Και όμως το διάβασα σχολαστικά όλο αυτό το αντιαισθητικό τέρας κειμένου,παρόλο που η αρχική μου αμυντική
αντίδραση ήταν «ούτε να το διανοηθείς ..!" Είδα και το δρόμο που χάραξε ηρωικά ο Βασίλης και υπέκυψα τελικά...
Λοιπόν συνάδελφε kdiwavvou,αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τους προβληματισμούς σου και μπορώ να πώ ότι -σε αντίθεση με ότι
αρχικά νόμιζα-έχεις δίκιο σε πολλά σημεία που κατα βάση αποκαλύπτουν αντιφατικότητες μεταξύ ιατρικής δεοντολογίας ,δημόσιου
λειτουργήματος και νομικού πλαισίου που διέπει την πρωτοβάθμια φροντίδα.
1- Τελικά ποιό είναι το θέμα; Άν ο ασθενής θα πληρώσει το 5ευρω ;;
Απλά κατα την γνώμη μου αυτό δεν θα πρέπει να σε σκοτίζει.Σημασία έχει να αισθάνεσαι εσύ ότι
λειτούργησες ως όφειλες με βάση την ιατρική σου συνείδηση.Ακόμα και άν αντιλαμβάνεσαι ότι ο ασθενής κατα κάποιο τρόπο
«εκμεταλλεύεται» την κατάσταση ,εσύ δεν είναι απαραίτητο να γίνεις θεματοφύλακας των νόμων.Αν έχεις την πεποίθηση ότι
ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί κλινικά/εργ/ριακά αυτό θα κάνεις.Το άν ο ασθενής έχει θεράποντα ιδιώτη,άν αυτός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
ή όχι ή αν είναι ο θεράποντας του συνάδελφος που απουσιάζει απο το ΚΥ τελικά δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.
Δεν χρειάζεται να γίνεις «αντιδραστικό στοιχείο» στον χώρο της εργασίας σου.Διεκδίκησε το δίκιο σου ακολουθώντας κύρια
την ιατρική σου ιδιότητα και δεοντολογία,εξήγησε τους λόγους,κάνε συμβιβασμούς σε διαδικαστικά ζητήματα που είναι ήσσονος σημασίας.
Διατήρησε ενα "common sense " (δεν μ αρέσει το «κοινή λογική» ως μετάφραση) στην δουλειά σου.
2/3/4..
Θα σου μεταφέρω την άποψη μου με δύο διαφορετικά παραδείγματα απο το προσωπικό μου «ημερολόγιο»
-- Έκανα την υπηρεσία υπάιθρου μου στην αλλαγή της χιλιετίας, για ΠΙ του ΚΥ Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου στη Κρήτη.
Το Κ.Υ ανήκει διοικητικά στο Γ.Ν Αγίου Νικολάου.Κάποια μέρα ,λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της θέσης,έρχεται στο Κ.Υ
ένας ασθενής που ζητάει την συνταγογράφηση ψυχιατρικού σκευάσματος που το έχει γραμμένο σε ένα χαρτάκι ,απόκομμα
περιοδικού...Η άρνηση μου συναντά την απειλή ότι «ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγ.Νικολάου είναι
κουμπάρος μου και θα τον πάρω τώρα τηλέφωνο να σε κανονίσει αυτός...» Πράγματι 5 λεπτά αργότερα ο ίδιος ο Πρόεδρος
(των ΗΠΑ) του νοσοκομείο στο τηλέφωνο να προσπαθεί να συνετίσει ένα γιατρουδάκο αγροτικούλη που τολμά να μήν κάνει
την δουλειά του.Ο αγροτικούλης όμως εξακολουθεί να αρνείται και με απίστευτο θράσος και αγένεια επιστρέφει της τηλεφωνικές
απειλές για την εύθραυστη θέση του ως δημοσίου υπαλλήλου σημειώνοντας ότι η στάση του Προέδρου είναι αντιεπιστημονική,
αντιτίθεται στην ιατρική δεοντολογία και είναι απαράδεκτη...Σήμερα μετανιώνω που στο τέλος δεν κρατήθηκα και είπα του Προέδρου
να πάει να γαμ... γιατί όταν την επομένη μέρα συνέταξα την δισέλιδη απολογία μου για το πειθαρχικό συμβούλιο έπρεπε να ζητήσω στον
επίλογο συγνώμη που μίλησα υβριστικά σε προιστάμενο μου.Την αποστολή της γραπτής απολογίας μου ωστόσο δεν ακολούθησε ποτέ
πραγματική εξέταση-ακρόαση γιατί θα εξέθετε τον Πρόεδρο ανεπανόρθωτα...
-- -Πρίν απο περίπου 2 εβδομάδες έρχεται στο ιατρείο μου ασθενής γυναίκα 85 ετών ,μητέρα ασθενούς που παρακολουθώ.
Η γυναίκα ελάμβανε συνολικά 12 σκευάσματα.Το κύρια πρόβληματα της ,δύσπνοια στην κόπωση,καταβολή δυνάμεων και ακαθόριστο
αίσθημα θωρακικής δυσφορίας.Ρωτάω γιατί είναι ολα ετουτα τα φάρμακα και μου απαντά ο υιός ότι της τα είχε δώσει ο θεράπον καρδιολόγος
της πρίν βγεί στην σύνταξη καθώς επίσεις και οι ιατροί του Κεντρου Υγείας εδώ και χρόνια...
Καταρχήν,φάρμακα αντιστηθαγχικά και αγγειοδιασταλτικά ...Monosordil,Tenormin,Isoptin,Nitrong αυτοκόλλητα στα οποία προ μηνών είχε προστεθεί
Ranexa και Nitrolingual Spray γιατί συνέχιζε να παραπονείται για «στηθάγχη»...Επίσεις διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, μια πληθώρα αντιυπερτασικών με αμλοδιπίνη,αμεα και ΑΤ ΙΙ..
και επιπλέον λόγω πρόσφατου «αρχόμενου πνευμονικού οιδήματος» ελάμβανε Lasix σε μεγάλη δόση,Inspra...και δεν θυμάμαι τί άλλο.
Ήταν λοιπόν -με βάση την αγωγή της τουλάχιστον- μία σοβαρά πάσχουσα ασθενής με σημαντική στεφανιαία νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου...
Πόσα εμφραγματα υπέστει; Πόσες φορές νοσηλεύτηκε για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο; πότε έκανε τελευταία φορα στεφανιογραφικό έλεγχο και με ποιά ευρήματα ;
«Μα δεν θυμάμαι να έπαθα έμφραγμα..» «Δεν έχει κάνει ποτέ στεφανιογραφία....«πήγαμε στα Ε.Ι για δύσπνοια πρίν από εναν μήνα και αύξησαν την δόση του Lasix ..»
Μια σχολαστική ματιά στο βιβλιάριο υγείας αναδεικνύει το αρνητικό για ισχαιμία σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου πρίν απο 4 έτη.Όταν δηλ ήταν 81 ετών...
Ή λοιπόν συνέβησαν δραματικές αλλάγές μέσα σε μιά τετραετία ( περίοδο κρίσης ειναι αυτή..) ή απλά η γυναίκα ΔΕΝ έχει στεφανιαία νόσο ,συνεπώς και
η αιτία των «στηθαγχικών» επεισοδίων θα πρέπει να είναι άλλη.Η κλινική εξέταση-ΗΚΓ έδειξε σημαντική (φαρμακευτική) βραδυκαρδία περί τους 45 παλμούς/λεπτό
και απουσία ευρημάτων καρδιακής ανεπάρκειας.Αντίθετα η ασθενής έμοιαζε «πίσω σε υγρά»,αφυδατωμένη,με ορθοστατική υπόταση.Ο υπέρηχος καρδιάς
έδειξε μια καθόλα φυσιολογική καρδιά ,με καλή συστολική και διαστολική λειτουργία και μικροφθορές απόλυτα συμβατές με την ηλικία της...
Εχω διακόψει αγωγές ασθενών πολλές φορές στο παρελθόν αλλά ομολογώ πως δεν μου έχει τύχει να διακόψω πάνω απο 10 σκευάσματα με μιάς !
Η γιαγιά και ο γιός της με κοιτούσαν αποχαυνωμένοι όταν 2 ώρες απο την προσέλευση τους στο ιατρείο μου τους έδινα την οδηγία να διακόψουν ΟΛΑ τα φάρμακα!
«Σίγουρα τώρα θα σκέφτεστε ότι ή ειναι τρελός αυτός εδώ ο γιατρός ή είναι τρελοί εκείνοι που τόσο καιρό σας έδιναν όλα αυτά τα φάρμακα.Εγώ στην θέση σας αυτό ακριβώς θα σκεφτόμουν...»«Παρακαλώ λοιπόν άν το επιθυμείται να απευθυνθείται και σε άλλο συνάδελφο για να πάρετε μια 2η γνώμη.Εγώ δεν μπορώ παρα να είμαι συνεπής
με αυτό που η ιατρική συνείδηση μου υπαγορεύει.»
Σήμερα η γιαγιά είναι μια χαρά ,χωρίς δύσπνοια και καταβολή δυνάμεων.Μετά την «τροποποίηση» της αγωγής χρειάστηκε τελικά να της δώσω
μικρή δόση αντιυπερτασικού γιατί η πίεση της ανέβηκε πολύ