Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Πώς ονειρεύομαι την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα.

<< < (5/8) > >>

schumifer:
To πώς δουλεύει το ACG είναι μυστικό καλά φυλαγμένο οπότε δεν μπορείς να το ξεκλειδώσεις τόσο εύκολα ώστε να βάλεις 5 ψεύτικες διαγνώσεις και τελειώσαμε. Κανείς δε γνωρίζει ποιες διαγνώσεις δίνουν χρήματα, πώς υπολογίζεται η βαρύτητα του εκάστοτε ασθενούς. Εξάλλου κανείς εδώ πέρα δε θα τολμούσε να βάλει λάθος διάγνωση επίτηδες, πόσο μάλλον που θα έπρεπε να το κάνεις συστηματικά σε χιλιάδες ασθενείς για να έχει κάποιο αντίκρυσμα.

Ο κουμπαράς από τον οποίο δίνει λεφτά το ACG είναι κοινός, τουλάστιχον για τα κέντρα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας σχετικός ανταγωνισμός. Αν οι ιατροί/νοσηλεύτριες του κέντρου υγείας Α είναι μεθοδικότεροι, σχολαστικότεροι στις διαγνώσεις τους σε σχέση με τους ιατρούς του ΚΥ Β (μπορεί πχ το Β να έχει μόνο ενοικιαζόμενους που στα τέτοια τους τέτοιες λεπτομέρειες) τότε αργά αλλά σταθερά ο συγκεκριμένος δείκτης θα πέσει στο Β και θα ανέβει στο Α.

Αυτό που άλλαξε στο ΚΥ που ήμουν εγώ (ιδιωτικό κέντρο υγείας μεν αλλά όπως έχω ξαναγράψει, την ίδια πίεση για καλά οικονομικά αποτελέσματα έχουν και τα δημόσια) ήταν ότι παλέψαμε να δούμε σε τι υστερούσαμε από ένα ΚΥ παραπέρα που είχε λιγότερους ασθενείς, κατά μέσο όρο λιγότερο απαιτητικούς, και σημαντικά λιγότερους ιατρούς.
Αυτό που αλλάξαμε ήταν ότι όταν βλέπαμε ένα ασθενή δεν πετάγαμε μία ή δύο διαγνώσεις για να τελειώσουμε το ηλεκτρονικό σημείωμα,απλά. Αλλά αν πχ ο ασθενής είχε και άλλα 2/3 νοσήματα τα οποία λαμβάνεις υπόψη σου για πχ οδηγίες/φάρμακα, τις συμπεριλαμβάναμε κι εμείς. Οι νοσηλεύτριές μας εξάλλου ήταν πριν από αυτό αρκετά χαλαρές με το να βάζουν διαγνώσεις, δεν ήταν τόσο απαραίτητο. Μπήκαν και αυτές στο παιχνίδι.
Κι έτσι αυξήθηκε αν θυμάμαι καλά από 0.937 σε 0.998 σε λίγους μήνες και εισέρρευσε ζεστό χρήμα (νομίζω κοντά στα 30.000 ευρώ αν και αυτό ήταν φήμη που άκουσα και τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ πιο πολύπλοκα να κατανοηθούν σε ό,τι αφορά τα έσοδα ενός κέντρου υγείας).

Ίσως έγραψα πολλά και σίγουρα εν μέρει ανακριβή μιας και πλέον έχω σταματήσει από το κέντρο υγείας, είμαι πλέον ειδικευόμενος επείγουσας ιατρικής.
Το ACG το έχουν ανεβάσει λίγο ακόμη έμαθα, στο 1.040 περίπου οπότε καλά πάει από αυτήν την άποψη. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση κλεψιά, αλλά μάλλον καλύτερη οργάνωση σε ό,τι αφορά τις διαγνώσεις

Denominator:
´Ενας ατομικός συντελεστής ποιότητας, ο οποίος να δείχνει κατά πόσο κανείς είναι καλύτερος ή χειρότερος από το μέσο όρο, ακόμη και αν δεν ήταν δημόσια ανακοινώσιμος (που θα ήταν καλό), θα έφτανε αντί διατάξεων και κόντρα διατάξεων, ελέγχων (πού ´ντοι;) και απειλές προστίμων με αφορμή τη συνταγογράφηση. Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη φιλότιμο.
Οι δείκτες ποιότητας χρησιμοποιούνται παντού, όπου έχει θέση η εξωτερική αξιολόγηση. Προϋποθέτουν όμως ένα σύστημα με διάφανους κανόνες, προβλέψιμα και ελέγξιμα αποτελέσμα και καθολική εφαρμογή.

Argirios Argiriou:
Πρόταση για ένα αποτελεσματικό, βιώσιμο και εκσυγχρονιστικό σύστημα Yγείας στη χώρα μας.

( Αντ'αυτού ΤΟΜΥ και διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία... )

03/12/2017
Του Ορθοπαιδικού Γιάννη Καρνέζη.

*Ο κ. Γιάννης Καρνέζης είναι χειρουργός Ορθοπαιδικός με εξειδίκευση στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης καθώς και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής startup εταιρίας ιατρικής τεχνολογίας Concept Spine Ltd. Έχει εργαστεί στην Μεγάλη Βρετανία από το 1994 έως το 2004 ως ειδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης στο νοσοκομείο Nuffield Orthopaedic Centre της Οξφόρδης και Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω, μετά από άδειά του, από τον τοίχο του Γενικού Ιατρού Ευάγγελου Φραγκούλη, στο facebook, στις 07-12-2017:

Στη Σλοβακία το μέσο μηναίο per capita fee ανά ασθενή για τον οικογενειακό γιατρό είναι 2.8 ευρώ (λίστα 2000 ασθενών-5600 μηνιαία)... Σε λίγο θα αρχίσει η μετανάστευση γενικών γιατρών και προς τη Σλοβακία...

Denominator:
Με δεδομένο πάντως το ότι η αμοιβή των συμβεβλημένων είναι 10 ευρώ/επίσκεψη, καθαρά δε μένουν παρά περίπου 3 ευρώ.
Φυσικά όταν εγγράφεις ασφαλισμένους αποκλείεται να τους έχεις όλους κάθε μήνα στα πόδια σου...
Όντως, η Σλοβακία προσφέρει πολύ αξιοπρεπή πρόταση αμοιβής.
Κάτι ανάλογο άκουσα (συμπτωματικά) χθες και για Τσεχία.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση