Γενικά > Γενική συζήτηση
Πτυχές Ιστορίας -Πορείας της Γ.Ι. και της ΠΦΥ
D-Michalis:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 2006-2010 -Ιστορικές αναφορές
Άνοιξη του 2006. Ήταν στο Συνέδριο Γ.Ι. που έφτασαν τα νέα.
Η νέα εξεταστική επιτροπή της ειδικότητας ορίζονταν με:
1. Πρόεδρο τον κ. Αχείμαστο, Πανεπιστημιακό Παθολόγο.
2. Σκληρός Ευστάθιος, Γ.Γ.
3. Μιχάλης Δημήτριος, Γ.Γ.
Τους αναπληρωτές δεν τους θυμάμαι όλους, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να τους αναζητήσω.
Οι εξετάσεις είχαν οριστεί για λίγες μέρες μετά. Πραγματοποιήθηκαν, αλλά για μεγάλο διάστημα μετά δεν έγιναν –λόγω δικαστικής ακύρωσης της επιτροπής- οδηγώντας τους υποψήφιους σε μία ιδιότυπη «ομηρία» για πρώτη φορά.
Τούτη τη φορά υφίστανται την ίδια ομηρία για 2η φορά.
Μπορεί ο καθένας να έχει τις απόψεις του. Όμως η παρουσία παθολόγου ως προέδρου της επιτροπής ήταν και παράνομη (σαφώς προβλέπεται από τη νομοθεσία να είναι όλα τα μέλη ίδιας ειδικότητας) και απαράδεκτη επιστημονικά, αφού άλλο είναι παθολογία και άλλο Γενική Ιατρική.
Έτσι η Ένωση προχώρησε άμεσα (μέσα στο συνέδριο) σε έκτακτο Δ.Σ. και αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για ακύρωση της εν λόγω επιτροπής, πράγμα που έγινε.
Για την ενέργεια αυτή συμπαραστάθηκε η ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κάλυψε τα δικαστικά έξοδα.
(Η Ένωση ως επαγγελματικό σωματείο μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, η ΕΛΕΓΕΙΑ όμως –ως επιστημονικό- όχι).
Παράλληλα παραιτήθηκε άμεσα, ο κ. Μιχάλης –που είχε επιλεγεί εν αγνοία του- συμφωνώντας με την άποψη της Ένωσης ότι η εν λόγω επιτροπή και παράνομη είναι και αντιεπιστημονική.
Ξαναείπα ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για αυτή την ενέργεια. Η Ένωση την επέλεξε και όχι μόνο δεν απέτυχε, αλλά και δικαστικά κέρδισε και οι συνάδελφοι επικρότησαν την ενέργεια αυτή.
Σημειώνω μάλιστα ότι οι εξετάσεις έγιναν με τους κ. Αχείμαστο, Σκληρό και κάποιον αναπληρωτή.
Αν και η Ένωση μπορούσε δικαστικά να ακυρώσει και τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων -αφού πραγματοποιήθηκαν από μία άκυρη επιτροπή- δεν το έπραξε σεβόμενη την αγωνία και την ταλαιπωρία των δεκάδων συναδέλφων που ήδη είχαν προσέλθει στις εξετάσεις.
Όμηροι τελικά κατέστησαν οι επόμενοι υποψήφιοι Γ.Γ., όχι από τις ενέργειες αυτές, αλλά από την κωλυσιεργία του Υπουργείου το οποίο (για να δημιουργήσει δυσφορία και να «χτυπήσει» αυτούς που το οδήγησαν στα δικαστήρια) δεν όριζε νέα –σύννομη- επιτροπή, αφού η προηγούμενη ήταν άκυρη, αφήνοντας τους μήνες να περνούν και τους υποψήφιους να οδηγούνται στην ομηρία που αναφέραμε.
Τελικά η επιτροπή ορίστηκε το Φθινόπωρο με πρόεδρο τον κ. Λιονή, Πανεπιστημιακό από το Πανεπ. Κρήτης και μέλη τον κ. Σκληρό Ευστάθιο, Γ.Γ. και τον κ. Παπανικολάου Νικόλαο, Γ.Γ. Παρέμεινε δε σε αυτή τη σύνθεση έως πρόσφατα που συστήθηκε η νέα, περί της οποίας άρχισε να γίνεται πάλι λόγος (κ.Λιονής, κ.Μερκούρης, κ.Περδικάκη).
Δεν θα σχολιάσω εκτενώς τα γραφόμενα της ΕΛΕΓΕΙΑ για την νέα σύνθεση. Ο καθένας μπορεί να κάνει την κρίση του.
Θα πώ μονάχα –για όσους δε γνωρίζουν- ότι η κ. Πηγή Περδικάκη είναι Γ.Γ. Δ/ντρια στο Κ.Υ. Άστρους, συνδιοργανώτρια (ως Δ/τρια του Κ.Υ.) με την ΕΛΕΓΕΙΑ Πελοποννήσου των Παμπελοποννησιακών Συμποσίων Γ.Ι. και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΓΕΙΑ για κάποια χρόνια.
Γι’ αυτό αδυνατώ να κατανοήσω την χωλότητα για την επιλογή της, αλλά και την ανάγκη για νέα ακύρωση της επιτροπής με την ακραία –κατ’ εμέ- στάση της ΕΛΕΓΕΙΑ, αφού όλα τα μέλη της επιτροπής είναι Γ.Γ. και ακόμη και η μη προταθείσα από την ΕΛΕΓΕΙΑ κ. Περδικάκη, ανήκει στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής αυτής.
Υ.Γ. (9-9-2010)
Από τον κ. Μερκούρη έλαβα ένα e-mail επισήμανση ότι η προσφυγή είχε γίνει δεκτή και από τα δύο όργανα (Ένωση και ΕΛΕΓΕΙΑ) επειδή είχε κριθεί ότι και τα δύο όργανα είχαν έννομο συμφέρον.
Δεν μπορώ να ανατρέξω στα σχετικά ντοκουμέντα τώρα, αλλά δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω. Εξ’ άλλου το είπα ήδη ότι ίδια ήταν η θέση και της ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κάλυψε και το οικονομικό κόστος.
Επίσης, ο κ. Μερκούρης μου ζήτησε να δημοσιοποιήσω ότι η αναφορά του "ακόμη ένας άλλος" έγινε γιατί θεώρησε –λόγω του ότι γενικώς είμαι αποστασιοποιημένος- ότι δεν θα επιθυμούσα προσωπικά την αναφορά στο όνομά μου, αναφέροντας «Αν αυτό σε θίγει, πραγματικά σου ζητώ συγγνώμη».
Προσωπικά εκλαμβάνω την θέση αυτή ως μία δυνατή προσέγγιση και θεωρώ το θέμα λήξαν. Εξ’ άλλου αν αναφέρθηκα σε αυτή τη «λεπτομέρεια» το έκανα για την ιστορία και μόνον καθ’ ότι για μένα τελείωσε -με δική μου επιλογή- κάθε ενδιαφέρον και προοπτική οφικίων και πρωτοκαθεδριών.
timex:
Κύριε Μιχαλη τα συγχαρητήριά μου.
Κανατε πολυ καλα!
Τελικα αυτοι οι παθολογοι παντου χωνονται! Αυτο βεβαια γίνεται γιατι το επιτρεπουμε εμεις!
Σπ. Α. Μάρκου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 2006-2010 -Ιστορικές αναφορές
, αφού όλα τα μέλη της επιτροπής είναι Γ.Γ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Από που προκύπτει ότι ο κ. Λιονής είναι Γενικός Γιατρός; Στο βιογραφικό του σημείωμα αναγράφεται (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος) ότι έχει τη ειδικότητα της Παθολογίας και της Κοινωνικής Ιατρικής. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι η ειδικότητα της Κοινωνικής Ιατρικής αποκτήθηκε με ταχύρρυθμη εκπαίδευση (1989) κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου που προβλέπει ελάχιστο χρόνο εκπαίδευσης σε κάθε ειδικότητα. Προφανώς και δεν έχει επιστημονικές βάσεις η άποψη ότι η Κοινωνική Ιατρική είναι περισσότερο συγγενής με την Γενική Ιατρική απ’ ότι η Παθολογία. Μην λησμονούμε ότι η προκηρύξεις στα ΚΥ φέρουν το διαζευκτικό ΓΙ ή Παθολογία. Δεν έχω δει καμία προκήρυξη να αναφέρει «ή Κοινωνική Ιατρική»
Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την επιτροπή με το σκεπτικό ότι συμμετείχε καθηγητής Παθολογίας και όχι Γενικής Ιατρικής. Δεν διόρισε – δεν έχει αυτό το δικαίωμα – την τότε νέα επιτροπή. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν προσφύγει κάποιος τώρα στο Στ.Ε – αφού υπάρχει και δεδικασμένο - δεν θα ακυρωθεί και η σημερινή επιτροπή αφού δεν περιλαμβάνει Πανεπιστημιακό Γενικής Ιατρικής;
Αν επίσης δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά και των υπολοίπων ΓΓ που προτείνει η ΕΛΕΓΕΙΑ ίσως αναδυθεί και το πρόβλημα που πρόεκυψε με το ΠΔ 38/10. Δηλαδή ότι όσοι απέκτησαν ειδικότητα ΓΙ πριν το 2006 χωρίς να έχουν το ελάχιστο δύο χρόνια εκπαίδευσης δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν τίτλο ειδικότητας αλλά πιστοποιητικό ΓΙ. Πως θα μπορούσε κάποιος να συμμετέχει σε επιτροπή εξετάσεων ειδικότητας χωρίς να φέρει τον επίσημο τίτλο της ειδικότητας.;
Doc-Paul:
Στον κ. Λιονή έχει απονεμηθεί ο τίτλος του καθηγητή Γενικής Ιατρικής απ´όσο γνωρίζω, παραθέτω και το ακόλουθο απόσπασμα από τη λίστα των μελών του Κ.Ε.Σ.Υ όπου αναφέρετε ο τίτλος
"23. Δρ. Δατσέρη Ιωάννη, Διευθυντή Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή του τον Λιονή Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης."
Σπ. Α. Μάρκου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτον κ. Λιονή έχει απονεμηθεί ο τίτλος του καθηγητή Γενικής Ιατρικής απ´όσο γνωρίζω, παραθέτω και το ακόλουθο απόσπασμα από τη λίστα των μελών του Κ.Ε.Σ.Υ όπου αναφέρετε ο τίτλος
"23. Δρ. Δατσέρη Ιωάννη, Διευθυντή Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με αναπληρωτή του τον Λιονή Χρήστο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης."
--- Τέλος παράθεσης ---
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Tομέας Kοινωνικής Iατρικής
Λιονής Xρήστος, Αναπλ. Kαθηγητής Κοινωνικής Οικογενειακής Ιατρικής
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση