Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 06:55:51

Αποστολέας Θέμα: Αναγκαία η αγγειοπλαστική στη στεφανιαία νόσο ??  (Αναγνώστηκε 54243 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαΐου 2008, 22:35:07
Αναγνώστηκε 54243 φορές
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Στο άρθρο (πολλοί συγγραφείς) Optimal Medical Therapy with or without PCI for Stable Coronary Disease. N Engl J Med 2007;356:1503-1516 παρουσιάζεται μια καναδική μελέτη, όπου συγκρίνεται η αγγειοπλαστική σε σχέση με τη φαρμακευτική θεραπεία στη σταθερή στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη περιελήφθησαν ασθενείς με σοβαρή μυοκαρδιακή ισχαιμία (στένωση τουλάχιστον >70% σε μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες και ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο ΗΚΓ). Όταν στην optimal φαρμακευτική θεραπεία προστέθηκε η αγγειοπλαστική, δεν φάνηκε διαφορά στη θνητότητα ή στην επίπτωση μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου (παρακολούθηση έως 7 χρόνια).

Η μελέτη αυτή συμφωνεί με προηγούμενες, όπως η μετα-ανάλυση των ελλήνων συναδέλφων Katritsis DG, Ioannidis JP. Percutaneous coronary intervention versus conservative therapy in nonacute coronary artery disease: a meta-analysis. Circulation 2005;111:2906-2912 (free πρόσβαση εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

Ενώ η αγγειοπλαστική έχει αποδειχθεί χρήσιμη στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, δεν συμβαίνει το ίδιο στη χρόνια σταθερή στεφανιαία νόσο. Μάλλον, η αθηρωματική πλάκα στο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο συμπεριφέρεται με "ασταθή" τρόπο, πράγμα που δε συμβαίνει στη χρόνια σταθερή στεφανιαία νόσο. Σίγουρο, είναι ότι η σοβαρή στένωση δε σημαίνει ότι πρόκειται για ασταθή πλάκα -και ούτε και το αντίστροφο.

26 Μαΐου 2008, 18:27:57
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν νομίζω ότι η αγγειοπλαστική γίνεται για την μείωση της θνητότητας. Τουλάχιστον δεν το είχα ποτέ συσχετίσει έτσι στη σκέψη μου.
Η αγγειοπλαστική έχει λόγο εκεί που θέλεις καλύτερη αιμάτωση ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της στηθάγχης στην άσκηση. Σίγουρα, η απαλοιφή μια εγγύς στένωσης σε μια στεφανιαία σημαίνει μικρότερη έκταση ισχαιμίας σε περίπτωση θρόμβου και εμφράγματος καθώς ο θρόμβος καταλήγει περιφερικότερα.
Η πρόληψη της θνητότητας όμως, σημαίνει την εξάλειψη της πλάκας (με όση "αστάθεια" υπάρχει) άρα και του θρόμβου και η δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας ώστε να μειωθεί η βλάβη από την ισχαιμία σε περίπτωση εμφράγματος λόγω παράπλευρης αιμάτωσης.
Προσωπικά, λογικά σκεπτόμενος θεωρούσα, ότι η αγγειοπλαστική δυσχεραίνει την ανάπτυξη παράπλευρης και συνεπώς περίμενα αύξηση της θνητότητας σε αυτούς που κάνουν αγγειοπλαστική, αλλά το να είναι λειτουργικό το άτομο είναι πιο επιθυμητό. Συνεπώς, μάλλον ευχάριστα τα νέα καθώς φαίνεται να υπάρχει ίδια θνητότητα με το να μην κάνεις αγγειοπλαστική.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Μαΐου 2008, 18:30:39 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

26 Μαΐου 2008, 22:14:10
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη αναφέρει ότι η PCI σχετίζεται με μεγαλύτερη υποχώρηση της στηθάγχης, παρόμοια καλά αποτελέσματα αναφέρονται και για την ομάδα της φαρμακευτικής θεραπείας (χωρίς PCI).

Μια καλή πρόσφατη ανασκόπηση με free πρόσβαση που βρήκα, είναι αυτή εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Περιλαμβάνει στοιχεία για όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες και για ιδιαίτερες ομάδες ασθενών (ηλικιωμένοι, με ΣΔ. κλπ).

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Απριλίου 2010, 18:18:23
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
4163 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Φεβρουαρίου 2011, 08:12:48
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2526 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Νοεμβρίου 2015, 16:28:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Σεπτεμβρίου 2020, 23:21:53
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
12272 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Δεκεμβρίου 2020, 19:28:42
από Argirios Argiriou