Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή

<< < (2/13) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Επειδή ξέρω ότι θα μπερδέψει πολλούς τα παραπάνω μηνύματα δεν εμφανίζονται ποτέ στον τελικό χρήστη-ιατρό.
Είναι μηνύματα που δημιουργεί και στέλνει-λαμβάνει το λογισμικό ηλεκτρονικού φακέλου με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφίας του ΗΔΙΚΑ.
Ο χρήστης απλά χρησιμοποιεί το λογισμικό που έχει μάθει και σχεδόν αγνοεί τις παραπάνω διαδικασίες.

Ανάλογα μπορούν να γίνουν και για τις ιατρικές πράξεις και τα αποτελέσματα τους.

Κάθε σχόλιο-προταση καλοδεχούμενα.

Δ. Κουναλάκης:
Το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

tasath:
Θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για τα παραπάνω posts που περιγράφουν μια βιώσιμη (και εφικτή) διασύνδεση μεταξύ ετερογενών συστημάτων.
Και όπως σωστά γράφετε σε σχόλιό σας στο labs.opengov.gr, παρόμοια τεχνική μπορεί να επεκταθεί και στα φαρμακεία, αλλά και στα συστήματα άλλων φορέων (π.χ. ΓΓΠΣ) ώστε να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα δεδομένα. Στην εποχή μας, με τη χρήση Web Services και XML αυτά θεωρούνται τετριμμένα.

Δυστυχώς, η ελληνική πραγματικότητα δείχνει ότι τα modules διασύνδεσης εφαρμογών λογισμικού δεν προδιαγράφονται εγκαίρως και επαρκώς με αποτέλεσμα να παραπέμπονται στις γνωστές "καλένδες". Ακόμα περισσότερο όταν η τωρινή εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν λειτουργεί στο βαθμό που θα έπρεπε και παρουσιάζει αρκετά προβλήματα.

Δ. Κουναλάκης:
Μια συνήθη απορία που θα έχει κανείς διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι γιατί να μην χρησιμοποιηθεί το γνωστό πρωτόκολλο Health Level Seven ή HL7 που μπορείτε να δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
H αλήθεια είναι ότι ήμουν ένα από τα ελάχιστα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για το HL7 Hellas όταν δημιουργήθηκε, υπήρξα μέλος του αρχικά και ήμουν και για αρκετά χρόνια στο αμερικάνικο hl7.org. Παρακολουθώ ακόμη την 3η έκδοση που βασιζεται στην XML και ιδιαίτερα τα CDAs. Ώστόσο οι εκδόσεις 2.Χ καλά κρατούν.... Όμως εξακολουθώ να σκέφτομαι τεχνοκρατικά.

Ένας μύθος που υπάρχει  είναι οτι το HL7 εξασφαλίζει την συμβατότητα μεταξύ των λογισμικών. Αυτός είναι μεγάλος μύθος. Το HL7 προσφέρει μια κοινή γλώσσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές λογισμικών και πάνω της να κτίσουν δηλώσεις συμμόρφωσης δηλαδή κοινές συμφωνίες για το πως θα επικοινωνούν τα δεδομένα. Ένα λογισμικό που λέει ότι ακολουθεί πχ το HL7 v2.3 κατά 97% ΔΕΝ θα μπορεί να επικοινωνήσει με ένα λογισμικό που επίσης λέει ότι ακολουθεί το HL7 v2.3. Όμως με βάση το HL7 v2.3 εάν καθίσουν κάτω οι κατασκευαστές λογισμικού και συμφωνήσουν στο τι θα υλοποιήσουν από την v2.3 έκδοση και πως θα το κάνουν αυτό, υπάρχουν ελπίδες επικοινωνίας.

Με απλά λόγια, η επιλογής μιας έκδοσης, η επιλογή του τι θα υλοποιηθεί από το standard, του πως θα υλοποιηθεί αυτό, ακολουθεί η πιστοποίηση της διαλειτουργικότητας και τότε το σταυρώνουμε να δουλέψει.... Αααα να μην ξεχάσω... Η χρήση του πρωτοκόλλου, των εργαλείων για να φτιαχτούν εφαρμογές και της πιστοποίησης κοστίζει αδρά. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων η υλοποίηση του HL7 είναι η εξαιρετική εξαίρεση στον κανόνα.

Σας ζάλισα αλλά γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει το HL7; Η απάντηση είναι μια:
Ας υποθέσουμε ότι αγοράσεις ένα λογισμικό από ένα προμηθευτή Α σε ένα νοσοκομείο. Έχεις επενδύσει αυτόματα στην αγορά του και στην εκπαίδευση των χρηστών. Όλα σου τα δεδομένα υπάρχουν σε αυτό. Αν σε ένα χρόνο αποφασίσεις ότι θέλεις ένα ακόμη λογισμικό για ένα άλλο τμήμα ή κλινική τότε αυτόματα είσαι δέσμιος του προμηθευτή Α, γιατί αυτός μπορεί να χρεώσει την διασύνδεση με το νέο λογισμικό όσο θέλει. Εάν όμως υπάρχει μια διασύνδεση HL7 στο αρχικό λογισμικό και έχεις στα χέρια σου μια δήλωση συμμόρφωσης τότε μπορείς να βάλεις όποιο λογισμικό θέλεις χωρίς να συμφωνεί απαραίτητα ο πρώτος προμηθευτής σου.

Έτσι κάθε προμήθεια λογισμικού σε ένα νοσοκομείο πρέπει να βασίζεται σε διασύνδεση με HL7 (κάτι που δεν γίνεται) γιατί έχεις να επικοινωνήσουν λογισμικά διαφορετικών προμηθευτών και δεν θέλουμε να εξαρτώμαστε από κανένα αλλά εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς:
Το ελληνικό κράτος παρέχει μια διασύνδεση της κεντρικής υπηρεσίας συνταγογράφησης με λογισμικά άλλων κατασκευαστών. Δεν τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο μέλλον γιατί το ελληνικό κράτος έχει κάθε λόγο να υπάρχουν πολλοί προμηθευτές λογισμικού με διασύνδεση για να υπάρχει ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές για τα νοσοκομεία που θα αγοράσουν λογισμικά που θα διασυνδεθούν με την κεντρική υπηρεσία συνταγογράφησης.

Ταυτόχρονα θέλουμε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να προχωρήσει άμεσα και όχι να περιμένουμε να γίνουν διαγωνισμοί να κατακυρωθούν σε εταιρίες, αυτές να αρχίσουν να επενδύουν σε διασύνδεση HL7, να περιμένουμε να γίνουν οι πιστοποιήσεις και μετά να πούμε ότι βάζουμε ηλεκτρονική συνταγογραφία και στα νοσοκομεία. θα είναι πολύ αργά.... Θέλουμε κάτι ευέλικτο, αποτελεσματικό, που θα δώσει άμεσα αποτελέσματα από την λειτουργία του και δε θα το πληρώσουμε δεκαπλά.

Θέλουμε άμεσα αποδοχή από τους επαγγελματίες υγείας άρα θέλουμε λύσεις λογισμικού που θα καλύπτουν κάθε ανάγκη πλην της υπάρχουσας εφαρμογής web του ΗΔΙΚΑ και αυτές οι λύσεις δεν πρέπει να κοστίζουν το δεκαπλάσιο χάρις τα "καπέλα" του HL7.

To ΗL7 είναι ένα βαρύ και πολύπλοκο πρωτόκολλο για μια τόσο απλή δουλειά σαν αυτή που θέλουμε να κάνουμε. Κανένας δεν θα ναύλωνε τριαξονικό για να μεταφέρει μια βαλίτσα 20 κιλών όταν έχει ήδη αμάξι, κάτι τέτοιο θυμίζει η χρήση του HL7 στην περίπτωση μας. Προσωπικά, βλέπω το  HL7 σε κάποιο δεύτερο  στάδιο όταν θα έχουν ωριμάσει τα CDAs και θα πηγαίνουμε για ηλεκτρονικό φάκελο. Όμως δεν θα απογοητευτώ εάν όλα είναι ήδη συμφωνημένα γιατί η μίζα κινεί τα πάντα στην Ελλάδα και τα λεφτά για το HL7 είναι πολλά....

Δ. Κουναλάκης:
Η πρόταση στο OpenGov.gr προκρίθηκε για παρουσίαση: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Συμμετοχή στην 4η Ημερίδα του Labs.OpenGov
 
H 4η φάση του Labs.OpenGov, είναι αφιερωμένη στην υποβολή προτάσεων για την βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλιση και στις Οικονομικές συναλλαγές.  Οι παρακάτω επτά προτάσεις που προκρίθηκαν θα παρουσιαστούν στην ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2/5/2010, 12:00 – 18:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας:

    * Διεξαγωγή ηλεκτρονικών προμηθειών στο χώρο της Υγείας , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Αξιοποίηση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος συλλογής, παρακολούθησης, και διάχυσης στατιστικών και οικονομικών δεδομένων κ’ μεταδεδομένων, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Σύστημα Εισόδου σε Δικτυακούς Τόπους του Δημοσίου μέσω των κωδικών Ηλεκτρονικής Τραπεζικής του πολίτη – “Πρόσβαση 2.0”, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Αυτόματη Επικαιροποίηση και Κωδικοποίηση Νομολογίας, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Ηλεκτρονική-μορφή νομοθεσίας με δυνατότητα αναφοράς σε οποιαδήποτε παράγραφό της, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
    * Ενoποιημένο Σύστημα Λογιστικής Υποστήριξης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΛΥ/ΜΜΕ) , Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Επιπλέον θα παρουσιαστούν επιλεγμένες κεντρικές παρεμβάσεις ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από φορείς που σχετίζονται με το περιεχόμενο των παραπάνω προτάσεων.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο σύνδεσμο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος – αφού πρώτα συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στην σελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση