Γενικά > Γενική συζήτηση

Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ

<< < (6/13) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια μένα ένα μέτρο «εξτρέμ, αλλά αποδοτικό» θα ήταν η χορήγηση από την ένωση πινακίδας πιστοποίησης που θα κρεμιέται έξω από το ιατρείο και θα αναφέρει «ειδικευμένος στην Γ.Ι. κατά τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία»
--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί χρειάζεται να είναι από την Ένωση; Μπορεί να το δώσει και κάποια εταιρία πιστοποίησης, θα έχει μεγαλύτερη αξία πρακτικά και για διαβάστε και το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια.... Μπορεί να θυμηθείτε κάτι...

D-Michalis:
Δημοσιεύω άρθρο μου στα "Νέα της Ένωσης" για το θέμα της καταδίκης μας και του ιστορικού αυτής της διάταξης περί απονομής ειδικότητας σε μή ειδικευθέντες.
(ζητώ συγνώμη για το καθυστερημένο της δημοσίευσης, αλλά αφού το είχα δώσει στην ένωση, δεν ήταν political correct να το δημοσιεύσω αλλού πρίν δημοσιευτεί εκεί (Οκτώβριος 2008)

Χορήγηση ειδικότητας Γ.Ι. χωρίς την προαπαιτούμενη εκπαίδευση  -Σύγκρουση Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας
Δράσεις -έκβαση

Στην κοινοτική νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν τα προαπαιτούμενα διαστήματα εκπαίδευσης και τις διαδικασίες αυτής, προκειμένου οι επαγγελματίες κρατών μελών να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται επαγγελματικά από το ένα κράτος στο άλλο ως ίσοι προς ίσους.
Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνονται σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αποτελούν ευρωπαϊκή νομοθεσία που μάλιστα είναι υποχρεωτικό να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας και πάντως, ακόμη και αν δεν έχει ενσωματωθεί, υπερέχει της εθνικής νομοθεσίας.
Από αυτό τον κανόνα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η ιατρική γενικότερα και η Γ.Γ. ειδικότερα.
Συγκεκριμένα με τις Οδηγίες 16 του 1993 και 19 του 2001 η Ε.Ε. ορίζει ότι για να χαρακτηριστεί κανείς ειδικευμένος στη Γ.Ι. απαιτούνται –μεταξύ των άλλων:
1.   Άσκηση –με βάση συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κατάλληλη εποπτεία- σε κέντρα που έχουν οριστεί για αυτό το σκοπό.
2.   Η άσκηση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 χρόνια. Τυχόν προγράμματα εκπαίδευσης με μερική απασχόληση δεν μπορούν να υπολείπονται ποσοτικά και ποιοτικά των πλήρων.
3.   Με την Οδηγία 19/2001 τα προγράμματα μερικής απασχόλησης τελειώνουν και ο χρόνος γίνεται πλέον 3 χρόνια (ελάχιστο).
4.   Οι διατάξεις αυτές μπορούσαν να αναβληθούν το αργότερο ως το τέλος του 1994, ενώ από τις 1/1/1995 είναι υποχρεωτικές για όλους.
5.   Όσοι ως το τέλος 1994 ασκούσαν αντικείμενα Γ.Ι. μπορούσαν να συνεχίσουν να τα ασκούν ως «κεκτημένα δικαιώματα» μέσα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων –και όχι γενικώς παντού- εφοδιαζόμενοι προς τούτο με σχετικό πιστοποιητικό, χωρίς όμως να δύνανται να λάβουν ειδικότητα.

Από την άλλη η Ελλάδα ψήφισε κατά καιρούς διάφορες διατάξεις και από τα 2 έτη που ήταν η ειδίκευση το 1960 (πρωτοπορία διεθνής) κατέληξε ουσιαστικά να απονείμει την ειδικότητα ως να ήταν τίτλος τιμής.
Εκεί που πιστεύαμε ότι οι καιροί ωρίμασαν και ότι τέτοια φαινόμενα πέρασαν στην ιστορία, έρχεται ο υπουργός υγείας εν έτη 2003 και –αν και πανεπιστημιακός- αποφασίζει να επαναφέρει όχι μόνο βραχυχρόνια προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά και χορήγηση τίτλου χωρίς εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα με το Ν. 3209/2003 (ΦΕΚ 304Α’/24-12-2003) εισάγει τη δυνατότητα άσκησης για ένα χρόνο ή 6 μήνες ή καθόλου (ανάλογα το πόσα χρόνια κατέχουν το πτυχίο) και προσέλευσης σε εξετάσεις για λήψη ειδικότητας.
Η Ένωση και η ΕΛΕΓΕΙΑ με συντονισμένες κοινές προσπάθειες αγωνίζονται μάταια να αποτρέψουν την ψήφιση της διάταξης αυτής. Για τον πανεπιστημιακό υπουργό αυτό δεν ήταν εκποίηση ειδικότητας !!!
Ακόμη και αργότερα που υπογράφτηκε το Π.Δ. 38/2004 και στο οποίο προβλέπονταν ότι κάθε διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του καταργείται (και τέτοιες ήταν και οι επίμαχες διατάξεις του Ν.3209/2003), εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας γιατροί αυτών των διατάξεων.
Έχοντας χάσει την μάχη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στραφήκαμε σε όλα τα νόμιμα μέσα, όπως:
1.   Προσφυγή προς το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος μας δικαίωσε πανηγυρικά και ζήτησε από το υπουργείο να πάρει μέτρα (ανάκληση τίτλων) (Α.Π.13097/2005).
Παρόμοια απόφαση απορριπτική της πολιτικής που ακολούθησε το υπουργείο στην αναγνώριση των «κεκτημένων δικαιωμάτων» (που προσπάθησε να τα εξισώσει με την ειδικότητα), είχε εκδώσει πιο πρίν και πάλι ο Συνήγορος του Πολίτη –μετά από προσφυγή μας- δικαιώνοντας τις θέσεις μας (Α.Π.18480/18-10-2004).
2.   Προσφυγή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος αποδέχεται και υιοθετεί πλήρως το προαναφερθέν πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (Α.Π.4474/2400/2-9-2005).
3.   Προσφυγή στις δικαστικές αρχές, όπου ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
4.   Παράλληλα –από την πρώτη στιγμή- στραφήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλοντας το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Α.Π.8/16-2-2004 έγγραφό μας στο οποίο απάντησε η Ε.Ε. με το Α.Π. D2306/10-2-2006 έγγραφό της και μας ενημέρωνε ότι συμφωνούν πως υπάρχει θέμα και το ανέθεταν σε ειδικό ερευνητή της Ε.Ε.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν συντονισμένα και με πλήρη σύμπνοια από τους φορείς των Γ.Γ. (Ένωση και ΕΛΕΓΕΙΑ). Για όλα τα ανωτέρω θέματα, απέναντι στη νομοθεσία, δικαίωμα να κινηθεί είχε η Ένωση ως επαγγελματικός φορέας. Έτσι η Ένωση πρωτοστάτησε σε αυτά με την ΕΛΕΓΕΙΑ να συνεργάζεται και χρηματοδοτεί τις προσπάθειες που –σημειωτέον- ήταν δαπανηρές.
Από εκεί και πέρα άρχισε έρευνα της Ε.Ε. που διαπίστωσε την παράβαση του κοινοτικού δικαίου και ζητήθηκε από το υπουργείο να λάβει μέτρα.
Το υπουργείο απάντησε (ευτυχώς τουλάχιστον εδώ απάντησε, γιατί στον Συνήγορο του Πολίτη δεν απάντησε ποτέ !!!) ότι λαμβάνει μέτρα και ότι θα καταργήσει τον Ν. 3209/2003 με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (αυτό που ξέρουμε όλοι που όλο προωθείται και όλο κολλημένο είναι). Για το τι θα κάνει όμως με αυτούς που ήδη έλαβαν τίτλο, ούτε κουβέντα.
Η Ε.Ε. -μη ικανοποιούμενη από την απάντηση και στάση της Ελλάδας- προώθησε το θέμα στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C36/2008), όπου η υπόθεση εκδικάστηκε και εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση (2-10-2008) για την Ελλάδα λόγω «μη ορθής μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο» των σχετικών με την χορήγηση τίτλου ειδικότητας Γ.Ι. Οδηγιών.

Σχόλια:
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ο εχθρός μας ο κάθε συνάδελφος που εκμεταλλεύτηκε κάποιες «νομοθετικές» ευκαιρίες, αλλά το φαύλο πολιτικό σύστημα που για μια χούφτα ψήφων ξεπουλά επιστήμες και ειδικότητες και μάλιστα με πραματευτάδες πανεπιστημιακούς δασκάλους και πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές.
Πιστεύω –και ήταν θέση της Ένωσης επί προεδρίας μου- ότι, όσοι από αυτούς τους συναδέλφους θέλουν να διατηρήσουν τον τίτλο, πρέπει να υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνο με τα προβλεπόμενα (θεωρητικό και πρακτικό) και έτσι να διατηρήσουν τους τίτλους τους. Οι λοιποί να κληθούν να τους καταθέσουν πάραυτα.
Αυτό είναι δίκαιο, συνετό, συναδελφικό και κυρίως βάζει τα πράγματα στη θέση τους χωρίς ρεβανσισμούς, διδάσκοντας ήθος προς το υπουργείο που δεν παρακολούθησε ποτέ τέτοια μαθήματα, αφού έτρεχε πάντα πίσω από τους ψηφοθήρες.

Αθήνα 10-10-2008
Δ.Γ. Μιχάλης
Ειδικευμένος Ιατρός Γ. / Οικογενειακής Ιατρικής

D-Michalis:
… … …
Υπ. Υγείας ….
Αρ. Πρωτ.: Υ7α/Γ.Π. 86251/26-6-2009
Προς: Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας
Διευθύνσεις Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τους τίτλους ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν εκδοθεί βάσει του αρ. 29 παρ. δ’1 του Ν. 3209/2003

«…. Λαμβανομένων υπόψη όλων των προεκτεθέντων παρακαλούμε για την ανάκληση όλων των τίτλων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν χορηγηθεί σε ιατρούς βάσει της παρ. δ’1 του αρ.29 του Ν.3209/2003 και την αντικατάστασή τους από Πιστοποιητικά Γενικής Ιατρικής του αρ.7 του Π.Δ. 39/2004, ούτως ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας στη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος… … …
Υπ. Υγείας ….
Αρ. Πρωτ.: Υ7α/Γ.Π. 86251/26-6-2009
Προς: Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας
Διευθύνσεις Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τους τίτλους ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν εκδοθεί βάσει του αρ. 29 παρ. δ’1 του Ν. 3209/2003

«…. Λαμβανομένων υπόψη όλων των προεκτεθέντων παρακαλούμε για την ανάκληση όλων των τίτλων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής που έχουν χορηγηθεί σε ιατρούς βάσει της παρ. δ’1 του αρ.29 του Ν.3209/2003 και την αντικατάστασή τους από Πιστοποιητικά Γενικής Ιατρικής του αρ.7 του Π.Δ. 39/2004, ούτως ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας στη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


--- Τέλος παράθεσης ---

Τελικά, τώρα που κινδυνεύμε -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- να τον χάσουμε από Υπουργό, έχω αρχίσει να τον συμπαθώ...  :P  :P
Πρώτα τα ρεπό, ύστερα το παραπάνω...  :D  :D

timex:

Οι αυξήσεις;!   ::)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση