Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε προβλέπει τη συνένωση σε ενιαίες διοικητικές και ιατρικές υπηρεσίεςΕννέα «κύκλους» Νοσοκομείων στην Αττική, με κοινές διοικήσεις, ενιαία ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία, καθώς και ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, προτείνει ο καθηγητής κ. Λ. Λιαρόπουλος στη συζήτηση που ξεκίνησε για τις συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και κλινικών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με τις ενιαίες υπηρεσίες το προσωπικό θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται από μονάδα σε μονάδα ανάλογα με τις ανάγκες.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, θα αφορούν κυρίως συγχωνεύσεις κλινικών εντός των Νοσοκομείων.
Από τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων προκύπτει ότι υπάρχουν πολλές κλινικές με χαμηλή στελέχωση και κάλυψη, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργούν ως ένα τμήμα στο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Ηλ. Μόσιαλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγχώνευσης κλινικών, κάνοντας λόγο για πολυκερματισμό και μειωμένη αποδοτικότητα. Ο κ. Μόσιαλος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει αρχικά στις επιμέρους αυτές αλλαγές και να οριστεί πενταετές πρόγραμμα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων.
«Θα παλέψω»Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα παλέψει για να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική εξορθολογισμού του χώρου της Υγείας. «Αν "περάσει" σ' αυτούς που υπονομεύουν την προσπάθειά μας, αν η κυβέρνηση αυτή ανακόψει την προσπάθεια εξορθολογισμού του χώρου της υγείας, αν ο κ. Αηδόνης, ο κ. Τιμοσίδης κι εγώ δε φανούμε στα μάτια των φορέων της υγείας, των ανθρώπων που δουλεύουν στα νοσοκομεία, ως επαρκείς η επόμενη λύση θα είναι οδυνηρή και δεν θα αφορά εξορθολογισμό του συστήματος αλλά αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον του 40% των νοσοκομείων της χώρας», δήλωσε και συνέχισε: «Όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, τότε επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας».
Τα νοσοκομεία που θα αποτελέσουν τους «πυλώνες» του ΕΣΥ στην Αττική θα είναι:
Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)
Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)
Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για καρκινοπαθείς)
ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)
Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων αγ. Σοφία, αγλαια κυριακού και πεντέλης)
Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)
Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Αγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)
Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)
Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος