Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Το Κράτος ας αναλάβει το Πρωτόκολλο όχι το Ιατρικό Λογισμικό.
Argirios Argiriou:
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω:
Τα Μονοπώλια κάνουν κακό και στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο θέμα του Ηλεκτρονικού Φακέλλου Ασθενούς, γιατί η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο μπορεί να ανεβάζει ανεξέλεγκτα την τιμή των υπηρεσιών της ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ανταγωνισμό από πουθενά αλλού και έτσι δεν νοιάζεται τόσο πολύ να εξελίσσει το προϊόν της.
Το Κράτος πρέπει απλώς να καθορίσει ένα Πρωτόκολλο (δηλαδή κάποια κριτήρια) που πρέπει να πληρεί το λογισμικό κάθε Ιατρού. Το πιο βασικό από τα αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η συμβατότητα με άλλα αντίστοιχα λογισμικά: Να μπορούν δηλαδή τα διάφορα λογισμικά να συνεννοούνται, να ανταλλάσουν πληροφορίες, μεταξύ τους. Από κει και πέρα πρέπει το Κράτος να αφήσει ελεύθερο τον κάθε ιδιώτη Ιατρό να βρει τον προγραμματιστή που θα του κάνει το δικό του λογισμικό. Μάλιστα, κατά την γνώμη μου, παρόλο που τυγχάνω ιδιώτης Ιατρός, δεν χρειάζεται καν να επιδοτήσει το Κράτος για το λογισμικό αυτό. Απλώς τα έξοδα για υπολογιστή και λογισμικό να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του Ιατρού. Για τα κρατικά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία προτείνω να επιλέξουν και αυτά το λογισμικό τους μόνα τους και να το πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Θα διακινδυνέψει άραγε τότε το Νοσοκομείο να δημιουργηθεί σκάνδαλο, και τα λεφτά που το Νοσοκομείο πληρώσει να είναι δυσαναλόγως πολλαπλάσια από αυτά που θα πληρώσει το διπλανό ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο ή ο Ιδιώτης Ιατρός;
Είναι βλάκες π.χ. στην Σουηδία όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και κυκλοφορούν καμιά δεκαριά προγράμματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικού φακέλλου του ασθενούς;
Argirios Argiriou:
Επεξήγηση μου, σε σχετική συζήτηση σε Ιατρική Ομάδα του facebook στις 12/04/2019 :
Το πρόγραμμα συνταγογράφησης όπως και ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς ΕΙΝΑΙ μονοπώλιο στην Ελλάδα και μάλιστα το χρυσοπληρώνει το Κράτος παρόλο που βγάζει συνέχεια προβλήματα. Τα ιδιωτικά προγράμματα που κυκλοφορούν, κουμπώνουν απλώς πάνω στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ και για αυτό τον λόγο κουβαλούν μαζί τους τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο πρόγραμμα συνταγογράφησης όπως και ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς ΕΙΝΑΙ μονοπώλιο στην Ελλάδα και μάλιστα το χρυσοπληρώνει το Κράτος παρόλο που βγάζει συνέχεια προβλήματα. .......... τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η ΗΔΙΚΑ δεν είναι κρατικοί εταιρία που έχει κάνει τη ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ αλλά και πολλά άλλα κρατικά έργα μηχανοργάνωσης; Οι υπάλληλοί της είναι κρατικοί υπάλληλοι (μόνιμοι ή αορίστου χρόνου δλδ μόνιμοι) ή είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι (που τους απολύεις σαφώς πιο εύκολα αν δε δουλεύουν);
Αν είναι ιδιωτική εταιρία φυσικά κακώς έχει το μονοπώλιο (εκτός αν το "κέρδισε" βάσει μειοδοτικού διαγωνισμού - λέμε τώρα)...
Αν είναι κρατική προσφέρει δωρεάν ένα πρόγραμμα που αλλιώς θα πληρώναμε να το έχουμε. Θα μου πείτε κοστίζει έμμεσα ως μισθοί κλπ. Δεκτό. Δλδ αν δεν ασχοληθεί η ΗΔΙΚΑ με τη Συνταγογράφηση τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα γυρίσουν κάπως σε μένα (πχ μείωση φόρων) η θα πάνε στην μαύρη τρύπα (του Ελληνικού δημοσίου που, αντίθετα με τη διαστημική, δεν έχει φωτογραφηθεί ακόμα) πχ θα γίνουν επίδομα άεργου ψηφοφόρου; Αν μιλάμε να καταργηθεί τελείως ως εταιρία και να δοθούν όλα τα έργα σε ιδιώτες, δεκτό με αστερίσκους (διαφανείς διαγωνισμοί κλπ που δεν γίνονται ακόμα στη χώρα μας). Θα μου πεις αν είμαστε δύσπιστοι και αγκυλωμένοι πως θα προοδεύσουμε - δεν ξέρω τι να απαντήσω (ας γίνει το νομικό πλαίσιο πρώτα και οψόμεθα).
Προσωπικά θα ήθελα ένα minimun δωρεάν κρατικό πρόγραμμα, ανοικτού κώδικα (αν το λέω σωστά) που να αποδίδει ικανοποιητικά (πχ σαν το υπάρχον). Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει πληρώνει για κάποιο καλύτερο. Γνώσεις για να αναπτύξω κάποιο μόνος μου δεν έχω και δεν θέλω να γίνω έρμαιο (πιθανότατα) εναρμονισμένων πρακτικών (εξαιρετικά συνηθισμένων στον Ελλαδικό χώρο). Η ύπαρξη του δωρεάν λογισμικού θα κρατήσει σε λογικά επίπεδα τα υπόλοιπα....
Ίσως είμαι δεινόσαυρος....
Argirios Argiriou:
Όποιος θέλει κάπως καλύτερο πρόγραμμα, το πληρώνει ήδη, έτσι και αλλιώς.
Μόνο που, όπως ήδη ανέφερα, τα ιδιωτικά προγράμματα που κυκλοφορούν, είναι υποχρεωμένα να κουμπώνουν πάνω στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ και για αυτό τον λόγο κουβαλούν μαζί τους τα εγγενή προβλήματα του αρχικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ.
Denominator:
Πάντως προσωπικά δεν επένδυσα ποτέ σε πρόγραμμα συνταγογράφησης και δεν έχω συναντήσει κανένα σοβαρό πρόβλημα μέχρι τώρα.
Και δεν είναι ότι τσιγκουνεύομαι τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει κανείς την άδεια χρήσης ενός τέτοιου προγράμματος, ούτε σνομπάρω τις δυνατότητες και τη χρησιμότητά του, όμως πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μένουν πάντα και κάποιοι που λειτουργούν μόνο με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Το πιο απλό που κερδίζουμε είναι ότι μπορούμε να έχουμε άμεση επαφή με τα προβλήματα και ίδια αντίληψη για το πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν. Αφήστε που αν όλοι μας λειτουργήσουμε έμμεσα εκτός ΗΔΙΚΑ, αγοράζοντας και λειτουργώντας αποκλειστικά προγράμματα τα οποία κουμπώνουν πάνω στην πλατφόρμα της, κάποια στιγμή ενδέχεται να τη δούμε την πλατφόρμα αυτή να καταρρέει ή να εξαγοράζεται.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση