δώσει την μελέτη σε μια εταιρεία πληροφορικής και ο ανάδοχος που έχει φτιάξει το λογισμικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΣ) θα αναλάβει να το υλοποιήσει με χρήματα που δίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ώστε να τα συστήματα αποθήκης των φαρμακείων να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την ΗΣ και να εκτελούν τις συνταγές. Παράλληλα, θα μπορούν να περνάνε και κάθε χειρόγραφη συνταγή άμεσα από το σύστημα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στην "δουλειά" περιλαμβάνεται και το κομμάτι του ιατρού (έκδοση-ακύρωση συνταγής).

Να σχολιάσω την στάση των διαφόρων συλλογικών οργάνων των ιατρών (γενικά αλλά και ειδικότερα της γενικής ιατρικής-παθολογίας που έχουν μεγάλο όγκο συνταγογράφησης) πάνω σε αυτό το θέμα και το συγκρίνω με την ωριμότητα των φαρμακοποιών δεν έχω διάθεση να το κάνω, θα είμαι σαν τον Γαλιλαίο που προσπαθεί να πείσει την ιερά εξέταση ότι η γη κινείται. Δυστυχώς, ο πρωτόγονος δύσκολα θα καταλάβει την αξία του αεροπλάνου όταν έχει μάθει να πηγαίνει με τα πόδια. Τουλάχιστον, χάρη σε προσωπικές γνωριμίες και προσπάθειες προσπαθώ αυτό το πρωτόκολλο, αν κάποτε περάσει και στους γιατρούς, να έχει το ελάχιστο που χρειάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες των γιατρών στην έκδοση μιας συνταγής.

Ένα σημαντικό πρόβλημα του υπάρχοντος συστήματος ΗΣ είναι ο ηλίθιος τρόπος με τον οποίο ορίζεται η δοσολογία του κάθε φαρμάκου με ότι κωμικο-τραγικά μπορεί να συμβούν. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου, με το υπάρχον σύστημα ΗΣ, να καταλήξει κάποιος συνάδελφος σε κάποιο δικαστήριο με κατηγορίες για όχι σωστή δοσολογία των φαρμάκων με συνέπειες για τον ασθενή.

Επειδή δεν είμαστε όλοι οι συνάδελφοι το ίδιο, δεν σκεφτόμαστε το ίδιο, δεν εκφραζόμαστε όμοια, και γενικότερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο πως γράφουμε την δοσολογία σε φάρμακα θα ήθελα παραδείγματα δοσολογίας που συνήθως χρησιμοποιείτε ή τρόπους με τους οποίους γράφετε την δοσολογία.
Έχω σκεφτεί τους ακόλουθους:
α) 1x2 για 10 ημέρες
β) 0-1-2 για 10 ημέρες
γ) 1χ1 εκτός Τετάρτης και Κυριακής
δ) 1/2 Δευ-Τετ-Παρ, τις υπόλοιπες 3/4
ε) 1x3 για 5 ημέρες, 1x2 για 3 ημέρες, 1χ1 γα 3 ημέρες
στ) 0-0-1/2 για 15 ημέρες και κατόπιν 0-0-1
ζ) 1-1/2-1/2
η) 1 χάπι για δύο συνεχόμενες μέρες κάθε μήνα
θ) 1 χάπι μια φορά την εβδομάδα
ι) 1 χάπι κάθε 15 ημέρες
ια) 1x1 για μια εβδομάδα,  1 φορά/εβδομάδα για ένα μήνα, 1 φορά/μήνα για 4 μήνες
ιβ) 10 μονάδες προ έναρξης φαγητού
ιγ) 1χ1 τις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας
ιδ) 5ml επί πυρετού μέχρι 4φορές/ημέρα με 6 ώρες διαφορά μεταξύ των δόσεων
ιε) 1 υπόθετο πριν την κατάκλιση για 3 ημέρες

Κάθε διαφορετικό είδος έκφρασης δοσολογίας καλοδεχούμενο. Πρέπει να φτιαχτούν παραδείγματα στην γλώσσα του πρωτοκόλλου καθώς οι της πληροφορικής δεν έχουν ιδέα για το θέμα και αρκούνται στις προσωπικές τους εμπειρίες.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Μαΐου 2012, 11:03:08
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

mikihur


Στην ψυχιατρική χρησιμοποιούμε επίσης τα:

επί αϋπνίας (πολύ συχνό)

επί ανησυχίας

επί διεγέρσεως (αυτό συνήθως σε νοσηλευόμενους)

Μ.

3 Μαΐου 2012, 14:49:16
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Επί πόνου, επί κνησμού, επί συμπτωμάτων, επί Α.Π.>150mmHg
po, pr, IM, SC.
1x1 μέχρι την έμμηνο ρύση.
2x1 άμεσα, έπειτα 1 χάπι μετά από κάθε υδαρή κένωση.
μέγιστο χ χάπια/24h, μέγιστη διάρκεια ψ ημέρες επί συμπτωμάτων.
1x1 ανά χ ώρες, εναλλάξ με το ψ σκεύασμα, επί πυρετού >38.5.
1x1 επί της χ παρενέργειας του ψ σκευάσματος.
επανάληψη δόσης επί εμέτου εντός 1 ώρας από τη λήψη.
Κάποια από αυτά μπορούν να γραφούν ως σημείωση, όπως στο υπάρχον σύστημα Η/Σ.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

5 Μαΐου 2012, 12:45:24
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η αλήθεια είναι το HL7 που χρησιμοποιείται ως πρότυπο για να φτιαχτεί αυτό το πρωτόκολλο είναι μια γλώσσα περιγραφής που δοκιμάζει το επίπεδο νοημοσύνης όλων μας και ιδιαίτερα των προγραμματιστών που πρέπει να μεταφράσουν τις ανάγκες έκφρασης της δοσολογίας των ιατρών σε γλώσσα σαν αυτή του πρωτοκόλλου. Μέσα στο πρότυπο μέχρι στιγμής έχουν συμπεριληφθεί όλες οι δυνατότητες που δίνει το HL7 και ίσως δεν θα ήταν άσχημα να σας δώσω τι σημαίνει αυτό:
Σημειώνω: ΔΕΝ είναι δουλειά του γιατρού να τα περιγράψει έτσι, είναι δουλειά του προγραμματιστή, αλλά όσο "ιδιαίτερα" παραδείγματα δοσολογίας έχω σε επίπεδο του πως γράφει ο ιατρός την δοσολογία, τόσο περισσότερα παραδείγματα μπορεί να έχει υπόψιν του ο κάθε προγραμματιστής που είναι αναμενόμενο να του φαίνονται κινέζικα όλα αυτά που γράφουμε ως γιατροί σε δοσολογίες.

Υπάρχουν τρία είδη περιγραφής της συχνότητας της δοσολογίας:
1. Normal : Ο συνήθης
2. Combination: Όταν έχουμε ανάμιξη φαρμάκων πχ στις αλοιφές και τα κολλύρια
3. Split:σε περιπτώσεις που αλλάζει η δοσολογία, η συχνότητα ή και τα δύο με τις ημέρες λήψης πχ έναρξη 1χ1 για 10 ημέρες και μετά 1χ2
4. Conditional: λήψη φαρμάκου υπό συνθήκες, πχ οι μονάδες σε ταχεία ινσουλίνη
5. Taper: Δοσολογία που αλλάζει με τις ημέρες, πχ μειούμενες δόσεις κορτιζόνης

Σε καθένα από τα παραπάνω που επιλέγουμε, κάνουμε μια ή περισσότερες χρονικές περιγραφές με τα παρακάτω "πεδία":

TS : Περιγράφει ένα μοναδικό σημείο στο χρόνο με την μορφή ημερομηνίας/ώρας CCYYMMDDHHMMSS

PIVL_TS : Είναι το πιο συχνό και Περιγράφει ένα διάστημα χρόνου που εμφανίζει περιοδικότητα. Έχει τρεις πληροφορίες που περιγράφονται: phase (φάση), width (διάρκεια), period (περιοδικότητα).
Στη phase το tag "low" περιγράφει πότε ξεκινάει η χορήγηση του φαρμάκου και παίρνει τιμές  με την μορφή ημερομηνίας/ώρας CCYYMMDDHHMMSS
Στη width περιγράφεται η διάρκεια της δόσης πχ διάρκεια χορήγησης ενός ενδοφλεβίου φαρμάκου ή τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί μια εισπνοή στα εισπνεόμενα.
Στην period περιγράφεται κάθε πότε δίδεται η δόση.
Η wιdth και η period χρησιμοποιούν μονάδες μέτρησης (το tag unit) s, min, h, d, wk και mo που είναι δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, μέρες, εβδομάδες, και μήνες αντίστοιχα.
παραδείγματα:
1. <effectiveTime xsi:type='PIVL_TS' operator='A'> <period value='8' unit='h' /></effectiveTime>  σημαίνει “Κάθε 8 ώρες”
2. <effectiveTime xsi:type='PIVL_TS' operator='A'> <phase> <low value="198701010800" inclusive="true"/> <width value="10" unit="min"/> </phase> <period value='1' unit='d'/></effectiveTime> σημαίνει  “Κάθε 1 μέρα για 10 λεπτά αρχόμενο από 01/01/1987 08:00”

EIVL_TS : Αντιστοιχεί σε ένα γεγονός* που δεν συμβαίνει την ίδια πάντα ώρα (πχ ένα γεύμα) αλλά σχετίζεται με την λήψη του φαρμάκου. Τα "γεγονότα" προέρχονται από συγκεκριμένο πίνακα και περιγράφονται με το tag event, ενώ με ένα άλλο tag το "offset" ορίζουμε την απόσταση από το "γεγονός", και το "width" ορίζει την διάρκεια λήψης με τις ίδιες χρονικές μονάδες με παραπάνω.
παράδειγμα:
<effectiveTime xsi:type='EIVL_TS' operator='A'><event code="ACM"/><offset><low value='1' unit='h'/><width value='10' unit='min'/></offset></effectiveTime> Σημαίνει μια ώρα πριν το πρωινό με διάρκεια 10 λεπτά.

PIVL_PPD_TS : Περιγράφει συχνότητες που εμφανίζουν διακύμανση πχ κάθε 4-6 ώρες
Εκεί το tag "period" περιγράφει το μέσο όρο της περιόδου και το tag "standardDeviation" περιγράφει το μισό της διακύμανσης. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την ίδια μονάδα χρονικής μέτρησης που είδαμε παραπάνω. Έτσι, το "κάθε 4-6 ώρες" έχει period=5 & standardDeviation=1 και γίνεται:
<effectiveTime xsi:type='PIVL_PPD_TS' operator='A'> <period value='5' unit='h' /> <standardDeviation value='1' unit='h'></effectiveTime>

SXPR_TS : Είναι συνδυασμός των παραπάνω, και περιέχει πάνω από ένα tag "comp" που με την σειρά του περιέχει έναν από τους παραπάνω τρόπους δοσολογίας, όμως το πρώτο Comp πρεπει να είναι τύπου IVL_TS, όπου το IVL_TS είναι ότι το TS αλλά αντί να έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, έχουμε μια χρονική περίοδο με έναρξη-λήξη
παράδειγμα:
<effectiveTime xsi:type='SXPR_TS'>
   <comp xsi:type='IVL_TS'>
      <low value='20050603' />
   </comp>
   <comp xsi:type='PIVL_TS' operator='A'>
      <period value='6' unit='h' />
   </comp>
</effectiveTime>

*Τα γεγονότα που υπάρχουν προ-κωδικοποιημένα είναι:
AC    AC    before meal (from lat. ante cibus)
ACD    ACT    before lunch (from lat. ante cibus diurnus)
ACM    ACM    before breakfast (from lat. ante cibus matutinus)
ACV    ACV    before dinner (from lat. ante cibus vespertinus)
HS    HS    the hour of sleep
IC    IC    between meals (from lat. inter cibus)
ICD    ICD    between lunch and dinner
ICM    ICM    between breakfast and lunch
ICV    ICV    between dinner and the hour of sleep
PC    PC    after meal (from lat. post cibus)
PCD    PCD    after lunch (from lat. post cibus diurnus)
PCM    PCM    after breakfast (from lat. post cibus matutinus)
PCV    PCV    after dinner (from lat. post cibus vespertinus)

Όλα τα παραπάνω έχουν θέση στην Normal ή Combination δοσολογία. Στις υπόλοιπες όλα τα παραπάνω, περιγράφονται δύο ή περισσότερες φορές σε κάθε αλλαγή δόσης ('Split') ή περίπτωση ('Conditional')


Όσοι χάσατε την μπάλα με τα παραπάνω, σκεφτείτε που βρίσκονται οι προγραμματιστές......όταν βλέπουν "ιατρικά" θέματα.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Μαΐου 2012, 13:52:37
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Να με συγχωρείται αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τί σχέση έχουν τα παραπάνω με το forum.
Για μιά στιγμή νόμιζα ότι μπήκα σε λάθος site
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

5 Μαΐου 2012, 14:27:23
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να με συγχωρείται αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τί σχέση έχουν τα παραπάνω με το forum.
Για μιά στιγμή νόμιζα ότι μπήκα σε λάθος site

Και όμως. Νομίζω ότι ο δρόμος για μια ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (που είναι από τους στόχους του φόρουμ) περνά, μεταξύ άλλων, και από μια αποτελεσματική μηχανοργάνωση.

Και δυστυχώς οι Πληροφορικάριοι από μόνοι τους δεν αρκούν στην περίπτωσή μας. Είναι απαραίτητη και η συνδρομή Ιατρών που κατέχουν και Πληροφορική.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Μαΐου 2012, 14:33:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαΐου 2012, 14:52:57
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να με συγχωρείται αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τί σχέση έχουν τα παραπάνω με το forum.
Για μιά στιγμή νόμιζα ότι μπήκα σε λάθος site

Αφού δεν μπορείς να καταλάβεις τα παραπάνω, να περιοριστείς σε ότι νομίζεις ότι λείπει σαν τρόπος έκφρασης της δοσολογίας φαρμάκων από το μήνυμα λίγο παραπάνω και μην ανησυχείς για τα υπόλοιπα. Η βοήθεια σου και έτσι εκτιμάται απόλυτα, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Μαΐου 2012, 16:28:15
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο φαρμακοποιός καλείται για να μεταφέρει τις οδηγίες μετά την εκτέλεση (dispensing) να ετικετοποιήσει (labeling) κάθε κουτί (item) ξεχωριστά.
Π.χ. Αγγλία... ο ιατρός γράφει "1 tablet tds ac".   
Ο φαρμακοποιός το βλέπει αυτό ως στοιχείο και κρίνει. Είναι ενήλικας; Τότε γράφει "Take one tablet every 8 hours after food"
                                                                                Είναι μωρό;     Τότε γράφει "Give a spoonful after food every 8 hours"

Ο λόγος που αναφέρω το labeling είναι γιατί αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα της διαδικασίας [Prescriber dispensing-> Pharmacy dispensing->Labeling].Κατανοώ ότι δεν σχετίζεται ούτε με το ERPs, ούτε με τα PMRs(αν και θα έπρεπε), αλλά το παραθέτω ως πηγή ιδεών.

Στο εξωτερικό, για πολλούς κ΄διάφορους λόγους, ΣΥΝΗΘΩΣ το labeling αποτελεί και το χρόνο έναρξης θεραπείας t= 0. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το labeling είναι αυτό που φανερώνει το χρόνο απόδοσης (item dispensed) του φαρμάκου στον ασθενή. 
Στην Ελλάδα, ο χρόνος έναρξης της θεραπείας πρέπει να είναι ελαστικότατος, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.( Έχω στο μυαλό μου τη "μερική εκτέλεση")
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

5 Μαΐου 2012, 16:44:59
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
@trojy,
Ξέρω τι θέλεις να πεις αλλά στην παρούσα φάση μην πιάσουμε αυτό το θέμα.
Δεν έχω κάτι ανάλογο της σελίδας που παραθέτεις στα αγγλικά. Υπάρχει κάτι ανάλογο για την ελληνική πραγματικότητα;
Εσυ, σαν φαρμακοποιός έχουν δει αρκετά τα μάτια σου, μπορείς να συμπληρώσεις δοσολογίες που έχεις δει να χρησιμοποιούνται;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

5 Μαΐου 2012, 17:42:01
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@trojy,
Ξέρω τι θέλεις να πεις αλλά στην παρούσα φάση μην πιάσουμε αυτό το θέμα.
Δεν έχω κάτι ανάλογο της σελίδας που παραθέτεις στα αγγλικά. Υπάρχει κάτι ανάλογο για την ελληνική πραγματικότητα;
Εσυ, σαν φαρμακοποιός έχουν δει αρκετά τα μάτια σου, μπορείς να συμπληρώσεις δοσολογίες που έχεις δει να χρησιμοποιούνται;

Εύκολο. Το θέμα μου είναι ότι καταθέτουμε συνταγές τη Δευτέρα κ' είναι ένα απίστευτο μπάχαλο οι τιμές. Αν προλάβω θα το κάνω τη Δευτέρα επί τόπου. Αλλιώς, φτιάχνω σιγά σιγά ένα excelaki από τις πιθανές οδηγίες, γιατί τις συχνές, τις έχετε ήδη αναφέρει παραπάνω.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

29 Μαΐου 2012, 21:15:09
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αφού δεν μπορείς να καταλάβεις τα παραπάνω, να περιοριστείς σε ότι νομίζεις ότι λείπει σαν τρόπος έκφρασης της δοσολογίας φαρμάκων από το μήνυμα λίγο παραπάνω και μην ανησυχείς για τα υπόλοιπα. Η βοήθεια σου και έτσι εκτιμάται απόλυτα, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.


Στην Σουηδία στα τμήματα των νοσοκομείων οι Νοσηλεύτριες γράφανε, στο βιβλίο νοσηλείας, την δοσολογία ως π.χ. :Tabl. Brufen 600 mg   1-0-1-0 (και μερικές φορές γράφανε σε διπλανό κουτάκι για τα σχόλια, 1 tabl. ώρα 08.00 και 1 tabl. ώρα 17.00 μαζί με το φαγητό).

Επίσης για αποκλιμάκωση θεραπείας π.χ. όταν δίνανε μια θεραπεία κορτιζόνης από το στόμα, π.χ. Τabl. Prednisolon 5 mg, οι γιατροί γράφανε:
1η – 2η ημέρα:  10 x 1.                                                                                                                                     
3η –4η ημέρα:     5 x 1.                                                                                                                                         
5η – 6η ημέρα:    2 x 1.                                                                                                                                         
8η – 9η ημέρα:    1 x 1.




Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουνίου 2012, 08:14:41
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δύο συνεντεύξεις έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ σχετικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπως φαίνεται παρακάτω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είχε προηγηθεί και ο ΙΣΑ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στις δύο πρώτες κάνει λόγο για το πρωτόκολλο διασύνδεσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και λέει ότι θα ξεκινήσει από αρχές του Ιουνίου για τους φαρμακοποιούς και μάλιστα λέει ότι δεν θα χρειάζεται ο φαρμακοποιός να χρησιμοποιεί δύο συστήματα για να κάνει εκτέλεση.  Για τους γιατρούς μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Φυσικά, ψεύδεται. Γιατί όπως τουλάχιστον είχα ενημερωθεί από τον νυν υπεύθυνο του νυν λογισμικού ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το πρωτόκολλο δεν θα χρησιμοποιηθεί για να γίνεται εκτέλεση της συνταγής αλλά για να λαμβάνει το σύστημα του φαρμακοποιού την εκτελεσμένη συνταγή, που εκτέλεση της έγινε από το web όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Άρα ο φαρμακοποιός θα πηγαίνει όπως σήμερα να κάνει εκτέλεση και μετά θα ξαναπηγαίνει στο σύστημα του για να λάβει την συνταγή και να την ξαναεκτελέσει στο δικό του.

Να υπενθυμίσω τις παχουλές υποσχέσεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μετά την παρουσίαση που έκανα προτείνοντας το στο labs.opengov.gr το Μάρτιο του 2011. Η πρώτη υπόσχεση ήταν για τον Σεπτέμβριο του 2011, ακολούθως για τέλος Απριλίου 2012, τώρα μιλάμε για Ιούνιο 2012 (πέρασε και αυτή) Και πάμε για τέλος του 2012 και ο θεός βοηθός...... Αλήθεια, μήπως είναι καλύτερο να λένε στις υποσχέσεις το μήνα χωρίς το έτος;;;;;

Να μην ξεχνάμε ότι το υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν λειτουργεί στο συνήθη φόρτο. Αναμένεται η διακοπή της απεργίας των φαρμακοποιών και εκεί θα δούμε εάν θα λειτουργεί.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Ιουνίου 2012, 11:09:05
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η πρωτη  απάντηση μου στις συνεντεύξεις του κ. Σφυρόερα ήδη δημοσιεύτηκε.

Δείτε το επισυναπτόμενο στην σελίδα 4.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

2 Ιουλίου 2012, 15:04:24
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μια ακόμη δημοσίευση μου στον Ιατρικό τύπο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
9488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2012, 17:37:12
από Δ. Κουναλάκης
11 Απαντήσεις
12191 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Φεβρουαρίου 2017, 18:59:17
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
9529 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2014, 09:55:22
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
5180 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2016, 00:24:16
από Denominator
25 Απαντήσεις
24968 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2020, 18:38:42
από Αδαμάντιος Σκούφαλος