Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Θύμα της έλλειψης γιατρών, μία 32χρονη μητέρα

(1/1)

Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η έλλειψη γιατρών και η μεταφορά της σε τρία νοσοκομεία, στάθηκε μοιράια για μία 32χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της από ακατάσχετη αιμορραγία μόλις έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί.

Η 32χρονη έγκυος από χωριό της Εορδαίας μεταφέρθηκε το Μεγάλο Σάββατο με αιμορραγία στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαίδας, αλλά επειδή δεν υπήρχε παιδίατρος και γυναικολόγος στο νοσοκομείο, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Στο Νοσοκομείο της Κοζάνης εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο για καισαρική και το μόλις 32 εβδομάδων έμβρυο γεννήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο, η κατάσταση της 32χρονης χειροτέρευε λόγω αιμορραγίας και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε λίγα λεπτά, αφότου εισήχθη σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Για τα αίτια του θανάτου της 32χρονης έχει διαταχθεί έρευνα

Gatekeeper:
ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ
Από liaropoulos
Μία άτυχη γυναίκα από τη Φλώρινα, όπου υπάρχει νοσοκομείο, πέθανε στην Κοζάνη, γιατί δεν την δέχτηκαν στην Πτολεμαΐδα, όπου δεν «εφημέρευε» η… παιδιατρική Κλινική, και το πρόωρο μωρό της νοσηλεύεται τώρα στη Θεσσαλονίκη. Η τραγική αυτή αλληλουχία δείχνει ανάγλυφα το δράμα της περίθαλψης στην επαρχία, αλλά και την ανευθυνότητα τοπικών αρχόντων εντός και εκτός Βουλής. Οι «τοπάρχες» αυτοί μάχονται με νύχια και με δόντια για να συντηρήσουν μικρά τοπικά νοσοκομεία χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες στην υγεία των συμπολιτών τους. Η Μελέτη για την Αναδιάρθρωση των Νοσοκομείων, που παραδώσαμε πρόσφατα στον κ. Υπουργό, σε αυτήν ακριβώς την θανατηφόρο παθογένεια απευθύνεται. Προτείνουμε την οργάνωση των νοσοκομείων σε Κύκλους, με ένα Κεντρικό νοσοκομείο και άλλες συνδεδεμένες μονάδες. Ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο κεντρικό νοσοκομείο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Τα ΤΕΠ, με εξοπλισμό και γιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική, είναι σε θέση να σταματήσουν την αιμορραγία από την οποία πέθανε η άτυχη γυναίκα. Οι λίγοι γιατροί που αντιτίθενται, για ευνόητους λόγους, στο διαχωρισμό της Επείγουσας Φροντίδας από την προγραμματισμένη εισαγωγή στο νοσοκομείο, που πρέπει να συνδυασθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την ενίσχυση και λειτουργία των ΤΕΠ 24/7, απλώς προδίδουν το όρκο του Ιπποκράτη. Οι υπόλοιποι «τοπάρχες» είναι απλώς ανεύθυνοι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Gatekeeper:
Είναι προφανές πως ο κος Λιαρόπουλος δεν έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο θα στελεχωθούν τα ΤΕΠ δεδομένου της ανυπαρξιας ειδικότητας Επειγουσας Ιατρικής.

Είναι επίσης προφανές πως οι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι και παθολόγοι που διορίζονται σε θέσεις επιμελητών στα ΤΕΠ δεν δύναται να χειριστούν πάρομοιο περιστατικό.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ κου Λιαρόπουλου.

- Πτυχιούχος Οικονομικών, Hamilton College, USA, 1965
- Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στα Οικονομικά (MA Economics), Michigan State University, USA, 1971
- Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας (Ph.D Economics), Michigan State University, USA, 1973

Πολύ καλές σπουδές αλλα δυστυχώς προσεγγίζει το ΕΣΥ πολύ.... ακαδημαικά!

anastasios theodoridis:
«ΓΥΜΝΟ» ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Το νοσοκομείο Κοζάνης «απλώς» ανακοίνωσε το θάνατο της εγκυμονούσας

Με μία λακωνική ανακοίνωση το νοσοκομείο Κοζάνης ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο εγκυμονούσας γυναίκας 32 ετών το Μ. Σάββατο.
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον εκτελούντα χρέη διοικητή και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, γιατρό Ιωάννη Μπισχινιώτη και είναι η παρακάτω:
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το θάνατο 32χρονης, το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης “Μαμάτσειο” ανακοινώνει τα ακόλουθα: Στις 22 Απριλίου 2011 διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας με ασθενοφόρο επίτοκος, με σοβαρότατη επιπλοκή της εγκυμοσύνης της. Αντιμετωπίστηκε άμεσα, με όλες τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες, χειρουργικά. Το πρόωρο νεογνό ανένηψε αλλά παρά τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες των γιατρών η γυναίκα λόγω της ήδη βεβαρημένης κατάστασης, δυστυχώς, κατέληξε».
Όπως έγραψε χτες ο «Π» η άτυχη γυναίκα κατέληξε στις 6.30 το πρωί του Μ. Σαββάτου, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου, έπειτα από μία πολύωρη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση, η οποία άρχισε στις 12 τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί. Αρχικά το περιστατικό προσήλθε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, αλλά επειδή δεν εφημέρευε η παιδιατρική κλινική διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης. Στο Μαμάτσειο μετά την κρίσιμη επέμβαση, η ασθενής με «κάπως σταθεροποιημένη την κατάσταση», όπως είπε ο χειρούργος μαιευτήρ, εισήχθη στη ΜΕΘ όπου απεβίωσε στις 6.30 το πρωί.
Με δεδομένο ότι δεν λειτούργησε ποτέ η ολοκαίνουργια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της νέας πτέρυγας του Μαμάτσειου, ρωτήσαμε τον κ. Μπισχινιώτη αν θα μπορούσε να ζούσε η άτυχη γυναίκα, εφ’ όσον μετά την επέμβαση νοσηλευόταν σε μία σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο γιατρός υποστήριξε ότι «εάν έμπαινε σε μία σύγχρονη ΜΕΘ δεν θα της προσφερόταν τίποτα παραπάνω. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου της προσφέρθηκαν με το παραπάνω όλες οι ιατρικές υπηρεσίες που απαιτούνταν». Βεβαίως, πρόσθεσε ότι «μιλώντας γενικότερα, πρέπει να πούμε ότι σαφώς είναι καλύτερα να λειτουργεί μία σύγχρονη ΜΕΘ στο νοσοκομείο».
Το τραγικό πάντως είναι ότι τη στιγμή που ένας ακόμη συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του, η δημόσια υγεία του νομού είναι «γυμνή». Ούτε η Παιδιατρική Κλινική του Μποδοσάκειου λειτουργούσε την ώρα έλευσης του περιστατικού, αλλά και η σύγχρονη ΜΕΘ του Μαμάτσειου που τη χρειάστηκε η ασθενής δεν λειτουργεί. Μάλιστα η τελευταία είναι σαν το «γιοφύρι της Άρτας», αφού «ετοιμάζεται» χρόνια τώρα, αλλά ποτέ δεν μπαίνει σε λειτουργία.
Ευτυχώς που το βρέφος που προήλθε από πρόωρο τοκετό 34 εβδομάδων είναι καλά στην υγεία του και για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται σε θερμοκοιτίδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

anastasios theodoridis:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΝΑΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΔΥΜ

«Ποιος θα αναλάβει την ηθική ευθύνη για τον θάνατο της 32χρονης στο Μαμάτσειο»;

«Ποιος θα αναλάβει την ηθική ευθύνη για τον θάνατο της 32χρονης στο Μαμάτσειο»;
Επαληθεύτηκαν για δεύτερη φορά τα τραγικά σενάρια για τα οποία προειδοποιούσαν από καιρό οι γιατροί των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας, αφού ένας δεύτερος θάνατος, ο θάνατος μιας 32χρονης γυναίκας από το Λιμνοχώρι Φλώρινας, που έσβησε το Μεγάλο Σάββατο στο Μαμάτσειο νοσοκομείο από ακατάσχετη αιμορραγία κατόπιν καισαρικής τομής, ήρθε να προστεθεί στο θάνατο του βρέφους που κατέληξε πριν ένα χρόνο μετά από πολυήμερη περιπλάνησή του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Τα παραπάνω δήλωσε στον «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) Χρήστος Κατσίνας, ο οποίος κάλεσε τους ιθύνοντες να αναλάβουν την ηθική ευθύνη για τον θάνατο της 32χρονης γυναίκας, η οποία ενώ μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όταν κρίθηκε ότι πρέπει να μπει επειγόντως στο χειρουργείο διακομίστηκε στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, διότι έπρεπε να παρίσταται παιδίατρος και η παιδιατρική του κλινική εφημερεύει εκ περιτροπής με την παιδιατρική της Κοζάνης (ανά 15νθήμερο) λόγω έλλειψης παιδιάτρων κι αυτό το 15νθήμερο εφημέρευε η Παιδιατρική του Μαμάτσειου.
Εξέφρασε μάλιστα για άλλη μια φορά τη θέση της ΕΙΝΔΥΜ, ότι το μοντέλο συγχώνευσης κλινικών και νοσοκομείων που προωθεί το υπουργείο έχει πολλά κενά, δεν εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία και μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις. «Εμείς από καιρό τονίζουμε ότι όλοι αυτοί που μιλούν για την ανάγκη συγχώνευσης κλινικών και νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία παίζουν με την υγεία του κόσμου και έρχεται ο θάνατος αυτής της νέας γυναίκας να επιβεβαιώσει ότι το σύστημα δεν μπορεί να σταθεί έτσι. Μόνος τρόπος να λειτουργήσει το ΕΣΥ είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας για να μπορεί ο πάσχων να βρίσκει άμεση ιατρική φροντίδα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος από την μεταφορά του από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ έθεσε μάλιστα και τα ακόλουθα ερωτήματα στα οποία ζητά απαντήσεις:
- Τι έχουν να απολογηθούν όλοι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι το σύστημα λειτουργεί καλύτερα με συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και εκ περιτροπής εφημερία κλινικών των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας σε περιπτώσεις θανάτου, καθώς εάν βρισκόταν παιδίατρος στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο την ώρα που διακομίστηκε η 32χρονη προφανώς θα αντιμετωπιζόταν έγκαιρα το περιστατικό;
- Γιατί δεν προχωρούν στο αυτονόητο, που είναι η στελέχωση των κλινικών και των νοσοκομείων της περιφέρεια, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές από την μεταφορά σοβαρά ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο;
Ο κ. Κατσίνας σχολίασε επίσης τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Γρεβενών εντάχθηκαν στη Β’ ζώνη εφημέρευσης, που είχε ως συνέπεια την περικοπή των κονδυλίων για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών, με συνέπεια να οδηγηθούν σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των εφημεριών και να μένουν οι κλινικές τους το μεγαλύτερο μέρος του μήνα χωρίς κάλυψη από ειδικούς γιατρούς. «Όλο ακούμε ότι αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση για την επαναφορά των εφημεριών των εν λόγω νοσοκομείων στο προηγούμενο καθεστώς με την επανένταξή τους στην Γ΄ ζώνη, αλλά εδώ και τόσους μήνες δεν βλέπουμε τέτοια απόφαση που θα μειώσει σε ένα βαθμό τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις εφημερίες».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση