Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι από το νόμο υποχρεωμένο να συμβουλεύει την κυβέρνηση
Τη νομοθετική πρωτοβουλία να συντάσσει σχέδια ή προσχέδια νόμου την έχει μόνο η κυβέρνηση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) είναι από το νόμο υποχρεωμένο να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Εάν το προϊόν της συμβουλής του ΚΕΣΥ, η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει ή όχι, είναι εκ του συντάγματος δική της αρμοδιότητα.
Συνεπώς :
α) Ο χαρακτηρισμός, εκ μέρους του ΚΕΣΥ της γνώμης του ως σχεδίου νόμου, είναι απολύτως ατυχής.
β) Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ιατρικών σχολών, τους έθεσε το ερώτημα - στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής γενικής συζήτησης - πως αξιολογούν την εκδοχή η ειδικότητα να αποκτάται μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών. Το ερώτημα αυτό ο υπουργός θα το απευθύνει και στο ΚΕΣΥ. Και αυτό, διότι το θέμα της ένταξης των γιατρών στις ειδικότητες πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί για να
πάψει ο χρόνος αναμονής να είναι από 4 έως 11 χρόνια.
Δυστυχώς και για αυτή την αθλιότητα του σύγχρονου κράτους, το βάρος της εξάλειψης της πέφτει στις πλάτες της κυβέρνησης.
Πάντως, στην ημερήσια διάταξη των επόμενων μηνών δεν προβλέπεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προχωρήσει στην έναρξη διαλόγου επ' αυτού.
--- Τέλος παράθεσης ---
;D
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το υπουργείο Υγείας καθιερώνει ειδικές εξετάσεις
Τον περιορισμό της λίστας αναμονής - φτάνει έως και τα 11 χρόνια - και την κατανομή ιατρικών ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού επιχειρεί να πετύχει το προσχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.
Κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε το πράσινο φως για την καθιέρωση εξετάσεων στα πρότυπα των Πανελλαδικών στις οποίες θα συμμετέχουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής προκειμένου να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ειδικότητας.
Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο - Απρίλιο και Νοέμβριο. Οι θέσεις θα πληρούνται ανάλογα με τη βαθμολογία των νέων γιατρών, με τους καλύτερους να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση προτίμησής τους.
Στόχος είναι να καταργηθεί σταδιακά η επετηρίδα και να μειωθούν δραστικά τα έτη αναμονής των νέων γιατρών ώσπου να εκκενωθεί θέση για την εξειδίκευσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ιδρυθούν επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων οι οποίες και θα χορηγούν τις ιατρικές ειδικότητες.
Οπως προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης θα καθορίζεται από τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως αυτές ορίζονται από τα διεθνώς αποδεκτά δεδομένα για τον υγειονομικό χάρτη υγείας.
Παράλληλα έμφαση δίδεται και για την εξασφάλιση σταθερού αριθμού γενικών ιατρών, για την αύξηση ιατροδικαστών, ιατρών εργασίας, ιατρών κοινωνικής ιατρικής και για την ενίσχυση της παραγωγής ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, παθολόγων ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών ογκολόγων.
Ελονοσία. Στο μεταξύ, στην παράνομη μετανάστευση απέδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος τα κρούσματα ελονοσίας που εντοπίστηκαν τελευταία στη Λακωνία.
Σχολιάζοντας τη σχετική παρατήρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ο υπουργός δήλωσε ότι «ξεχασμένες ασθένειες επανακάμπτουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας» και κάλεσε τους τοπικούς φορείς της Λακωνίας να αποδεχθούν τη λειτουργία κέντρου υποδοχής των μεταναστών.
Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η κυβέρνηση «έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της», ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι το 92% των συλλήψεων στην Ευρώπη είναι μετανάστες που μπαίνουν από την Ελλάδα, αν και απευλαύνονται κάθε χρόνο περίπου 20.000.
EzeΤΡΟΛ:
Αν κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στην ειδικότητα που επιθυμεί, μπορεί να ξανα-συμμετέχει στις εξετάσεις άλλη φορά; ( στο πρότυπο των Πανελληνίων; )
karampelas:
Δηλαδή κάποιος που περιμένει ήδη 4-5 χρόνια θα δίνει εξετάσεις μα κάποιον που μόλις βγήκε από την σχολή σαν ίσος?
Το ίδιο τα θυμάται?
Αφού οι θέσεις είναι ίδιες και από όσο ξέρω παντού υπάρχει αναμονή πως το να μπαίνει ο 20ος 10ος και ο 10ος 20ος μειώνει την επετηρίδα?
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στην ειδικότητα που επιθυμεί, μπορεί να ξανα-συμμετέχει στις εξετάσεις άλλη φορά; ( στο πρότυπο των Πανελληνίων; )
--- Τέλος παράθεσης ---
Όσες φορές επιθυμεί και μάλιστα κάθε φορά για θέση διαφορετικής ειδικότητας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση