σχετικά με την χρήση κλοπιδογρέλης, το συνδυασμό της με αναστολείς αντλίας πρωτονίων και την ευθύνη μου ως συνταγογράφου - ιατρού :
Δεν έθεσα τα κάτωθι σαν απάντηση σε λοιπές δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ. Συχνά παρεμφερής ενέργειά μου αξιολογείται ως μη σχετική με υπάρχουσα δημόσια συζήτηση. Παραθέτω σύνδεσμο όπου συγκέντρωσα μεταξύ άλλων δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ που έκρινα σχετικές με το θέμα που θέτω προς συζήτηση :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ερωτήματα :
1.τι είναι ` έγκριση ατομικής θεραπείας`;
2.σε γνωστή [κατά- ]χρήση αντιφλεγμονοδών θα πρέπει να προτιμηθεί η χορήγηση ppi αντί ρανιτιδίνης ;
3.σε ασθενή που λαμβάνει κλοπιδογρέλη : ποια είναι η επίσημη θέση του ΕΟΦ; Να προτιμάται ή να συνίσταται η ρανιτιδίνη ;
4.σε ασθενή με CHAD2 σκορ __<1 εάν δε χορηγήσω κλοπιδογρέλη : υφίσταται επιχείρημα αρχαιοτέρων συναδέλφων πως άμα εμφανισθούν επιπλοκές από τη νόσο και η οικογένεια στραφεί εναντίον μου θα έχω σοβαρό θέμα .... ;
5.σε ασθενή όπου στο ιστορικό δεν υφίσταται κολπική μαρμαρυγή ούτε λοιπή αρρυθμία που να σχετίζεται με θρομβοελικό επεισόδιο : με τι κριτήρια θα πρέπει να τεκμηριωθεί η χορήγηση κλοπιδογρέλης ;
6.σε ασθενή με ιστορικό παροδικών εγκεφαλικών [ ΤΙΑ] εάν υπάρχει σύσταση ειδικού προς χρήση κλοπιδογρέλης πρέπει ο Γενικός Ιατρός να επαναλαμβάνει την μηνιαία έκδοση συνταγών;
7. CHADS2 vs CHA2DS2VASc ? ποιο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην ΠΦΥ ? Πρέπει να το χρησιμοποιούμε ή να ακολουθούμε τις οδηγίες του θεράποντα ειδικού ;
ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας
η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες
Θα είμαι πολύ σύντομος συνάδελφε γιατί μόλις γύρισα απο διακοπές και δεν υπάρχει πολύ διάθεση για αναλυτικά -επεξηγηματικά κείμενα.
Παραθέτω όμως ορισμένα link που στηρίζουν το evidence based των απαντήσεων μου
2. Δεν νομίζω να υπάρχουν μελέτες ( άμεσης σύγκρισης) που να δείχνουν ανωτερότητα των PPIs έναντι των H2 ανταγωνιστών για την
προστασία απο αιμορραγία πεπτικού σε ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη.
Απο τα δεδομένα ποιυ υπάρχουν,και οι δύο κατηγορίες αντιεκκριτικών φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για τον σκοπό αυτό.
Εγγραφή ή
Είσοδος3. Αν αναφέρεσαι σε ασθενείς που λαμβάνουν κλοπιδογρέλη ( π.χ. μετά απο στεφανιαία αγειοπλαστική ) υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι οι Η2 ανταγωνιστές
ίσως να είναι η προτιμότερη λύση για γαστροπροστασία αντί
ορισμένων PPI όπως η ομεπραζόλη. (Η «σημείωση» κατα την συνταγογράφηση PPi στο e-syntagografisi
δεν μπήκε για πλάκα)
Εγγραφή ή
Είσοδος Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος 4. Σε CHADS2 σκορ 0 = Καθημερινά ασπιρίνη. (Και όχι κλοπιδογρέλη ή άλλο αντιαιμοπεταλιακό)
Σήμερα ωστόσο διεθνώς χρησιμοποιείται το CHA2DS2 VASC σκορ που είναι επέκταση του αρχικού CHADS2
για να περιλάβει μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων Θρομβοεμβολικού κινδύνου.
CHA2DS2VASC = 0 -->stroke risk 0%--> Καμία αγωγή ( ή ασπιρίνη).
1--> stroke risk 1,3%---> αντιπηκτικό per os ( Ανταγ.βιτ Κ ή NOAC) (και πάλι η κλοπιδογρέλη δέν έχει θέση..)
5. Η κολπική μαρμαρυγή
δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης κλοπιδογρέλης.Ξέρω ότι πολλοί ιατροί την συνταγογραφούν
με αυτήν την διάγνωση όμως αυτό δεν είναι ορθό.Εκτός ίσως απο την εναλλακτική χορήγηση της στην θέση του σαλικυλικού
λόγω δήθεν «δυσανεξίας» του ασθενή.Ακόμα και έτσι όμως ,υπάρχει μελέτη ( δεν έχω πρόχειρο το link) που δείχνει ότι σε ασθενείς με
ιστορικό γαστρορραγίας -γαστρικής ευαισθησίας είναι προτιμότερη η συγχορήγηση ασπιρίνης + PPi (ή ΑντH2) απο την αλλαγή
της ασπιρίνης σε κλοπιδογρέλη !
6. Χμμμ.
Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν στατιστικώς σημαντική ανωτερότητα της κλοπιδογρέλης έναντι ασπιρίνης
στην προστασία θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε έδαφος αθηροσκληρωτικής
περιφερικής αγγειακής νόσου(π.χ καρωτιδική νόσος)
Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν έχω δεί ποτέ αγγειολόγο/αγγειοχειρουργό να συνταγογραφεί κλοπιδογρέλη αντί για Salospir.Τυχαίο ;Δεν νομίζω...
7. CHA2 DS2 VASc σκορ βεβαίως ! (Τί παεί να πεί ΠΦΥ δηλ,δεν κατάλαβα ,άλλη ιατρική ασκούν
Αν έχουμε αμφιβολίες για την αγωγή του οποιουδήποτε θεράποντα για τον οποιοδήποτε λόγο,καλό θα είναι να επικοινωνίσουμε μαζί του.
Ως ιατρός, το χρέος σου είναι πρωτίστος απέναντι στον ασθενή και την υγεία του.