Από 1η Μάρτη, η Ηλ. Συνταγογράφηση θα σέρνεται και πάλι και όσοι πάνε στα νοσοκομεία θα φύγουν με μια χειρόγραφη συνταγή και θα αναζητούν μετά ιδιώτη γιατρό ή κέντρο υγείας να τους γράψει τα φάρμακα σε ηλεκτρονική. Μπορούμε να κατηγορήσουμε το γιατρό στα ΤΕΠ ή στα εξωτερικά ιατρεία που μες τον πανικό πρέπει να καθίσει να κάνει click & click σε μια web σελίδα που σέρνεται για να γράψει τις 20-25 διαφορετικές θεραπείες που χρησιμοποιεί σε ένα συγκεκριμένο ιατρείο; Ή να γράψει κάθε εξέταση που θα κάνει ο ασθενής στο ΤΕΠ ηλεκτρονικά;
Η web σελίδα της Ηλ. Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. α.ε. [(πρώην)-Κ.Η.Υ.Κ.Υ] θεωρείται ίσως η καλύτερη πανευρωπαϊκώς για ένα πολύ απλό λόγο: Σε καμιά χώρα στον κόσμο δεν χρησιμοποιούν μια σελίδα web για Ηλ. Συνταγογράφηση για κάθε ειδικότητα ιατρών, για κάθε μονάδα υγείας, για κάθε αντικείμενο εργασίας μιας ιατρικής ειδικότητας. Σε όλες τις χώρες, υπάρχει μια "διεπαφή", Application Programming Interface (API) το ονομάζουν, που το λογισμικό της μονάδας που εργάζεσαι επικοινωνεί με τον κεντρικό σέρβερ και κάνει έκδοση συνταγών και παραπεμπτικών. Και σαφώς το λογισμικό της μονάδας σου είναι φτιαγμένο στα μέτρα του ιατρείου σου ώστε να βλέπεις όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάνε 4 χρόνια πλέον, που είχα κάνει πρόταση στο opengov.gr το παραπάνω όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος H Ηδικα τότε κινητοποιήθηκε και το έκανε άμεσα με δικούς της πόρους για τους φαρμακοποιούς αλλά για τους γιατρούς πήγε στις καλένδες.
Από το φθινόπωρο του 2014 υλοποιείται ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ της European Commission στην ΗΔΙΚΑ που μια από τις πρώτες προτεραιότητες του στην προκήρυξη ήταν να φτιάξει το ΑΡΙ, την διεπαφή των γιατρών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αυτό υλοποιείται με ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω. Υπάρχουν πιο "οικονομικώς ενδιαφέροντα" θέματα για την ΗΔΙΚΑ, όπως να γεμίσει τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς με USB stick αντί του κωδικού πρόσβασης και να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την χρήση της Ηλ. Συνταγογράφηση. Αντίθετα, η διασύνδεση των λογισμικών των νοσοκομείων, του φακέλου ασθενή του γιατρού, και η δημιουργία λογισμικών που θα βοηθήσουν τον γιατρό να γίνει περισσότερο παραγωγικός, και να δει διαφορά στην καθημερινότητα του ο ασθενής, δεν φαίνεται να την απασχολεί.
Φαντάζομαι ότι για ένα γιατρό όπως ο κ. Ioannis Baskozos αυτά είναι κατανοητά, αλλά ακόμη και για τον κ. υπουργό Κουρουμπλής Παναγιώτης/Kouroumplis Panagiotis υπάρχει ένα παράδειγμα: Σήμερα σε ένα νοσοκομείο, ο ασθενής στήνεται με τις ώρες στο γραφείο κίνησης όπου ο διοικητικός υπάλληλος αντιγράφει, μια-μια, κάθε εξέταση του Ηλ. παραπεμπτικού στο λογισμικό του νοσοκομείου για να κάνει την χρέωση και να εκδώσει το νέο εσωτερικό ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του Νοσοκομείου. Με το ΑΡΙ, αρκούσε απλά να δώσει τον κωδικό του παραπεμπτικού και το ΑΜΚΑ του ασθενή. Αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που τα γράφω, ο εοπυυ & το Υπουργείο Υγείας τα έχουν ακούσει αρκετές φορές. Θέλουμε τις ουρές και τις αναμονές των 2-3 ωρών; Θέλουμε μια μισητή Ηλ. Συνταγογράφηση για το γιατρό ή ένα εργαλείο στα χέρια του και στα χέρια του Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων;