Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 10:32:58

Αποστολέας Θέμα: Πόσες αποδείξεις χρειάζονται ανά εισόδημα?  (Αναγνώστηκε 6709 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Απριλίου 2011, 23:33:19
Αναγνώστηκε 6709 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Από την Τρίτη 3 Μαΐου μέχρι τις 31 του μήνα καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και να προσκομίσουν τις αποδείξεις τους, (δείτε αναλυτικό πίνακα) προκειμένου να εξασφαλίσουν το άλλοτε δεδομένο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.


Ολόκληρο το κείμενο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

28 Απριλίου 2011, 14:08:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι παγίδες που κρύβονται πίσω από τις αποδείξεις

Η δυσαναλογία του ποσού των αποδείξεων, που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία, με το εισόδημα, για την κάλυψη του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, το μπόνους των 3.000 ευρώ και οι υψηλές επιστροφές φόρου, θα σημάνουν αυτόματα “κόκκινο συναγερμό” για εξονυχιστικό έλεγχο, σύμφωνα με προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών.


Πόσες αποδείξεις χρειάζονται ανά εισόδημα


Οι φορολογικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο, οπότε και θα έχουν λήξει οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, ενώ το δείγμα ελέγχου θα επιλέγεται μηνιαία, ώστε να εξακριβωθεί η επισύναψη του ποσού των αποδείξεων που δηλώθηκε στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” (28/04), στις τρεις “ομάδες υψηλού κινδύνου” όσον αφορά στο να περάσουν από έλεγχο, ανήκουν όσοι:

α) Προσκομίζουν αποδείξεις δυσανάλογες προς το εισόδημά τους. Εάν δηλαδή, ένας φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα επισυνάψει υπερβολικό ποσό αποδείξεων, δημιουργεί υποψίες, δεδομένου ότι ένα μέρος του εισοδήματός του έχει καλυφθεί από άλλες δαπάνες διαβίωσης, όπως ενοίκια.

β) Δηλώσουν τις αποδείξεις, μπόνους των 3.000 ευρώ για περαιτέρω μείωση φόρου, παρότι δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα.

γ) Δέχονται υψηλές επιστροφές φόρου, είτε αυτό προκαλείται από τις αποδείξεις-μπόνους είτε από τις υπόλοιπες εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικά, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.

Οι “δέκα εντολές” για την προσκόμιση των αποδείξεων και το πέναλτι του 10%

1) Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, δεν προσκομίζουν καμία απόδειξη.

2) Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, προσκομίζουν το 10% αυτού σε αποδείξεις, Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, προσκομίζουν το 30% αυτού σε αποδείξεις.

3) Οι αποδείξεις λογίζονται κατ' άτομο, καθώς η φορολόγηση αφορά στο ατομικό εισόδημα και όχι στο οικογενειακό.

4) Δυνατότητα προσκόμισης επιπλέον αποδείξεων μέχρι 15.000 ευρώ κατ' άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή, όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια εισοδήματος για δικαιολόγηση τεκμηρίου, αν και για την ώρα το υπουργείο διαβεβαιώνει πως η αξία των αποδείξεων δεν αυξάνει ανάλογα την τεκμαρτή δαπάνη.

5) Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ κατ' άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ.

6) Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές, μόνο αν φαίνονται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία, για να είναι εφικτός ο έλεγχος, διαφορετικά δε θα αναγνωρίζονται.

7) Αν κάποιος δεν προσκομίσει τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, θα έχει πέναλτι φόρου, της τάξεως του 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται.

8) Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

9) Δεν αναγνωρίζονται αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

10) Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων για δημόσιους υπαλλήλους εξωτερικού, όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένους και κατοίκους κρατών Ε.Ε. που αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους, ενώ οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν προσκομίζουν αποδείξεις, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.



5 Μαΐου 2011, 13:34:45
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η εφορία, σ'αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (Μετρό, Τρόλεϊ, Λεωφορεία, Τραμ, Ηλεκτρικός, Προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν το φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφή κτλ.


Αποδείξεις που αναγνωρίζει η εφορία για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

- Αποδείξεις από super market, mini market, κρεοπωλεία, μανάβικα και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής

- Κοινόχρηστα, αγορά πετρελαίου θέρμανσης
- Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων

- Αποδείξεις από ζαχαροπλαστεία, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food

- Αποδείξεις από μεσίτες ακινήτων, λογιστές - φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ

- Αγοράς επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση αυτών

- Αποδείξεις από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπόουλινγκ, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γηπέδων (5χ5, 8χ8 κ.λ.π.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης κτλ.

- Επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών

- Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών

- Αγοράς βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών

- Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία - πρακτορεία

- Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων

- Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων



ΑΠΟ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

21 Ιουνίου 2011, 13:27:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και επιβάλλεται ετήσιο τέλος 100 ευρώ σε επαγγελματίες


Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις (θα παραμείνει το μέτρο μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ) είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μάλιστα τα μέτρα αυτά, μαζί και με την ετήσια εισφορά «αλληλεγγύης» σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία κτλ., την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, τη φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.), την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο παρουσία των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος της «τσέπης» των πολιτών.

Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα τόσο από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς «αλληλεγγύης» σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς. Έτσι, αν ισχύσει τελικά αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, τότε κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσεις έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσιας εισφορά θα είναι 2%. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην εφορία 21.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 420 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.

Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς - όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί - το κράτος υπολογίζει να εισπράξει σε ετήσια βάση 1,38 δισ. ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει το σχέδιο ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται κλιμακωτά τότε σε ετήσια βάση τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλού τα «χαμένα» έσοδα.

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων
Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στη βουλή δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
94709 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Οκτωβρίου 2022, 08:21:42
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
6355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2010, 07:35:38
από Αγωνιστική Παρέμβαση
2 Απαντήσεις
78624 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2011, 10:39:18
από Γιάννης Ιωάννου
0 Απαντήσεις
2722 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Οκτωβρίου 2013, 08:17:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20950 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Φεβρουαρίου 2022, 10:45:14
από Argirios Argiriou