Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 08:53:00

Αποστολέας Θέμα: Η χρόνια ασθένεια της Υγείας.  (Αναγνώστηκε 4943 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαρτίου 2011, 17:48:14
Αναγνώστηκε 4943 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή. 30/03/2011
Tου Πάσχου Μανδραβέλη



Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί «για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΕΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Είναι καλό πράγμα η προστασία της δημόσιας υγείας και κάθε πολίτης πρέπει να κινητοποιηθεί γι’ αυτή, αλλά ταυτοχρόνως είναι λίγο παράδοξο να εργάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί υπέρ της δημόσιας υγείας μη εργαζόμενοι. Εκτός αν μας δουλεύουν...

Και η υποψία ότι μας δουλεύουν ενισχύεται από άλλες δηλώσεις του ιδίου προέδρου ο οποίος είπε ότι «οι σχεδιασμοί στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι δραματικές ελλείψεις υλικών, το πάγωμα των προσλήψεων, η κατάρρευση του συστήματος εφημέρευσης και δεκάδες ακόμη προβλήματα συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, στο οποίο επ’ ουδενί μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι ή να παραμείνουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι».

Σύμφωνοι! Να μη μείνουν «σιωπηλοί και αδιάφοροι». Τόσα χρόνια που γινόταν το τεράστιο πάρτι στην Υγεία γιατί παρέμεναν σιωπηλοί κι αδιάφοροι; Να παραθέσουμε μερικά στοιχεία που έφερε στο φως ο καθηγητής του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος. «Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών Υγείας ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (πάνω από 10%), αλλά η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ) σε ό, τι αφορά την πρόσβαση των πολιτών». «Υπάρχει υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού: Εχουμε 21.000 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία για 35.000 κλίνες». Δηλαδή έχουμε ένα γιατρό για κάθε 1,5 κλίνη. Επιπλέον: «Από το 2000 έως το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), αυξήθηκε από 930 εκατομμύρια στα 4,5 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 380%)». Μόνον «οι δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), την περίοδο 2004-2008 υπερδιπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπερβαίνουν το ποσό των 1,75 δισ. ευρώ».

Για όλα αυτά οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών (κι εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τις ενώσεις τους· οι περισσότεροι πλέον δεν συμμετέχουν στο επαναστατικό τσίρκο που στήνουν κάθε λίγο οι συνδικαλιστές) δεν κινήθηκαν. Απεργούσαν μόνο απαιτώντας περισσότερες δαπάνες για την Υγεία. Φυσικά, ένοχος για όλα τα δεινά της Υγείας ήταν το σύστημα, το κράτος και ο καπιταλισμός.

Μαζί μ’ αυτούς απεργούν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Βασικό τους αίτημα, η ανανέωση των συμβάσεων όλων των συναδέλφων τους, οι οποίοι υπηρέτησαν στο ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Η ομοσπονδία τους διεκδικεί μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου γιατρών.

Φυσικά και οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις τάσσονται κατά της συγχώνευσης νοσηλευτικών μονάδων (νοσοκομεία, ιατρεία του ΙΚΑ). Λες και η δημόσια υγεία μετριέται με τα στρέμματα ντουβαριών που υπάρχουν.

Απέναντι στους παραλογισμούς των συνδικαλιστών η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει σθεναρή στάση. Διότι αν φοβηθεί και πάλι ο κ. Λοβέρδος και κάνει πίσω, όπως έκανε στην περίπτωση των φαρμακοποιών, θα τα βρει μπροστά του. Α, να μην ξεχάσουμε. Απεργούν και οι φαρμακοποιοί.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Μαρτίου 2011, 17:50:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Μαρτίου 2011, 20:42:40
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Εχουμε 21.000 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία για 35.000 κλίνες

Ψευδές.... 21.000 είναι οι οργανικές θέσεις εκ των οποίων 12.250 ειναι όι ειδικευμένοι και οι λοιπές κενές.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

31 Μαρτίου 2011, 20:18:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Εμετικό!
Ας υποθέσουμε ότι υπεύθυνος για το χάλι είναι ο ιατρικός συνδικαλισμός.
Πως γίνεται ο ισόβιος πρόεδρος ή γραμματέας της ΟΕΝΓΕ μέχρι πέρισυ κος Λαοπόδης
να βρίσκεται τόσο ψηλά στην ιεραρχία συμβούλων του υπουργείου?
Τις διοικήσεις και τις επιτροπές προμηθειών ποιος τις διόριζε ?Τα επαναστατικά συμβούλια των γιατρών?
Τις τιμές φαρμάκων ποιος τις όριζε?
Ποιος έχτισε το κολοβό ΕΣΥ , επέτρεψε τα φακελάκια κα θεσμοθέτησε τις πλασματικές εφημερίες?
Μήπως όσοι ήταν στο πάρτυ της υγείας μετά βρίσκονταν στα γκαλά της μπουρζουαζίας (καλό!!!) και στις δεξιώσεις των μεγάρων?
Τις κρίσεις γιατρών,καθηγητών και διευθυντών ποιος τις έκανε?




2 Απριλίου 2011, 16:38:45
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Όταν το δηλητήριο χορηγείται... με βελτιωτικά γεύσης.

Η σωτήρια αντιστροφή...

Tου Πασχου Mανδραβελη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

H αλήθεια είναι ότι μόλις πεθάνουμε δεν έχουμε καμιά κυριότητα στο σώμα μας. Οχι νομικά, αλλά πρακτικά. Κάποιοι άλλοι αποφασίζουν, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να μάς ρωτήσουν. Και μάς θάβουν. Ετσι κι αλλιώς αι βουλαί των νεκρών δεν είναι απλώς άγνωστοι· δεν υπάρχουν. Μόνο οι ζωντανοί μπορούν να ορίσουν τι θα γίνει το σώμα τους μετά τον θάνατό τους. Κι αν θέλουν κάτι εναλλακτικό από τα παραδοσιακά -κηδεία και ταφή- θα πρέπει να το δηλώσουν. Αν θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων πρέπει να απευθυνθούν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Η δήλωση έχει κάποιο κόστος χρόνου, το οποίο υφίστανται μόνον όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό κανόνα, τον οποίο κάποιοι άλλοι έφτιαξαν. Αν κάποιος θέλει να γίνει δωρητής οργάνων πρέπει να υποστεί και την γραφειοκρατία που ενέχει αυτή η διαδικασία. Γι' αυτό πολλές φορές δεν το κάνει ή το «αφήνει για αργότερα»· τόσο «αργότερα» μέχρι που μετά το τέλος η παράδοση αποφασίζει την τύχη του σώματός του.

Γι' αυτό τον λόγο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και τώρα η Ελλάδα) αποφάσισαν να μεταθέσουν αυτό το κόστος χρόνου και σχετικής γραφειοκρατίας από εκείνους που θέλουν να προσφέρουν σε εκείνους που θέλουν απλώς να θαφτούν. Οι σχετικές νομοθεσίες θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι δότες οργάνων, εκτός αν δηλώσουν το αντίθετο. Αντί να εικάζουν, δηλαδή, ότι κάποιος δεν θα ήθελε εν ζωή να γίνει δωρητής οργάνων μετά θάνατον, εικάζουν το ακριβώς αντίθετο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μία εξίσου αστήρικτη, αλλά ταυτοχρόνως εξίσου θεμιτή εικασία. Αλλά από την άλλη έχουμε μια μεγαλοφυή και σωτήρια για χιλιάδες ζωντανούς αντιστροφή. Η ελευθερία βούλησης του ατόμου δεν επηρεάζεται κατ' ελάχιστον· όλοι οι ζωντανοί έχουν την επιλογή τι θα κάνουν το σώμα τους μετά θάνατον. Απλώς ο νόμος δεν εγκολπώνεται την παράδοση, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και μεγάλα και μπροστά μας. Το κυριότερο είναι η εμπορευματοποίηση του θανάτου. Οταν σε νοσοκομεία γίνονται επεμβάσεις μόνο και μόνο για να αυξηθούν οι προμήθειες των υλικών και οι καισαρικές τομές είναι ο κανόνας γιατί αυξάνουν τον λογαριασμό, ποιος εξασφαλίζει ότι κάποιοι γιατροί δεν θα «πουλήσουν» ακόμη και τον πρόωρο θάνατο; Οι ασφαλιστικές δικλίδες πρέπει να είναι δρακόντειες και ο διάλογος μακρύς και σε βάθος.

«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

4 Απριλίου 2011, 09:12:04
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Απριλίου 2011, 10:34:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
89103 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:58:03
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
39496 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2019, 15:46:47
από silvertaur
0 Απαντήσεις
4269 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2020, 13:51:18
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
21740 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2023, 22:28:26
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10162 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Απριλίου 2024, 08:15:48
από Argirios Argiriou