Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 06:04:56

Αποστολέας Θέμα: Ημερολόγιο νεοδιόριστου ιατρού..  (Αναγνώστηκε 97632 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Αυγούστου 2013, 03:12:44
Απάντηση #165
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν κατάλαβα καλά λες:
Αγορά μηχανήματος και αναλωσίμων με κονδύλι του ΚΥ. (δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο)
Εκτέλεση INR με ηλεκτρονικά παραπεμπτικά οπότε κόστος 4-6 ευρώ και παίρνει από ταμείο 12 ευρώ άρα κέρδος.
Πότε όμως θα πληρώνεται τα 12 ευρώ από τα ταμεία; Ενώ θα πρέπει να πληρώνει συνεχώς στη Roche μετρητά για αντιδραστήρια θα συσσωρεύει χρέη με την προοπτική κέρδους;
Γιατί να μπορεί ο ιδιώτης και όχι το κράτος;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Αυγούστου 2013, 12:14:06
Απάντηση #166
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Τα αντιδραστήρια που θέλουν άμεση εξόφληση ποιος θα τα πληρώνει;
Από τη μια έχουμε τον ιδιώτη που μπορεί (ως ένα βαθμό) να πληρώνει άμεσα και να προσδοκά στην αποπληρωμή και το κέρδος και από την άλλη το δημόσιο (νοσοκομείο) που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να πληρώσει άμεσα και όταν πληρώνει μπορεί να τα δίνει κουρεμένα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις όταν εξαντληθεί το αρχικό κονδύλι για συσκευή και αναλώσιμα μέχρι να εγκριθεί νέο οι εξετάσεις θα σταματούν ελλείψει ρευστού ή πίστωσης.

19 Αυγούστου 2013, 00:42:08
Απάντηση #167
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou

[logged]μου έρχονται κατά νου τα εξής δύο : Στο πλαίσιο του δικαιώματος για δημόσια δωρεάν υγεία είμαι υπέρ της αποστολής [ με / χωρίς φυγοκέντρηση ] των δειγμάτων στο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της δυνατότητας εξέταση και ρύθμιση να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σκέφτομαι τα εξής : Παρέμβαση στην κοινότητα και καταγραφή των οικογενειών με ασθενή υπό σιντρόμ. Έστω 100 άρα από ~ 8 ευρώ. Ως προς τις ταινίες : κάθε ασθενής ένα κουτί ~/έτος δηλαδή ~30 ευρώ [ με τι συμμετοχή ; ] είτε αγορά ταινιών από το νοσοκομείο [ υπογραφές ασθενών και συγγενών και επιστολή αε νοσοκομείο και ΥΠΕ ]. Τώρα σε 100 ασθενείς περίπου 8 ευρώ συμμετοχή αντίστοιχα σε 200 ~ 4 ευρώ. Αφού λοιπόν πλέον θα ρυθμίζονται στο ΚΥ άρα και θα εξετάζονται δωρεάν στο εξής : κάμουν `δώρο` μια εξέταση σε υγιή συγγενή τους στα πλαίσια πρωτογενούς πρόληψης. Σε συμμετοχή λ.χ ~4ευρώ ο υγιής συγγενής θα πληρώσει 1 ευρώ, σε συμμετοχή ~8 ευρώ : ένας υγιής συγγενής δε θα πληρώσει καθόλου και ο δεύτερος δύο ευρω ..... είτε σε ένα συγγενή δωρεάν επίσκεψη και 2 ευρώ για παραπεμτικό. Πάντοτε με προηγούμενη ενημέρωση νοσοκομείου και πολιτικής ηγεσίας. Μάνατζμεντ λέγεται αυτό ή μπακαλική; [/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2013, 20:42:07 από kdiwavvou »
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

28 Αυγούστου 2013, 21:29:41
Απάντηση #168
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou

[logged]τι θα έκανα για την ΠΦΥ και για τον ΕΟΠΥΥ έαν ήμουν η Ένωση ΓΙ ή αν ήμουν η ΕΛΕΓΕΙΑ ή αν ήμουν η ΕΚΟΓΕΝΙΑ
όποιος από τους τρεις φορείς και εάν ήμουν θα ζητούσα από τους λοιπούς δύο φορείς και οι τρεις μαζί να ζητήσουμε από την πολιτική ηγεσία το εξής :
Να δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία διαδικασίες ώστε να εγκριθεί νομοθετικά η πριμοδότηση κατοικίας και φορολογικές ελαφρύνσεις εως απαλλαγή ώστε σε να δοθούν κίνητρα [ και επί μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος να επιστρατευτούν ] άνεργοι νεαροί πτυχιούχοι νοσηλευτές και νοσηλευτές που έχουν υπηρετήσει σε χειρουργεία και τεχνητό νεφρό και τους απομένουν 2 εως 4 έτη για συνταξιοδότηση να έχουν στο εξής μόνιμο κατοικία σε δημοτικό διαμέρισμα όπου έχει έδρα περιφερικό ιατρείο. Ο σκοπός είναι απλός : Η κλήση για προσέλευση ιατρού είτε ασθενοφόρου να γίνεται στο εξής αποκλειστικά στο ΕΚΑΒ και όχι στα κατά τόπους ΚΥ και κατόπιν διαλογής να λαμβάνει χώρα κίνηση οχήματος από ΚΥ είτε από πρωτεύουσα Νομού. Παράλληλα στα πλαίσια πρωϊνού τακτικού ωραρίου να λάβει χώρα η εφαρμογή πράξεων τριτογενούς πρόληψης. Η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες.[/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:07:15 από Denominator »
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

28 Αυγούστου 2013, 21:39:49
Απάντηση #169
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Τις τελευταίες μέρες ή κάτι έχουν τα μάτια μου και δε βλέπω κάτι που βλέπεις ή κάτι έχουν τα δικά σου μάτια και βλέπεις κάτι που δεν βλέπω.

28 Αυγούστου 2013, 23:52:31
Απάντηση #170
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
τι θα έκανα για την ΠΦΥ και για τον ΕΟΠΥΥ έαν ήμουν η Ένωση ΓΙ ή αν ήμουν η ΕΛΕΓΕΙΑ ή αν ήμουν η ΕΚΟΓΕΝΙΑ
όποιος από τους τρεις φορείς και εάν ήμουν θα ζητούσα από τους λοιπούς δύο φορείς και οι τρεις μαζί να ζητήσουμε από την πολιτική ηγεσία το εξής :
Να δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία διαδικασίες ώστε να εγκριθεί νομοθετικά η πριμοδότηση κατοικίας και φορολογικές ελαφρύνσεις εως απαλλαγή ώστε σε να δοθούν κίνητρα [ και επί μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος να επιστρατευτούν ] άνεργοι νεαροί πτυχιούχοι νοσηλευτές και νοσηλευτές που έχουν υπηρετήσει σε χειρουργεία και τεχνητό νεφρό και τους απομένουν 2 εως 4 έτη για συνταξιοδότηση να έχουν στο εξής μόνιμο κατοικία σε δημοτικό διαμέρισμα όπου έχει έδρα περιφερικό ιατρείο. Ο σκοπός είναι απλός : Η κλήση για προσέλευση ιατρού είτε ασθενοφόρου να γίνεται στο εξής αποκλειστικά στο ΕΚΑΒ και όχι στα κατά τόπους ΚΥ και κατόπιν διαλογής να λαμβάνει χώρα κίνηση οχήματος από ΚΥ είτε από πρωτεύουσα Νομού. Παράλληλα στα πλαίσια πρωϊνού τακτικού ωραρίου να λάβει χώρα η εφαρμογή πράξεων τριτογενούς πρόληψης. Η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό που περιγράφεις; Η διαγραφή δυσνόητων καταχωρήσεων είναι μία λύση. Θα σε παρακαλέσω όμως να το αποφύγουμε.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:06:56 από Denominator »

29 Αυγούστου 2013, 21:10:01
Απάντηση #171
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou

[logged]Καλησπέρα λοιπόν.Να μου επιτραπεί να είμαι της γνώμης πως δεν ήταν δυσνόητο αυτό το οποίο διατύπωσα.Σεβόμενος τις αξίες της συντεχνίας μας [ τα εν οίκω και τα εν δήμω ] τοποθετούμαι πλέον με τρόπο τέτοιο ώστε να μην είναι δυνατό να μου καταλογισθεί πως δυσφημώ τον κλάδο [ logged sessions : Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως επειδή οι τοποθετήσεις μου είναι προσβάσιμες μόνο από συνδεδεμένους χρήστες στο φόρουμ, δεν υφίστανται μέλη του φόρουμ μη ιατροί ]. Αυτό το οποίο επί της ουσίας πετώ στο τραπέζι είναι το γεγονός πως όλοι μας στην ΠΦΥ βιώνουμε υπέρογκο ποσό ιατρικών και μη πράξεων που καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε και παράλληλα απλήρωτη εργασία. Εμείς παράλληλα είμαστε αυτοί για τους οποίους υπάρχει αυτό το φόρουμ και αυτοί τους οποίους η Ένωση Γενικής Ιατρικής μάχεται να ενημερώνει και να αναπτερώνει το ηθικό μας. Τέλος εμείς άρα και οι οικογένειές μας που έχουν προσδοκίες για εμάς αποτελούμε ψήφους σίγουρα σε Εθνικές εκλογές, αρκετοί σε Ιατρικούς συλλόγους, κάποιοι σε ΔΕΠ. Άρα πέρα από την διασφάλιση της μη δυσφήμησης του ευρύτερου ιατρικού κλάδου είναι δυνατό να ασκήσουμε πίεση και με ενδεχομένως δυσνόητες προτάσεις  όπως ενός Β επιμελητή ΕΣΥ να διασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο για κλινική εξέταση προληπτικές παρεμβάσεις και προαγωγή υγείας, περισσότερους πόρους για μισθοδοσία περισσότερων ιατρών είτε / και για αποζημίωση εφημεριών, περισσότερη διαχείριση περιστατικών στην κοινότητα και ανάδειξη του κλάδου της οικογενειακής / γενικής ιατρικής. Τώρα το πως θα ασκηθεί πίεση δηλαδή ποιες προτάσεις θα κατατεθούν και εάν τελικά υλοποιηθεί κάτι τέτοιο αυτό είναι ζήτημα προγενεστέρων και πλέον έμπειρων συναδέλφων που δύνανται να συντονίσουν. Στην αγορά η κίνηση συσχετίζεται άμεσα με την προσφορά και τη ζήτηση. Όλοι μαζι στην ΠΦΥ είμαστε αρκετοί ψήφοι. Ελπίζω να μην ήμουν δυσνόητος. Η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες[/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:06:36 από Denominator »

31 Αυγούστου 2013, 15:27:53
Απάντηση #172
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou

[logged]Σχετικά με το sintrom :
όσες ανακοινώσεις και αν τοιχοκόλλησα στο ΚΥ Ζαγοράς εξαϋλώθηκαν. Όσες επεδίωξα να αναρτηθούν σε ιδιωτικά καταστήματα ενώ έλαβα διαβεβαίωση πως θα αναρτηθούν ουδέποτε τις είδα αναρτημένες.

το περιεχόμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής :
'Ανακοίνωση

Ενημερώνονται οι ασθενείς  που βρίσκονται σε αγωγή με σιντρόμ  και οι οικογένειές τους ότι :

Υπάρχει η δυνατότητα η μηνιαία αιματολογική  εξέταση INR να λαμβάνει χώρα στο ΚΥ Ζαγοράς είτε με τη μορφή αιμοληψίας και αποστολής των δειγμάτων αίματος στο Νοσοκομείο Βόλου μια φορά ανά εβδομάδα είτε με τη μορφή  πλήρους εξέτασης στο χώρο του ΚΥ Ζαγοράς.

Προϋποθέσεις :

1..   Να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στην πλειοψηφία τους ώστε να γίνει καταγραφή του συνολικού αριθμού ασθενών σε αγωγή με σιντρόμ στα δημοτικά διαμερίσματα Ζαγοράς Μακρυράχης και Πουρίου.

2..   Να λάβει χώρα εκτενής ενημέρωση και  λήψη αποφάσεων σε  συγκέντρωση σε τόπο και χρόνο που θα αποφασίσουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Στόχοι :
Πάντοτε στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν Υγείας :
1..   Η ελάχιστη οικονομική συμμετοχή των ασθενών σε μηνιαία βάση με σκοπό τη ρύθμιση της αγωγής τους
2..   Η ρύθμιση των ασθενών από προσωπικό του ΚΥ Ζαγοράς και σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου όπως προβλέπεται
3..   Η πρόληψη επιπλοκών των χρονίων παθήσεων
4..   Η εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση των συγγενών των ασθενών σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών'

σχετικά με την χρήση κλοπιδογρέλης, το συνδυασμό της με αναστολείς αντλίας πρωτονίων και την ευθύνη μου ως συνταγογράφου - ιατρού :
Δεν έθεσα τα κάτωθι σαν απάντηση σε λοιπές δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ. Συχνά παρεμφερής ενέργειά μου αξιολογείται ως μη σχετική με υπάρχουσα δημόσια συζήτηση. Παραθέτω σύνδεσμο όπου συγκέντρωσα μεταξύ άλλων δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ που έκρινα σχετικές με το θέμα που θέτω προς συζήτηση :

Ερωτήματα :
1.τι είναι ` έγκριση ατομικής θεραπείας`;

2.σε γνωστή [κατά- ]χρήση αντιφλεγμονοδών θα πρέπει να προτιμηθεί η χορήγηση ppi αντί ρανιτιδίνης ;

3.σε ασθενή που λαμβάνει κλοπιδογρέλη : ποια είναι η επίσημη θέση του ΕΟΦ; Να προτιμάται ή να συνίσταται η ρανιτιδίνη ;

4.σε ασθενή με CHAD2 σκορ __<1 εάν δε χορηγήσω κλοπιδογρέλη : υφίσταται επιχείρημα αρχαιοτέρων συναδέλφων πως άμα εμφανισθούν επιπλοκές από τη νόσο και η οικογένεια στραφεί εναντίον μου θα έχω σοβαρό θέμα .... ;

5.σε ασθενή όπου στο ιστορικό δεν υφίσταται κολπική μαρμαρυγή ούτε λοιπή αρρυθμία που να σχετίζεται με θρομβοελικό επεισόδιο : με τι κριτήρια θα πρέπει να τεκμηριωθεί η χορήγηση κλοπιδογρέλης ;

6.σε ασθενή με ιστορικό παροδικών εγκεφαλικών [ ΤΙΑ] εάν υπάρχει σύσταση ειδικού προς χρήση κλοπιδογρέλης πρέπει ο Γενικός Ιατρός να επαναλαμβάνει την μηνιαία έκδοση συνταγών;

7. CHADS2   vs  CHA2DS2VASc  ? ποιο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην ΠΦΥ ? Πρέπει να το χρησιμοποιούμε ή να  ακολουθούμε τις οδηγίες του θεράποντα ειδικού ;

ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας
η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες[/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:09:54 από Denominator »

31 Αυγούστου 2013, 19:03:13
Απάντηση #173
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

σχετικά με την χρήση κλοπιδογρέλης, το συνδυασμό της με αναστολείς αντλίας πρωτονίων και την ευθύνη μου ως συνταγογράφου - ιατρού :
Δεν έθεσα τα κάτωθι σαν απάντηση σε λοιπές δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ. Συχνά παρεμφερής ενέργειά μου αξιολογείται ως μη σχετική με υπάρχουσα δημόσια συζήτηση. Παραθέτω σύνδεσμο όπου συγκέντρωσα μεταξύ άλλων δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ που έκρινα σχετικές με το θέμα που θέτω προς συζήτηση :

Ερωτήματα :

2.σε γνωστή [κατά- ]χρήση αντιφλεγμονοδών θα πρέπει να προτιμηθεί η χορήγηση ppi αντί ρανιτιδίνης ;

3.σε ασθενή που λαμβάνει κλοπιδογρέλη : ποια είναι η επίσημη θέση του ΕΟΦ; Να προτιμάται ή να συνίσταται η ρανιτιδίνη ;

4.σε ασθενή με CHAD2 σκορ __<1 εάν δε χορηγήσω κλοπιδογρέλη : υφίσταται επιχείρημα αρχαιοτέρων συναδέλφων πως άμα εμφανισθούν επιπλοκές από τη νόσο και η οικογένεια στραφεί εναντίον μου θα έχω σοβαρό θέμα .... ;

5.σε ασθενή όπου στο ιστορικό δεν υφίσταται κολπική μαρμαρυγή ούτε λοιπή αρρυθμία που να σχετίζεται με θρομβοελικό επεισόδιο : με τι κριτήρια θα πρέπει να τεκμηριωθεί η χορήγηση κλοπιδογρέλης ;

6.σε ασθενή με ιστορικό παροδικών εγκεφαλικών [ ΤΙΑ] εάν υπάρχει σύσταση ειδικού προς χρήση κλοπιδογρέλης πρέπει ο Γενικός Ιατρός να επαναλαμβάνει την μηνιαία έκδοση συνταγών;

7. CHADS2   vs  CHA2DS2VASc  ? ποιο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στην ΠΦΥ ? Πρέπει να το χρησιμοποιούμε ή να  ακολουθούμε τις οδηγίες του θεράποντα ειδικού ;

ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας
η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες

Θα είμαι πολύ σύντομος συνάδελφε γιατί μόλις γύρισα απο διακοπές και δεν υπάρχει πολύ διάθεση για αναλυτικά -επεξηγηματικά κείμενα.
Παραθέτω όμως ορισμένα link που στηρίζουν το evidence based των απαντήσεων μου  ;)

2. Δεν νομίζω να υπάρχουν μελέτες ( άμεσης σύγκρισης) που να δείχνουν ανωτερότητα των PPIs έναντι των H2 ανταγωνιστών για την
    προστασία απο αιμορραγία πεπτικού σε ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη.
    Απο τα δεδομένα ποιυ υπάρχουν,και οι δύο κατηγορίες αντιεκκριτικών φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για τον σκοπό αυτό.

3. Αν αναφέρεσαι σε ασθενείς που λαμβάνουν κλοπιδογρέλη ( π.χ. μετά απο στεφανιαία αγειοπλαστική ) υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι οι Η2  ανταγωνιστές
    ίσως να είναι η προτιμότερη λύση για γαστροπροστασία αντί ορισμένων PPI όπως η ομεπραζόλη. (Η «σημείωση» κατα την συνταγογράφηση PPi στο e-syntagografisi
    δεν μπήκε για πλάκα)

4. Σε CHADS2 σκορ 0 = Καθημερινά ασπιρίνη. (Και όχι κλοπιδογρέλη ή άλλο αντιαιμοπεταλιακό)
    Σήμερα ωστόσο διεθνώς χρησιμοποιείται το CHA2DS2 VASC σκορ που είναι επέκταση του αρχικού CHADS2
    για να περιλάβει μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων Θρομβοεμβολικού κινδύνου.
   CHA2DS2VASC = 0 -->stroke risk 0%--> Καμία αγωγή ( ή ασπιρίνη).
                            1--> stroke risk 1,3%---> αντιπηκτικό per os ( Ανταγ.βιτ Κ ή NOAC)  (και πάλι η κλοπιδογρέλη δέν έχει θέση..)

5. Η κολπική μαρμαρυγή δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης κλοπιδογρέλης.Ξέρω ότι πολλοί ιατροί την συνταγογραφούν
    με αυτήν την διάγνωση όμως αυτό δεν είναι ορθό.Εκτός ίσως απο την εναλλακτική χορήγηση της στην θέση του σαλικυλικού
    λόγω δήθεν «δυσανεξίας» του ασθενή.Ακόμα και έτσι όμως ,υπάρχει μελέτη ( δεν έχω πρόχειρο το link) που δείχνει ότι σε ασθενείς με
    ιστορικό γαστρορραγίας -γαστρικής ευαισθησίας είναι προτιμότερη η συγχορήγηση ασπιρίνης + PPi (ή ΑντH2) απο την αλλαγή
    της ασπιρίνης σε κλοπιδογρέλη !

6. Χμμμ. :-\  Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν στατιστικώς σημαντική ανωτερότητα της κλοπιδογρέλης έναντι ασπιρίνης
   στην προστασία θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε έδαφος αθηροσκληρωτικής περιφερικής αγγειακής νόσου(π.χ καρωτιδική νόσος)
   Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν έχω δεί ποτέ αγγειολόγο/αγγειοχειρουργό να συνταγογραφεί κλοπιδογρέλη αντί για Salospir.Τυχαίο ;Δεν νομίζω...

7. CHA2 DS2 VASc σκορ βεβαίως ! (Τί παεί να πεί ΠΦΥ δηλ,δεν κατάλαβα ,άλλη ιατρική ασκούν ;)
    Αν έχουμε αμφιβολίες για  την αγωγή του οποιουδήποτε θεράποντα για τον οποιοδήποτε λόγο,καλό θα είναι να επικοινωνίσουμε μαζί του.
    Ως ιατρός, το χρέος σου είναι πρωτίστος απέναντι στον ασθενή και την υγεία του.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:09:15 από Denominator »
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

1 Σεπτεμβρίου 2013, 08:24:26
Απάντηση #174
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou

[logged]Η τοποθέτησή σας συνιστά πολύτιμο βοήθημα στην τροχοπέδη που έχει τοποθετηθεί στην προσπάθειά μου για κλινική ΠΦΥ δεν γνωρίζω όμως τι μπορεί πραγματικά να γίνει σχετικά τα εξής τρία ζητήματα:
1.γιατί τελικά έλαβε χώρα αναστολή της απόφασης για χορήγηση ppi μόνο από ειδικούς;
2.αυτά τα  οποία τεκμηριώσατε και είναι σαφή στην διεθνή βιβλιογραφία δεν τα γνωρίζει η πολιτική ηγεσία; Εάν ναι γιατί αρκείται να μας προτρέπει στην χρήση ρανιτιδίνης αντί ppi σε συγχορήγηση με κλοπιδογρέλη και δεν απαγορεύει τη χορήγηση κλοπιδογρέλης άνευ ενδείξεων ;
3.από την πλευρά μου ως  β επιμελητής πως πρέπει να ασκώ την ιατρική ;
Οι απαντήσεις σίγουρα δεν είναι αντικείμενο καρδιολογικό. Η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες[/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Σεπτεμβρίου 2013, 20:41:13 από kdiwavvou »

1 Σεπτεμβρίου 2013, 11:29:35
Απάντηση #175
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Τις τελευταίες μέρες ή κάτι έχουν τα μάτια μου και δε βλέπω κάτι που βλέπεις ή κάτι έχουν τα δικά σου μάτια και βλέπεις κάτι που δεν βλέπω.

Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον kdiwavvou για το παραπάνω μήνυμά μου. Νόμιζα ότι τις τελευταίες μέρες αναρτά κενά μηνύματα. Όμως προφανώς κάτι γράφει το οποίο δεν μπορώ να δω παρόλο που συνδέομαι (κι όχι σαν επισκέπτης). Μάλλον κάποιο τεχνικό πρόβλημα (που δεν έχει λυθεί ακόμη), δικό μου ή του φόρουμ.

2 Σεπτεμβρίου 2013, 00:41:40
Απάντηση #176
Αποσυνδεδεμένος

schumifer

[spoiler]Δεν έθεσα τα κάτωθι σαν απάντηση σε λοιπές δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ. Συχνά παρεμφερής ενέργειά μου αξιολογείται ως μη σχετική με υπάρχουσα δημόσια συζήτηση. Παραθέτω σύνδεσμο όπου συγκέντρωσα μεταξύ άλλων δημόσιες συζητήσεις στο φόρουμ που έκρινα σχετικές με το θέμα που θέτω προς συζήτηση :

Ερωτήματα :

ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας[/spoiler]
η τοποθέτησή μου είναι εμφανής μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες

Θα είμαι πολύ σύντομος συνάδελφε γιατί μόλις γύρισα απο διακοπές και δεν υπάρχει πολύ διάθεση για αναλυτικά -επεξηγηματικά κείμενα.
Παραθέτω όμως ορισμένα link που στηρίζουν το evidence based των απαντήσεων μου  ;)

2. Δεν νομίζω να υπάρχουν μελέτες ( άμεσης σύγκρισης) που να δείχνουν ανωτερότητα των PPIs έναντι των H2 ανταγωνιστών για την
    προστασία απο αιμορραγία πεπτικού σε ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη.
    Απο τα δεδομένα ποιυ υπάρχουν,και οι δύο κατηγορίες αντιεκκριτικών φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για τον σκοπό αυτό.

3. Αν αναφέρεσαι σε ασθενείς που λαμβάνουν κλοπιδογρέλη ( π.χ. μετά απο στεφανιαία αγειοπλαστική ) υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι οι Η2  ανταγωνιστές
    ίσως να είναι η προτιμότερη λύση για γαστροπροστασία αντί ορισμένων PPI όπως η ομεπραζόλη. (Η «σημείωση» κατα την συνταγογράφηση PPi στο e-syntagografisi
    δεν μπήκε για πλάκα)

4. Σε CHADS2 σκορ 0 = Καθημερινά ασπιρίνη. (Και όχι κλοπιδογρέλη ή άλλο αντιαιμοπεταλιακό)
    Σήμερα ωστόσο διεθνώς χρησιμοποιείται το CHA2DS2 VASC σκορ που είναι επέκταση του αρχικού CHADS2
    για να περιλάβει μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων Θρομβοεμβολικού κινδύνου.
   CHA2DS2VASC = 0 -->stroke risk 0%--> Καμία αγωγή ( ή ασπιρίνη).
                            1--> stroke risk 1,3%---> αντιπηκτικό per os ( Ανταγ.βιτ Κ ή NOAC)  (και πάλι η κλοπιδογρέλη δέν έχει θέση..)

5. Η κολπική μαρμαρυγή δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης κλοπιδογρέλης.Ξέρω ότι πολλοί ιατροί την συνταγογραφούν
    με αυτήν την διάγνωση όμως αυτό δεν είναι ορθό.Εκτός ίσως απο την εναλλακτική χορήγηση της στην θέση του σαλικυλικού
    λόγω δήθεν «δυσανεξίας» του ασθενή.Ακόμα και έτσι όμως ,υπάρχει μελέτη ( δεν έχω πρόχειρο το link) που δείχνει ότι σε ασθενείς με
    ιστορικό γαστρορραγίας -γαστρικής ευαισθησίας είναι προτιμότερη η συγχορήγηση ασπιρίνης + PPi (ή ΑντH2) απο την αλλαγή
    της ασπιρίνης σε κλοπιδογρέλη !

6. Χμμμ. :-\  Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν στατιστικώς σημαντική ανωτερότητα της κλοπιδογρέλης έναντι ασπιρίνης
   στην προστασία θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε έδαφος αθηροσκληρωτικής περιφερικής αγγειακής νόσου(π.χ καρωτιδική νόσος)
   Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν έχω δεί ποτέ αγγειολόγο/αγγειοχειρουργό να συνταγογραφεί κλοπιδογρέλη αντί για Salospir.Τυχαίο ;Δεν νομίζω...

7. CHA2 DS2 VASc σκορ βεβαίως ! (Τί παεί να πεί ΠΦΥ δηλ,δεν κατάλαβα ,άλλη ιατρική ασκούν ;)
    Αν έχουμε αμφιβολίες για  την αγωγή του οποιουδήποτε θεράποντα για τον οποιοδήποτε λόγο,καλό θα είναι να επικοινωνίσουμε μαζί του.
    Ως ιατρός, το χρέος σου είναι πρωτίστος απέναντι στον ασθενή και την υγεία του.

Μια μικρή σημείωση.έχω την εντύπωση ότι οι οδηγίες του 12 λένε πως αν ο ασθενής δεν μπορεί η δε δέχεται να πάρει τα ορθά αντιπηκτικά, τότε δίνουμε ασπιρίνη και κλοπιδογρελη μαζί

2 Σεπτεμβρίου 2013, 03:21:53
Απάντηση #177
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Μια μικρή σημείωση.έχω την εντύπωση ότι οι οδηγίες του 12 λένε πως αν ο ασθενής δεν μπορεί η δε δέχεται να πάρει τα ορθά αντιπηκτικά, τότε δίνουμε ασπιρίνη και κλοπιδογρελη μαζί

Ετσι είναι.Θεωρείται όμως σαφώς υποβέλτιστη επιλογή.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

2 Σεπτεμβρίου 2013, 07:48:03
Απάντηση #178
Αποσυνδεδεμένος

timex

2 Σεπτεμβρίου 2013, 09:06:10
Απάντηση #179
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ζητώ από το συνάδελφο kdiwannou να μη χρησιμοποιεί το φίλτρο spoiler γιατί προκαλούνται προβλήματα όπως αυτά που αναφέρουν οι συνάδελφοι @Αδαμάντιος Σκούφαλος και @timex.

Λέξεις κλειδιά:

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2453 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2011, 11:05:53
από Μαρία Χόρτη
0 Απαντήσεις
2590 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2011, 09:04:12
από αφροδιτη
3 Απαντήσεις