Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 06:44:10

Αποστολέας Θέμα: Φάκελος: Σεξουαλική παρενόχληση.  (Αναγνώστηκε 11689 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Απριλίου 2011, 17:02:13
Αναγνώστηκε 11689 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αδέσμευτος Τύπος. 02/04/2011.

Κοινωνικό φαινόμενο η σεξουαλική παρενόχληση.

Των ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ - ΕΥΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ


Αρχικά ήταν ένα επίμονο βλέμμα. Μετά τα περιττά αγγίγματα. Οι προτάσεις για φαγητό έγιναν όλο και πιο συχνές. Η άνεση και η οικειότητα του άλλου προσώπου άρχισε να σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ξεκίνησαν και τα σεξουαλικά υπονοούμενα. Δεν αντέχετε πλέον να βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας. Θα περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί;
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που τις τελευταίες δεκαετίες συνεχώς διογκώνεται, ωστόσο οι υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια δεν είναι ανάλογες των περιστατικών που σημειώνονται, καθώς πολλά από τα θύματα διστάζουν να το καταγγείλουν.
Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι γυναικεία υπόθεση....
Το 35% των εργαζόμενων γυναικών έχουν υπάρξει τουλάχιστον μια φορά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 10%. Πολλά περιστατικά σημειώνονται και μεταξύ ομοφυλοφίλων, τα οποία ωστόσο δεν γίνονται γνωστά λόγω του ότι τα θύματα φοβούνται τον ενδεχόμενο διασυρμό.
Παράλληλα, σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα από το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, το ποσοστό των ατόμων που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ανέρχεται στο 10%.
Σε όποιο φύλο και αν ανήκει το άτομο που παρενοχλείται, η πίεση που δέχεται είναι τόσο μεγάλη που αυτό έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι άνθρωποι αυτοί να νιώθουν ότι οι ίδιοι ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν και γι’ αυτό οδηγούνται ακόμα και στην παραίτηση. Από την άλλη μερικοί αναγκάζονται να αποσιωπήσουν την παραβατική συμπεριφορά, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από προϊστάμενό τους, για να μην απολυθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να θεωρηθεί ένας «ιός» που… μολύνει τον εργασιακό χώρο, ενώ υποχρέωση του κάθε εργοδότη είναι να εξασφαλίσει ένα υγιές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν.3896/2010) σεξουαλική παρενόχληση είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα με σκοπό την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».
Επιπλέον η σεξουαλική παρενόχληση εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου, που αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες, και απαγορεύεται στον εργασιακό χώρο αλλά και κατά την αναζήτηση εργασίας.
Μπορεί να εκδηλώνεται με πράξεις όπως π.χ. περιττά αγγίγματα στο σώμα ή και με λέξεις, όπως π.χ. ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις.
Η παρενόχληση μπορεί να εκδηλώνεται επίσης και με αισχρές χειρονομίες, καθώς και με συμπεριφορά που δυσφημεί, γελοιοποιεί ή είναι ενοχλητική για τo εργαζόμενο άτομο.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ισχύει από το 2006, όταν μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης δικάζεται σε αστικό επίπεδο, με σκοπό δηλαδή τη χρηματική αποζημίωση του θύματος, ο κατηγορούμενος είναι αυτός που καλείται να αποδείξει ότι δεν έκανε την παράνομη πράξη. Του ανήκει δηλαδή αυτό που οι νομικοί ονομάζουν «ειδικό βάρος απόδειξης». Αντίθετα στα ποινικά δικαστήρια αυτός που καταγγέλλει το περιστατικό καλείται να αποδείξει ότι ο καταγγελλόμενος έκανε την παραβατική πράξη.
Σχετικά με αυτό ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος δήλωσε στον «Α.Τ.»: «Για πρώτη φορά στα χρονικά εισάγεται ένα τεκμήριο αστικής ενοχής του θύτη, ακριβώς γιατί ο νομοθέτης ήξερε ότι αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές αναπτύσσονται μεταξύ των δύο και όχι παρουσία τρίτων προσώπων. Άρα κατά τεκμήριο το άτομο που δέχεται τη σεξουαλική παρενόχληση είναι θύμα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στο ποινικό δίκαιο καθώς εκεί ισχύει ότι καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο».
Από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, εφαρμόζονται οι σχετικές με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, την ασέλγεια διά καταχρήσεως εξουσίας, την πρόκληση σκανδάλου, την εξύβριση και την εκβίαση.
Ωστόσο ο νέος νόμος για πολλούς δικηγόρους δεν ορίζει σαφώς το τι είναι και τι όχι σεξουαλική παρενόχληση. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν προσδιορίζεται περιγραφικά η παραβατική συμπεριφορά. Έτσι ο δικαστής διατηρεί ένα δικαίωμα απόλυτου κριτηρίου να προσδιορίζει μια συμπεριφορά ως σεξουαλική παρενόχληση» τόνισε ο κ. Καρούζος.
Από την άλλη παρατηρείται το φαινόμενο των ψευδών κατηγοριών, όπου τα «θύματα» αποσκοπούν στο να κερδίσουν κάτι από τα πρόσωπα που κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση ή ακόμη και για λόγους εκδίκησης. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά, καθώς όπως υποστηρίζει ο εργατολόγος «είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να εκτεθούν και να διασυρθούν και οι ίδιοι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι «τα δικαστήρια έχουν την τάση να προστατεύουν το θύμα και να τάσσονται υπέρ του και γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάζουν να προβούν σε καταγγελία» κατέληξε ο κ. Καρούζος.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΕΣ
«Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει να κάνει με το σεξ αυτό, καθ’ αυτό» επισημαίνει στον «Α.Τ.» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια κ. Σωτηρία Μακαρώνη και προσθέτει ότι: «Ουσιαστικά ο δράστης επιθυμεί να επιδείξει τη δύναμη και την υπεροχή του σε βάρος του θύματος χωρίς απαραίτητα να υπάρχει σεξουαλικό ή ακόμα και ρομαντικό ενδιαφέρον».
Στις περισσότερες περιπτώσεις ανώτερα στελέχη παρενοχλούν σεξουαλικά υφιστάμενούς του, ωστόσο το φαινόμενο παρατηρείται και μεταξύ ομότιμων. Έτσι σύμφωνα με την ειδικό η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να προέρχεται και από συνάδελφο, πελάτη ή άλλα πρόσωπα στο χώρο εργασίας.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτες, η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες. Αυτό σύμφωνα με την κ. Σ. Μακαρώνη έγκειται στο ότι οι άνδρες παραδοσιακά κατέχουν ανώτερες ιεραρχικά θέσεις.
Ωστόσο υπάρχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου που μπορούν να το κατατάξουν στην κατηγορία του «θύματος» ή του «θύτη».
Ειδικότερα άτομα που εμφανίζονται πιο ευάλωτα και παθητικά ή είναι μικρότερα σε ηλικία και νεοεισερχόμενα στον εργασιακό χώρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Επίσης το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη αυτοεκτίμησης καθιστούν κάποιον το… εύκολο θύμα.
«Την ίδια στιγμή οι νέες, άγαμες ή διαζευγμένες γυναίκες καθώς και οι εργαζόμενες σε μη παραδοσιακές για το φύλο τους εργασίες, είναι δυσανάλογα «εκτεθειμένες» στον κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.
«Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που όταν οι δράστες κατηγορηθούν, «θυματοποιούν» τον εαυτό τους και ρίχνουν την ευθύνη στο θύμα» εξήγησε η κ. Μακαρώνη.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
Κάποιος που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί βέβαια να απευθυνθεί από την αρχή σε ένα δικηγόρο και να υποβάλει μια αναφορά.
Επίσης αν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να καταφύγει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Επιπλέον μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος επιλαμβάνεται και υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει φύλο
Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των σεξουαλικών παρενοχλήσεων σημειώνονται από άντρες προς γυναίκες, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των περιστατικών μεταξύ ομοφυλοφίλων. Μάλιστα όσο αφορά στις σχέσεις του ιδίου φύλου συνήθως η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται με τρόπο άμεσο και επιθετικό, ενώ συχνά συνοδεύεται και με απειλές.
«Έφτασαν τέτοιες περιπτώσεις στο γραφείο μου. Οι δύο αφορούσαν άντρες από τον καλλιτεχνικό χώρο που ουσιαστικά απειλήθηκαν πως αν δεν ενδώσουν στις σεξουαλικές επιθυμίες του θύτη, δεν θα συμμετάσχουν σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική εργασία. Μια άλλη περίπτωση αφορά σε υπάλληλο τράπεζας που παρενοχλούνταν σεξουαλικά από διευθυντικό στέλεχος. Αυτές οι περιπτώσεις σπάνια φτάνουν στα δικαστήρια γιατί αφενός θα διασυρόταν ο καταγγέλλων και αφετέρου επειδή συνήθως δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Καρούζος.
Όλο και περισσότεροι είναι τα τελευταία χρόνια και οι άντρες που παρενοχλούνται σεξουαλικά από γυναίκες στο χώρο εργασίας. Η διαφορά είναι ότι οι άνδρες θα καταγγείλουν πιο δύσκολα το γεγονός γιατί φοβούνται ότι θα θεωρηθούν λιγότερο άντρες ή ότι θα γίνουν αντικείμενο χλευασμού από τους συναδέλφους» τόνισε η κ. Μακαρώνη.

ΣΟΦΙΑ Ν.
«Εχουν περάσει 8 χρόνια από τότε και ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω» δήλωσε στον «Α.Τ.» η κ. Σοφία Ν., αναφερόμενη στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από συνάδελφό της. Η κ. Σοφία είναι γιατρός σε νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου και συνεργαζόταν με τον -υφιστάμενό της- χειρουργό Μ., οικογενειάρχη και πατέρα δύο παιδιών.
Όπως θυμάται το 2003, όταν εκείνη ήταν 54 ετών και ο Μ. 38, μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της.
«Ο Μ. αμίλητος, με ένα παντελώς… ουδέτερο ύφος, μπήκε μέσα στο γραφείο μου και… κλείδωσε την πόρτα. Παραξενεύτηκα αλλά θεώρησα ότι ήθελε κάτι να μου πει και φοβόταν να μην μπει κανείς. Τον ρώτησα τι έγινε και χαμογέλασα. Εκείνος με πλησίασε, στάθηκε στα δύο μέτρα από εμένα, ξεκούμπωσε το παντελόνι του, το κατέβασε μαζί με το εσώρουχό του, μου γύρισε την πλάτη και σκύβοντας μου έδειξε τα οπίσθιά του. Στη συνέχεια άρχισε να μου επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα. Με πλησίασε σε απόσταση αναπνοής και σχεδόν αγγίζοντας με, μου είπε απαθέστατα: “Πάρ’ τα μωρή… να μην σου τα χρωστάω”. Πάγωσα».
Η κ. Σοφία ακολούθησε θεραπεία με ψυχίατρο, η ιατρική γνωμάτευση του οποίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ασθενής παρουσιάζει μια καταθλιπτική διαταραχή, αντιδραστικού χαρακτήρα, ένα μήνα μετά το ψυχοτραυματικό γεγονός στον εργασιακό της χώρο». Παράλληλα της συνέστησε να μην ξανασυνεργαστεί με το εν λόγω άτομο, όπως και έγινε.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΚΕΘΙ για να αναφέρει το περιστατικό και να ζητήσει νομικές συμβουλές.
Να σημειωθεί ότι τόσο ο τότε διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου όσο και οι διάφορες μέσα σε αυτό επιτροπές, δήλωναν «αναρμόδιοι» να χειριστούν το ζήτημα και την προέτρεπαν «να το λύσουν μεταξύ τους» χωρίς βέβαια να διαταραχθεί η… ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Τελικά αποφάσισε να μην φτάσει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. «Δεν την εμπιστεύτηκα» δήλωσε. Προς αυτή την κατεύθυνση την ώθησε και ο κοινωνικός της περίγυρος. Παραθέτουμε μερικές από τις απόψεις τους:
«Αδιανόητο! Μην μπλεχτείς με αγωγές και δικαστήρια … Τα ξέρω από πρώτο χέρι . Θα σε πρεσάρουν, θα σε ξεφτιλίσουν. Ξέρω τι σου λέω…» (γυναίκα 46 ετών, εφέτης δικαστής).
«Δεν έχεις μάρτυρες… Ο νόμος βέβαια οφείλει πάντα να είναι με το μέρος του θύματος, αλλά μην τα ψάχνεις… Θα γίνεις το θέμα φαιδρών συζητήσεων και γελώτων στους διαδρόμους των δικαστηρίων για κάνα δυο μήνες και πάει ξεχάστηκε … Παράτα τα» (γυναίκα 35 ετών δικηγόρος).

ΙΩΑΝΝΑ Χ.
Η κ. Ιωάννα Χ. εργάζεται εδώ και χρόνια σε πολυεθνική εταιρεία, στην οποία κατέχει υψηλόβαθμη θέση. Κάθε χρόνο η απόδοσή της αξιολογείται από δύο ανώτερα στελέχη. Κατά το διάστημα της αξιολόγησης ο ένας εκ των δύο βαθμολογητών, τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζε, ξεκίνησε να την παρενοχλεί σεξουαλικά. «Αρχικά θεώρησα ότι απλά ήταν πολύ ευγενικός. Στη συνέχεια όμως άρχισε να με ενοχλεί» δήλωσε στον «Α.Τ.» η κ. Ιωάννα.
«Μου ζητούσε να βγούμε για φαγητό και επειδή αρνιόμουν συνεχώς άρχισε να με πιέζει. Μου έστελνε μηνύματα είτε μέσω του εσωτερικού mail είτε σε post it στο γραφείο μου. Η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη» επεσήμανε η ίδια, και πρόσθεσε, «μόλις ξεκίνησαν τα χάδια και τα περιττά αγγίγματα κατάλαβα ότι κάτι πρέπει να κάνω».
Αποφάσισε να αναφέρει το περιστατικό στον διευθυντή της, ενώ απευθύνθηκε και σε δικηγόρο όπου και έκανε αγωγή στο συγκεκριμένο άτομο, την οποία κέρδισε και μάλιστα αποζημιώθηκε με σεβαστό χρηματικό ποσό. Η επιχείρηση από τη μεριά της φρόντισε να μην εργάζονται στο ίδιο τμήμα οι δύο εμπλεκόμενοι.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Απριλίου 2011, 17:07:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Νοεμβρίου 2017, 16:05:43
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η ιατρική έχει την "τιμητική" της στην καμπάνια.
Στα 4 βίντεο, στο ένα "πρωταγωνιστεί" καθηγητής ιατρικής και στο άλλο γιατρός (παιδίατρος, αν κρίνω από τη διακόσμηση του ιατρείου)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

14 Νοεμβρίου 2017, 21:47:21
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Ίσως θα έπρεπε οι παραγωγοί να είναι πιο σαφείς για το σημείο που συνιστά σεξουαλική παρενόχληση γιατί με τη γενική παράνοια που επικρατεί μπορεί να αρχίσουμε να δεχόμαστε μηνύσεις κάθε φορά που ψηλαφούμε τραχηλικούς λεμφαδένες...

15 Νοεμβρίου 2017, 09:22:16
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ιατρική έχει την "τιμητική" της στην καμπάνια.
Στα 4 βίντεο, στο ένα "πρωταγωνιστεί" καθηγητής ιατρικής και στο άλλο γιατρός (παιδίατρος, αν κρίνω από τη διακόσμηση του ιατρείου)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Οι γιατροί σε 10 χρόνια στην Ελλάδα θα είναι είδος σε εξαφάνιση, όπως ακριβώς και μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. Λογικό να είναι από τις λίγες τάξεις που θα έχουν χρήματα, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά οι δικηγόροι. Και λογικό, θα είναι να αρχίσουν οι ιατρικές αμοιβές να περιλαμβάνουν και το κόστος της νομικής ασφάλισης και προστασίας
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Νοεμβρίου 2017, 11:12:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η ιατρική έχει την "τιμητική" της στην καμπάνια.
Στα 4 βίντεο, στο ένα "πρωταγωνιστεί" καθηγητής ιατρικής και στο άλλο γιατρός (παιδίατρος, αν κρίνω από τη διακόσμηση του ιατρείου)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Οι γιατροί σε 10 χρόνια στην Ελλάδα θα είναι είδος σε εξαφάνιση, όπως ακριβώς και μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. Λογικό να είναι από τις λίγες τάξεις που θα έχουν χρήματα, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά οι δικηγόροι. Και λογικό, θα είναι να αρχίσουν οι ιατρικές αμοιβές να περιλαμβάνουν και το κόστος της νομικής ασφάλισης και προστασίας

Προς επίρρωση των παραπάνω:

Ένα ειδικό σύστημα καταγραφής και ανάλυσης των ιατρικών λαθών που συμβαίνουν στα νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ένα νέο σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα εντός του ΕΣΥ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στόχος θα είναι όχι να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής των λαθών.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας.
Το τελευταίο διάστημα άλλωστε δεκάδες γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη λόγω μηνύσεων που κατατίθενται, για ιατρικά λάθη όμως για τα οποία συχνά δεν φταίει το ιατρικό προσωπικό αλλά οι ελλείψεις των νοσοκομείων.
Ενδεικτική η περίπτωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών όπου γίνονται και τα περισσότερα ιατρικά λάθη, καθώς η έλλειψη προσωπικού και υποδομών δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στα ιατρικά λάθη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

20 Νοεμβρίου 2017, 12:13:12
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας για απαράδεκτο video της Γενικής Γραμματέας στο πλαίσιο καμπάνιας για την σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα. Ο ΙΣΑ ζητά να παύσει άμεσα η προβολή του καθώς θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών.

Ο ΙΣΑ παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή.

Επειδή σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου είναι μεταξύ άλλων και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, καθώς και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Νοεμβρίου 2017, 16:32:48
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μεταξύ άλλων αναφέρει καταγγελθέν περιστατικό απο το "κοντινό" 2010!
Παράθεση
Πάντως, προς ενημέρωσή σας, ήδη η ανεξάρτητη αρχή  «Συνήγορος του Πολίτη» κατέθεσε δημόσια τον Δεκέμβριο του 2010  κείμενο της με τίτλο «Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ (2006 – 2010)», όπου καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, και περιστατικό του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, όπου «η αναφερόμενη καταγγέλλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της, ώσπου έφτανε να την ακουμπάει. Επίσης, ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του και όταν εκείνη αντέδρασε, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι αυτό απαιτούνταν για την ασφάλειά της κατά την εξέταση. Τέλος, την κάλεσε για συνέχιση της εξέτασης στο άλλο ιατρείο όπου εργάζεται, στο τέλος του ωραρίου. Την 1-10-10 η αναφερόμενη κλήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και της δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Κατόπιν αυτών των εξηγήσεων, και αφού τις έκρινε επαρκείς, ζήτησε από το ΣτΠ να κλείσει την υπόθεση». Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και στις δικές μας δομές. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτά.

22 Νοεμβρίου 2017, 18:24:11
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
4 σποτάκια (αν δεν κάνω λάθος) και κανένα με παρενόχληση από γυναίκα σε άντρα (ή σε άλλα φύλα!) ...  ;D

22 Νοεμβρίου 2017, 23:35:57
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
4 σποτάκια (αν δεν κάνω λάθος) και κανένα με παρενόχληση από γυναίκα σε άντρα (ή σε άλλα φύλα!) ...  ;D
Εγώ δεν θα το περιγελούσα καθόλου καθώς έχουν υπάρξει κρούσματα σε περιπτώσεις που οι γυναίκες είναι σε καίριες θέσεις, να μην μιλήσουμε για την επιδημία βιασμών ανηλίκων αγοριών (κάποια τόσο μικρά ώστε να μιλάμε για παιδεραστία) από δασκάλες στην Αμερική με διάφορους τρόπους...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απλά στις ΗΠΑ ο βιασμός είναι βαρύ αδίκημα, κακούργημα, και τσιμπάς χαλαρά πάνω από 10 χρονάκια, όλα εκτιόμενα σε penitentiary... 8)

26 Νοεμβρίου 2017, 23:07:59
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ένα πιο "αληθοφανές" σποτάκι που μάλλον αποτέλεσε το πρότυπο για την ελληνική κακή αντιγραφή.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
51 Απαντήσεις
233150 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2024, 09:00:10
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3497 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2015, 22:52:29
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
2277 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2017, 22:02:55
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
17710 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2022, 15:05:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
47529 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2020, 00:12:39
από Argirios Argiriou